Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.10.18

Ομιλία και παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο

Ομιλία και παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο



Για τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο και τις αγορές
· Κύριε Υπουργέ, όταν οι αγορές πάνε καλά, λέτε μπράβο στην κυβέρνηση και όταν δεν πάνε καλά, φταίνε οι κερδοσκόποι; Τουλάχιστον κρατήστε το ίδιο επιχείρημα. Βγάζετε συνεχώς non paper στο Μαξίμου στα οποία, όταν πάνε καλά οι αγορές, επιδίδεστε σε διθυράμβους.
· Τώρα αν δεν σας εκφράζει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, κύριε Τσακαλώτε, είναι ένα άλλο θέμα, βρείτε τα στην κυβέρνησή σας.
· Δεν έχει λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για να επιλυθεί. Όχι σε νεοφιλελεύθερη λογική βέβαια, αλλά ούτε και τη δική σας που δεν λύνει το πρόβλημα.
· Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα βαρέσει τα νταούλια και οι αγορές θα χορέψουν. Δεν σας αρέσει τώρα, αλλά το είπατε πριν από 4 χρόνια. Τουλάχιστον παραδεχθείτε το λάθος σας.
· Κανείς δεν αμφισβητεί, βεβαίως, ότι υπάρχουν και κερδοσκοπικές λογικές πίσω από τα χθεσινά γεγονότα αλλά το κύριο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και δεν υπάρχει καμία έξοδος από αυτήν.
· Τώρα έχετε πάρει πίσω την έκφραση «καθαρή έξοδος». Με διθυράμβους όμως λέγατε ότι όλα πάνε καλά. Να θυμηθώ τη φιέστα Τσίπρα - Καμμένου στου Ζάππειο. Στις αγορές δεν θέλετε να βγείτε για να δανειστεί η χώρα μας; Εκεί δεν θα βγείτε; Αυτό δεν θεωρείτε επιτυχία; Πώς θα βγείτε, όταν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση αυτή τη στιγμή;
· Οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι δεν είναι δρόμος εύκολος. Δεν έχουμε υπερβεί την κρίση. Καμία έξοδος στις αγορές δεν θα είναι εύκολη. Σας τα έλεγε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Σας έλεγε ότι δεν θα είναι εύκολη αυτή η πορεία. Τον κατηγορήσατε. Καθυβρίσατε τον κ. Στουρνάρα. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι στις συσκέψεις που κάνετε ούτε καν την άποψή του καθ’ ύλην αρμόδιου, που σχετίζεται με το θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχετε πάρει αυτές τις μέρες.

Για τον προϋπολογισμό
· Έχω κρατήσει αυτό που χαρακτηριστικά είπατε ότι κάποιοι δεν ξέρουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Τα λέτε σε κόμματα και σε ανθρώπους, που μόνο σ’ αυτό δεν θα έπρεπε να αναφέρεστε. Τώρα έχετε γίνει στην κυβέρνησή σας και γνώστες όλου του συστήματος στην Ευρώπη και στο πώς λειτουργεί!
· Είναι πρωτοφανές αυτό που κάνετε στον προϋπολογισμό σας. Υπογράψατε εσείς τη μείωση των συντάξεων και μετά από δυο μήνες φέρατε δυο εναλλακτικά σενάρια στον προϋπολογισμό. Αυτό τι σχέση έχει με τη μόνιμη διαδικασία η οποία υπάρχει με τα σενάρια βάσης στους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε.; Εσείς αυτήν τη στιγμή υπογράφετε ως κυβέρνηση τη μείωση των συντάξεων και σε δυο, τρεις, μήνες φέρνετε δύο εναλλακτικά σενάρια. Ένα για έξω και ένα για μέσα. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.
· Κύριε Υπουργέ, είστε στον δρόμο που χάραξε ο Μαρξ. “Αυτές είναι οι αρχές μου. Και αν δεν σας αρέσουν ... εντάξει , έχω και άλλες" . Αλλά του Γκράουτσο Μαρξ! Και βεβαίως, αν θέλετε να δείτε την κοροϊδία, δείτε τους πίνακες 2.1 και 2.2, αλλά και τους πίνακες 2.7 και 2.8 του Προϋπολογισμού που το πιστοποιούν. Υπογράψατε κάτι δυο μήνες πριν και λέτε, μετά από δύο μήνες, ότι υπάρχουν αυτά τα δύο σενάρια, χωρίς να πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
· Αλλά, πέρα από το θέμα των συντάξεων, κύριε Υπουργέ, με ρωτάτε τώρα ποια είναι η κοροϊδία, όταν λέγατε στο αφορολόγητο ότι θα παραιτηθείτε αν μειωθεί το αφορολόγητο; Μειώθηκε στο μισό, είστε κι εσείς στη θέση σας και υπογράψατε ξανά νέα μείωση του αφορολόγητου; Και μου λέτε ποια είναι η κοροϊδία; Μόνιμη είναι η κοροϊδία της κυβέρνησής σας. Και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στον ελληνικό λαό. Αλλά, τουλάχιστον μην έρχεστε ως τιμητές, για να μπορέσει να γίνει μια συζήτηση βάσει των προβλημάτων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.
· Κατά τη δική μας άποψη, το προσχέδιο καταρρίπτει πλήρως το αφήγημά σας περί καθαρής εξόδου της χώρας από τη σκληρή επιτροπεία. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει του πολίτες. Στηρίζεται μόνο στη συνέχιση της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μείωση στους ρυθμούς των επενδύσεων ακόμα και στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
· Ποια οικονομική πολιτική λέει ότι μοναδικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να πετυχαίνεις πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%; Εκεί που δεν θέλατε τα πλεονάσματα όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση -δεν είχαμε μία δήλωσή σας ότι θέλετε τα πλεονάσματα της κυβέρνησης προεκλογικά- να έχετε κάνει μοναδικό στόχο το 3,5% και να υπερφορολογείτε για να το πετύχετε. Να έχετε κάνει κι ένα ασφαλιστικό που πρέπει να αλλάξει ριζικά, να το έχετε κάνει ουσιαστικά φορολογικό νομοσχέδιο.
· Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι στόχοι πρέπει να μειωθούν και να φτάσουν στο 2% για όλη την επόμενη πενταετία και να μην βάζουμε υπερβολικούς στόχους που στραγγίζουν την οικονομία.
· Όταν επισήμαινε αυτά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ουσιαστικά, απλά αλλάξατε τη σύνθεση του.
· Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με αυτόν τον τρόπο. Πείτε μου ποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στον τρόπο λειτουργίας έχουν γίνει στη χώρα για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση; Γιατί αν θεωρείτε ότι το πρόβλημα είναι μόνο λογιστικό στη χώρα, δεν είναι. Και είναι πολλά τα προβλήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
· Τι έχει αλλάξει, από το να κυνηγούμε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων με την υπερφορολόγηση; Ή νομίζει κάποιος ότι τους πετυχαίνουμε τους στόχους με την ανάπτυξη αυτή τη στιγμή; Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση όσο συνεχίζεται αυτή η αδιέξοδη πολιτική και όσο συνεχίζεται μία πολιτική η οποία, ουσιαστικά, αποτελεί κοροϊδία.
· Εμείς σας καταθέσαμε εδώ στη Βουλή ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Και σας είπαμε να διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά για να μην γίνονται αυτά με μονομερείς ενέργειες. Όμως, εσείς υπογράψατε, λέγατε επί δύο μήνες παντού: «Δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτό, έχουμε υπογράψει τη μείωση των συντάξεων, θα το δούμε όταν θα έρθει η ώρα». Όταν ήρθε η ώρα, καταθέσατε δύο εναλλακτικά σενάρια.
· Και σε όλα τα θέματα μάς αποδεικνύετε ότι αυτά τα οποία γίνονται, είναι εις βάρος των χαμηλών στρωμάτων, διότι μειώνετε το αφορολόγητο. Έχετε σκοπό και σε αυτό, κάποια στιγμή, να καταθέσετε διπλά σενάρια στην ελληνική Βουλή; Πώς θα χειριστείτε τη νέα μείωση του αφορολόγητου; Γιατί ακούμε και εσάς και τους βουλευτές σας, παρά το γεγονός ότι υπογράφετε τη μείωση να δηλώνετε παντού ότι, όσον αφορά το αφορολόγητο, θα έρθει στην ώρα της η συζήτηση. Αυτό δεν λέτε;

Για την σοσιαλδημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ
Σας είδα ότι έχετε όψιμες ανησυχίες και για τη Σοσιαλδημοκρατία. Οι αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας αναφέρονται στο κράτος δικαίου, στις ανεξάρτητες αρχές, στην μη επιδοματική ανακύκλωση της φτώχειας, ότι δεν τα παίρνω από όλους για να δώσω ψίχουλα με επιδόματα, αλλά φτιάχνω τομείς στην παιδεία, στην υγεία και εκεί στηρίζεις πραγματικά την κοινωνία! Και βέβαια, στους άλλους τομείς το κράτος ασκεί έλεγχο και αφήνει την υγιή παραγωγική δραστηριότητα να υπάρξει. Σε τι από όλα αυτά εσείς έχετε σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία; Και προς τι αυτές οι όψιμες ανησυχίες; Έχει πει κανείς από εσάς ότι είναι σοσιαλδημοκράτης; Έχετε πει ότι θέλετε να ανήκετε στη Σοσιαλδημοκρατία; Δεν το έχετε πει ποτέ, διότι δεν ασπάζεστε τις αρχές μας, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Προσπαθείτε να καπηλευτείτε καιροσκοπικά ό,τι σας ενδιαφέρει. Προσκολλάστε κάθε φορά εκεί που σας συμφέρει, από τη κ. Μέρκελ, στην Σοσιαλδημοκρατία κ.ο.κ. Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, λοιπόν, είναι απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές, δογματικής λιτότητας, οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας.

Τα γενέθλια της ΝΔ
Επειδή έχετε και τα γενέθλια σας σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τα 44 χρόνια, και αναφερθήκατε στα επιτεύγματα της Νέας Δημοκρατίας, κλείνοντας δεν μπορώ να μην πω πού οφείλονται και ορισμένες παθογένειες στη χώρα μας. Διότι ξεχάσατε την πενταετία Καραμανλή, 2004-2009. Αν και ο κ. Δένδιας –και θέλω να το τονίσω- με την αναφορά του στη Χρυσή Αυγή και με τη σύλληψη των ανθρώπων της Χρυσής Αυγής πραγματικά τον τιμά –προσωπικά εννοώ- και η αναφορά που έκανε και ο τρόπος που είχε χειριστεί τότε αυτό το θέμα. Λέω, όμως, ότι δεν αναφερθήκατε στα «επιτεύγματα» της Νέας Δημοκρατίας, που είναι το πώς μπήκε η χώρα στην κρίση το 2004 -2009 που φτάσαμε στα δίδυμα ελλείμματα και βέβαια στο πώς χειριστήκατε όλη αυτήν την περίοδο τα ζητήματα αυτά στο κόμμα σα. Να σας θυμίσω τον λαϊκισμό των Ζαππείων. Ο λαϊκισμός δεν έχει χρώμα. Είτε είναι δεξιός είτε είναι αριστερός, είναι λαϊκισμός. Δυστυχώς κι εσείς στο κόμμα σας έχετε επιδοθεί σε έναν λαϊκισμό.

Ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών από Κίνημα Αλλαγής
Εμείς θα είμαστε ενισχυμένοι, θα έχουμε ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς στις επερχόμενες εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ οι οποίοι πρέπει να ηττηθούν.

Απάντηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο
· Με όσα έχετε υπογράψει έχετε δεσμεύσει την χώρα για την επόμενη πενταετία με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, με μειώσεις αφορολόγητου και με πολλά άλλα που συνιστούν σκληρή εποπτεία. Σας λέγαμε λοιπόν ότι όλο αυτό το βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, και ότι είναι κάτι που έχει πολλές πτυχές –συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και του αφορολόγητου-, και που οδηγεί στη μη έξοδο από την κρίση, καθώς ουσιαστικά βρισκόμαστε σε ένα νέο δημοσιονομικό σκληρό πρόγραμμα τουλάχιστον μέχρι το 2022.
· Δεν έχουμε βγει από την κρίση, κύριε Υπουργέ, κι αυτό αποδεικνύεται και από την φορολογική πολιτική και από το ασφαλιστικό. Ρωτήστε έναν πολίτη, όταν και αν βγαίνετε έξω, αν νομίζει ότι έχουμε βγει σήμερα από την κρίση και από την σκληρή εποπτεία.
· Το ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, κύριε Υπουργέ, είναι προφανές! Όταν έχετε δηλώσει εσείς προσωπικά ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και το αφορολόγητο μειώθηκε στο μισό. Τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όσα λέμε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ