ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τους κ.κ.1. Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 2. Πολιτισμού και Τουρισμού
3. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
4. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Πότε θα αξιοποιηθεί η ευρύτατη διακομματική συναίνεση για να διασωθεί το Βαρόσι της Έδεσσας και όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί»
Με την τοποθέτησή του, τόσο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τον Επενδυτικό Νόμο, όσο και κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις 19 και 20 Ιανουαρίου, ο ερωτών είχε ζητήσει να θεσπιστούν ισχυρά και ουσιαστικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες κτισμάτων σε αξιόλογους παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς, προκειμένου να αποκατασταθούν και να προστατευτεί έτσι η πολιτισμική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Κατέθεσε μάλιστα και σχετική τροπολογία για να ενταχθεί στο υπό συζήτηση τότε Νομοσχέδιο.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Eρωτών ανέφερε το Βαρόσι της Έδεσσας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική παραδοσιακή συνοικία, άλλοτε ήταν το κόσμημα της πόλεως που, σήμερα, σε πλήρη εγκατάλειψη, έχει εξελιχθεί σε φάντασμα ενός λαμπρού παρελθόντος, όπου μάλιστα έχουμε θρηνήσει ακόμη και νεκρούς από καταρρεύσεις κτισμάτων.
Τόνισε ακόμη ότι, υπάρχουν ασφαλώς και άλλες πόλεις με ανάλογη πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να διασωθεί και να αποκατασταθεί πάση θυσία, δεδομένου ότι αυτά τα παραδοσιακά μνημεία προστατεύονται και από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Συνεπώς, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, να δώσει σοβαρότατα κίνητρα στους ιδιοκτήτες αυτών των οικισμών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια δαπάνη.
Οι θέσεις του ερωτώντος, τόσο στις τοποθετήσεις του στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, κυρίως όμως οι τεκμηριωμένες προτάσεις του στην τροπολογία που κατέθεσε, βρήκαν ανταπόκριση από το
σύνολο όσων συμμετείχαν, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη (αρμόδιο υπουργό για το συζητούμενο τότε Νομοσχέδιο), ο οποίος όμως υποστήριξε ότι η τροπολογία για το Βαρόσι και γενικότερα για τους παραδοσιακούς οικισμούς, πρέπει να ενταχθεί σε άλλο Νομοσχέδιο και όχι στο επενδυτικό, διότι έχουν συναρμοδιότητα και άλλα υπουργεία.
ΕΠΕΙΔΗ, όπως προαναφέρθηκε, η διάσωση, αποκατάσταση και συντήρηση των παραδοσιακών ιστορικών οικισμών, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας, που προβλέπεται και από το Σύνταγμα.
ΕΠΕΙΔΗ σε ένα σύγχρονο Κράτος, δεν νοείται να αφήνεται σε πλήρη κατάρρευση ένας οικισμός όπως το Βαρόσι, που για τους Εδεσσαίους αλλά και ολόκληρο το Νομό, αποτελεί ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά.
ΕΠΕΙΔΗ οι θέσεις του Ερωτώντος είχαν βρει και εξακολουθούν να έχουν ευρύτατη αποδοχή, καταγεγραμμένη μάλιστα στα Πρακτικά της Βουλής, τόσο από πλευράς συναδέλφων όλων των πτερύγων, όσο και του ιδίου του υπουργού κου Χρυσοχοΐδη.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
• Γιατί, το τεράστιο θέμα της διάσωσης ιστορικών και παραδοσιακών οικισμών, όπως το Βαρόσι Έδεσσας, (που όπως αποδείχθηκε από τις προαναφερθείσες συζητήσεις στη Βουλή, βρίσκει σύμφωνο το σύνολο του πολιτικού μας κόσμου), μένει ¨παγωμένο¨ στα συρτάρια των αρμοδίων;
• Αν προτίθενται και πότε, να φέρουν αυτό το ζήτημα στη Βουλή, ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης μια πολιτική που αποτελεί στοιχειώδη πολιτιστική και εθνική υποχρέωση μας;
• Αν μπορούν να αξιοποιηθούν, προς τον σκοπό αυτόν, οι πόροι από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο;
Ο Ερωτών
Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας