Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.5.10

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ
κ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΙΣ 27/5/2010



ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ –
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκινήσω με κάτι που μου είπε ένας φίλος μου από χωριό της Λέσβου, από το Πλωμάρι. Μου είπε «Ό,τι και να λέτε εκεί μέσα, συζητάτε, τζάμπα συζητάτε. Εσείς λέτε, επιχειρηματολογείτε αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν σας ακούει».
Έτσι λοιπόν, είπα να ξεκινήσω τη σημερινή ομιλία μου με αυτά που λέει μια κομματική οργάνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία κατηγορώντας σας για αλαζονεία, κατέθεσε τις παραιτήσεις της, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε της ολομέλειας της τοπικής αυτής οργάνωσης. Είναι η τοπική οργάνωση Καλλονής της Λέσβου.
Αυτό βέβαια, κύριε Υπουργέ, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε κοπτοραπτική.
Η κοπτοραπτική βέβαια δεν γίνεται στα χαμηλά στρώματα, γίνεται στα υψηλά.
Με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επιχειρείται μια γιγάντωση των δήμων με δεδηλωμένο στόχο να αποκτήσουν αναπτυξιακή δυναμική και οικονομίες κλίμακας. Παραμερείται όμως το κριτήριο της δημοκρατικότητας.
Ο κάθε νέος σχεδιασμός –κατά την άποψή μου τουλάχιστον, κύριε Υπουργέ- πρέπει να διευρύνει και όχι να περιορίζει τη Δημοκρατία, να φέρνει τις αποφάσεις πιο κοντά στον πολίτη, να μετράει τη γνώμη του περισσότερο.
Όσο μεγαλώνουν τεχνητά τα όρια των δήμων, τόσο μειώνεται η αμεσότητα ανάμεσα στον πολίτη και στην εξουσία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί το έλλειμμα εκπροσώπησης, να αυξηθεί δηλαδή, ο αριθμός των κοινοτήτων που η ψήφος τους δεν θα είναι σημαντική για την εκλογή του δημάρχου. Δηλαδή, ο αριθμός των πολιτών που η γνώμη του τελικά δεν θα μετράει, που δεν θα έχουν κανένα σε τοπικό επίπεδο να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω, κύριε Υπουργέ –και θα ήθελα να το προσέξετε- ότι στη Λέσβο από τους δεκατρείς δήμους που καταργούνται προκείμενου να γίνει ένας, οι σύμβουλοι των πρώην δήμων που θα εκπροσωπούνται στον καινούριο μεγάλο δήμο Λέσβο, το Δήμο με το δήμαρχο κυβερνήτη, οι εκπρόσωποι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι ένας τις περισσότερες φορές από τους περισσότερους δήμους, δύο και το μεγαλύτερο ποσοστό εκπροσώπησης θα είναι τρεις σύμβουλοι. Μιλάμε σε περιοχές, δήμους οι οποίοι δεν είναι δήμοι τριακοσίων, τετρακοσίων, πεντακοσίων κατοίκων. Είναι τριών, πέντε, έξι και περισσοτέρων χιλιάδων πολιτών. Σας καταθέτω και αυτό για τα Πρακτικά.
Παράλληλα, για να σας δείξω το μέγεθος της αδικίας, η οποία συντελείται στη Λέσβο, με το πρόσχημα ότι κάνουμε δήμους κυβερνεία και ότι δημιουργούμε δήμους με ιδιαίτερη δυναμική μια και είναι οι μεγαλύτεροι ή μεταξύ των μεγαλυτέρων δήμων της χώρας, θα σας φέρω μια σύγκριση με το τι συμβαίνει στις Κυκλάδες:
Λέσβος: Χίλια εξακόσια τριάντα έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σας το είπα και χθες. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Ένας δήμος. Εκπροσώπηση αυτή που πριν από λίγο σας ανέφερα ελπίζω να την προσέξατε –αν και συζητούσατε- εκπροσώπηση των πρώην δήμων ένας, δύο, τρεις σύμβουλοι.
Κυκλάδες: Σίκινος, διακόσιοι τριάντα οχτώ κάτοικοι. Δήμος.
Ανάφη: Διακόσιοι εβδομήντα τρεις κάτοικοι. Δήμος.
Φολέγανδρος: Εξακόσιοι εξήντα επτά κάτοικοι. Δήμος.
Κίμωλος: Αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη. Είναι επτακόσιοι εξήντα εννιά οι πολίτες, όπως και η Αντίπαρος που είναι χίλιοι τριάντα επτά.
Δήμοι όλοι αυτοί.
Η Λέσβος των ενενήντα χιλιάδων και πλέον κατοίκων ένας δήμος. Αυτή είναι η αδικία που σας αναφέρω. Σας τα ανέφερα και χθες, κύριε Υπουργέ. Δυστυχώς, δεν με προσέξατε. Πριν από λίγο η Υπουργός μας αντέτεινε ότι δημιουργεί δήμους- κυβερνεία. Δεν μας καλύπτει δυστυχώς και όπως φαίνεται δεν καλύπτει και τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ήδη άρχισαν να παραιτούνται.
Η εφαρμογή του δόγματος «Ένας δήμος ανά νησί» στη Λέσβο αυξάνοντας με ακραίο τρόπο τα όρια του δήμου, παράγει στη μέγιστη κλίμακα έλλειμμα εκπροσώπησης, δηλαδή, έλλειμμα Δημοκρατίας. Αυτό είναι έγκλημα κατά της τοπικής κοινωνίας.
Θα σας πω μια λύση, κύριε Υπουργέ. Ελπίζω να την προσέξετε. Συζητήστε την και ελπίζω να αποφασίσετε. Δεν ισχύει μόνο για τη Λέσβο, είναι και για τα άλλα μεγάλα νησιά.
Να υιοθετηθούν οι προτάσεις που σας κατέθεσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι το ορθότερο. Ή αν παραμείνει η ιδεοληπτικού χαρακτήρα και πλήρως –κατά τη γνώμη μου- αδικαιολόγητη εμμονή της Κυβέρνησης στο έναν δήμο, αυτός να είναι μητροπολιτικού χαρακτήρα. Δηλαδή, να λειτουργεί παράλληλα προς τους υφιστάμενους δήμους, εξασφαλίζοντας το συντονισμό των ενεργειών, των οικονομίων κλίμακας που επιδιώκετε –και σωστά τις επιδιώκετε- και την επίτευξη της αναπτυξιακής πολιτικής. Ταυτόχρονα όμως οι δήμοι που υπάρχουν σήμερα θα λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο, θα υπάρχει η τοπική εξουσία, εμποδίζοντας να διευρυνθούν τα ελλείμματα εκπροσώπησης.
Σημασία δεν έχουν τα ονόματα. Μπορούν να βρεθούν αυτά. Μπορεί να ονομάζεται μητροπολιτικός δήμος Λέσβου ή οτιδήποτε άλλο.
Το σημαντικό είναι ότι σε κάθε ένα από τους σημερινούς δήμους θα πρέπει να υπάρχει αυτόνομη εκλογή, ώστε κάθε δήμαρχος –αν θέλετε ονομάστε τον και αντιδήμαρχο- να είναι υπόλογος στους πολίτες του και όχι να εκλέγεται με ένα ψηφοδέλτιο κοινό, που θα είναι υπόλογος του δημάρχου –όπως τον λέτε εσείς- κυβερνήτη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ