Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

8.3.12

29-02-2012
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό :
Ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Θέμα: «Παράνομες υπερβάσεις στην κατασκευή λιμενικών έργων του ΟΛΠ»



Με το ποσό των 6.800.000 € (πλέον ΦΠΑ) ζημιώθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) λόγω της αλλαγής των συντελεστών αναθεώρησης στα πλαίσια της κατασκευής των έργων «ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι ΣΕΜΠΟ Ν. ΙΚΟΝΙΟΥ» και «ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ Ν. ΙΚΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι»
Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο εργολάβος καρπωνόταν περισσότερα χρήματα από την αναθεώρηση, αλλάζοντας προς τα πάνω τους συντελεστές αναθεώρησης, αυξάνοντας έτσι το προς είσπραξη ποσό.
Για το έργο «ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι ΣΕΜΠΟ Ν. ΙΚΟΝΙΟΥ» ο προϋπολογισμός ήταν 21.050.000 € και η σύμβαση που υπεγράφη (μετά την έκπτωση) προέβλεπε την καταβολή του ποσού των 14.664.899 €. Τελικά το έργο στοίχισε 23.806.739 € λόγω της συμπληρωματικής σύμβασης και της πληρωμής αναθεώρησης. Από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν αυξημένες ποσότητες εργασιών, υπερκοστολογήσεις τιμών μονάδας, εικονικές πιστοποιήσεις, παραποίηση τεχνικών προδιαγραφών κ.λ.π.

Οι ίδιες παραβάσεις ισχύουν και για την κατασκευή του έργου «ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ Ν. ΙΚΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι» προϋπολογισμού 35.000.000 € (και μετά την έκπτωση 24.592.590) όπου δαπανήθηκαν 49.159.357 € λόγω τριών συμπληρωματικών συμβάσεων και τεσσάρων αναθεωρήσεων.

Επειδή οι συγκεκριμένες παράνομες υπερβάσεις δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Είναι ενήμερο το υπουργείο για τις συγκεκριμένες υπερβάσεις;

2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη διασφάλιση του ΟΛΠ και την τιμωρία των υπευθύνων;

3. Έχουν διαπιστωθεί ευθύνες για την τωρινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ