Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

10.12.13

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 1. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να επανεξετάσουν την πράξη παραχώρησης προς το ΤΑΙΠΕΔ 2. Λαμβάνοντας υπόψη τους τις ανάγκες και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας προτίθενται να επιταχύνουν τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου στο Κατσάνειο; Οι ερωτώντες βουλευτές Γιάννης Ζερδελής Τάσος Κουράκης Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Θεανώ Φωτίου


                                                                          ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
¾  Οικονομικών ¾  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ¾  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ¾  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ¾  Τουρισμού ¾  Παιδείας και Θρησκευμάτων ¾  Πολιτισμού και Αθλητισμού
¾  Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Ανάκληση παραχώρησης του Κατσανείου στο ΤΑΙΠΕΔ

Το Αρχοντικό Κατσάνη ή Κατσάνειο, οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.676,83 τ.μ. επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 58 στη Μυτιλήνη μετά της έπ’ αυτού κτιριακής εγκατάστασης εμβαδού 165,25 τ.μ., έχει μια περιπετειώδη διαδρομή 20 και πλέον ετών, όπως περιγράφεται παρακάτω:
Το Δεκέμβριο του 1990 το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας αγοράζει με τα υπ' αριθμ. 4088 και 4089 συμβόλαια το εν λόγω οικόπεδο.
Το 1996 το υφιστάμενο διώροφο κτίσμα του Κατσανείου κηρύσσεται ιστορικά διατηρητέο μνημείο από την 8η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων, σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2014/35573/13-6-1996 (ΦΕΚ 649/Β/30-7-1996).
Με το ν. 2628/1998 (ΦΕΚ τ. Α' 151/6-7-1998) καταργείται το ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. και η περιουσία του περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα ακίνητα χρησιμοποιούνται ή διατίθενται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποκλειστικά για σκοπούς παρεμφερείς για τους οποίους ανεγέρθησαν. Η μεταβίβαση της περιουσίας στο Δημόσιο ολοκληρώνεται με την 1007846/501/Α0010/21-1-1999 απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με την 1021536/1820/Α0010/3-4-2000 απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας) αποφασίζεται η δωρεάν κατά χρήση παραχώρηση του Κατσάνειου στο Υπουργείο Παιδείας για αόριστο χρόνο με σκοπό να στεγαστεί και να λειτουργήσει το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λέσβου.
Το 2004 η Δ/νση Περιβάλλοντος, Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του τότε Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προβαίνει, ύστερα από αίτημα του Δήμου Μυτιλήνης, με το Π.Δ. της 20-4/4-3-2004 ΦΕΚ 191 Δ' σε τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Μυτιλήνης στο Κατσάνειο.
Το 2007 το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυτιλήνης (ΦΕΚ 328/30-7-2007) δεσμεύει το χώρο του Κατσανείου για σχολική χρήση.
Το 2008 εκδίδεται πρακτικό καταλληλότητας και επιλογής χώρου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στο Κατσάνειο το οποίο συνυπογράφει και ο αρχιτέκτων μηχανικός του ΟΣΚ Α.Ε. Γεώργιος Πισιμίσης. Παράλληλα, απεντάσσεται από το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ λόγω της ύπαρξης κτηρίου εντός του οικοπέδου.
Στις 14 Ιουνίου 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μυτιλήνης εγκρίνει ομόφωνα με την 367/2010 απόφασή του την ανέγερση του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου στο Κατσάνειο και γνωμοδοτεί υπέρ της τροποποίησης των όρων δόμησης του οικοπέδου που προορίζεται για την ανέγερση Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα υπέρ της αύξησης του ισχύοντος συντελεστή δόμησης από 0,50 σε 0,90 και υπέρ της αύξησης των ορόφων από δύο σε τρεις.
Τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιείται σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΣΚ, του Δήμου Μυτιλήνης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου, στην οποία αποφασίστηκε η κατάθεση του φακέλου στον ΟΣΚ για την εκπόνηση μελέτης ανέγερσης Μουσικού Σχολείου στο Κατσάνειο.
Τον Οκτώβριου του 2010 κατατίθεται στον ΟΣΚ με αριθμ. πρωτ. 21481/7-10-2010 πλήρης φάκελος, ο οποίος και χρεώνεται στη Δ/νση Προγραμματισμού και Γηπέδων.
Έκτοτε, οι ανταλλαγές εγγράφων, οι συσκέψεις και οι υποσχέσεις περίσσεψαν, ενώ ακόμα και οι παρεμβάσεις βουλευτών που ζήτησαν την απεμπλοκή του θέματος και την επιτάχυνση των διαδικασιών, στην ουσία απέβησαν άκαρπες με ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων λιγότερο ή περισσότερο.
Οι αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες στη στέγαση του μουσικού σχολείου κατέληξαν με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο στις 28 Νοεμβρίου 2013, όταν με την απόφαση 244 της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων το Κατσάνειο μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή (βλ. ΦΕΚ τ. Β’ 3025/28-11-2013).
Επειδή αποτελεί πάγιο αίτημα όχι μόνο των μαθητών και των γονέων τους αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας η στέγαση του Μουσικού Σχολείου στο Κατσάνειο
Επειδή το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, πέρα από τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζει μαζί με όλα τα καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας εξαιτίας της συστηματικής τους απαξίωσης από μέρους της μνημονιακής συγκυβέρνησης, εξακολουθεί να στεγάζεται στα κτήρια του 5ου Γυμνασίου χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για τη λειτουργία του
Επειδή η Παιδεία δεν μπορεί να δίνεται βορά στους δανειστές και να ξεπουλιέται η Δημόσια Περιουσία για να εξοφλήσει η κυβέρνηση τα γραμμάτια της επιβίωσής της που έχει υπογράψει με την τρόικα


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να επανεξετάσουν την πράξη παραχώρησης προς το ΤΑΙΠΕΔ
2.    Λαμβάνοντας υπόψη τους τις ανάγκες και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας προτίθενται να επιταχύνουν τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου στο Κατσάνειο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Ζερδελής
Τάσος Κουράκης
Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Θεανώ Φωτίου
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ