Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα:
«Υποκλοπές, παρακολουθήσεις πολιτών και διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών»
Πλήρης αδυναμία ελέγχου του απορρήτου των επικοινωνιών, για κενά στη νομοθεσία, για ανύπαρκτη πολιτική ασφάλειας, για αδυναμία ελέγχου από την πλευρά της ΑΔΑΕ, της ΕΥΠ
Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος
Πράκτορες της ΕΥΠ παρακολουθούσαν συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης
Να λάβει όλα τα μέτρα η Κυβέρνηση ώστε οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παρακολούθηση του πρώην Πρωθυπουργού, να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν
Να περάσει ο έλεγχος της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε: «Κύριε Υπουργέ αφορμή για την ερώτησή μου ήταν η συνεδρίαση Θεσμών και Διαφάνειας όπου ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής –της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου και Δεδομένων– ο κ. Λαμπρινόπουλος κατέθεσε κατά την αγόρευσή του πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία, κατά την άποψή μας, δεν μπορούν να περάσουν απλά στα ψιλά των εφημερίδων.
Κατά την ενημέρωση αυτή λοιπόν, ο κ. Λαμπρινόπουλος μας είπε ότι προέκυψαν περιστατικά υποκλοπών και παραβίασης της ασφάλειας των επικοινωνιών –μέσω των ΚΑΦΑΟ– στα οποία ΚΑΦΑΟ βρέθηκαν μηχανισμοί παρακολούθησης, ουσιαστικά έκανε λόγο, για πλήρη αδυναμία ελέγχου του απορρήτου των επικοινωνιών, για κενά στη νομοθεσία, για ανύπαρκτη πολιτική ασφάλειας, για αδυναμία ελέγχου από την πλευρά της ΑΔΑΕ, της ΕΥΠ.
Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, έχουμε και νωπές τις μνήμες από την αποκάλυψη αυτής της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων μέσω της εταιρείας VODAFONE οι οποίες γινόταν για λογαριασμό της αμερικάνικης πρεσβείας, παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω ευθέως, μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε κύριε Υπουργέ ότι το δικό σας τηλέφωνο, των συναδέλφων σας, πολιτικών προσώπων δεν παρακολουθούνται; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας δεν έχει αγοραστεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παράνομος εξοπλισμός; Μπορείτε να μας πείτε τα τρία τελευταία χρόνια πόσες φορές ελέγχθηκε από την ΑΔΑΕ –και κυρίως κατά τη διάρκεια της θητείας σας, δε σας λέω για πιο πριν τα τρία χρόνια– πόσες φορές ελέγχθηκε η ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις που «νομίμως» κάνει;
Πόσες άρσεις απορρήτων είχαμε το 2011; Και αν φέτος υπήρξε, σε μια χρονιά κρίσης, αύξηση των μυστικών δαπανών που διοχετεύονται προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;
Τέλος θα ήθελα τη γνώμη σας, την τοποθέτησή σας, σε σχέση με την πάγια πρόταση, διαχρονική πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς από την εποχή που ήταν Συνασπισμός με τον Κωσταντόπουλο Νίκο, που έλεγε να περάσει η ΕΥΠ υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Και τέλος, τι ενέργειες σκέπτεστε να κάνετε προκειμένου να αποκτήσει θεσμικό ρόλο η ΑΔΑΕ διότι η ακύρωση των προστίμων που έθεσε στη VODAFONE και στην ERRICSON από το ΣτΕ ουσιαστικά την καθιστά πλήρως ανενεργή εφόσον όταν διαπιστώνεται μία παράβαση δεν μπορεί να υπάρξει καμία κύρωση».
Στην ομιλία του είπε: «Κύριε Υπουργέ, παρά τις καλές σας προθέσεις τολμώ να πω ότι δεν εφησυχάζω μετά απ’ όσα μου είπατε και ότι καλό είναι να πάω και εγώ να επισκεφθώ την ΕΥΠ ή το γραφείο σας, το έχω ξανακάνει, αλλά καταλαβαίνετε τώρα, είναι δυνατόν να μπορούσε με μια επίσκεψη δική μου ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού στην ΕΥΠ να μπορέσουμε να καταλάβουμε ή να κατανοήσουμε ή να εντοπίσουμε της όποιες αδυναμίες και κενά έχει ένα ολόκληρο πολυδαίδαλο σύστημα το οποίο για να μπορέσει κανείς να το κατανοήσει, πρέπει να έχει τουλάχιστον τεχνικές γνώσεις αλλά και δυνατότητες εντοπισμού των αδυναμιών του.
Και το λέω αυτό, διότι παρά τα στοιχεία που μας δώσατε έχουμε μια τεράστια αύξηση των παρακολουθήσεων από το 2009 στο 2010 έχουμε 70% αύξηση με βάση δημοσιεύματα. Το 2010 παρακολουθήθηκαν συνολικά 3.450 υποθέσεις. Σε καθημερινή βάση παρακολουθούνται 1500 άτομα, 50.000 συνομιλίες το εικοσιτετράωρο παρακολουθούνται. Στην πενταετία του 2005-2010 πήγαμε από τις 199 παρακολουθήσεις στις 3.450, δηλαδή έχουμε έναν εικοσαπλασιασμό των παρακολουθήσεων. Θα μου πείτε ότι αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη να παταχθεί το κοινό έγκλημα.
Και εγώ σας ερωτώ, στο βαθμό που δεν υπάρχει η δυνατότητα, ή υπάρχει αδυναμία εξ αντικειμένου της αρμόδιας αρχής να ελέγξει, ποιος μπορεί εμάς να μας διαβεβαιώσει ότι αυτά τα τηλέφωνα τα οποία με εισαγγελική παραγγελία παρακολουθούνται είναι τα ίδια που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία έχει εκδοθεί η εισαγγελική παραγγελία. Εφ’ όσον δεν υπάρχει η αρμόδια αρχή, δεν το κάνει; Να την εγκαλέσετε. Μου είπατε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., της θητείας σας, δεν έχει πάει ούτε μια φορά. Έχει να πάει από το Γενάρη του 2009 που σημαίνει ότι εδώ και τρία χρόνια σχεδόν λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι, ανεξέλεγκτα. Αυτό σημαίνει. Διότι εγώ ως πολίτης δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στον πράκτορα της ΕΥΠ κύριε Υπουργέ. Και δεν μπορώ να έχω καμιά εμπιστοσύνη στον πράκτορα της ΕΥΠ γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος ήταν ο ρόλος αυτής της υπηρεσίας διαχρονικά. Και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό.
Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα ή συνδικαλιστικά πρόσωπα. Σας είπα πιο πριν ποια η δυνατότητα της ΑΔΑΕ. Να πάει δειγματοληπτικά και να πάρει δέκα, είκοσι εισαγγελικές παραγγελίες και να ελέγξει αν ταυτοποιούνται με τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή με άλλα. Διότι μπορεί ένας εισαγγελέας να έχει δώσει εντολή να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Τσίπρα που είναι ύποπτος αλλά αντί για το τηλέφωνο του Τσίπρα με αυτή την παραγγελία να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Παπουτσή.
Και έρχομαι σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό και θέλω απάντηση ως προς αυτό. Κατά την διάρκεια της θητείας σας αποκαλύπτεται έγγραφο της ΕΥΠ τον Οκτώβρη του 2010, 8.10.2010, όπου αποδεικνύει είναι αναφορά πρακτόρων της ΕΥΠ, αναφορά αναλυτική για μια συνδικαλιστική συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Περιοδικό «Επίκαιρα» την προηγούμενη εβδομάδα.
Εγώ το καταθέτω να μου πείτε αν είναι αληθινό. Και αν είναι αληθινό τι θα πράξετε γι’ αυτό. Δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, δίνουν αναλυτική αναφορά. «Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, ήταν της ΑΔΕΔΥ, συμμετείχαν 150 άτομα εκ των οποίων τα 20 προέρχονταν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο». Τι λέτε, ξέρανε και από πού είναι.
«Ξεκίνησε στις 11 κατέληξε στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας. Αποχώρησαν χωρίς προβλήματα. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 11.30 από μέλη του ΠΑΜΕ συμμετείχαν περίπου 60 άτομα, κατέληξε…». Δηλαδή αυτός είναι ο ρόλος των πρακτόρων της ΕΥΠ; Να παρακολουθούν συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις και να γνωρίζουν την ταυτοποίηση των πολιτικών τους και ιδεολογικών τους πεποιθήσεων; Αυτό είναι ένα ντοκουμέντο, το οποίο αν είναι αληθινό –εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι είναι αληθινό– μας οδηγεί σε άλλες εποχές τότε που ο αείμνηστος Καραμανλής έλεγε «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο».
Κύριε Υπουργέ, το θέμα της αδυναμίας της ΑΔΑΕ να παίξει το ρόλο της, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Το γεγονός ότι έχει επιβάλλει πρόστιμα στην Vodafone και στην Erikson στους παρόχους για την πολύκροτη υπόθεση παρακολουθήσεων της αμερικάνικης πρεσβείας σε κινητά τηλέφωνα πολιτικών προσώπων. Θα μου πείτε τώρα εντάξει, η πρεσβεία έχει και άλλους τρόπους να μαθαίνει. Συνάδελφοί σας, τα wikileaks λένε, την επισκέπτονται τακτικά και της δίνουν report κανονικό για το τι λένε, για το τι γίνεται στην πολιτική ζωή της χώρας, έχουν βγει και τα ονόματα δεν θέλω να τα επαναφέρω εδώ. Αλλά αυτό υπήρξε ένα πρώτου μεγέθους πολιτικό σκάνδαλο το οποίο έχει περάσει στο ντούκου. Διότι μετά απ’ όλα αυτά, από το γεγονός ότι παρακολουθούσαν τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών, πολιτικών προσώπων, μετά απ’ όλα αυτά ο μόνος ο οποίος θρηνεί είναι η οικογένεια του αδικοχαμένου στελέχους της Vodafone και δεν ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες χάθηκε αυτός ο άνθρωπος ακόμα και δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους παρόχους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι ίδιοι οι πάροχοι και άλλοι πάροχοι, εφ’ όσον γνωρίζουν ότι υπάρχει πλήρης ατιμωρησία θα μπορούν και τώρα για λογαριασμό οποιασδήποτε πρεσβείας ή οποιουδήποτε σκοτεινού κέντρου να κάνουν τα στραβά μάτια.
Άρα λοιπόν το ζήτημα νομικό-θεσμικό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με γραφειοκρατική αντίληψη διότι αν η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να συνεδριάζει παρά μονάχα δημόσια δεν έχει ρόλο διότι το καταστατικό της λέει ότι δεν μπορεί να συνεδριάζει δημόσια. Ή θα αλλάξει το καταστατικό της ΑΔΑΕ άμεσα και θα ξαναεπιβληθούν τα πρόστιμα ή θα ανεχθούμε αυτό τον εξευτελισμό ως κράτος να πληρώνουμε και από πάνω τους τόκους προς τη Vodafone.
Το ουσιαστικό κύριε Υπουργέ, είναι ότι δεν πιστεύω βεβαίως ότι μπορείτε να μας δώσετε μια διαβεβαίωση ότι δεν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα, δεν πιστεύω ότι μπορείτε να μας δώσετε μια διαβεβαίωση ότι ακόμη και σεις μπορείτε να ελέγξετε τη δράση κυκλωμάτων μέσα στην Ε.Υ.Π., αυτό που πιστεύω όμως ότι μπορείτε να κάνετε και αυτό σας προκαλώ να κάνετε, είναι να προχωρήσετε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της Ε.Υ.Π. Επιτέλους η Ε.Υ.Π. πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο και κυρίως με κοινοβουλευτικό διακομματικό έλεγχο και να μην είναι έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε Υπουργού ή περισσότερο των κυκλωμάτων που βρίσκονται και πίσω από τους Υπουργούς. Αυτή είναι μια πρόταση την οποία την επανακαταθέτουμε, μια πρόταση η οποία πρέπει να προχωρήσει».