Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

12.5.11

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.

Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Αποζημιώσεις ιδιοκτητών κτημάτων για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τσακώνα – Καλαμάτα»


Επανερχόμαστε με δεύτερη ερώτηση για το θέμα των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών κτημάτων για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τσακώνα – Καλαμάτα καθώς δεν έχει υπάρξει επίλυση του θέματος μέχρι σήμερα.
Σας επισημαίνουμε ότι στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας που γίνεται με σύμβαση παραχώρησης από την εταιρεία Μορέας Α.Ε., εντός του Νομού Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής «Ιδιοκτητών Περιοχής Θουρίας – Σπερχογείας» κ. Στάθης Γεωργακίλας και οι ιδιοκτήτες των οποίων απαλλοτριώνονται τα κτήματά τους για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι δεν εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι.
Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι:
1) Ενώ τα πρωτόδικα δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν τις τιμές μονάδος «επικειμένων» και γης, ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι αποζημιώσεις για τη γη που απαλλοτριώνεται, παρ’ ότι τα έργα προχωρούν κανονικά.
2) Στην απάντησή σας στις 5/1/2011 στην πρώτη ερώτηση που είχαμε καταθέσει (6722/25.11.2010), επικαλείσθε ότι εκκρεμούν 500 ενστάσεις ιδιοκτητών. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από αυτή την απάντησή σας, είναι, γιατί δεν καταβάλλετε τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι λοιποί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν υποβάλλει ένσταση;
3) Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, η εταιρεία Μορέας Α.Ε. εκβιάζει τους ιδιοκτήτες να αποδεχθούν την αποζημίωση μόνο για τα «επικείμενα», ενώ έχουν εκδοθεί οι πρωτόδικες αποφάσεις καθορισμού μονάδος και για τη γη και τους απειλούν ότι αν δεν δεχθούν την αποζημίωση θα κατατεθούν τα χρήματα στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Βέβαια είναι γνωστό ότι η απειλή αυτή στερείται νομικής βάσης.
4) Επιπλέον, οι παρόδιοι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται και ζητούν να γίνει άρση της απόφασης για την αυτοαποζημίωση, αφού ο δρόμος είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος, συνεπώς δεν έχει καμία έννοια η συγκεκριμένη διάταξη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν εφαρμόζεται το άρθρο 17 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η απαλλοτρίωση συντελείται όταν καταβληθεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου πλήρης αποζημίωση, με βάση την τιμή μονάδος που έχει ορίσει το πρωτόδικο δικαστήριο;
2. Θα παρέμβετε στην εταιρεία Μορέας Α.Ε. να σταματήσει τις απειλές και τους εκβιασμούς στους ιδιοκτήτες; Σας επισημαίνουμε ότι στην πρώτη ερώτησή μας δεν απαντήσατε σε αυτό το ερώτημα.
3. Θα γίνει άρση της απόφασης για τις αυτοαποζημιώσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Λαφαζάνης Παναγιώτης


Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ