Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

18.11.11

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011


Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2012





Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχω την ιδιαίτερη τιμή να καταθέσω στο Σώμα τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του κράτους του οικονομικού έτους 2010, καθώς και τον κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012 και τους Προϋπολογισμούς ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών του οικονομικού έτους 2012.

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, θα σας παρακαλέσω να ορίσετε ημερομηνίες για τη συζήτηση, τόσο στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όσο και στην Ολομέλεια του Σώματος, ώστε ο Προϋπολογισμός να έχει ψηφιστεί πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Καταθέτω επίσης τον τόμο, που αναφέρεται στις φορολογικές δαπάνες και τις εκθέσεις των γενικών διευθυντών φορολογίας και φορολογικών ελέγχων, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, διοίκησης και δημοσιονομικών ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τις δικές μου δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 8 του νόμου 2362/1995, όπως τροποποιήθηκε η ισχύς και όπως ειδικότερα προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 8, 10 και 13 του νόμου αυτού.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καταθέτω τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012, μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, μέσα σε ένα βαρύ κλίμα. Όχι μόνον εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και διεθνώς. Καταθέτω, όμως, τον Προϋπολογισμό αυτό κάτω από πάρα πολύ καλούς οιωνούς, μετά τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, να συγκροτήσουν και να στηρίξουν τη νέα Κυβέρνηση, υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η προχθεσινή πανηγυρική, εντυπωσιακή ως προς το εύρος της, ψήφος εμπιστοσύνης που παρεσχέθη προς την Κυβέρνηση μας, είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας, συναίνεσης και αξιοπιστίας, που το έχει εισπράξει και η διεθνής κοινότητα, αλλά και η ελληνική κοινωνία.

Ο Προϋπολογισμός του 2012 μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις, εφόσον εμείς είμαστε σοβαροί, ενωμένοι και συνεπείς, να είναι ο Προϋπολογισμός με τον οποίο αρχίζει η αναστροφή της πορείας του τόπου. Ένας Προϋπολογισμός που έχει τα εξής πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά:

1. Είναι ο Προϋπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η δημοσιονομική διαχείριση του 2012 θα είναι επιτέλους μετά από πολλά χρόνια και χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, πλεονασματική. Το πλεόνασμα θα είναι μικρό, της τάξεως του 1,1% του Α.Ε.Π., αλλά πάντως θα είναι πρωτογενές πλεόνασμα.

2. Ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι ο Προϋπολογισμός της μείωσης του δημοσίου χρέους. Μετά από μια ιστορική πορεία σταθερής αύξησης του δημοσίου χρέους, τώρα η κίνηση αντιστρέφεται, χάρη στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου εφόσον αυτή εφαρμοστεί πλήρως και ταχέως και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Τώρα η πορεία θα είναι πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους, ελάφρυνσης του βάρους που κουβαλάει στους ώμους του ο ελληνικός λαός.

3. Ο Προϋπολογισμός του 2012 δεν θα συνοδευτεί από νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται νέα φορολογικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα. Αυτά έχουν ψηφιστεί, είναι σκληρά αλλά αναγκαία, πρέπει να τα κάνουμε πιο δίκαια, πρέπει να απαλύνουμε αδικίες, πρέπει να δείξουμε το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συναίνεσης, απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και που δεν πρέπει να νιώθουν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι μέσα στη δίνη της κρίσης, αλλά εφόσον εφαρμόσουμε τους ψηφισθέντες και ισχύοντες νόμους τους κράτους, με αίσθηση εθνικής ευθύνης δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

4. Ο Προϋπολογισμός του 2012, ίσως για πρώτη φορά στη δημοσιονομική μας ιστορία, βασίζεται σε πολύ αυστηρές εκτιμήσεις, σε σχέση με την απόδοση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν γίνει από εμάς, έχουν γίνει από τους θεσμικούς μας εταίρους, με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, άρα δεν είναι ένας Προϋπολογισμός με εικονικά στοιχεία, αλλά ένας Προϋπολογισμός πραγματικός, υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο.

Έχουμε λοιπόν τέσσερα σημαντικά στοιχεία, τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε εμάς, στον ελληνικό λαό να ξεκινήσει μια πιο αισιόδοξη ανάστροφη πορεία. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να είμαστε επιμελείς, συσπειρωμένοι και μεταξύ μας ειλικρινείς και δίκαιοι, αλλά ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Σας ευχαριστώ πολύ. -
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ