Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων, το οποίο συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι διατάξεις πρέπει να ισχύουν από την 1η του νέου χρόνου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις μειώσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ, φορολογικές και δημοσιονομικές ρυθμίσεις.
Το νομοθέτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τρίτη.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν τεσσάρων χιλιάδων ευρώ ως μεικτές μηνιαίες αποδοχές για τους υπάλληλους των ΔΕΚΟ, μείωση των αποδοχών 10% για τις μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 1800 ευρώ, αλλά και ανώτατο όριο επιδομάτων και υπερωριών 10% επί των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα φορολογικά μέτρα, μεταξύ των οποίων την παροχή κίνητρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η "Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας" (ΕΕΣΣΕ), που κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να μην χαλαρώσουν και να συνεχίσουν την προσπάθεια που έχουν καταβάλει από την πρώτη στιγμή προκειμένου η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της διαφθοράς ενώ στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.
"Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη στη χώρα μας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου, δεν ήταν παρά η το σύμπτωμα μιας ευρύτερης κρίσης αξιών και θεσμών. Πρέπει συνεχώς και παντού -τόνισε ο κ. Παπανδρέου να προάγουμε τη διαφάνεια σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας πράξη να ενισχύουμε τη λογοδοσία, την αξιολόγηση, τα θεσμικά αντίβαρα που ελέγχουν την εξουσία κάθε μορφής - από την τοπική αυτοδιοίκηση έως και τους ίδιους μας τους εαυτούς".
Ο νέος επενδυτικός νόμος
Στην ενίσχυση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων υψηλής οικονομικής απόδοσης με φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια και τις ενισχύσεις κεφαλαίου να περιορίζονται σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες εστιάζει ο νέος επενδυτικός νόμος. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι ''ο νέος νόμος, θέτοντας ως κύριο μέσο ενίσχυσης τις φοροαπαλλαγές, πριμοδοτεί κατ' εξοχήν τα δυναμικά επενδυτικά σχέδια που έχουν σαφείς προοπτικές κερδοφορίας". Οι φοροαπαλλαγές θα είναι τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων.
Aπελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς
Το σχέδιο νόμου "Περί ταχυδρομικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις", παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, ο προτεινόμενος νόμος στοχεύει στον καθορισμό του τρόπου μετάβασης σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς, από την 1.1.2013, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2008/6/ΕΚ.
Φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων
Φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο οποίος θα αναλάβει να προσδιορίσει τις περιοχές που θα δοθούν προς παραχώρηση για έρευνα, να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς και να αξιολογήσει τις προσφορές δημιουργείται στη χώρα μας, όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.