Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.3.22

Μ. Κατρίνης: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών - Να δοθεί μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας


 

Μ. Κατρίνης: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών - Να δοθεί μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας

«Αν δεν συγκληθεί τώρα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τότε πότε;» διερωτήθηκε από το βήμα της Ολομελείας ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το συγκαλέσει, προκειμένου να σταλεί «ισχυρό μήνυμα και αποφασιστικότητας», όπως είπε.

Ν. Δένδιας σε Μ. Κατρίνη και Αλ. Τσίπρα: Όσα διακινούνται περί διαφωνίας μου με τον πρωθυπουργό στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας

«Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε αυτό το δράμα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας», ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του Μ. Κατρίνη, διαμηνύοντας επίσης ότι «σήμερα, τίποτε πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν για τη διεθνή ασφάλεια, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την τελική πράξη του Ελσίνκι, τη Χάρτα των Παρισίων, τη Χάρτα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια κ.ά.».

Ζητώντας την απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής -«χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς», όπως επί λέξει τόνισε- μίλησε και για την αντίδραση της Δύσης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αντέδρασαν, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα, είχαν ληφθεί από την αρχή, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα» σημείωσε.

Απευθυνόμενος δε προς τον αρχηγό τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μ. Κατρίνης δήλωσε: «Οι κυρώσεις είναι κυρώσεις, κ. Τσίπρα, και δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε και να τις διαχωρίσουμε όταν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι πια ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται ένας ισχυρός πόλος σε αυτό».

Εξάλλου, συνέχισε, «η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας δεν συντελείται μόνο στην Ουκρανία, συντελείται και με αυτά που σχεδιάζει και κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο (...) με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Ερντογάν ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή του κ. Καλίν ότι έχουμε νέες προκλήσεις τον 21ο αιώνα, άρα χρειαζόμαστε νέους κανόνες και αρχές».

Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα μιμητή του αναθεωρητισμού να δρα στην περιοχή μας, ο κ. Κατρίνης ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση αν οι τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ έχουν απαντηθεί εγκαίρως και με τον προσήκοντα τρόπο, από το Υπουργείο Εξωτερικών. «Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε, ότι είμαστε μια μικρή χώρα» προσέθεσε και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών «για να στηρίξουμε τους ομογενείς μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή, έστω κι αν αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο μας στη Μαριούπολη για 15 συνεχείς μήνες».

Επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Κατρίνης στάθηκε επικριτικός και σε ένα ακόμη σημείο, καθώς «η χώρα μας δεν εκμεταλλεύθηκε το ψήφισμα για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της ΕΕ. προς την Τουρκία, απόφαση που ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη», και ζήτησε ενεργή διπλωματία, αλλά «με σωστή προετοιμασία, όχι με συναντήσεις-φιάσκο όπως η πρόσφατη του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του, της Ρωσίας, ο οποίος λίγες ημέρες μετά μίλησε και για "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

«Και σε αυτήν την κρίση ο πρωθυπουργός συνηθίζει να μην επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς η ίδια λογική που είχε υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. «Και ας κάνουν ότι δεν το βλέπουν από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί η αλληλεγγύη, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, πρέπει και να ζητείται αλλά και να παρέχεται» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος ξανά προς τα κυβερνητικά έδρανα, διερωτήθηκε: «Αν δεν συγκαλείτε κύριε Μητσοτάκη σε αυτές τις κρίσιμες ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν δεν επιδιώκετε τώρα ένα πλαίσιο συνεννόησης, τότε ποτέ θα το πράξετε; Συγκαλέστε το έστω και τώρα για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, για να γνωρίζουν την πραγματικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Η ομιλία Κατρίνη έκλεισε με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία: πάνω από 1 εκατ. τουρίστες και από τις δύο χώρες (Ρωσία - Ουκρανία) επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, είπε και υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είχε ήδη τεθεί εν αμφιβόλω», ισχυρισμό που στήριξε στους εξής οικονομικούς δείκτες: πληθωρισμός, εμπορικό ισοζύγιο, δημόσιο χρέος κ.ά.

Παραλλήλως, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ζήτησε «μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και ενίσχυση των στόχων του» και συνέχισε με πέντε «ΔΕΝ»: «Δεν μπορεί να υπολογίζονται στο έλλειμμα κάθε χώρας οι αμυντικές δαπάνες που γίνονται πλέον όχι μόνο για την εθνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δεν μπορεί να υπολογίζονται στο έλλειμμα οι κρατικές δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως αντιστάθμισμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Δεν μπορεί να υπολογιστούν στο έλλειμμα οι δαπάνες που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των πολιτών. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πλέον η κυβέρνηση την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αναπλήρωσης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλά δεν μπορεί και οι προμηθευτές ενέργειας να μην απορροφήσουν μέρος του αυξημένου κόστους ενέργειας, αλλά να διαφημίζουν την κερδοφορία τους εν μέσω κρίσης».

Αναφέρθηκε και σε «δύο κρίσιμα διακυβεύματα: τη διατροφική επάρκεια και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας», καθώς το ποσοστό αυτάρκειας στο μαλακό σιτάρι είναι μόλις 32%, στο κρέας 56%, στα δημητριακά 82%,στα όσπρια 39%, στα γαλακτοκομικά 80%. Άρα, συμπέρανε, «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολιστικό σχέδιο διασφάλισης πλήρους διατροφικής επάρκειας και αυτό το σχέδιο περνάει μέσα από την ενίσχυση και τον ανασχεδιασμό του πρωτογενούς τομέα».

Στο ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας, ο Μ. Κατρίνης πρότεινε την εκπόνηση εθνικού σχεδίου με επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του δικτύου, με αλματώδη και γρήγορη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, με αύξηση των ροών LNG από τις ΗΠΑ, τη Μέση ανατολή και την Αίγυπτο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μ. Κατρίνης είχε εκφράσει τα συλλυπητήρια του κόμματός του, και από το βήμα του Κοινοβούλιου, για τις δύο απώλειες των τελευταίων ημερών, την Μαριέττα Γιαννάκου και τον Δημήτρη Τσοβόλα. Για την μεν Μ. Γιαννάκου είπε πως ήταν μια μετριοπαθής και μαχητική πολιτικός, ενώ τον Δ. Τσοβόλα τον χαρακτήρισε έντιμο, καθαρό και αξιοπρεπή πολιτικό, μέρος της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Μ. Κατρίνης (Δευτερολογία): Το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αλλεπάλληλες ήταν οι αιχμές του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, κατά τη δευτερολογία του, τόσο κατά του πρωθυπουργού όσο και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεκινώντας από τη στρατηγική αποδόμησης της διπλωματικής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου, στρατηγική που καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Κατρίνης αντέτεινε πως «σίγουρα σημαντική ήταν η είσοδος στην ΕΟΚ, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν εφαρμογή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, τα Κοινοτικά Πλαίσια, η είσοδος στην ΟΝΕ».

Μετά ήταν η σειρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με δύο αφορμές από τη δική του, προηγηθείσα δευτερολογία: η ακροτελεύτια φράση της δευτερολογίας Τσίπρα («Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»), φράση που πρώτος είχε χρησιμοποιήσει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αναφορά Τσίπρα στον ελληνοτουρκικό διάλογο στο Νταβός, στις 30 Ιανουαρίου του 1988. «Ενάμιση χρόνο μετά, η παράταξη του κ. Τσίπρα και η παράταξη του κ. Μητσοτάκη (γνωρίζουμε) ποια τύχη επεφύλαξαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να τα θυμόμαστε όλα», ήταν το σχόλιο του Μ. Κατρίνη.

Επικαλούμενος δε, τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου περί της αναγκαίας διορατικότητας του πολιτικού, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών για τις συναντήσεις με τον Σεργκέι Λαβρόφ -επανέλαβε εξάλλου το ερώτημά του αν έχουν απαντηθεί οι επιστολές Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ-, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για τις διαβουλεύσεις που είχε υπό τον πρωθυπουργό, με τη Ρωσία για το θέμα του φυσικού αερίου στο Σότσι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενώ στην επόμενη φράση της δευτερολογίας του έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως ποιο ήταν το αίτημα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αν ζητήσαμε την εξαίρεση δαπανών για την άμυνα, για την πανδημία και για το λογαριασμό επιχορήγησης ενέργειας, αν έχουμε υποβάλει επισήμως αίτημα για αλλαγή των όρων του συμφώνου σταθερότητας. Και, ευκαιρίας δοθείσης, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για την επιβίωση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Στο θέμα των εξοπλισμών και στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Μ. Κατρίνης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και τον επέκρινε γιατί επιμένει, όπως ανέφερε, να μην παραδέχεται το λάθος του για τη μη υπερψήφιση των εξοπλισμών στο σύνολο τους. «Δεν μπορείτε να λέτε ότι θα κρίνετε τις εξοπλιστικές δαπάνες ad hoc», επισήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, εκτός αν, συνέχισε, η αξιωματική αντιπολίτευση υποτιμά τον εξ ανατολών κίνδυνο, εκτός αν λέει ότι δεν υπάρχει εξ ανατολών κίνδυνος και ότι θα λυθούν όλα με όρους διπλωματίας.

Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, εξωτερικών σχέσεων και πραγματοποίησης της εκπεφρασμένης θέλησης για πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, εκτίμησε, τέλος, και υπογράμμισε ότι θα απαιτηθεί εθνική ομοψυχία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος -«κι αυτό το λέει μια παράταξη, η οποία όσο καμία άλλη πίστεψε, πιστεύει και στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το έκανε το 2000 με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το έκανε το 2010 ούσα μόνη της στηρίζοντας την παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, το κάνει οποτεδήποτε χρειαστεί γιατί έχει σταθερό προσανατολισμό και στρατηγική. Γιατί δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα ταραγμένα χρόνια».

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ