Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

5.9.11

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ



Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με θέμα Διαχείριση απορρήτων δαπανών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κκ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
• ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΑΘΗΝΑ 5-9-2011
ΘΕΜΑ: Διαχείριση απορρήτων δαπανών.
Πριν λίγες μέρες ο υπουργός κ. Μόσιαλος εξήγγειλε την κατάργηση ενός πολύ μικρού μέρους απορρήτων δαπανών και συγκεκριμένα των απορρήτων δαπανών που αφορούν τη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και αφορά ποσά της τάξεως κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Είναι σαφές ότι η εν λόγω κίνηση αφορά μόνο και μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού υπάρχει καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στη διαχείριση απορρήτων δαπανών των υπουργείων εξωτερικών, άμυνας και προστασίας του πολίτη τα οποία έχουν ξεπεράσει μέσα στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, και ενώ ο ελληνικός λαός βιώνει τις συνέπειες της πρωτόγνωρης λιτότητας και της μνημονιακής πολιτικής, στον τομέα των απόρρητων δαπανών, οι αλλεπάλληλες και «έγκαιρες» αναλήψεις και αυξήσεις πιστώσεων, η μεταφορά κονδυλίων, αλλά και γενικότερη αδιαφάνεια φαίνεται να αποτελούν συνήθη πρακτική.
Επειδή, ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει το πώς και ποιος διαχειρίζεται τις απόρρητες δαπάνες.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί,
1. Πoια ήταν απολογιστικά η διαμορφωμένη πίστωση, για απόρρητες δαπάνες (ΚΑΕ0896) σε απόλυτο αριθμό αλλά και σε ποσοστό διάθεσης κατά το οικονομικό έτος 2009.
2. Τι ποσό είχε αναληφθεί μέχρι τις εκλογές του 2009 (από την Κυβέρνηση Καραμανλή) και ποιο ήταν το υπόλοιπο.
3. Υπήρξαν αποφάσεις αύξησης της μετά τις εκλογές, τι ποσά ζητήθηκαν, με ποιο αίτημα από το διατάκτη και ποιο ποσό τελικά δόθηκε από το ΓΛΚ.
4. Με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό του 2009 δεν υπήρχε αποθεματικό από ποιους κωδικούς προήλθαν οι τυχόν αυξήσεις.
5. Για την παραπάνω περίοδο, ποιο ήταν το ποσοστό που δόθηκε στην τελικά διαμορφωμένη πίστωση; Αυτό το ποσοστό ακολούθησε τη γενική εγκύκλιο του προϋπολογισμού του 90% που αφορούσε όλες τις άλλες πιστώσεις του εκάστοτε υπουργείου.
Για τα έτη 2010 και 2011 μέχρι σήμερα
6. Υπήρξαν αποφάσεις αύξησης της συγκεκριμένης πίστωσης, τι ποσά ζητήθηκαν, με ποιο αίτημα από το διατάκτη και ποιο ποσό τελικά δόθηκε από το ΓΛΚ;
7. Αν ναι πότε έγιναν;
8. Τι ποσό αναλήφθηκε από την τελικά διαμορφωμένη πίστωση;
9. Τι προβλέπεται για τις ιδιότητες των μελών στις επιτροπές ελέγχου απορρήτων δαπανών; Έχουν τηρηθεί οι σχετικές διατάξεις;

Τέλος αιτούμεθα να μας κατατεθούν τα παρακάτω:
1. Τα σχετικά έγγραφα των αναφερόμενων αποφάσεων.
2. Τα έγγραφα των επιτροπών ελέγχου απορρήτων δαπανών που αποδεικνύουν ότι δαπανήθηκαν τα ποσά για τους απόρρητους σκοπούς που προβλέπονται σε κάθε οργανισμό υπουργείου.
3. Να κατατεθούν σχετικές αποφάσεις για τη στελέχωση των μελών των επιτροπών ελέγχου απορρήτων δαπανών με την υπηρεσιακή κατάσταση και ιδιότητά τους.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ»
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ