ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.»
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2010
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν χρειάζεται να περιγράψω τις δραματικές στιγμές που έχει περάσει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Και αυτό, για δύο βασικούς λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι η πατρίδα μας βρέθηκε με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην πρόσφατη ιστορία της. Έλλειμμα στους προϋπολογισμούς της και, μαζί, χρέος πρωτάκουστο. Έλλειμμα αξιοπιστίας του κράτους, έλλειμμα όμως ακόμα και προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον. Το μέλλον της οικονομίας μας, της οικογενειακής μας ευημερίας, της σύνταξής μας, της δουλειάς μας, των επιχειρήσεών μας.
Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο βρέθηκε η Ελλάδα στη δίνη, είναι η διεθνής συγκυρία, η διεθνής οικονομία. Μια διεθνής οικονομία, χτυπημένη από την πρόσφατη δημοσιονομική χρηματοπιστωτική κρίση. Μια παγκόσμια αμηχανία, αν θέλετε, μπροστά στα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, πλούτου και ανεξέλεγκτης, αδιαφανούς λειτουργίας αγορών, Τραπεζών και παράλληλων σκιωδών μηχανισμών, όπως είναι τα hedge funds.
Βρέθηκαν δημοκρατικά κράτη, κυβερνήσεις, Κοινοβούλια και Ελεγκτικές Αρχές, προ οδυνηρών εκπλήξεων, μπροστά στις πρακτικές απόκρυψης της πραγματικότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Παρά τα μέτρα διάσωσης που εφάρμοσαν οι υπόλοιπες οικονομίες, τα πακέτα στήριξης όπως λέγονται, τη βοήθεια στο τραπεζικό σύστημα, για να μη μπουν οι οικονομίες τους σε βαθύτερη ύφεση, ο πόνος των κοινωνιών, των εργαζομένων, με την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση της ποιότητας του επιπέδου ζωής, την απώλεια σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αυτός ο πόνος ήταν και είναι μεγάλος. Υποφέρουν πολλοί και σε πολλές χώρες σήμερα.
Με το συνδυασμό της έλλειψης της δικής μας αξιοπιστίας και τη βαριά, ακόμα και έκρυθμη, κατάσταση διεθνώς στις αγορές, αλλά και στο πολιτικό στερέωμα σε πολλά κράτη, ήταν εύκολο να γίνει η Ελλάδα δακτυλοδεικτούμενη, το μαύρο πρόβατο, το πειραματόζωο, στη νέα φάση αυτής της διεθνούς κρίσης.
Δυστυχώς, μερικοί πολιτικοί και κάποια ΜΜΕ θέλησαν, παίζοντας με τον λαϊκισμό και τις προκαταλήψεις των ψηφοφόρων τους, να γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων. Το είδαμε, το ζήσαμε, μας πλήγωσε, δεν μας άξιζε, δεν μας αξίζει - και εμείς το ξέρουμε.
Όμως, αυτή η κατάσταση δεν θα ανατρεπόταν ούτε με ευχολόγια, ούτε με ξόρκια, ούτε με δικές μας καταγγελίες, ούτε βέβαια με τη ραστώνη της αδράνειας και του φόβου του πολιτικού κόστους, που πολλές φορές διατρέχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Για να πείσουμε, ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε αποφάσεις, αποφάσεις δύσκολες για να ανατρέψουμε την κακή θέση, την κακή εικόνα στην οποία βρεθήκαμε και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για τη χώρα.
Και αυτό κάναμε. Πρώτη μάχη ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Να πείσουμε ότι εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ξέρουμε να βάλουμε οι ίδιοι τάξη στα του οίκου μας. Ότι δεν φυγομαχούμε. Δεν είμαστε φυγόπονοι. Δεν αθετούμε τις υποχρεώσεις μας και είμαστε περήφανοι που αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, για να βγάλουμε τον τόπο από αυτή την απίστευτη περιπέτεια.
Την πρώτη μάχη, την κερδίσαμε. Σήμερα, έχουμε θέσει σε ισχύ ένα έκτακτο πρόγραμμα μέτρων, που έχει πείσει και τον πιο δύσπιστο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς. Σήμερα, έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας και τη βούλησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα.
Σήμερα, έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας έναντι όλων. Το βλέπετε, το ακούτε. Δεν είναι πια η Ελλάδα δακτυλοδεικτούμενη. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο.
Και επειδή ιδιαίτερα σήμερα, αυτές τις μέρες αλλά και απόψε, μας παρακολουθούν - εξονυχιστικά, θα έλεγα - τα διεθνή ΜΜΕ, θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα, αυτά που λέει, αυτά έκανε και αυτά κάνει.
Με ρωτούσαν εάν θα ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή το πρόγραμμά μας και έμειναν θετικά έκπληκτοι για τη βούληση, αλλά και την ταχύτητά μας. Ένα ακόμα δείγμα αποφασιστικότητας και αξιοπιστίας της πατρίδας μας.
Σήμερα, η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια αξιόπιστη χώρα, που μπορεί και αναμετριέται υπεύθυνα με τις δυσκολίες και τα δικά της προβλήματα. Αυτή είναι η Ελλάδα και αυτή την Ελλάδα υπηρετούμε.
Η δεύτερη μάχη είχε να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις διεθνείς αγορές. Η στήριξη που χρειαζόμαστε, όχι για να μην κάνουμε τις αλλαγές, όχι για να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, αλλά ακριβώς για να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, είναι ακριβώς αυτή η στήριξη που ζητήσαμε. Στήριξη, όχι για το «bailout», όπως λέγεται, αλλά για να έχουμε την απαραίτητη ηρεμία και σταθερότητα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε, απρόσκοπτα και χωρίς περαιτέρω και αδικαιολόγητη επιβάρυνση, να κάνουμε τα μεγάλα βήματα για τη χώρα μας.
Διαβεβαιώνω ότι εμείς, οι Έλληνες, θα τα καταφέρουμε - και θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Δεν είμαστε, ούτε δέχομαι να είμαστε, ούτε δέχεται κανένας Έλληνας να είναι επαίτης. Δεν μας αρμόζει, δεν είναι η δική μας ιδιοσυγκρασία, δεν μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες. Το έχω πει αμέτρητες φορές, ότι εμείς δεν έχουμε ζητήσει χρήματα.
Και με την ευκαιρία, θέλω να πω ότι φτάσαμε στο σημείο να ακούμε ευφάνταστα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Πρόκειται περί αστειότητας. Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα σενάρια. Και θέλω να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά τους Έλληνες πολίτες, πως με όλα αυτά που κάνουμε, η χώρα μας θα τα καταφέρει.
Μην έχετε καμία αμφιβολία. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!.
Θα τα καταφέρουμε, όμως θα είναι πολύ χρήσιμο, να είναι εμφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα ισχυρό όπλο, και μάλιστα οπλισμένο, πάνω στο τραπέζι, ικανό να αποτρέψει κερδοσκοπία και κερδοσκόπους. Κάτι που είναι έξω και πάνω από τις δικές μας δυνάμεις, τις δυνάμεις μιας οικονομίας του μεγέθους της δικής μας, της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτή τη μάχη, έχουμε πια μεγάλο αριθμό συμμάχων. Και εκείνους που αναγνωρίζουν ότι οι διεθνείς αγορές χρειάζονται κανόνες και ρυθμίσεις, και εκείνους που θέλουν την Ευρώπη και την Ευρωζώνη να παίζουν πια σημαντικό ρόλο σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
Χωρίς να γνωρίζουμε την τελική έκβαση των επόμενων ημερών, ένα είναι σίγουρο: με αφορμή την Ελλάδα, με αφορμή και τις δικές μας πρωτοβουλίες, με τη συστηματική και, πολλές φορές, εξοντωτική μας πορεία των τελευταίων μηνών, αλλά σήμερα, με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα. Μάλιστα, για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σύντομα .
Αναγνωρίζουν, όλοι ανεξαιρέτως, την προοπτική και τη χρησιμότητα νέων θεσμικών εργαλείων για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, είτε ονομάζονται «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», είτε «ευρωομόλογα», είτε «εγγυήσεις» για δανεισμό και ούτω καθ' εξής.
Θέλω να ενημερώσω όλους σας, και τους Αρχηγούς των κομμάτων, ότι σε κάθε περίπτωση θα σας κρατώ ενήμερους για τις αποφάσεις των επόμενων ημερών, και για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, για τις δικές μας αποφάσεις, αυτές που θα πάρουμε τις επόμενες μέρες.
Όμως, οι μάχες δεν τελείωσαν. Μετά από τις αποφάσεις μας αυτής της εβδομάδας, θα μπούμε σε μια δεύτερη φάση μαχών - και εδώ, ζητώ την ευρύτερη δυνατή συνεργασία σας. Ναι, όλων των κομμάτων. Και επειδή με ρωτάτε κ. Τσίπρα για την έλλειψη διαβούλευσης προ των μέτρων, να σας απαντήσω: όταν βρέθηκα κατ’ ιδίαν μαζί σας, όπως και με τους άλλους Αρχηγούς των κομμάτων, δεν σας έβαλα καν στο δίλημμα να στηρίξετε τα συγκεκριμένα μέτρα. Δεν θα περίμενα να μου πείτε ότι θέλετε να κόψουμε μισθούς, να βάλουμε επιπλέον ΦΠΑ, να μειώσουμε επιδόματα, ως έκτακτα μέτρα.
Για τη Νέα Δημοκρατία, έχω μιλήσει για τις ευθύνες της, και δεν θα επαναλάβω τα όσα έχω πει. Ας αποφασίσει η ίδια πώς θέλει να σταθεί μπροστά στις αποφάσεις μας, και θα αξιολογηθεί, όχι από μένα, αλλά από τον Ελληνικό λαό.
Ούτε ζήτησα στήριξη αυτών των συγκεκριμένων μέτρων από εσάς, κυρία Παπαρήγα, ή από τον κ. Καρατζαφέρη. Σας απήλλαξα, αν θέλετε, δεν προσπάθησα να μεταφέρω άμεσα ευθύνες, εκεί όπου άμεσα δεν ανήκουν.
Αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη και το πολιτικό κόστος. Και δεν μας φοβίζει. Διότι είχα το θάρρος, διότι έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αυτή η Κυβέρνηση το θάρρος, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στον Ελληνισμό. Για τη διάσωση αυτής της οικονομίας, για τη διάσωση αυτής της χώρας.
Και ξέρουμε ότι πονάνε τα μέτρα μας. Ξέρουμε ότι πονάνε και πόνεσαν και εμάς καθώς τα αποφασίσαμε. Θα περίμενα, αυτό να το αναγνωρίσετε κ. Τσίπρα, αλλά ούτε αυτό το απαιτώ. Αυτό το οποίο όμως ζητώ, είναι σε αυτή τη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση, να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας.
Μπροστά μας, είναι μια πιο σημαντική και, θα έλεγα, και πιο δημιουργική και ελπιδοφόρα μάχη. Είναι οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή τη θέση ποτέ ξανά. Είναι η μάχη για ένα ευνομούμενο κράτος, ώστε να ξέρει ο πολίτης ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του, οι κατακτήσεις του, το βιος του, η ζωή του. Να ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματά του και ότι αποδίδουν σε σωστές υπηρεσίες: στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην ανάπτυξη - περιφερειακή, πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι μάχη για ένα κράτος κοντά στον πολίτη, ένα σύστημα υγείας αξιόπιστο, ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, που δεν θα αδικήσει κανέναν και σίγουρα όχι την επόμενη γενιά. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που επιτέλους φεύγει από τον αυτισμό του, και βάζει το μαθητή, τις ανάγκες της κοινωνίας, στο επίκεντρό του.
Μια Δημόσια Διοίκηση, που βοηθά την επιχειρηματικότητα, την υγιή επιχείρηση, και δεν την εμποδίζει ή ακόμα και την εμπλέκει στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Ζούμε όλοι σε αυτή τη χώρα και είμαι σίγουρος πως, βαθιά μέσα μας, ξέρουμε όλοι τι φταίει για τις σημερινές μεγάλες δυσκολίες που περνά η χώρα και που βιώνουν οι πολίτες. Δεν φταίει το ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλες δυνατότητες. Αντιθέτως, ζούμε σε μια χώρα που είναι αντικειμενικά προικισμένη με μεγάλες ομορφιές, με μεγάλο δυναμικό.
Ανεξάρτητα από την αρνητική διαφήμιση των τελευταίων ετών και μηνών, μας γνωρίζουν στις τέσσερις γωνιές της γης για την ιστορία και την ομορφιά της χώρας μας. Είμαστε ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Και στις σημερινές δυσκολίες, δεν φταίει το ότι είμαστε λαός που στερείται ικανοτήτων, ή ακόμα περισσότερο, όπως μας προσέβαλαν τελευταίως, με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, ότι είμαστε δήθεν τεμπέληδες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι έντιμοι, σκληρά εργαζόμενοι πολίτες, που μοχθούν καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους. Εργάζονται σκληρά και, πολλές φορές, επί πολλές ώρες κάθε μέρα, για να εξασφαλίσουν τη ζωή τους και αυτήν των παιδιών τους.
Το έχω ξαναπεί, δεν είναι η διαφθορά και η κομπίνα στο DNA μας. Οι Έλληνες καταφέρνουν και διακρίνονται σε όλες τις γωνιές της γης, αρκεί να τους δίνεται η ευκαιρία. Να τους δίνεται το σωστό πλαίσιο, να υπάρχουν οι σωστοί θεσμοί. Αρκεί να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες και να μην απογοητεύονται από οποιουδήποτε είδους προνομιακή και άδικη μεταχείριση. Αυτή η πρωτοφανής κρίση μπορεί να αποτελεί μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία, αλλά δεν μας κάνει να ξεχνάμε τις δεσμεύσεις μας. Είναι τελικά μια μεγάλη ευκαιρία.
Με συγκεκριμένες δράσεις, πρωτοβουλίες, νέους νόμους, νέες δομές, αποδεικνύουμε ότι, όσα είπαμε προεκλογικά, τα εννοούμε απόλυτα. Και οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι η λύση, όχι το πρόβλημα, όπως μερικοί εκ του πονηρού ισχυρίζονται.
Αντιθέτως, η κατάσταση κάνει ακόμα πιο επιτακτική την πραγματοποίηση των βαθιών ανατροπών που μας ζήτησε ο Ελληνικός λαός - και δικαίως - για τις οποίες δεσμευτήκαμε.
Αυτό κάνουμε. Και σας καλούμε να δώσουμε αυτή τη μάχη. Διότι φέτος, ναι, θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς μας στόχους, αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι μεγάλες τομές είναι απαραίτητες, για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Πρώτο βήμα είναι μαζί να πείσουμε για την έννοια της ισότητας και του δικαίου απέναντι στο νόμο, στην Πολιτεία. Όπως, για παράδειγμα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο κατάλογος των εξαιρέσεων από τον κανόνα των προνομιακών ρυθμίσεων, των φωτογραφικών διατάξεων, που καταργούμε με το φορολογικό νομοσχέδιο, προκαλεί δέος, αποκαθιστώντας το δίκαιο στο κορυφαίο για μια Πολιτεία θέμα της φορολογίας.
Ξεκινώντας από τους ίδιους τους εαυτούς μας, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα, για να πείσουμε την κοινωνία ότι αλλάζουμε εποχή και χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί της, ότι αλλάζουμε το κράτος.
Όπως κάναμε και με την εμπέδωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις, μέσω του ΑΣΕΠ. Να πάψει το κράτος να δαπανά αλόγιστα ποσά για αχρείαστες προσλήψεις, για την εξυπηρέτηση εκλογικής πελατείας. Έτσι σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Αλλάζουμε το πρότυπο στην ελληνική κοινωνία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους νέους: η επιτυχία σας εξαρτάται από τη δική σας προσπάθεια, τη δική σας αξία και όχι από τα «κονέ» με βουλευτικά ή κομματικά γραφεία.
Αποκαθιστούμε την αξιοκρατία και την εξέλιξη των στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν το κάνουμε μόνο για λόγους διαφάνειας και δικαιοσύνης. Δεν το κάνουμε μόνο γιατί αυτό επιτάσσουν οι δικές μας αξίες. Είναι προϋπόθεση για μια κρατική μηχανή μάχιμη, αποτελεσματική, παραγωγική, που χρειάζεται τα καλύτερα στελέχη της, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, στις θέσεις ευθύνης.
Αλλάζουμε εκ βάθρων τη δομή του κράτους με το σχέδιο «Καλλικράτης». Δεν το κάνουμε από ιδεοληψία, αλλά από βαθιά πίστη, ότι το υδροκεφαλικό κράτος, το πελατειακό κράτος, χρειάζεται να χτυπηθεί στη ρίζα του. Να γίνει επιτέλους επιτελικό. Και η Αυτοδιοίκηση να παρέχει υπηρεσίες, κοντά στον πολίτη.
Μειώνουμε τα επίπεδα Διοίκησης και αποκεντρώνουμε τις αποφάσεις. Έτσι, θα εξορθολογίσουμε τις δαπάνες, θα συγχωνεύσουμε χιλιάδες Οργανισμούς των ΟΤΑ, θα πετύχουμε εξοικονόμηση πόρων, θα απελευθερώσουμε τοπικές αναπτυξιακές δυνάμεις, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες και, ταυτόχρονα, θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη τοπικά, κοντά στο σπίτι, κοντά στη δουλειά.
Χτυπάμε την αδιαφάνεια, για να εμπιστευθεί ο πολίτης την Πολιτεία, με την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο. Δίνουμε στην κοινωνία, στον απλό πολίτη, το δικαίωμα να κρίνει και να ελέγχει άμεσα την εξουσία - εμάς - και το πώς αυτή διαχειρίζεται τα χρήματά του. Με τριετείς προϋπολογισμούς, με περιορισμό των δαπανών, της σπατάλης και της αδιαφάνειας.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται μεθαύριο αποτελεί - δεν διστάζω να πω τη λέξη - μια πραγματική επανάσταση, σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα. Φέρνουμε τα πάνω-κάτω, αλλάζοντας κακώς κείμενα δεκαετιών. Όλοι θα φορολογούνται ισότιμα. Με την κατάργηση όλων των χαριστικών ειδικών ρυθμίσεων αυτοτελούς φορολόγησης.
Τα κέρδη των μεγαλομετόχων θα φορολογούνται όπως και το εισόδημα των μισθωτών - και όχι με ευνοϊκότερους όρους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, οι ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά ελαφρύνονται μέχρι το ατομικό εισόδημα των 40.000 ευρώ. Ελαφρύνονται και οι μικροϊδιοκτήτες, ενώ επιβαρύνεται η μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως επιτάσσουν οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης που υπηρετούμε. Όσοι είχαν συνηθίσει στη φορολογική ασυλία, θα περάσουν δύσκολες μέρες, αλλά θα προσαρμοστούν.
Θέτουμε σε εφαρμογή ένα πλήρες και ριζοσπαστικό οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής, με τεκμήρια διαβίωσης, με έλεγχο των δαπανών και των πηγών τους, με διασταυρώσεις, με αυστηρή φορολόγηση των off shore εταιρειών, με δρακόντεια μέτρα ενάντια σε όσους κλέβουν το κράτος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν αναλογικά περισσότερα τα συνήθη «κορόιδα», που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, όπως είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Η φορολογική μας πολιτική αποτελεί μια ριζική τομή, που η Ελλάδα την χρειαζόταν εδώ και δεκαετίες, και φέρει ανεξίτηλο το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να μπορεί ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος, που πληρώνει το φόρο του, να αισθάνεται επιτέλους ότι τον σεβόμαστε, αλλά και για να αισθάνεται επιτέλους περήφανος για τη χώρα και την Πολιτεία.
Αλλάζουμε εκ βάθρων το τοπίο της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, για μια βιώσιμη και παραγωγική οικονομία. Γιατί σήμερα, έτσι όπως είναι η κατάσταση, βρίσκονται σε δύσκολη θέση οι αδύναμοι οικονομικά, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, και η οικονομία μας δεν είναι ανταγωνιστική. Το γνωρίζουμε.
Έτσι λοιπόν, για να μπορέσουν να βρουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες, δουλειές και καλύτερες αμοιβές, προχωράμε σε μέτρα, όπως είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ επιταχύνουμε και απλοποιούμε το ΕΣΠΑ, με ένα νομοσχέδιο που έχουμε ήδη καταθέσει. Επίσης, καταθέτουμε σύντομα νομοσχέδιο, με το οποίο θα πετύχουμε δραστική σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου για την ίδρυση μιας επιχείρησης - χρόνου, που συνήθως αναλίσκεται στη γραφειοκρατία και είναι αποτέλεσμα διαφθοράς, συναλλαγής.
Όμως, η μεγαλύτερη τομή θα είναι να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Γι΄ αυτό, αντίστοιχη σύντμηση θα επιτευχθεί και με το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, από το νοικοκυριό μέχρι τα ξενοδοχεία και τα δημόσια κτίρια, που θα ανοίξει δουλειές στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά θα μειώσει και το λογαριασμό της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά. Για την οργάνωση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, που θα αποτελέσει έναν ολόκληρο νέο βιομηχανικό κλάδο και κλάδο ανάπτυξης.
Για τη μετατροπή των ΤΕΙ, των Πανεπιστημίων και των σχολείων, σε κέντρα που παράγουν νέα επαγγέλματα, στα οποία θα γίνεται και επανακατάρτιση των νέων, ώστε να μπορούν να βρουν δουλειές μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, τις λεγόμενες «πράσινες δουλειές». Από τον τουρισμό, μέχρι τον αγροτικό τομέα.
Μετατρέπουμε τον αγροτικό τομέα σ' έναν επικερδή κλάδο, προς όφελος του αγρότη και των ανθρώπων που επιλέγουν να μείνουν στην Περιφέρεια, προτάσσοντας την αλλαγή της παραγωγής μας σε προϊόντα αξίας, που θα εξάγονται, δεν θα μένουν απούλητα, με τους αγρότες να περιμένουν επιδοτήσεις.
Λεφτά του Ελληνικού λαού - το ξέρουμε - χάνονται στη μαύρη τρύπα της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς. Μία απ’ αυτές είναι, δυστυχώς, ο χώρος της υγείας - και αυτό είναι απαράδεκτο. Εδώ, συγκρουόμαστε με τα μεγάλα συμφέροντα που τον λυμαίνονται μέχρι τώρα και εφαρμόζουμε ένα δραστικό πρόγραμμα καταπολέμησης της σπατάλης και της αδιαφάνειας, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, που τα μοιράζονταν οι προμηθευτές και τα ενδιάμεσα κυκλώματα, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Ηλεκτρονικά συστήματα, από τη συνταγογράφηση, μέχρι και την οργάνωση των νοσοκομείων και των προμηθειών, θα αξιοποιηθούν. Όχι ότι δεν υπήρχαν. Υπήρχαν αυτά τα προγράμματα, και υπήρχαν και αυτά τα μηχανήματα. Αλλά δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με πρακτικές και συμφέροντα.
Η Κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να συγκρουστεί με αυτές τις πρακτικές και αυτά τα συμφέροντα, για την προστασία του απλού πολίτη.
Κάνουμε τη μεγάλη τομή στην παιδεία με το καινοτόμο σχολείο, που βάζει πρώτο το μαθητή και του επιτρέπει να σκέφτεται δημιουργικά, να αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καινοτομήσει, να αποκτήσει σύγχρονες και χρήσιμες γνώσεις, όπως είναι βεβαίως οι ξένες γλώσσες, αλλά και να φύγει από την παπαγαλία, την αποστήθιση, την αποστεωμένη παιδαγωγική διαδικασία, που τον αποξενώνει τελικά από το ίδιο το σχολείο, από την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία, έτσι ώστε να μπορούμε να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες, που θα έχουν δεξιότητες και κλίσεις, σε μια ψηφιακή κοινωνία, μια διεθνοποιημένη οικονομία, για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές προκλήσεις τού σήμερα.
Παρά τις εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές συνθήκες, λαμβάνουμε στο μέτρο του δυνατού - και θα το κάνουμε και στη συνέχεια - πρωτοβουλίες στήριξης των πιο αδύναμων, αλλά και της μεσαίας τάξης.
Προχωρήσαμε στην καταβολή ενίσχυσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία στηρίχθηκαν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα βρήκαμε τα χρήματα - από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Έτσι εννοούμε εμείς την κοινωνική δικαιοσύνη. Και σύντομα, προχωράμε στην επιδότηση των θέσεων εργασίας, διότι ένα μεγάλο πρόβλημα, από τα μεγαλύτερα της κοινωνίας μας, είναι η ανεργία των νέων. Γι’ αυτό, η επιδότηση θέσεων εργασίας και, βεβαίως, και των εισφορών για τους νέους ανέργους, θα είναι μια ουσιαστική ανάσα γι’ αυτούς.
Είναι πάνω απ’ όλα καθήκον μας να διαφυλάξουμε, αυτή την εποχή της κρίσης, την κοινωνική συνοχή.
Για όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, όχι μόνο προχωράμε με διαβούλευση, αλλά ο διάλογος, η διαβούλευση, αποτελούν για εμάς βασικό εργαλείο για να χτίσουμε κοινωνικές συμμαχίες, να βρούμε τις καλύτερες, τις πιο δίκαιες, τις πιο αποτελεσματικές, τις πιο καινοτόμες, τις πιο ποιοτικές, αλλά παράλληλα και τις πιο φθηνές σε κόστος ιδέες και προτάσεις, να αξιοποιήσουμε το καλύτερο δυναμικό μας εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να κάνουμε μια πραγματική επανάσταση στη χώρα μας.
Σε αυτή την επανάσταση, σας καλώ και σας καλούμε να συμμετέχετε. Ξέρουμε ότι μπορούμε, ότι η Ελλάδα μπορεί. Το αποδεικνύουμε. Το αποδεικνύουμε κάθε μέρα. Και θα το αποδεικνύουμε, όχι μόνο στον ίδιο τον Ελληνισμό, αλλά και σε όσους ποτέ δεν μας πίστεψαν, σε όσους μας λοιδόρησαν, σε όσους μας αμφισβήτησαν.
Είναι η πρόκληση και το καθήκον μας, για εμάς, για τα στελέχη της Κυβέρνησης, για τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, του Κινήματός μας.
Αυτή είναι η πρόκλησή μας, και αυτή είναι και η πρόσκλησή μας προς εσάς: να συμβάλετε εποικοδομητικά, όσο και κριτικά, σε μια νέα πορεία της χώρας μας και του Ελληνισμού και, μαζί, να τα καταφέρουμε.
Και θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ.