ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ,
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ & ΤΟ ΧΡΕΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΟ Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό με θέμα τις «Υπερκοστολογήσεις σε Προμήθειες που σχετίζονται με το Έλλειμμα και το Χρέος του Ελληνικού Δημοσίου» (και στην οποία απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος) ανέφερε τα εξής:
Απ’ τα πρακτικά της Βουλής:
«κ. Αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, σας χρεώνουν πολλά: ότι είστε σκληρός, ότι είστε “φωνακλάς” κλπ. Όμως δεν έχει ακουστεί ποτέ για σας, όλα αυτά τα χρόνια, κάτι σχετικό με μίζα. Και ως εκ τούτου ξέρω σε ποιον μιλώ. Όμως δυστυχώς δεν ήταν όλοι σαν και εσάς. Χθες είχαμε την κυνική ομολογία ότι συνάδελφος που καθόταν δίπλα στα υπουργικά έδρανα, έπαιρνε χορηγίες, “μίζες” νεοελληνιστί».
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ;
«Συμπτωματικά δε, όλοι αυτοί οι οποίοι είναι στο «κάδρο» της διαφθοράς είναι αυτοί οι οποίοι ήταν κοντά σε πρωθυπουργούς: Τσουκάτος, Μαντέλης, Αγγέλου, Ρουσόπουλος Τώρα, πώς αυτοί οι Πρωθυπουργοί δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, μου κάνει εντύπωση. Τώρα δε τελευταίως, είναι άναυδοι και αυτοί οι ίδιοι.
Προχθές στην εξεταστική για το Βατοπέδι ζητήσαμε να έρθει ο κ. Καραμανλής, από τη στιγμή που έφτασε η υπόθεση στο γραφείο του. Με καταγγελίες, με επιστολή του κ. Ψωμιάδη, με ομολογίες ιδίων υπουργών, όπως του κ. Δούκα, και το πολιτικό σύστημα κόλλησε. «Όχι», λέει, «δεν πρέπει». Τώρα, λοιπόν, στην υπόθεση της Siemens, όπου οι δύο πρωταγωνιστές, που έχουν πάρει χρήματα, που το παραδέχτηκαν, που το ομολόγησαν ήταν “εξαπτέρυγα” του κ. Σημίτη, δεν πρέπει ο κ. Σημίτης να έρθει να δώσει εξηγήσεις;
Εγώ έκανα πρόταση κ. Πρόεδρε και είπα να έρθουν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να μας πουν εκεί τι έχουν κάνει, τι έχει γίνει. Ζήτησα επίσης να γίνει μια επιτροπή “ad hoc” από τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τους πρώην Προέδρους της Βουλής για να εξηγήσουν, επιτέλους, οι πρώην Πρωθυπουργοί, πως το χρέος έφτασε στα 300 δισ. ευρώ. Δεν έγινε ούτε αυτό. Ας πάνε τότε στις Εξεταστικές Επιτροπές».
ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 300 ΔΙΣ
Ο κόσμος θέλει να μάθει την αλήθεια. Όταν, λοιπόν, έρχομαι και λέω για επαναδιαπραγμάτευση χρέους(από τις προμήθειες), και όχι του Χρέους(Δημοσίου), τι εννοώ: Δεν χρωστάμε 300 δισ. Χρωστάμε πολύ λιγότερα. Πάρα πολύ λιγότερα. Γιατί έχουμε πληρώσει δύο φορές επάνω μια σειρά πραγμάτων. Κι έλεγα να πάμε σε ένα διεθνές ινστιτούτο και να τους πούμε «δείτε και εξετάστε αυτά που έχει πληρώσει η Ελλάδα, και πείτε μας αν είναι τα σωστά που πλήρωσε ή πλήρωσε περισσότερα». Απλή πρόταση είναι. Μην πληρώνει ο ελληνικός λαός χωρίς να οφείλει πραγματικά. Τα 300 δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κ. Πρόεδρε, και μη κοροϊδευόμαστε, μην διατηρούμε ψευδαισθήσεις. Να δούμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ελλάδος.
Να σας θυμίσω -δεν θα σας διαβάσω πολλά πράγματα- ότι η πρώτη επί δικής σας περιόδου υπόθεση είναι του Γιώτα. Φεύγει ο Γιώτας από υφυπουργός, κάνει μήνυση και κλείνουν φυλακή δύο προέδρους της Ε.Β.Ο. καταγγέλλοντας δισεκατομμύρια εκείνη την εποχή… Και δεν έγινε τίποτα! Τα Mirage και τους πυραύλους τα πήραμε τότε δύο φορές επάνω απ’ όσο τα πήρε η Ελβετία. Το ίδιο συνέβη και με τα F-16. Να φέρουμε, λοιπόν, μια εταιρία και να μας πει.
Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 8% ΤΟΥ ΑΕΠ!
«Έχω μια έρευνα εδώ της “Brooklings Institution” η οποία λέει ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι 8% του ΑΕΠ! Επίσημα στοιχεία. Δημοσιεύτηκε στην Ημερησία. Έχουμε 20δις ευρώ διαφθορά. 20δις! Ξέρετε τι σημαίνει 8% του ΑΕΠ; Το 8% είναι, όσο δίνουμε στην Άμυνα και στην Παιδεία. Φανταστείτε λοιπόν τι συμβαίνει. Όταν η SIEMENS λέει ότι έδωσε 100 εκατ. ευρώ μίζες, τότε δεν είναι 100 εκατ. η επιβάρυνση των υλικών που αγοράσαμε. Είναι δισεκατομμύρια!
Τα στοιχεία αυτά λοιπόν να τα δώσουμε σε ένα διεθνή φορέα να μας πουν πόσα είναι, πόσα χρωστάμε. Διότι δεν είναι τώρα το θέμα ποιόν λάδωσε ο Χριστοφοράκος, πόσα πλήρωσε κτλ… Αυτό είναι το ένα σκέλος, το άλλο σκέλος είναι αν θα τα γλιτώσουμε εμείς τώρα. Θα τα γλιτώσουμε αυτά ως αδίκως καταβληθέντα; Πρέπει λοιπόν να βρούμε το θάρρος και τη δύναμη, όσον αφορά την Αμερική, όσον αφορά τη Γερμανία με τα Leopard, όσον αφορά τη Γαλλία και να πούμε “κύριοι μας πήρατε περισσότερα, άρα πρέπει να δώσουμε τόσα”. Υπάρχουν λοιπόν Διεθνείς Ανεξάρτητοι Οργανισμοί που μπορούν να το αναλάβουν αυτό. Αυτό λοιπόν που προτείνω στην Κυβέρνηση είναι επαναδιαπραγμάτευση του χρέους των προμηθειών και όχι του Εθνικού χρέους. Πόσο χρωστάει η Ελλάδα; Πιστεύω λοιπόν ότι χρωστάμε πολύ λιγότερα και είναι μια πράξη ευθύνης να το κάνετε απέναντι σε έναν ελληνικό λαό ο οποίος εδέχθη αυτά τα σκληρά μέτρα με πόνο με αγωνία, αλλά τα δέχτηκε. Μείωση μισθών, κατάργηση 13ου & 14ου μισθού, επιδόματα. Τουλάχιστον ας έχει μια ικανοποίηση ότι μπορέσαμε και διεκδικήσαμε και πήραμε πίσω κάποια από τα δικά του λεφτά. Πιστεύω ότι είναι μια πράξη ευθύνης που δεν την αμφισβητεί η κυβέρνησή σας.
Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ (δευτερολογία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης): «Ο κ. Πρωθυπουργός έχει δείξει στο παρελθόν ότι ενδιαφέρεται για προτάσεις συναντήσεων του πολιτικού συμβουλίου, των πολιτικών αρχηγών, και των πρώην πρωθυπουργών ενδεχομένως, και είμαι βέβαιος ότι η πρότασή σας που ακούστηκε για πρώτη φορά μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και θα συμπεριληφθεί μεταξύ των ενδεχόμενων λύσεων που μπορεί να δοθούν σ’ αυτό το δυσάρεστο πράγματι κλίμα για όλους μας. Το τελευταίο που θέλω να σας πω είναι ότι αναδιαπραγμάτευση οφειλής που έχει βάση συμβατική, για την οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Δεν αποκλείεται όμως. Για φορείς με τους οποίους συναλλασσόμαστε και ιδιαιτέρως στον τομέα των εξοπλισμών οι οποίοι συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά της χώρας -μιλήσατε για τα αεροπλάνα, ας πούμε. Τα αεροπλάνα τα οποία επιθυμούμε να αποκτήσουμε δεν είναι 30 στον κόσμο, είναι 3,4 τύποι, άρα υπάρχει από την πλευρά των παραγωγών ένα συνεχές ενδιαφέρον. Μέσα στα πλαίσια της υπάρξεως τέτοιου συνεχούς ενδιαφέροντος και με την προοπτική μελλοντικών συμβάσεων, να υπάρξει μια επανεξέταση και συμβάσεων του παρελθόντος και εκεί η ύπαρξη μιας αντικειμενικής γνώμης από ένα διεθνή Οίκο εμπειρογνωμόνων, μπορεί να είναι πολύτιμη και λυτρωτική. Η ιδέα σας αυτή θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη».