Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.2.22

Βουλή: Κυρώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στην πυρόπληκτη Αν. Αττική


 

Βουλή: Κυρώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στην πυρόπληκτη Αν. Αττική

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε ότι το μνημόνιο αφορά σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, μετά από συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Λευκωσία αλλά και τους τοπικούς δήμους, θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στη θέση Σκουφέικα της Ραφήνας, έκτασης 16 στρεμμάτων. Όπως είπε, θα οικοδομηθούν περί τα 8.000 τετραγωνικά, δηλαδή περίπου 100 κατοικίες, με μέσο όρο 80 τμ η καθεμία.

«Γνωρίζω ότι οι ανάγκες στην Ανατολική Αττική είναι πολλές και για χώρους υγείας και για χώρους αποκατάστασης μέσω της κοινωνικής κατοικίας και τάξης στον χώρο [..] Ξεκινήσαμε από το Μάτι, θα επεκταθούμε και παραδίπλα και παντού» είπε ο κ. Ταγαράς και προσέθεσε: «Μετά όμως τη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων (να είναι) η κοινωνική κατοικία».

Προηγήθηκε κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση με κύρια σημεία, την αλλαγή του σκοπού της αρχικής συμφωνίας (επί ΣΥΡΙΖΑ), από την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή, σε κοινωνικές κατοικίες «χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι», καθώς και για "φωτογραφική" διάταξη που επιτρέπει νυχτερινό κέντρο σε δασική περιοχή. Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης είχε χαρακτηρίσει τη NΔ ως «παράταξη των χαμένων χρημάτων των πυρόπληκτων», κάνοντας λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης στο Μάτι. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου είχε αναφέρει ότι το Μάτι θα γίνει άλλη μια περίπτωση απευθείας αναθέσεων και ότι τα 10 εκατ. της Κύπρου, δυστυχώς, θα σπαταληθούν σε ένα λάθος έργο από τους "ημετέρους" του επιτελικού κράτους.

Σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον χώρο της δασικής αναψυχής, που επίσης χρηματοδοτείται από την κυπριακή δωρεά, θα υπάρχει και νυχτερινό "μπαρ", ο κ. Ταγαράς διευκρίνισε ότι θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων για χρήση ως "αναψυκτηρίων", επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους υπό την επίβλεψη του παραχωρησιούχου, για να έχει κάποια έσοδα που θα πάνε αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση και προστασία του ίδιου του χώρου.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για από «το πινγκ-πονγκ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ». «Γίνεται μια αντιπαράθεση που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, το ίδιο μοτίβο, είναι σαν δυο κόμματα να παίζουν ένα πινγκ -πονγκ στο ίδιο τραπέζι, και εμείς θέλουμε να έχουμε μια απόσταση από αυτό το τραπέζι. Άρα δεν θέλουμε να έχουμε μια ίση απόσταση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας καταγγέλλει η κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε μια απόσταση σοβαρή από το τραπέζι του πινγκ-πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι πληγές της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, στο Μάτι, είναι ακόμα ανοιχτές: Στο Μάτι ακόμη υπάρχει κόσμος που ζει στις κατασκηνώσεις μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια είπε ο κ. Κατσώτης ο οποίος επισήμανε την ανάγκη της περιοχής για ένα νοσοκομείο.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε αυτήν τη συγκινητική χειρονομία του κυπριακού Ελληνισμού». Τόνισε ωστόσο ότι η σύμπραξη Ελλάδας και Κύπρου [..] «δεν θα πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνει αφορμή κακοδιαχείρισης των διατιθέμενων πόρων, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και χαμηλού επιπέδου ανάπλασης του χώρου».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, υπογράμμισε ότι «παρόμοιες δωρεές δείχνουν το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει μνημονιακή Ελλάδα, που το κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις του έναντι των κατοίκων του». Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της δωρεάς.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μίλησε για "πολιτικά ολισθήματα" του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταψήφισε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου και τώρα λέει ένα δεύτερο "όχι": Σήμερα υπάρχει ένας κερδισμένος, ο κόσμος που θα έχει εξασφαλίσει την κοινωνική του κατοικία, και ένας χαμένος, εσείς που είπατε "όχι". Όσο για το νοσοκομείο στην περιοχή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι "το νοσοκομείο στα Μεσόγεια θα γίνει και θα είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά θα είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης από το Υπουργείο Υγείας, όχι από εσάς, όχι από την Κύπρο».

Για «σπέκουλα» που «έχει και τα όριά της» έκαναν λόγο, μετά τη συνεδρίαση, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η ΝΔ, πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο», αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας. «Μετά από δυόμισι χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ