Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.5.10

«Ναι» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου). «Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ. «Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές. Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές.

Ψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.


«Ναι» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).

«Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.

Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Η ΝΔ, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Κώστας Τασούλας κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 1 για το χωροταξικό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενημέρωσε ότι εφόσον δεν ολοκληρωθούν απόψε οι ομιλίες όλων των εγγεγραμμένων βουλευτών επί των άρθρων, η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο.

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη".

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο «που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση "συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής".

Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, λέει ένα ακόμα "όχι" στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος».

«Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

«Και ο κατήφορος όταν τον κατεβαίνεις χωρίς φρένα έχει και τα όριά του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι εκτίθεται "με τις κραυγαλέες και αναπόδεικτες ανακρίβειές του".

«Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη μεταρρύθμιση αυτή πολύ πιο κουτσουρουμένη, πιο στρεβλή και πολύ πιο μικροκομματική, χωρίς χρήματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον "Καλλικράτη", που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του "Καποδίστρια".

Ακόμα, είπε ότι από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του "Καλλικράτη" δεν θα δοθεί ούτε το ένα δέκατο και πρόσθεσε ότι «δέσμευση της ΝΔ είναι να κάνει στην πραγματικότητα και με υγιείς και βιώσιμους όρους αυτό που σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει στα χαρτιά και προωθεί με στρεβλό τρόπο».

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε για τα κριτήρια των συνενώσεων, κάνοντας λόγο για "προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό".

«Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

«Ο Καλλικράτης συνιστά και μια ριζική ανατροπή της άσκησης εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχουν μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που δεν τα έχουμε ενσωματώσει. Ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας νόμος σε αυτό το μέτωπο το έχουμε κάνει. Σε τίποτα απολύτως ο Καλλικράτης δεν θα θυμίζει το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Χωρίς προληπτικό έλεγχο από τη δικαιοσύνη, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται, ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται, ούτε ένα δάνειο θα συνάπτεται χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο δήμος δεν θα οδηγείται σε υπερχρέωση».

Και ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε:

«Ο Καλλικράτης είναι μια βαθιά ανατροπή στο πελατειακό κράτος και στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία που μας οδήγησε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και αναξιοκρατία».

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του "Καλλικράτη".

«Για πρώτη εξασφαλίζονται βιώσιμα έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί οι πόροι, αν ήταν σήμερα σε εφαρμογή ο Καλλικράτης, θα ήταν της τάξεως των 4 δισ. 600 εκατ. ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα ήταν 3 δισ. 50 εκατ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. λιγότερα, ενώ για το 2011 θα είναι 5 δισ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Κλείνοντας, και απαντώντας στις διαφωνίες για το χωροταξικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο γινόταν η διαβούλευση ούτε μια σελίδα κριτικής ή πρότασης δεν κατέθεσε.

«Σιωπή και απουσία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ας μην φτάνει, λοιπόν, στο άλλο άκρο και να κατηγορεί την κυβέρνηση με υπερβολές και κινδυνολογικές αναφορές», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Χθες, τη συζήτηση "χρωμάτισε" η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με αφορμή την παράκληση του κξ. Πετσάλνικου να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.

Αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες άφησαν στις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά την διαγραφή της από τη ΝΔ έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι ψηφίζει «παρούσα».

Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν εφ΄όλης της ύλης κριτική στη κυβέρνηση, ενώ οι αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβονται πίσω από το "Καλλικράτη", προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

«Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ό λαός όμως θα σας αποβάλει γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αναιμική κυβέρνηση που σχεδιάζει με το ν/σ την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν θα βγάλει την 4ετία λόγω του βάρβαρου ασφαλιστικού».

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας, τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του ν/σ, τονίζοντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνηση της».

«Προχωράτε είτε με παλινωδίες, είτε με ψέματα, έχοντας την κοινωνία απέναντι σας αλλά δείχνετε να μην σας νοιάζει αυτό», ανέφερε ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το ν/σ πόρρω απέχει από την δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων».

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το ν/σ άτολμο ενώ μίλησε για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη".

«Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ