Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.6.10

Ροντούλης στη Βουλή:

Ροντούλης στη Βουλή: «Απαιτείται εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα».
«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας αφέθηκε στη μοίρα του, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ένα συνεκτικό, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του αγροτικού χώρου», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, μιλώντας στη Βουλή για την κατάργηση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ).



Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ροντούλης, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:
«Η υπόθεση ξεκινάει από τη μεταφορά των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, που ακολούθησε την θεσμοθέτηση της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης από την τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έτσι, εμφανίστηκαν στις νομαρχίες διευθύνσεις κτηνιατρικής και διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης με άμεσο αποτέλεσμα το σπάσιμο της δομής μεταξύ των κεντρικών πολιτικών, που ασκούσε η κεντρική διοίκηση, και των περιφερειακών πολιτικών, που ασκούνταν σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Άρχισε, λοιπόν, να παίζεται το παιχνίδι του σπασμένου τηλεφώνου μεταξύ του τότε Υπουργείου Γεωργίας και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Με άλλα λόγια ακρωτηριάστηκε η ενιαία δομή του Υπουργείου και έννοιες όπως η έννοια της συνοχής και της ομοιόμορφης προσέγγισης των θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης σε όλη τη χώρα άρχισαν να γίνονται είδος εν ανεπαρκεία.
Υπήρξε, λοιπόν, ένα κενό διοικητικής φύσεως το οποίο είχε αρνητικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτικού χώρου σε τοπικό επίπεδο. Το κενό αυτό προσπάθησε να καλύψει η Ν.Δ. με τη δημιουργία των τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης. Όμως, μετά από ομολογία των ιδίων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα κέντρα αυτά έμειναν μετέωρα, χωρίς τεχνολογική στήριξη, υποδομές και κατευθυντήριες γραμμές. Ένας θεσμός, λοιπόν, που αν λειτουργούσε θα ήταν το αντίστοιχο των ΚΕΠ στον αγροτικό χώρο, αφέθηκε να μαραζώσει.
Η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ υπό την πίεση των δημοσιονομικών αναγκών αναγκάζεται να καταργήσει τη δράση και τη λειτουργία των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως, η Κυβέρνηση θεσμοθετεί τα δημοτικά γραφεία αγροτικής ανάπτυξης. Τουτέστιν, θα αντιμετωπίσει το ίδιο οικονομικό πρόβλημα, αφού αυτά πρέπει να στελεχωθούν και να έχουν τις υποδομές τους, ώστε να είναι ικανά να προχωρούν σε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό όσον αφορά τον τοπικό αγροτικό χώρο. Άρα, λοιπόν, η κατάργηση των ΤΟΚΑΑ, δεν σημαίνει και κατάργηση των προβλημάτων, που κρατούσαν πίσω τη λειτουργία τους. Διότι τώρα θα έχουμε τα ίδια προβλήματα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ