Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.12.13

Τοποθέτηση Γιώργου Σταθάκη στην Ολομέλεια της Βουλής




Τοποθέτηση Γιώργου Σταθάκη στην Ολομέλεια της Βουλής
σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω τα λίγα επόμενα λεπτά να τοποθετηθώ, καθώς νομίζω ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους αυτοκινητοδρόμους έχει περίπου ολοκληρωθεί με τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, πάνω στις δύο προτάσεις-τροπολογίες που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν τους πλειστηριασμούς.

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, διότι στις 31.12 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Στη Βουλή είμαστε δώδεκα μέρες πριν κλείσει τον κύκλο της. Υπάρχει μία τεράστια διαρροή διαφορετικών τοποθετήσεων μιας υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης ή μη διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε τρεις παράγοντες, την Κυβέρνηση, την τρόικα και τις τράπεζες. Υπάρχει μία πρωτόγνωρη ανασφάλεια στους πολίτες αυτής της χώρας, η οποία τροφοδοτείται και ενθαρρύνεται στο παρά πέντε, στο παρά ένα λεπτό, από μία κατάσταση, η οποία έχει φτάσει στα όρια της πλήρους ανευθυνότητας από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Ας δούμε έναν-έναν αυτούς τους τρεις παράγοντες και τι λένε μέχρι στιγμής.
Η Κυβέρνηση λέει ότι θα προστατέψει με κάθε τρόπο την πρώτη κατοικία σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας. Αυτό θέτει ξανά ένα θέμα ορίου, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι θεσμοθετημένο –είναι τα 200.000 ευρώ- και το οποίο αφήνει ανοιχτό το παράθυρο με αυτήν τη διατύπωση ότι θα υπάρξει μία συζήτηση για ένα νέο όριο, διαφορετικό από το ισχύον. Η πρώτη ασαφής τοποθέτηση, λοιπόν, είναι αυτή.

Η δεύτερη τοποθέτηση είναι ότι υπάρχει, πιθανόν, μία διαπραγμάτευση με την τρόικα –αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί- και ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη μονομερώς να κάνει τις επιλογές της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Εντούτοις, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η μνημονιακή δέσμευση με την αυστηρή έννοια δεν υπάρχει για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 θα πρέπει να υπάρξει νέο καθεστώς ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Υπάρχει, πρώτον, ένα μεσοδιάστημα επτά-οκτώ, ίσως και εννιά, μηνών και ταυτόχρονα υπάρχει μία ασάφεια, όσον αφορά το ποια θα είναι αυτή η ρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον γεγονός ότι η τρόικα έχει διατυπώσει σκέψεις και διαπραγματεύεται. Οι σκέψεις που έχει διατυπώσει δεν ξέρουμε αν είναι ακριβείς, αλλά συγκλίνουν σε μία κεντρική ιδέα ότι πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί, η προστασία της πρώτης κατοικίας και να εξαιρεθούν κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες.
Άρα, το διακύβευμα παραμένει: Γίνεται διαπραγμάτευση ή όχι; Αποτελεί θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών;

Ο τρίτος παράγοντας είναι οι ίδιες οι τράπεζες. Υπενθυμίζω εδώ ότι μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Τα στεγαστικά δάνεια είναι περίπου 78, 80 δισεκατομμύρια χονδρικά. Τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη της BlackRock, είναι στο 28%. H BlackRock ολοκλήρωσε τη μελέτη της τον περασμένο μήνα και δεν έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα. Άρα, θα ξέρουμε τα νέα δεδομένα.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Σταθάκη, είπατε τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο 28%. Για ποια δάνεια μιλάτε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τα στεγαστικά, φυσικά, αυστηρά, όχι τα καταναλωτικά ούτε τα επιχειρηματικά.
Άρα, μιλάμε για ένα σημαντικό μέγεθος το οποίο αποτελεί αυτήν τη στιγμή ένα μείζον διακύβευμα για το τραπεζικό σύστημα. Προφανώς, κάθε τράπεζα έχει μία διαφορετική στρατηγική στο συγκεκριμένο θέμα, μιας και υπάρχουν διαφορετικές συνθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μιλάμε για ένα μείζον θέμα –προφανώς θα έχουν τη στρατηγική τους οι τράπεζες- το οποίο και αυτό θα αποτελεί μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης.
Επαναλαμβάνω ότι οι Έλληνες πολίτες είναι στο απόλυτο σκοτάδι αυτήν τη στιγμή, καθώς οι τρεις παράγοντες που μόλις σας ανέφερα, η Κυβέρνηση, η τρόικα, οι τράπεζες, δεν αποκαλύπτουν τα χαρτιά τους, βγαίνουν διάφορες πληροφορίες και ταυτόχρονα, δεν ξέρουμε καν ποιο είναι το επίπεδο της συζήτησης και τι ετοιμάζεται αυτήν τη στιγμή, ποια λύση από όλες τις πιθανές λύσεις ετοιμάζεται και τι διαπραγματεύσεις γίνονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει και ένας τέταρτος παράγοντας, ο οποίος πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα και ο οποίος είναι τα περίφημα distressed funds, τα οποία έχουν πυκνώσει τον τελευταίο μήνα τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα. Προφανώς, η απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων ή η επιλογή αυτά να αποτελέσουν πεδίο αγοραπωλησιών από τα distressed funds θα δημιουργήσει μία νέα πρωτόγνωρη κοινωνικά και οικονομικά κατάσταση στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες και υπό τις συνθήκες κατά τις οποίες η Κυβέρνηση αρνείται να κάνει το προφανές και αυτονόητο, να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική της απέναντι σε αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει δύο απλές προτάσεις που κινούνται στο απόλυτα ελάχιστο, προκειμένου να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης ισορροπία στις σημερινές συνθήκες.

Η πρώτη του πρόταση είναι να παραταθεί το σημερινό καθεστώς ως έχει για ένα χρόνο, ίσα-ίσα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για να υπάρξει η συζήτηση και να φύγει όλη αυτή η ανασφάλεια και τα λοιπά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αναδειχθεί ως πολιτικό ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις και στο σύνολό του.

Η δεύτερη και επίσης εξαιρετικά απλή πρόταση είναι να απαγορευθεί στο διάστημα αυτό οποιαδήποτε αγορά, πώληση από την πλευρά των τραπεζών και αγορά από τα distressed funds «κόκκινων» δανείων.

Είναι δύο απλές προτάσεις που κινούνται στο ελάχιστο, προκειμένου η δραματική αυτή κατάσταση την οποία βιώνουμε ελάχιστες ημέρες –επαναλαμβάνω- πριν από το τέλος της σημερινής προστασίας της πρώτης κατοικίας, να βρει τη λύση της. 

Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν ευχής έργο αν η Συμπολίτευση έκανε το αυτονόητο και προφανές βήμα, αποδεχόταν αυτήν την τροπολογία για να τεθεί στην κρίση του Κοινοβουλίου.
Σας ευχαριστώ.

11/12/2013

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ