Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.1.19

Στ. Θεοδωράκης: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από τους γείτονές μας

Στ. Θεοδωράκης: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από τους γείτονές μας

Αλλοίμονο αν οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα μεταβάλλονται, ανάλογα με τις τυχοδιωκτικές συμπεριφορές των αντιπάλων μας. Το Ποτάμι δεν επενδύει στους εμφυλίους, στις καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν όλη την ενέργεια της κοινωνίας. Για το Ποτάμι είναι προτεραιότητα Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ της χώρας» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τα θετικά σημεία της Συμφωνίας, σημειώνοντας πως με αυτή «παύει η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονες μας. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονες μας τη σύνθετη ονομασία».
Πρόσθεσε δε πως: «Η συμφωνία υποχρεώνει τους γείτονες μας:
- να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία τους
- η επόμενη γενιά να μην ανατρέφεται μες τις ιδέες του αλυτρωτισμού
- να αλλάξουν ονομασίες δημοσίων οργανισμών
- να ξηλώσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τις πλατείες τους
- να πάψουν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και την Αρχαία Μακεδονική παράδοση , και όλα αυτά με τροποποίηση του Συντάγματος τους!»
Σε αντιδιαστολή, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν στην περίπτωση που «σήμερα οι βουλευτές πουν «ΟΧΙ» στη συμφωνία». Όπως είπε: «Θα πρέπει να ζήσουμε με ένα κράτος που θα συνεχίσει να λέγεται παντού και πάντα «Μακεδονία» - σκέτο. Ας βγούμε λίγο από τα χαρακώματα κι ας σκεφτούμε:
Τι απέδωσαν τα εμπάργκο;
Τι απέδωσαν οι αποκλεισμοί και τα βέτο;
Τι απέδωσαν τα συλλαλητήρια του ’90;
Τίποτα! Όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά η χώρα έχασε.
Η επιδίωξη λοιπόν ενός συμβιβασμού, έπρεπε να είναι ο μεγάλος πατριωτικός στόχος. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς. Λένε κάποιοι πως αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας, ο πολιτικός που θα πέσει είναι ο Ζάεφ. Όμως, η επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι στην καλύτερη περίπτωση. Ξανά αλυτρωτισμοί, ξανά σκιάχτρα στους δρόμους και τις πλατείες, ξανά παιγνίδια με Τούρκους και Ρώσους».
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «η αντισυστημική ρητορική της κρίσης έχει απλωθεί σαν μούχλα στα θεμέλια της δημοκρατίας». Και επεσήμανε πως για τους «εμφυλίους» στην κοινωνία «έχετε μεγάλη συνεισφορά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ισοπεδώσατε όλα στην προσπάθεια να έλθετε στην εξουσία. Η επίθεση σας χωρίς όρια στους θεσμούς από την Ε.Ε μέχρι την επιχειρηματικότητα, είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρηθούν όλα ύποπτα, όλα βρώμικα» είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ.Τσίπρα σημείωσε πως «εδώ θέλω να πω δυο λέξεις στον κ.Τσίπρα: Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους. Δεν είστε εσείς η εξαίρεση κ.Τσίπρα. Όμως εσείς έχετε κάνει κάτι άλλο μοναδικό: Συνυπήρξατε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό. Ε, δεν είστε!» .
Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που λένε τα στελέχη της ΝΔ είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και ο κ. Τσίπρας το ‘14. Αυτός θα σκίζει τα μνημόνια και οι ξένοι θα κλαίνε. Αυτός θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. ΔΕΝ θα υπάρξει ΑΛΛΗ βελτιωμένη συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Με δηκτικό τρόπο σημείωσε πως ο πραγματικός φόβος των στελεχών της ΝΔ ήταν ποια θα ήταν η τύχη της συμφωνίας αν την παραπέμπαμε στην επόμενη Βουλή και σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. « Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα το ψιθυρίζουν: ‘’Ψηφίστε να τελειώνουμε, ψηφίστε να μην έρθει σε εμάς η καυτή πατάτα’’ Να μην νομίζουν κάποιοι στη ΝΔ ότι πρωτοτυπούν. Ό,τι φωνάζουν το έχει φωνάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα. Φτάσατε στο σημείο κύριοι της ΝΔ να καταγγέλλετε τους αστυνομικούς που προστάτευαν τις εισόδους της Βουλής από την επίθεση φασιστικών ομάδων. Πόσο πιο ΣΥΡΙΖΑ πια;» είπε.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «προσβλητική για τους εκσυγχρονιστές, για τους μεταρρυθμιστές, για τους κεντρώους, τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ». Όπως είπε: «Δεκάδες στελέχη δεν μετέχουν στο σιωπητήριο που έχει επιβάλλει η κυρία Γεννηματά. Τολμούν και μιλούν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού, όπως όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, που θα θέλαμε και αυτή την ύστατη στιγμή την ξεκάθαρη τοποθέτησή τους».
«Οι Έλληνες πολίτες έχουν ζήσει έναν πλήρη κύκλο ψεμάτων και απατηλών υποσχέσεων» σημείωσε και συμπλήρωσε «εμείς στο Ποτάμι, που δεν έχουμε σχέση, ούτε με τους παλαιοημερολογίτες της αριστεράς, ούτε με τους παλαιοημερολογίτες της δεξιάς θα επιμένουμε να λέμε μόνο την αλήθεια. Όχι άλλα κύματα βίας και διχασμού. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την αλήθεια και να επιβραβεύσουν την αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί, αυτές τις ώρες, που μας σφίγγουν το χέρι και μας λένε «ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς». Πολίτες που απογοητεύονται κοιτούν τώρα για πρώτη φορά το Ποτάμι. Επιστρέφουν στελέχη που είχαμε χάσει».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας πως «σημασία έχει να μην χάνεις την ψυχή σου, να μην χάνεις τον προσανατολισμό σου. Να μην γίνεσαι άδικος. Να μην γέρνεις αριστερά ή δεξιά. Να μην τυφλώνεσαι. Και κυρίως να μην ξεχνάς γιατί πολεμάς και για ποιους πολεμάς. Και το Ποτάμι αυτόν τον άνισο πόλεμο δεν θα τον χάσει. Μπορεί να έχασε την ΚΟ, δεν έχασε όμως το κέντρο του. Δεν θα χάσει τον προσανατολισμό του, δεν θα χάσει την πυξίδα του. Κι αυτό μας κάνει περήφανους. Και αυτό μας κάνει δυνατούς» τόνισε.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία και δείτε το βίντεο: http://topotami.gr/to-potami-den-ependyei-stous-emfylious/
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ