Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.3.12


ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
Σκοπεύει η κυβέρνηση να «παγώσει» την παραγγελία υποβρυχίων και φρεγατών που επιβαρύνουν υπέρογκα τον προϋπολογισμό του κράτους;




Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με επίκαιρη ερώτησή του, το παράλογο φαινόμενο μια σχεδόν χρεωκοπημένη χώρα, όπως η Ελλάδα να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς μετά και το πρόσφατο δημοσίευμα ότι το Υπουργείο Άμυνας προωθεί την αγορά έξι φρεγατών κόστους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσιεύματα ξένου Tύπου που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, μια από τις καλύτερες αγοράστριες χώρες στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπης την ίδια ώρα που περικόπτονται άγρια και μονομερώς μισθοί, συντάξεις, κοινωνικό κράτος και ρωτά την κυβέρνηση αν σκοπεύει να «παγώσει» την παραγγελία των δύο υποβρυχίων που επιβαρύνουν υπέρογκα τον προϋπολογισμό του κράτους, δεδομένης και της πρόσφατης καταδίκης της Ferrostaal στη Γερμανία για τις μίζες που επί σειρά ετών παρείχε σε Έλληνες και Πορτογάλους αξιωματούχους για την παραγγελία υποβρυχίων.
Ο Δ. Παπαδημούλης παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2006-2010 η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας και το 12% της Γαλλίας και ρωτά την κυβέρνηση γιατί, αντί να πετσοκόβει συνεχώς μισθούς και συντάξεις και να κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος (υγεία – εκπαίδευση), δεν προχωράει σε ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

27/3/2012
“Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών
Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Σκοπεύει η κυβέρνηση να «παγώσει» την παραγγελία υποβρυχίων και φρεγατών που επιβαρύνουν υπέρογκα τον προϋπολογισμό του κράτους;

Σε ρεπορτάζ που παρουσίασε της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD σχολιάστηκε ότι την ώρα που περικόπτονται άγρια μισθοί και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος καταρρέει και η ελληνική οικονομία βυθίζεται για πέμπτο συνεχόμενο έτος σε ύφεση, ο ελληνικός προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς σχεδόν παραμένει ανέγγιχτος από την Τρόικα και είναι ακόμα υπερβολικά υψηλός.
Πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Βild, αναφέρει ότι: "η Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους αγοραστές όπλων της Ευρώπης, ετοιμάζεται να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη με τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε». Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι: "Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και οι μισθοί έχουν περικοπεί, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. [...] Εξήντα ολοκαίνουργια μαχητικά αεροσκάφη σκοπεύει να αγοράσει η Αθήνα, κόστους τεσσάρων δισ. ευρώ με χρήματα που έχουν εισρεύσει από την Ε.Ε. στα άδεια ταμεία!".
Έτερο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή που υπόσχεται συμφωνίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στους Γερμανούς εάν τον Μάρτιο δοθούν στην Ελλάδα. τα 80 δισ. ευρώ από την επόμενη δανειακή σύμβαση.
Η ελληνική κυβέρνηση επί υπουργίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του κ. Βενιζέλου, αποφάσισε να παραγγείλει την κατασκευή ακόμη δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Τα υποβρύχια αυτά θα κοστίσουν ένα δις ευρώ (500 εκατ. ευρώ έκαστο) στους Έλληνες φορολογούμενους.
Από δημοσιεύματα του τύπου προκύπτει ότι, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλλει για εξοπλισμούς σε γερμανική εταιρεία ήδη δύο δισεκατομμύρια 32 εκατομμύρια ευρώ. Απομένει δηλαδή η εκταμίευση περίπου 806 εκατ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 165 εκατομμύρια ευρώ που θα επιβαρυνθεί επιπλέον το δημόσιο, τότε το τίμημα αγγίζει τα 971 εκατ. Δηλαδή περίπου !δις ευρώ!
Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα υπόλοιπα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο για τη ναυπήγηση και την παραλαβή - ο ακριβής χρόνος δε διευκρινίστηκε- των υποβρυχίων θα δοθούν εντός 9ετών και με οροφή 200 εκατομμύρια ετησίως.
Μόλις τον Δεκέμβριο του 2011 στην Γερμανία, μετά από έρευνα δύο χρόνων της εισαγγελίας του Μονάχου, αποκαλύφθηκε η τακτική της εταιρίας Ferrostaal να "λαδώνει" αξιωματούχους χωρών για την παραγγελία υποβρυχίων σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ ενώ καταδικάστηκαν δυο αξιωματούχοι της Ferrostaal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταβλήθηκαν μίζες περίπου 60 εκατ. ευρώ σε μεσάζοντες για την παραγγελία υποβρυχίων αξίας 1,6 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και της υπόθεσης έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της City Press (6-3-2012), η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Υπουργού Αμυνας κ. Αβραμόπουλου προωθεί την προμήθεια 6 υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών έναντι ενός ποσού της τάξης των 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η παραγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί στην αγορά από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επί υπουργίας στο Εθνικής Αμυνας του κ. Βενιζέλου, ακόμη δύο γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, με κόστος 1 δισ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας και το 12% της Γαλλίας, κατά την περίοδο 2006-2010 και ότι, οι Έλληνες, μετά τους επίσης υπερχρεωμένους Πορτογάλους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων στην Ευρώπη.

Με βάση το παράλογο φαινόμενο μια σχεδόν χρεωκοπημένη χώρα να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Γιατί η κυβέρνηση αντί να πετσοκόβει συνεχώς μισθούς και συντάξεις και να κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος (υγεία – εκπαίδευση) δεν προχωράει σε ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα; Για παράδειγμα των γερμανικών υποβρυχίων;
• Έχει καταθέσει η κυβέρνηση προτάσεις στην Τρόικα για ακύρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων; Εάν όχι, γιατί; Εάν ναι, ποιες ήταν αυτές και πώς αντιμετωπίστηκαν;
• Υπάρχει πίεση από τους δανειστές μας – κυρίως Γερμανία και Γαλλία – για συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορά νέων οπλικών συστημάτων; Πώς αντιδρά απέναντι σε αυτές τις πιέσεις η κυβέρνηση; Έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο τις συγκεκριμένες εξοπλιστική δαπάνες;


Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης”
27/3/2012
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ