Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.4.16

«Προβληματικά τα οικονομικά του Εθνικού Θεάτρου»

«Προβληματικά τα οικονομικά του Εθνικού Θεάτρου»


Τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά του Εθνικού Θεάτρου θέτει ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, την οποία συνυπογράφει ο Τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.


Οι συνυπογράφοντες βουλευτές, αφού αναφέρουν τα καταγγελλόμενα οικονομικά στοιχεία για το Εθνικό Θέατρο, τονίζουν πως «η προαγωγή του πολιτισμού μας με την παραγωγή αξιόλογων παραστάσεων από τη μεγαλύτερη κρατική σκηνή Θεάτρου στη Χώρα αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. Ωστόσο, τα ελλείμματα που διαπιστώνονται στο Εθνικό Θέατρο χρήζουν προσοχής». Κατόπιν τούτων, ρωτούν τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αιτούμενοι την κατάθεση των σχετικών εγγράφων:
- Αν είναι ακριβή τα καταγγελλόμενα για την οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου.
- Ποιος είναι ο ακριβής απολογισμός του Εθνικού Θεάτρου για το έτος 2015 και ποιος ο προϋπολογισμός για το έτος 2016.
- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την βελτίωση της κατάστασης.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
προς τον
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά


Θέμα: Προβληματική η οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου

Αθήνα, 18 Απριλίου 2016 


Σοβαρό πρόβλημα φέρεται να αντιμετωπίζει το Εθνικό Θέατρο με τα οικονομικά του. Όπως καταγγέλλεται, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του 2015 παρατηρείται μια μείωση εσόδων κατά 815.000 ευρώ περίπου σχετικά με το προηγούμενο έτος, με το σύνολο των εσόδων να είναι 9.058.395 ευρώ και τα έσοδα από τα εισιτήρια πολύ περιορισμένα. Παράλληλα, το σύνολο των εξόδων για το 2015 υπολογιζόταν στον απολογισμό που πραγματοποιήθηκε μέσα Μαρτίου περί τα 11.046.112 ευρώ, με τις αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού να αγγίζουν τα 6.664.901 ευρώ. Έτσι, το έλλειμμα του Εθνικού Θεάτρου ανέρχεται στο ποσό των 1.987.717,56 ευρώ.
Στο ίδιο κλίμα φαίνεται να κινείται και η οικονομική κίνηση του Εθνικού Θεάτρου κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με καταγγελίες, τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2016 υπολογίζονται γύρω στα 560.000 ευρώ. Δυσανάλογα είναι τα έξοδα: στον προϋπολογισμό των παραγωγών μέχρι τέλη Μαϊου 2016 το σύνολο των εξόδων ανέρχεται στα 8.500.391 ευρώ, με τη μισθοδοσία ηθοποιών και μισθωτών να καλύπτει τα 5.840.300 ευρώ του συνολικού ποσού.
Η προαγωγή του πολιτισμού μας με την παραγωγή αξιόλογων παραστάσεων από τη μεγαλύτερη κρατική σκηνή Θεάτρου στη Χώρα αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητά μας. Ωστόσο, τα ελλείμματα που διαπιστώνονται στο Εθνικό Θέατρο χρήζουν προσοχής.


Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
  1. Είναι ακριβή τα καταγγελλόμενα για την οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου;
  2. Ποιος ο ακριβής απολογισμός του Εθνικού Θεάτρου για το έτος 2015 και προϋπολογισμός για το έτος 2016; Παρακαλούμε να καταθέσετε τα σχετικά έγγραφα.
  3. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να εξορθολογιστεί η οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του;


Οι ερωτώντες Βουλευτές


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΔ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΔ









Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ