Ηράκλειο, 3 Ιουνίου 2011
Κίνδυνος κλεισίματος των Φοιτητικών Εστιών
του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για την
αναθεώρηση της απόφασης του Υπουργείου
Να αποτραπεί η προοπτική κλεισίματος των φοιτητικών εστιών της χώρας και αυτών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου, μετά και το κλείσιμο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «τους επόμενους μήνες πρόκειται «να βρεθούν στο δρόμο» περίπου 7.000 φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι και διαμένουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε φοιτητικές εστίες, καθώς δρομολογείται το κλείσιμο όλων των εστιών της χώρας» και πως «η προοπτική αυτή αποτελεί απότοκο της απόφασης της κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» στο Εθνικό ίδρυμα Νεότητας, στο οποίο υπάγονται οι μεγαλύτερες φοιτητικές εστίες της χώρας».
Σημειώνει σχετικά ότι «με την κατάργηση του Ιδρύματος, απειλούνται κυριολεκτικά με «εξαφάνιση» οι φοιτητικές εστίες, τινάζοντας στον «αέρα» τις σπουδές και τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών, αλλά και τον προϋπολογισμό των φτωχών οικογενειών τους που θα πρέπει πλέον να επιβαρύνονται με το κόστος του ενοικίου ενός σπιτιού» και ότι «ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΙΝ (μισθοδοσία και δράσεις) ανέρχεται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ παρέχει υπηρεσίες σίτισης και στέγασης συνολικά σε 20.000 φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές».
Σε επίπεδο Κρήτης, τονίζει ως «εξίσου ανησυχητικό ότι η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και η σπουδαστική εστία στο Ηράκλειο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό, καθώς η λειτουργία τους γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), αν και οι εγκαταστάσεις και των δύο εστιών ανήκουν στα Ιδρύματα», ενώ τονίζει ότι «ως εκ τούτου, όταν ο μισθός του προσωπικού πάψει να καλύπτεται από το ΕΙΝ και καθώς τα ιδρύματα δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι εστίες θα κλείσουν».
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά την κα. Διαμαντοπούλου, «από ποιους παράγοντες και με βάση ποια συγκεκριμένα κριτήρια ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας», καθώς και εάν «ελήφθησαν υπόψη οι βαριές κοινωνικές επιπτώσεις της απόφασης για χιλιάδες μη προνομιούχες οικογένειες».
Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι όποιες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και τη σπουδαστική εστία στο Ηράκλειο, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους», ζητώντας τη δέσμευση της υπουργού ότι δεν θα κλείσουν οι δύο εστίες. Τέλος, ερωτά εάν «προβλέπεται να συνεχιστεί η στέγαση των φοιτητών της χώρας σε εστίες ή η κατάργησή τους», καθώς και «τι θα γίνει με τις υπηρεσίες σίτισης που απολάμβαναν οι φοιτητές με τη μέριμνα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας».