Δελτίο τύπου
Τα αμιαντούχα υλικά του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ συνεχίζουν να απειλούν την υγεία των πολιτών
ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ
Η παρατεινόμενη παραμονή των αμιαντούχων υλικών του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο, εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αφού τα θραύσματα αμιάντου που έχουν περικυκλώσει την έκταση, κάθε φορά που φυσάει μεταφέρουν τις καρκινογόνες ίνες σε όλες τις γύρω περιοχές. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες του χώρου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Όμιλος Εταιρειών Αντζουλάτος) δεν έχουν καν υποβάλει μέχρι σήμερα την απαιτούμενη μελέτη εξυγίανσης όπως έχουν υποχρέωση.
Τα παραπάνω τονίζει σε ερώτησή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης καλώντας την κ. Υπουργό να προχωρήσει σε καθαρισμό του χώρου με ευθύνη της πολιτείας, με αντίστοιχη χρέωση των ιδιοκτητών, σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας εκ μέρους τους.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Με ερώτησή μου (αριθμ.635) στις 22-6-09 προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, είχα καταγγείλει την αδιαφορία των ιδιοκτητών του οικοπέδου της πρώην ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας να υποβάλουν στις αρμόδιες αρχές τη ν πολυπόθητη «Μελέτη Εξυγίανσης» από τον Αμίαντο με στόχο την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από την περιοχή. Στην απάντηση που έλαβα (αριθμ 5865Β) αναφερόταν επί λέξη ότι «με έγγραφό της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στις 16-6-09 υποβλήθηκε στην οικεία Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας η ειδική μελέτη εξυγίανσης –αποκατάστασης του χώρου του παραπάνω εργοστασίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης».
Παρότι πέρασαν 10 μήνες από τότε τα αμιαντούχα υλικά που υπολογίζονται πάνω από 1000 τόνοι, όχι μόνο βρίσκονται παραπεταμένα εντελώς ανεξέλεγκτα, αλλά δεν έχει υποβληθεί καν η μελέτη εξυγίανσης. Το τελευταίο προκύπτει από νεώτερο έγγραφο (αριθμ. Πρωτ. 7996/24-7-09) της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τους ιδιοκτήτες του χώρου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Όμιλος Εταιρειών Αντζουλάτος) σύμφωνα με το οποίο ο φάκελος που υποβλήθηκε δεν αποτελεί τη μελέτη που είχε ζητηθεί διότι δεν πληροί τις προδιαγραφές της ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β).
Γίνεται πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει διάθεση από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που είναι μεγαλομέτοχος του οικοπέδου να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά, με αποτέλεσμα να παρατείνεται μία κατάσταση που εγκυμονεί πλέον άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αφού ως γνωστό τα θραύσματα αμιάντου που έχουν περικυκλώσει την έκταση, κάθε φορά που φυσάει μεταφέρουν τις καρκινογόνες ίνες σε όλες τις γύρω περιοχές.
• Επειδή η συμπεριφορά των ιδιοκτητών του χώρου, υπονομεύει την έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου,
• Επειδή η επιβολή προστίμων και η ανταλλαγή εγγράφων, δεν φαίνεται να αποδίδει κάποιο αποτέλεσμα,
• Επειδή ο κίνδυνος που διατρέχουν οι κάτοικοι είναι πλέον κάθε άλλο παρά ορατός και οι ίδιοι νοιώθουν την αδιαφορία της πολιτείας,
Ερωτάται η κ. υπουργός
1. Τι προτίθεστε να κάνετε για να υποχρεώσετε τους σημερινούς ιδιοκτήτες του χώρου να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή και υλοποίηση της Ειδικής μελέτης εξυγίανσης του χώρου και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών;
2. Προτίθεστε, σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας, να προχωρήσετε σε καθαρισμό του χώρου με ευθύνη της πολιτείας, με αντίστοιχη χρέωση των ιδιοκτητών, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στη Β. Ελλάδα; (Βιομηχανία φυτοφαρμάκων «ΔΙΑΝΑ»)
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης