Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.3.15

Oμιλία της Λίτσας Αμμανατίδου στην ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.






Oμιλία της Λίτσας Αμμανατίδου στην ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.




ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βρισκόμαστε αυτές τις μέρες στη Βουλή για να αποφασίσουμε για ένα μείζον ζήτημα. Για το πώς θα πάρουν ανάσα χιλιάδες οικογένειες, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θύματα μιας ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε η φιλομνημονιακή και άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Γιατί αν δεν αποτελεί χρέος μας να μεριμνήσουμε για τους ανθρώπους αυτούς, ποιος θα είναι ο ρόλος μας στο Κοινοβούλιο;
Άνεργοι συμπολίτες, που απέμειναν να προσπαθούν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους. Για όλους αυτούς σήμερα –και η συνάδελφος που κατέβηκε από το Βήμα, η Μαρία Κανελλοπούλου- οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Βεβαίως, δεν θα αναφερθώ σε όλο το εύρος του νομοσχεδίου, ούτε στην αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση όλων μας, φυσικά, να το υπερψηφίσουμε, γιατί αυτό και το τεκμηρίωσαν οι Υπουργοί και οι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο, αλλά και κάποιοι άλλοι με τον τρόπο τους. Συγκεκριμένα, θα εστιάσω στο Γ΄ κεφάλαιο και στα άρθρα 29 και 30, που ρυθμίζουν δύο επείγοντα ζητήματα.
Τα τελευταία χρόνια η έναρξη της σχολικής χρονιάς, δυστυχώς, συνοδεύεται από τη συζήτηση για τη μεταφορά των μαθητών, κάτι που αποτελεί ένα από τα στοιχειώδη δικαιώματα των παιδιών και άρα θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο.
Είμαι στο Κοινοβούλιο από το 2007. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Ξεκινάει η σχολική χρονιά χωρίς μεταφορά μαθητών. Και αν στα αστικά κέντρα είναι κάτι εύκολο -υπάρχει αστική συγκοινωνία-, στην περιφέρεια αυτό είναι φοβερά δύσκολο. Κάθε χρόνο έχουμε έναν, δύο, τρεις μήνες χωρίς τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην παιδεία. Υπάρχει αναστάτωση στη μαθητική κοινότητα, στις οικογένειες, στην εκπαιδευτική κοινότητα. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πράγμα και μάλιστα, όχι μόνο στους μαθητές που πηγαίνουν στα σχολεία στο διπλανό χωριό.
Εκεί που είναι το πιο τραγικό, είναι σε μαθητές με αναπηρία. Αυτό το λέω, γιατί στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, που ήταν και τα περισσότερα σωρευμένα προβλήματα για τη μεταφορά των μαθητών, γιατί κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν κάνει απευθείας αναθέσεις σε κάποιους ημέτερους με υπέρογκα ποσά.
Έχουμε μια περίπτωση του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, που είναι στα Πεύκα και παίρνει παιδιά τα οποία μετακινούνται από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, τα χωριά της Θεσσαλονίκης, τα οποία κάνουν δυόμιση και τρεις ώρες να φθάσουν στο σχολείο, κάνουν δυο ώρες μάθημα και άλλες δυόμιση με τρεις ώρες για να γυρίσουν στα χωριά τους πίσω.
Είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά με αναπηρία, κάτι το οποίο είναι τραγικό να το αντιμετωπίζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο. Επίσης, υπάρχουν και άλλα σχολεία που έχουν ιδιαιτερότητες, όπως είναι τα μουσικά, τα καλλιτεχνικά, που επίσης και αυτά παίρνουν παιδιά απ’ όλο το νομό.
Έρχεται τώρα μία ρύθμιση όχι για να σταματήσει τις παθογένειες, αλλά γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Στις 28 Φλεβάρη δεν θα είχαμε μεταφορά μαθητών κι έτσι απλά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τις ρυθμίσεις του άρθρου 29 όλες τις παθογένειες του προηγούμενου συστήματος για να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή χρονιά, έχοντας πάντα υπόψη ότι απαιτείται μια οριστική λύση στο ζήτημα.
Με το εν λόγω άρθρο ρυθμίζεται η παράταση μέχρι τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους 2014-2015 και προωθείται ο εξορθολογισμός των προϋποθέσεων, ενώ δεν θα υπερβαίνεται το συνολικό κόστος της περσινής χρονιάς.
Εξίσου σημαντικές, όμως, είναι και οι ρυθμίσεις του άρθρου 30 για τις παροχές ασθενειών σε είδος, σε ανέργους, υποαπασχολούμενους και άλλες ασθενείς κοινωνικές ομάδες, γιατί εν έτει 2015 δεν μπορεί να νοείται πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Ειδικά για την περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών που είναι πάρα πολύ σοβαρά και η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα αντιμετωπίσει, αρχής γενομένης με το επικείμενο νομοσχέδιο των εκατό δόσεων.
Στο παρόν άρθρο, μεταξύ άλλων, παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο η ευνοϊκή ρύθμιση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης υπό προϋποθέσεις στα μέλη του ΟΑΕΕ και των οικογενειών τους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στις ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σ’ άλλο φορέα. Παράταση για ένα έτος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και στην καταβολή μηνιαίας σύνταξης από τον ΟΓΑ και υγειονομικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο μεν, αλλά πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα όσα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, μια αξιοπρεπή ζωή σ’ όλους τους πολίτες της χώρας. Κάποιοι τα είπαν «ψίχουλα». Άλλοι τα χαρακτήρισαν ως μονομερείς ενέργειες. Εμείς τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα και αυτή είναι μόνον η αρχή.
Σας ευχαριστώ.


ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΙΛΙΑΣ

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ