Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.7.10

(Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας) Κινητικότητα μπορεί να φαίνεται διότι ο κ. Γκρουέφσκι στέλνει κάποια δειλά μηνύματα ότι αντιλαμβάνεται πλέον ότι πρέπει ν' αλλάξει στάση εάν θέλει να δει πραγματικό ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του. Και γι' αυτό εμείς λέμε "περιμένουμε, εάν θέλεις με εποικοδομητικό τρόπο να συζητήσεις, εδώ είμαστε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να δούμε με σοβαρότητα το θέμα και να προχωρήσουμε".

Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στον ρ/σ Real fm και τo δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2010






Βασικά σημεία:

" (Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας) Κινητικότητα μπορεί να φαίνεται διότι ο κ. Γκρουέφσκι στέλνει κάποια δειλά μηνύματα ότι αντιλαμβάνεται πλέον ότι πρέπει ν' αλλάξει στάση εάν θέλει να δει πραγματικό ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του. Και γι' αυτό εμείς λέμε "περιμένουμε, εάν θέλεις με εποικοδομητικό τρόπο να συζητήσεις, εδώ είμαστε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να δούμε με σοβαρότητα το θέμα και να προχωρήσουμε".

" (Ως προς το Κυπριακό) Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε στις καλές σας προθέσεις (σ.σ. της Τουρκίας) όταν λέτε ότι επιθυμείτε λύση στο Κυπριακό και σύντομα. Λέμε όμως ότι από τα λόγια πρέπει επιτέλους να έρθουμε σε χειροπιαστές πράξεις. Άρα, εάν θέλετε ως Τουρκία να δώσετε μια πραγματική ώθηση, αξιόπιστη ώθηση στις διαπραγματεύσεις, τότε να προβείτε σε κάποιες κινήσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη που χρειάζεται στις διαπραγματεύσεις. Και είναι δύο αυτές οι κινήσεις είπαμε: πρώτον η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και δεύτερον η επιστροφή της Αμμοχώστου.

" (Ως προς ελληνοτουρκικές σχέσεις) Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια έντονη κινητικότητα από τουρκικής πλευράς, πάλι κάποιες αξιώσεις και δραστηριότητες οι οποίες οπωσδήποτε προβοκάρουν. Θα ήθελα να πω όμως το εξής: εμείς έχουμε κάνει τη σαφή επιλογή να εργαστούμε προς την κατεύθυνση συνεργασίας με την Τουρκία. Είναι πολιτική μας επιλογή και απόφαση αυτό….

" Η δραστηριότητα που επέδειξε η τουρκική πλευρά τις τελευταίες μέρες με κάνει ν' αναρωτιέμαι εάν αυτές οι πρακτικές συνάδουν πραγματικά με αυτό που πολυδιαφημίζει η τουρκική πλευρά περί πολιτικής μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της.

" Τίθεται σίγουρα θέμα αξιοπιστίας της τουρκικής πλευράς. Άρα θα πρέπει και η τουρκική πλευρά, η τουρκική ηγεσία, να πάρει τις αποφάσεις της. Και να μας δείξει ότι εννοούν αυτά που μας λένε.

" Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα αυτά τα συμβάντα με ψυχραιμία, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και παράλληλα - και θέλω αυτό να το τονίσω - με την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Έχουμε στείλει προς πάσα κατεύθυνση το σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα και η ελληνική Κυβέρνηση έχει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.



Πλήρες κείμενο συνέντευξης:



κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δρούτσα. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές της εκπομπής σας.



κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω από το θέμα που αισθάνομαι ότι έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Μιλώ για το Σκοπιανό. Να ρωτήσω αν έχουμε κάποιες εξελίξεις ή αν πρόκειται στο αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να υπενθυμίσω και να επαναλάβω τα τρία σαφή μηνύματα τα οποία στείλαμε και στους γείτονές μας και στη διεθνή κοινότητα μόλις αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Το πρώτο σαφές μήνυμα ήταν ότι εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε λύση. Το δεύτερο μήνυμα, λύση υπό προϋποθέσεις - γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση. Και το τρίτο μήνυμα, εξίσου σαφές, ήταν: ευρωπαϊκή προοπτική δεν πρόκειται να έχετε, δεν πρόκειται να ξεκινήσετε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν πρώτα δεν λύσουμε το θέμα της ονομασίας.

Με αυτά τα τρία πολύ σαφή μηνύματα η διεθνής κοινότητα κατάλαβε ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, το εννοεί σοβαρά, ενστερνίστηκε αυτές τις απόψεις και πλέον η πίεση είναι πάνω στη σκοπιανή πλευρά. Γιατί το λέω αυτό: διότι αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει λίγο η εικόνα μιας κινητικότητας τις τελευταίες μέρες γύρω στο Σκοπιανό. Το θέμα είναι ότι εάν αλλάξει μυαλά η απέναντι πλευρά και συγκεκριμένα ο κ. Γκρουέφσκι, τότε μπορούμε να πούμε ναι, προχωράμε. Και τότε υπάρχει προοπτική επίλυσης, το τονίζω όμως, πάντα μέσα στο πλαίσιο το οποίο εμείς έχουμε θέσει.

Κινητικότητα μπορεί να φαίνεται διότι ο κ. Γκρουέφσκι στέλνει κάποια δειλά μηνύματα ότι αντιλαμβάνεται πλέον ότι πρέπει ν' αλλάξει στάση εάν θέλει να δει πραγματικό ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του. Και γι' αυτό εμείς λέμε "περιμένουμε, εάν θέλεις με εποικοδομητικό τρόπο να συζητήσεις, εδώ είμαστε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να δούμε με σοβαρότητα το θέμα και να προχωρήσουμε". Αυτή είναι η κατάσταση, πολύ απλά.



κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Κυπριακό. Πού βρισκόμαστε; Υπάρχει κάποια εξέλιξη; Ή είναι εντελώς παγωμένα τα πράγματα; Διαβάζω για παράδειγμα τις τελευταίες ημέρες ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου κινεί με έντονο τρόπο την υπόθεση της Αμμοχώστου και πάλι, στέλνοντας το μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιστρέψει το λιμάνι της Αμμοχώστου στην ελεύθερη Κύπρο, θα μπορούσε και η Κυπριακή κυβέρνηση να ξεκλειδώσει κάποια από τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για εμάς είναι ξεκάθαρο το θέμα και η στάση μας. Υπάρχει ένας νέος συνομιλητής του Προέδρου, του Δημήτρη Χριστόφια, ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο κ. Έρογλου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει εκφράσει και εκφράζει θέσεις οι οποίες δυστυχώς θυμίζουν το παρελθόν του Κυπριακού και όχι το μέλλον. Δεν δείχνει προς το μέλλον, το αναγκαίο μέλλον, για την Κύπρο μας.

Και ποιό είναι αυτό το μέλλον; Είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πραγματικά να μπορούν από κοινού ν' απολαμβάνουν τα προνόμια τα οποία δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει τώρα το εξής θέμα όπως συνήθως, ελλείμματος εμπιστοσύνης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόοδος. Αναφερθήκατε στο θέμα της Αμμοχώστου το οποίο έθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Να υπενθυμίσω ότι και εμείς από τη δική μας την πλευρά και εγώ σε μια πρόσφατη μάλιστα συνέντευξη είχα πει, - διότι και πάλι, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι το κλειδί για το Κυπριακό είναι στην Άγκυρα - προς την Άγκυρα και προσωπικά και προς τον κ. Ερντογκάν, το εξής:

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε στις καλές σας προθέσεις όταν λέτε ότι επιθυμείτε λύση στο Κυπριακό και σύντομα. Λέμε όμως ότι από τα λόγια πρέπει επιτέλους να έρθουμε σε χειροπιαστές πράξεις. Άρα, εάν θέλετε ως Τουρκία να δώσετε μια πραγματική ώθηση, αξιόπιστη ώθηση στις διαπραγματεύσεις, τότε να προβείτε σε κάποιες κινήσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη που χρειάζεται στις διαπραγματεύσεις.

Και είναι δύο αυτές οι κινήσεις είπαμε: πρώτον η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και δεύτερον η επιστροφή της Αμμοχώστου.

Το μπαλάκι είναι στην τουρκοκυπριακή πλευρά και την πλευρά της Άγκυρας αλλά δεν θέλω να κρύψω ότι οπωσδήποτε μπαίνουμε σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό σε μια φάση όπου χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται σωστή πολιτική και ενότητα.



κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέτε αυτό γιατί δεχόμαστε πιέσεις;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν δεχόμαστε πιέσεις, αλλά και πάλι εμείς δεν καθόμαστε απλώς να παρακολουθούμε το τί γίνεται. Διαβάζουμε πολύ καλά και μέσα από τις γραμμές βλέπουμε μια κινητικότητα η οποία υπάρχει. Και δεν είναι μυστικό νομίζω ότι υπάρχουν κάποιου είδους πιέσεις υπό την έννοια να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μέχρι τότε θα πρέπει οι δυο πλευρές να τα έχουν βρει - να μου επιτραπεί αυτός ο όρος- και εάν όχι τότε θα πρέπει να σκεφτούμε άλλα πράγματα.

Η δική μας η απάντηση πάνω σ' αυτό και πάλι ήταν άμεση και σαφής: δεν θέλουμε εμείς ν' ακούμε για πιέσεις απ' έξω, δεν θέλουμε ν' ακούμε για χρονοδιαγράμματα, ιδιαίτερα όταν είναι τεχνητής φύσης.

Πρέπει ν' αφήσουμε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους ελεύθερα να συζητήσουν, να διαπραγματευθούν για το κοινό τους μέλλον μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είμαστε σε μια περίοδο που έχει ανάψει πάλι η συζήτηση για έρευνες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο για πετρέλαιο, η συζήτηση για την καλύτερη εκμετάλλευση του Αιγαίου Πελάγους με αφορμή και την οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας.

θέλω λοιπόν να ρωτήσω πώς διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πόσο αισιόδοξος είστε ότι μπορεί οι δυο χώρες να μπουν τα επόμενα χρόνια σε ήρεμα νερά ώστε να μειωθούν και οι εξοπλισμοί για τους οποίους ξοδεύονται και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, πάρα πολύ σημαντικά ποσά;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο και βεβαίως δεν θα ήμουν αξιόπιστος εάν έλεγα ότι όλα είναι μέλι γάλα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια έντονη κινητικότητα από τουρκικής πλευράς, πάλι κάποιες αξιώσεις και δραστηριότητες οι οποίες οπωσδήποτε προβοκάρουν. Θα ήθελα να πω όμως το εξής: εμείς έχουμε κάνει τη σαφή επιλογή να εργαστούμε προς την κατεύθυνση συνεργασίας με την Τουρκία. Είναι πολιτική μας επιλογή και απόφαση αυτό.

Έχετε δει τους τελευταίους μήνες ότι έχουμε κάνει και κάποια βήματα τα οποία είναι θετικά. Έρχονται και μηνύματα από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, από τον κ. Ερντογάν, από τον κ. Νταβούτογλου που συνομιλούμε συχνά, λέγοντας ότι "ναι, κι εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε κάποια πράγματα". Αλλά και πάλι η απάντησή μας είναι ότι θέλουμε να πιστεύουμε σ' αυτά τα καλά λόγια, χτίζουμε πάνω σε αυτά, αλλά χρειαζόμαστε και απτά δείγματα και αποδείξεις ότι το εννοείτε.

Και δυστυχώς, το λέω ευθέως αυτό, η δραστηριότητα που επέδειξε η τουρκική πλευρά τις τελευταίες μέρες με κάνει ν' αναρωτιέμαι εάν αυτές οι πρακτικές συνάδουν πραγματικά με αυτό που πολυδιαφημίζει η τουρκική πλευρά περί πολιτικής μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της.

Αυτό εμείς το θέτουμε με ευθύ τρόπο και ρωτάμε: αυτές οι πρακτικές πιστεύετε πραγματικά ότι συμβάλλουν σ' αυτό που μας λέτε; Και περιμένουμε τις απαντήσεις.

Να πω και το εξής: τίθεται σίγουρα θέμα αξιοπιστίας της τουρκικής πλευράς. Άρα θα πρέπει και η τουρκική πλευρά, η τουρκική ηγεσία, να πάρει τις αποφάσεις της. Και να μας δείξει ότι εννοούν αυτά που μας λένε. Διότι υπάρχει προφανέστατα ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ όχι μόνο των δυο χωρών, αλλά και των δύο λαών μας.

Εμείς θέλουμε να εργαστούμε στο να χτίσουμε αυτήν την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Αλλά τέτοιου είδους πρακτικές όπως τις είδαμε τις τελευταίες ημέρες - χωρίς ούτε να θέλω να υπερβάλλω αλλά ούτε και να υποτιμώ τη σοβαρότητά τους - αναρωτιέμαι εάν συμβάλλουν.

Απλώς εγώ να διαβεβαιώσω και εσάς και τους ακροατές σας ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα αυτά τα συμβάντα με ψυχραιμία, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και παράλληλα - και θέλω αυτό να το τονίσω - με την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Έχουμε στείλει προς πάσα κατεύθυνση το σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα και η ελληνική Κυβέρνηση έχει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.



κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τελευταίο ερώτημα: πόσο βαριά είναι η σκιά της οικονομικής κρίσης στην εξωτερική μας πολιτική, όταν συναντάστε και συνομιλείτε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικώς με τη διεθνή κοινότητα; Πόσο σας δυσκολεύει το γεγονός ότι η χώρα έχει σε επικοινωνιακό επίπεδο κατασυκοφαντηθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την οικονομική κρίση;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας απαντήσω αυτό που έχω απαντήσει πολλές φορές: βεβαίως η οικονομική κρίση την οποία περνάμε δεν διευκολύνει το δικό μου έργο αλλά παράλληλα θέλω να τονίσω ότι σε ό,τι αφορά στην προάσπιση και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και συμφερόντων δεν έχουμε αφήσει σε κανέναν το περιθώριο να αναμίξει το ένα με το άλλο.

Δηλαδή έχουμε πολύ σταθερές θέσεις, διαχρονικές θέσεις στα θέματά μας, οι οποίες βασίζονται σε αρχές απολύτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό γίνεται σεβαστό, άρα δεν υπάρχει προσπάθεια κάποιος να πει ότι "λόγω της οικονομικής κρίσης άντε τώρα να σε πιέσω λίγο παραπάνω για το ένα ή το άλλο θέμα". Δεν το έχουμε επιτρέψει αυτό. Το τονίζω αυτό και είμαι κατηγορηματικός και απόλυτος σ' αυτό.

Απλώς μιας και το θέσατε, θα ήθελα να πω και το εξής: ότι τελευταία, μετά τις πολύ σοβαρές αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση - και δυστυχώς δύσκολα μέτρα για τους συμπολίτες μας - αυτό έχει συμβάλλει ώστε η χώρα μας να έχει ανακτήσει πάλι ένα μεγάλο κομμάτι της αξιοπιστίας της.

Αυτό σας το λέω ευθέως και με κάθε ειλικρίνεια. Όσο ακούγαμε στις αρχές όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας όλα αυτά τα κριτικά σχόλια - τα οποία βεβαίως σε πληγώνουν - όλο και περισσότερο ακούμε πλέον πολύ θετικά σχόλια, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός απέδειξαν ότι μπορούν με σοβαρότητα να ανταποκριθούν σε μια τέτοια κρίση.

Είναι πολύ γενναία η στάση του ελληνικού λαού να δεχτεί όλα αυτά τα μέτρα και να κάνει όλες αυτές τις θυσίες. Και αυτό αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.



κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ