Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.9.12

Οι ερωτώντες Βουλευτές Δ. Παπαδημούλης Ε. Τσακαλώτος



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ερώτηση                                                                                                      14/9/2012
Προς τον  Υπουργό  Οικονομικών
Θέμα: Καταβολή απόδοσης των προνομιούχων μετοχών από τα πιστωτικά ιδρύματα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της 11/9/2012,  ο Υπουργός Οικονομικών, Γ.  Στουρνάρας, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, έκαναν αποδεκτή την υπ’ αριθμ. 386/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών, που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμων τραπεζικών εταιρειών και αναλαμβάνονται από το Δημόσιο, σε ποσοστό 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου (Ν. 3723/2008).
Με την αποδοχή αυτής της  Γνωμοδότησης και  ενώ επίκειται μια νέα ανακεφαλαιοποίηση-μαμούθ των τραπεζών,   εδέησε το Κράτος να εκδώσει απόφαση για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της εποχής Αλογοσκούφη που προέβλεπαν ότι το 10% που αναλογούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έπρεπε να καταβάλλεται στο ελληνικό Δημόσιο για πέντε χρόνια, εφόσον οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.
Όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το ποσό που χρωστούν  οι τράπεζες ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ περίπου.
Επειδή μέχρι τώρα οι περισσότερες τράπεζες  με διάφορα επιχειρήματα και αιτήματα απέφευγαν τις πληρωμές,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
·         Πότε αναμένεται η καταβολή των σχετικών χρηματικών ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα στο Δημόσιο Ταμείο;
·         Ποιες τράπεζες έχουν πληρώσει προμήθεια στο κράτος κατά την τελευταία διετία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δ. Παπαδημούλης

Ε. Τσακαλώτος






Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ