Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

23.12.09

Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, κου Δ. Δρούτσα, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού

Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, κου Δ. Δρούτσα, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την εξής παρατήρηση:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στις παρεμβάσεις τους, κάποια -λίγα- στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν δείξει το θάρρος της αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις της παράταξής τους κατά την πρόσφατη κυβερνητική της θητεία.

Τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ., όμως, συνεχίζουν να προκαλούν, ακόμα και την κοινή λογική των πολιτών - με παράλογες δηλώσεις και κατηγορίες εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ακόμα και ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της χώρας.



Παρατηρούμε, επίσης, μία προσπάθεια της Ν.Δ., μετά την εκλογή της νέας της ηγεσίας, να προσποιείται ότι δεν έχει παρελθόν, ιδιαίτερα πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν και ευθύνες, να προσποιείται ότι προέρχεται από - ας μου επιτραπεί ο όρος -«παρθενογένεση».



Φέρετε ευθύνη κυρίες και κύριοι της Ν.Δ. - φέρετε μάλιστα την αποκλειστική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας.



Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο ελληνικός λαός να το ξεχάσει.



Θα περίμενε κανείς, κυρίες και κύριοι της Ν.Δ., να έχετε την γενναιότητα, αλλά και την ευαισθησία να ζητήσετε συγνώμη από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την κατάσταση, στην οποία φέρατε την χώρα.



Και με όλο το σεβασμό: το οφείλετε.



Από τα στελέχη της Ν.Δ., ιδιαίτερα από προβεβλημένα στελέχη και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, ακούμε, επίσης, σήμερα για πολλά θέματα διαφορετικές θέσεις από αυτές που υποστηρίζατε πριν λίγο μόλις καιρό ως κυβέρνηση, ακόμα και στα ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής.



Και αναρωτιέμαι:



Πιστεύατε και ως μέλη της κυβέρνησης σε αυτές τις θέσεις, όπως τις εκφράζετε σήμερα;



Ή



Εκφράζετε σήμερα μία διαφορετική άποψη απλώς και μόνο για χάρη άσκησης αντιπολιτευτικού λόγου;



Ανήκοντας στη λεγόμενη νεότερη γενιά, θέλω να πω:



Αυτή η τακτική και πρακτική πρέπει, επιτέλους, να τελειώσει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.



Δεν μπορούμε, πλέον, ο ένας απλώς να κατηγορούμε τον άλλο, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι ο ρόλος που κατέχει ο καθένας μας, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, αυτό μας επιβάλει.



Η σημερινή κατάσταση της χώρας δεν αντέχει άλλα τέτοια παιχνίδια.



Η σημερινή κατάσταση της χώρας απαιτεί ξεκάθαρες θέσεις, καθαρές κουβέντες, πολλή δουλειά, άμεση δράση και ειλικρίνεια - από όλους μας.



Ο Π/Θ παρουσίασε θέσεις και προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, οι οποίες αγγίζουν τις πραγματικές αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Προτάσεις, οι οποίες βλέπουν στο μέλλον.



Και ακριβώς αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός:



Προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Επιτέλους πάλι όραμα, το οποίο η Ελλάδα στερήθηκε τα τελευταία χρόνια. Κάτι, στο οποίο ο Έλληνας και η Ελληνίδα μπορεί πάλι να πιστέψει ότι αξίζει να αγωνιστεί.



Τον πολίτη, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν τον ενδιαφέρουν οι δικές μας “κοκορομαχίες”.



Τον έχουμε κουράσει με αυτά.



Τον πολίτη τον ενδιαφέρει μόνο το μέλλον - το άμεσο δικό του μέλλον, αυτό της οικογένειάς του, το μέλλον των παιδιών του.



Ο πολίτης έχει μεγάλες απαιτήσεις και μεγάλες προσδοκίες από εμάς - όχι μόνο από την σημερινή κυβέρνηση, αλλά από όλους μας.



Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, λοιπόν, ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στην χώρα και τους συμπολίτες μας - όλοι μας. Και ειδικά αυτήν την περίοδο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,



Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, θέλουμε να έχουμε γνώση και λόγο επί των μεγάλων διεθνών προβλημάτων.



Εποικοδομητική στάση, πρωτοβουλίες και δικές μας προτάσεις.



Θέλουμε λύσεις.



Χρειαζόμαστε έξυπνη διπλωματία, η οποία θα ξεδιπλώνεται και πέρα από τα μεγάλα - και σίγουρα κρίσιμα - εθνικά μας θέματα, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.



Σκοπός μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι παρουσία και διπλωματικό κεφάλαιο στην Μέση Ανατολή, στην Μεσόγειο, στον Καύκασο και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, όπου σύντομα θα αναλάβουμε την προεδρία του ΟΣΕΠ.



Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί σήμερα να ασκείται με εργαλεία του χθες.



Η σύγχρονη διπλωματία απαιτεί πολύπλευρη δράση, συνολική προσέγγιση και αδιάλειπτη ενημέρωση.



Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με κομβική θέση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ευκαιρίες, αλλά και οι προκλήσεις, είναι μεγάλες.



Και οι απαντήσεις που θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν την πορεία όχι μόνο την δική μας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.



Η Ελλάδα αξίζει να είναι παρούσα εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.



Με ξεκάθαρες θέσεις, ισχυρό λόγο και δύναμη παρέμβασης.



Για να συμβεί αυτό οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και να καλλιεργήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.



Σε αυτήν την προσπάθεια, η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική θα αναπτυχθεί παράλληλα με τις σύγχρονες μορφές της διπλωματίας, την οικονομική, την πολιτιστική καθώς και την «πράσινη», «περιβαλλοντική» διπλωματία.



Θα αξιοποιήσουμε το τεράστιο και δυστυχώς ξεχασμένο κεφάλαιο του Πολιτισμού προκειμένου να προβάλλουμε την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας με οικουμενικές αξίες και προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει φίλους και συμμάχους σε ολόκληρο τον πλανήτη.



Στο πλαίσιο της «περιβαλλοντικής» διπλωματίας, θα προωθήσουμε την συνεργασία ιδιαίτερα με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.



Η Ελλάδα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για ανάπτυξη ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και διαχείρισης του περιβάλλοντος.



Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα σημαντικό πόλο επιχειρηματικής και διπλωματικής δράσης.



Η οικονομική διπλωματία αποτελεί κεντρική διάσταση στο έργο του ΥΠΕΞ με κύριους άξονες την προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, την ενίσχυση της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.



Στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι επιτακτική η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.



Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή των επιχειρηματικών αποστολών και άλλων δράσεων οικονομικής εξωστρέφειας.



Πέραν των παραδοσιακών εξαγώγιμων προϊόντων θα προβάλλουμε τους δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα εκείνους που εκπροσωπούν εταιρείες με τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.



Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,



Πρέπει όλοι μας να κάνουμε οικονομίες για να συμβάλουμε στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση.



Στο ΥΠΕΞ, οδηγός μας θα είναι πάντα η «εκπροσώπηση της Ελλάδας με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, αλλά χωρίς υπερβολές και σπατάλες».



Και το κάνουμε πράξη καθημερινά.



Ακόμα και τα πιο μικρά μέτρα εξοικονόμησης πόρων και μείωσης της σπατάλης είναι σημαντικά.



Και επιτρέψτε μου να τονίσω το εξής:



Εάν με αυτόν τον τρόπο μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε έστω και ένα «μηνιάτικο» ενός συμπολίτη μας, ήδη άξιζε την προσπάθεια.



Πέραν των ανελαστικών δαπανών, όπως οι συνδρομές μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και προγράμματα και η λειτουργία 150 περίπου Αρχών της χώρας μας στο εξωτερικό, κάθε άλλη δαπάνη έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο.



Περιορισμός στις υπηρεσιακές μετακινήσεις καθώς και τα διπλωματικά ταχυδρομεία, ώστε να μειωθούν στις απολύτως απαραίτητες.



Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή σε όσο το δυνατόν πιο οικονομικούς ναύλους ταξιδιών και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο.



Περικοπές των λειτουργικών δαπανών σε επικοινωνίες, προμήθειες, επισκευές και συντηρήσεις και όπου είναι δυνατόν μείωση των μισθωμάτων κατοικιών και γραφείων στο εξωτερικό.



Με μεγάλη προσπάθεια, το 2009, το ΥΠΕΞ μείωσε τις δαπάνες του κατά 40 εκατομμύρια, ενώ συνεισέφερε στο κρατικό αποθεματικό με 21 περίπου εκατομμύρια, μέσω της επιστροφής μέρους των προξενικών εισπράξεων.



Η κρίση, όμως, συνεχίζεται.



Το ίδιο κι η προσπάθειά μας την επόμενη χρονιά.



Πρέπει να δώσουμε στα στελέχη μας τα σωστά εργαλεία, με συνεχή επιμόρφωση και με χρήση των νέων τεχνολογιών.



Η Διπλωματική Ακαδημία και το Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού θα αναλάβουν ξανά την αποστολή για την οποία τα ιδρύσαμε.



Το ΥΠΕΞ διαθέτει άριστο στελεχιακό δυναμικό.



Είναι χρέος μας να το υποστηρίξουμε και να το ενισχύσουμε με μέσα, γνώσεις και πάνω από όλα την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας.



Ο εκσυγχρονισμός του Υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών του, η συνεχής εκπαίδευση του αξιόλογου στελεχιακού δυναμικού, διπλωματών και άλλων κλάδων του Υπουργείου, είναι άμεση προτεραιότητα και δέσμευση προσωπική.



Είναι επένδυση στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα της διπλωματικής υπηρεσίας της χώρας.



Επένδυση, η οποία θα φέρει σύντομα και οικονομικά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό.



Σε επίπεδο τεχνολογίας το ΥΠΕΞ αναπτύσσει καινοτόμα προγράμματα επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφορίας, ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα των στελεχών και να επιταχύνουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη.



Αναφέρω ενδεικτικά το πρόγραμμα N-VIS που θα αντικαταστήσει το σύστημα θεωρήσεων Schengen, το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων, την Ηλεκτρονική Προξενική Πύλη και τη διαδικτυακή τηλεφωνία, που θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες.



Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,



Στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής χρειαζόμαστε λόγο καθαρό, ισχυρά επιχειρήματα, ειλικρίνεια θέσεων.



Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπονδυλική στήλη.



Και την αποκτά. Καθημερινά.



Ήδη έχουμε κάνει, τους πρώτους αυτούς δύο μήνες της διακυβέρνησής μας, τα πρώτα σημαντικά βήματα στην σωστή κατεύθυνση.





Στις σχέσεις μας με την Τουρκία:



Ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση.



Θέλουμε την προσέγγιση, θέλουμε την συνεργασία.



Θέλουμε τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.



Παίρνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων.



Ορίζουμε το πλαίσιο και δίνουμε το ρυθμό, χωρίς βιασύνη.



Με καλή προετοιμασία σχεδιάζουμε τα επόμενα προσεκτικά βήματα.



Βήματα που θα μας οδηγήσουν σε αποτελέσματα.



Δεν μας ενδιαφέρουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού χάριν της επικοινωνίας.



Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..



Όχι της σημερινής Τουρκίας, αλλά της ευρωπαϊκής Τουρκίας.



Και χωρίς λευκές επιταγές.



Της Τουρκίας που θα σέβεται τους πολίτες της και θα υπερασπίζεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα μειονοτικά δικαιώματα.



Της Τουρκίας που θα ακούσει με προσοχή τον παγκόσμιο ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και θα αγκαλιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.



Και θα ήθελα, σε αυτό το σημείο και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, να εκφράσω και από αυτό το βήμα - το βήμα της Βουλής των Ελλήνων - την συνεχή και αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.



Υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα υπηρετεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.



Που θα πάψει να αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα και θα συνεργαστεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων, όπως η λαθρομετανάστευση.



Της Τουρκίας που δεν θα επιχειρεί να ανακατεύεται στα εσωτερικά μας.



Της Τουρκίας που θα απελευθερώσει επιτέλους τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.



Που θα αποσύρει το στρατό κατοχής από την Κύπρο και θα συμβάλει ενεργά στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.





Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.



Η Ελλάδα βρίσκεται, ξανά, δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό, με πράξεις, όχι στα λόγια.



Δώσαμε το στίγμα με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο και με τη στενή συνεργασία, τον απόλυτο συντονισμό ενόψει του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.



Ελλάδα και Κύπρος, και πάλι, με μία, με ενιαία φωνή.



Καταφέραμε να βάλουμε τα πράγματα, πάλι, στη σωστή τους θέση, σε δύσκολες συνθήκες.



Θέσαμε τις βάσεις, ώστε να κάνουμε τώρα τα επόμενα κρίσιμα βήματα.



Δώσαμε διπλωματική μάχη από κοινού και πετύχαμε τους στόχους μας σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.



Δεν είναι μόνο τα σημεία που προσθέσαμε στο κείμενο, αλλά και οι επικίνδυνες διατυπώσεις που πετύχαμε να διαγραφούν, όπως η αναφορά στις λεγόμενες διμερείς διαφορές που δεν θα πρέπει κατά την Επιτροπή να εμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία.



Πετύχαμε τους στόχους μας και τώρα άλλοι αναγκάζονται να δίνουν και να επιδιώκουν εκ των υστέρων διευκρινήσεις, όμως άνευ πρακτικής σημασίας.





Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,



Η Ελλάδα γίνεται και πάλι η κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των χωρών της γειτονιάς μας.



Με την «Ατζέντα 2014» καλούμε την Ευρώπη να στρέψει ξανά την προσοχή της στα Βαλκάνια και να δώσει πολιτική υπόσχεση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στους λαούς της περιοχής.



Την καλούμε να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να δώσει προοπτική ειρήνης, ανάπτυξης και προόδου.



Στο όραμά μας πρωτεύουσα θέση έχει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.



Θέλουμε μέλλον ειρήνης και συνεργασίας με το γειτονικό λαό.



Μέλλον που θα βασίζεται σε ξεκάθαρες σχέσεις - στην «Εθνική Κόκκινη Γραμμή».



Και πάνω σε αυτήν την «Εθνική Κόκκινη Γραμμή» πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι.



Είναι επίτευγμα αυτή η κοινή θέση- αυτό το κοινό μέτωπο.



Μην την εγκαταλείψουμε, χάριν μίας ιδιόρρυθμης συζήτησης για τη λεγόμενη «πολυκατοικία» και το «ρετιρέ της».





Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,



Αυτή η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.



Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Ελλήνων να κάνουν μεγάλα και ωραία πράγματα.



Αυτό μας δίνει την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά ότι μπορούμε, και θα ξεπεράσουμε την κρίση.



Διοργανώσαμε λαμπρούς Ολυμπιακούς Αγώνες.



Πετύχαμε την ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη.



Εξασφαλίσαμε την ενσωμάτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Πολεμήσαμε τη μετριότητα και διεκδικήσαμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες περισσότερα και καλύτερα.



Όμως μια ομάδα, η ελληνική ομάδα, όσο ικανή κι εάν είναι, δεν μπορεί να προχωρήσει, δεν μπορεί να δημιουργήσει, χωρίς ηγέτη.



Η Ελλάδα χρειαζόταν ηγεσία.



Χρειαζόταν κατεύθυνση και τολμηρούς στόχους.



Χρειαζόταν μια διαφορετική αναπτυξιακή πρόταση.



Και τώρα την έχει.



Θέλουμε τη συναίνεση.



Θέλουμε να πορευτούμε μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί ο αγώνας που θα δώσουμε είναι για το καλό της πατρίδας μας.



Όμως θέλω να είμαι σαφής.



Δεν θα αφήσουμε καμιά μικροπολιτική σκοπιμότητα, κανένα στενοκέφαλο, συντηρητικό, πολιτικό ή συντεχνιακό συμφέρον να σταθεί εμπόδιο στην εκπλήρωση των ελπίδων του ελληνικού λαού.



Ο ελληνικός λαός μας έδωσε ξεκάθαρη εντολή.



Εντολή να αλλάξουμε τα πάντα.



Και να είστε σίγουροι, θα το κάνουμε.



Ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ