Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.4.17

Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας-Νεολαίας-Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφιερωμένη στους Ρομά

Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας-Νεολαίας-Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφιερωμένη στους Ρομά



Τα επιτεύγματα των νέων Ρομά μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία ανέδειξε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου), της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.
«Παρά τις διεθνείς διακηρύξεις, οι Ρομά της χώρας μας παραμένουν θεσμικά αόρατοι και επί της ουσίας αποκλεισμένοι από σημαντικά κοινωνικά πεδία» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων, παρουσία της Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας κ. Maja Gojkovic, η οποία ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα.
«Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 300 χιλιάδες Ρομά, οι οποίοι διαμένουν είτε στις πόλεις, είτε σε καταυλισμούς στα όρια των αστικών κέντρων. Η ομάδα αυτή των πολιτών εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει αδικημένη και παραμελημένη από την Πολιτεία εδώ και πολλές δεκαετίες» τόνισε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε ως κοινωνία ν’ αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους θέλουμε να συνυπάρχουμε με τους Ρομά συμπολίτες μας και να επαναξιολογήσουμε συμπεριφορές και ιδεολογήματα που διαιωνίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.»
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η υπουργός κ. Έφη Αχτσιόγλου, η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου και η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά κ. Κατερίνα Γιάντσιου, αναφέρθηκαν στις κυβερνητικές δράσεις για την άρση του αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά, δίνοντας έμφαση στα νέα ολιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους σε όλα τα επίπεδα. «Ο εργασιακός και κοινωνικός αποκλεισμός είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε» είπε η κυρία Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί χαρτογράφηση των 370 οικισμών των Ρομά στη χώρα, ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις με προτεραιότητα στους άκρως υποβαθμισμένους οικισμούς, με τη συναινετική μετεγκατάσταση όσων ζουν σε παραγκουπόλεις και την αναβάθμιση των υποδομών αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
Η κ. Θεανώ Φωτίου ανέλυσε όλο το πλέγμα των νέων θεσμών και προγραμμάτων που δρομολογούνται ή υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για την αντιμετώπιση της ακραίας ανεργίας, της ακραίας φτώχιας που συχνά οδηγούν στην παραβατικότητα, όπως τόνισε. Εστίασε στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε 70 καταυλισμούς, όπου επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Κατέληξε δε ότι σύντομα θα δοθεί νομοθετική λύση στο ζήτημα των αδειών για το λιανεμπόριο.
Η κ. Κατερίνα Γιάντσιου αναφέρθηκε στις άμεσες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας με πολύκεντρα στους καταυλισμούς όπου παρέχονται μια σειρά υπηρεσιών Παιδείας – Υγείας και Ενημέρωσης στους Ρομά, τονίζοντας ιδιαίτερα την αξία της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Στη συνέχεια, η βουλευτής Καρδίτσας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, παρουσίασε την πρόσφατη έκδοση της Βουλής των Ελλήνων «Από το στόμα στο χαρτί» (δέκα τσιγγάνικα παραμύθια), στην οποία πρωτοστάτησε. Πρόκειται για μια συλλογή παραμυθιών των Ρομά της Καρδίτσας, που αποδόθηκαν από σπουδαίους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και εικονογραφήθηκαν από σημαντικούς εικονογράφους. Η κ. Κατσαβριά, στην παρέμβασή της, τόνισε ότι όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την έκδοση εργάστηκαν εθελοντικά, τονίζοντας ότι μέσα από τα παραμύθια περνάει η ιστορία, τα ήθη-έθιμα και οι παραδόσεις των Ελλήνων Ρομά.
Για τα παραμύθια των Ρομά μίλησαν η Πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Βασιλική Νίκα και ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεολαίας Ρομ κ. Παναγιώτης Χαρίτος, ενώ δυο παιδιά διάβασαν ένα από τα δέκα παραμύθια της έκδοσης.
Η δικηγόρος κ. Αλεξάνδρα Καραγιάννη από το σύλλογο πτυχιούχων Ρομά “Heromact”, που εργάζεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών Ρομά στη Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στο στόχο εντοπισμού των πτυχιούχων Ρομά προκειμένου να ενωθούν για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.
Ιδιαίτερη στιγμή στη συνεδρίαση ήταν η παρέμβαση δύο μαθητών Ρομά από την ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του Κόσμου» Θεσσαλονίκης. Ο Παρασκευάς Σελίμ και ο Αλέξανδρος Γεώργιος Σαγκούρης αναφέρθηκαν στην αλλαγή που επέφερε στη ζωή τους η εκπαίδευση. «Η ενασχόληση με την ρομποτική ήταν ο Δούρειος Ίππος που μας έβγαλε από τα γκέτο σε νέους κόσμους» είπε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γεώργιος Σαγκούρης.
Κατά τη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Μανιός και η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, πήραν το λόγο πολλοί εκπρόσωποι συλλογικοτήτων Ρομά και αναφέρθηκαν στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που πρέπει να προωθηθούν.
Στον χώρο έξω από την Αίθουσα Γερουσίας, με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, εκτίθενται βιβλία και νομικά κείμενα που αναφέρονται στους Ρομά. Η έκθεση θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ