Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.6.16

Τυφλοί πολίτες με σκύλους οδηγούς στη Βουλή

Τυφλοί πολίτες με σκύλους οδηγούς στη Βουλή



Μια ομάδα τυφλών πολιτών που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους θα επισκεφτούν αύριο το πρωί τη Βουλή των Ελλήνων για να ξεναγηθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατόπιν πρόσκλησης που ο ίδιος τους απηύθυνε.
Τον τελευταίο καιρό αρκετοί επαγγελματίες κυρίως οδηγοί ταξί και λεωφορείων αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων, προφανώς από άγνοια του νόμου, αρνήθηκαν την είσοδο σε τυφλούς πολίτες που συνοδεύονταν από σκύλο οδηγό.
Κατόπιν αυτών των περιστατικών ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς πρότεινε με σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής να προσκληθούν στο Κοινοβούλιο ορισμένοι τυφλοί συμπολίτες μας που κινούνται με σκύλους οδηγούς ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί και να απαγορεύεται η πρόσβαση τους σε μέρη και χώρους.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του βουλευτή και έτσι αύριο στις 11:00 π.μ. θα υποδεχθεί πολίτες που κινούνται με τη βοήθεια σκύλου οδηγού, εκπαιδευτές σκύλων οδηγών, εκπαιδευτές κινητικότητας, συνοδούς και εκπροσώπους από τον πανελλήνιο σύνδεσμο τυφλών, την εθνική ομοσπονδία τυφλών, το κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών και το φάρο τυφλών της Ελλάδος.
Τα σκυλιά βοηθοί είναι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που βοηθούν όχι μόνο τους τυφλούς αλλά και άτομα με άλλες αναπηρίες και είναι απαραίτητοι συνοδοί στις μετακινήσεις αυτών των συνανθρώπων μας.


Το άρθρο 16 παρ.7 του Ν. 3868/2010i δίνει το δικαίωμα σε κάθε τυφλό ή άτομο με αναπηρία να επισκέπτεται δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, να έχει πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού αλλά και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες όπως καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, σουπερμάρκετ κ.α. και να χρησιμοποιεί ταξί, μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, ΚΤΕΛ και γενικότερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με το σκύλο βοηθείας του.






















i 7. α) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από
σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψη του σε δημόσιες εγκαταστάσεις και
υπηρεσίες, την πρόσβαση και παραμονή του σε δημόσιους χώρους ή χώρους
συνάθροισης κοινού και τη χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
β) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο
βοηθείας κατά την επίσκεψη του σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες,
λαμβάνοντας υπ' όψιν των περιορισμών που τίθενται με την υπ' αριθμό
Υ1γ/Γ.Π./οικ.94643 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 1384 Β73.8.2007), η οποία συμπληρώνει και τροποποιεί
την υπ' αριθμό Α1 β/8577/1983 υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 526 Β 7
24.9.1983).
γ) Οι ανωτέρω διατάξεις υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης του
κανονισμού που αφορά την κατοχή ζώων.
δ) Ως σκύλος βοηθείας ορίζεται ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο
σκύλος βοηθός ατόμων με αναπηρίες.
ε) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ή άλλου συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι σχετικά με
την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των σκύλων βοηθείας.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ