Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

23.7.12


Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012


 ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»



Ο υπεύθυνος Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Εσωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Κουράκος κατέθεσε ερώτηση  και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εσωτερικών με την οποία επισημαίνει καθυστερήσεις και κενά στη λειτουργία του <<Καλλικράτη>> και καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Το περιεχόμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Ν.3852/2010),για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αποκέντρωση, προβλέπει νέους θεσμούς για τον έλεγχο, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τη λογοδοσία των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών.
Μία θεσμική καινοτομία, σύμφωνα με το άρθρο 215 του ν.3852/2010, είναι η ίδρυση, σε κάθε έδρα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μιας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, για τον έλεγχο της νομιμότητα των πράξεων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών κατά το άρθρο 102, παράγραφος 4, του Συντάγματος.

Προϊστάμενος των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ, σύμφωνα με το άρθρο 216 του ν.3852/2010,είναι ο Ελεγκτής Νομιμότητας.

Η προκήρυξη-πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την επιλογή των (7) Ελεγκτών Νομιμότητας στις (7)Αυτοτελείς Υπηρεσίες ΟΤΑ, στις έδρες των (7) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, έχει σύμφωνα με το πρόγραμμα  <<Διαύγεια>> αριθμό πρωτοκόλλου 1/3.1.2011,δηλαδή είναι η πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το 2011.

Η σχετική υπουργική απόφαση αφορούσε ένα καίριο θέμα για την υλοποίηση των προβλέψεων του <<Καλλικράτη>>  για την προώθηση και εύρυθμη λειτουργία, μέρους των διοικητικών μεταρρυθμίσεων που αυτός προβλέπει.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, εκδόθηκε και η υπ’ αριθ.  2096/14.1.2011 πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη στελέχωση με μετάταξη, μεταφορά ή μετάθεση των (7)Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο του προσωπικού των υπηρεσιών αυτών ανέρχονταν στα 769 άτομα.

Στις 24.2.2012 ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών τα τελικά αποτελέσματα για την κάλυψη των θέσεων των Ελεγκτών Νομιμότητας ανά Αυτοτελή Υπηρεσία ΟΤΑ, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν από το ΑΣΕΠ.

Ο ν.3852/2010 προβλέπει ότι από 1.7.2011 πέραν του ελέγχου νομιμότητας και ο οικονομικός έλεγχος των ΟΤΑ και των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, περνά στον Ελεγκτή Νομιμότητας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών :

1)Πότε θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι  Αυτοτελείς  Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ; Ποιοί οι λόγοι της σχετικής καθυστέρησης ;

2)Πότε θα τοποθετηθούν οι Ελεγκτές Νομιμότητας στις Αυτοτελείς Υπηρεσίες ΟΤΑ, στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας;

3)Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στελέχωση με προσωπικό  των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή της;

4)  Σε ποιές περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Εσωτερικών, ώστε να επιταχυνθεί και να γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και  ο πειθαρχικός έλεγχος των αιρετών που αποτελεί και θεσμοθετημένη Συνταγματική επιταγή;

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ