Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.8.11

Οι ερωτώντες βουλευτές Φώτης Κουβέλης Νίκος Τσούκαλης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Θωράκιση του Μετσόβου από κατολισθητικά φαινόμενα
 

Το Μέτσοβο, μια ορεινή πόλη με μακρά και πλούσια ιστορία, αντιμετωπίζει, εξαιτίας των γεωμορφολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, χρόνιο πρόβλημα κατολισθήσεων.
Το 1963 σημειώθηκαν κατολισθήσεις καταστρέφοντας οικίες, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το 2010 μετά από έντονες βροχοπτώσεις ενεργοποιήθηκε εκ νέου το ρήγμα της περιοχής Αγίου Δημητρίου και Αγίου Χαραλάμπους με συνέπεια να λάβουν χώρα νέες κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν υλικές καταστροφές και έντονη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων.
Κατόπιν αιτήματος του δήμου Μετσόβου, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» ενήργησε το 2010 γεωτρήσεις, οι οποίες ανέδειξαν τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος. Επίσης, ένα χρόνο αργότερα, το Μάρτιο του 2011, διοργανώθηκε στην πόλη σχετικό σεμινάριο με τίτλο «Κατολισθήσεις του Μετσόβου» από το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ, «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών».
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες καθηγητές του ΕΜΠ «τα κύρια γενεσιουργά αίτια, τα σταθερώς και μονίμως υπάρχοντα στο Μέτσοβο και την ευρύτερη περιοχή, η ύπαρξη των οποίων είναι υπεύθυνη και δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της ζώνης αυτής ως υψηλής κατολισθητικής επικινδυνότητας, είναι τα εξής:
(α) Η παρουσία του φλύσχη που την δομεί εξ ολοκλήρου.
(β) Η παρουσία εδαφικού μανδύα αποσάθρωσης του φλύσχη και αβαθούς ζώνης με έντονα αποσαρθρωμένο και αναμοχλευμένο τον γεωλογικό αυτό σχηματισμό.
(γ) Η παρουσία χαλαρών πλευρικών κορημάτων που έχουν προκύψει από την αποσάθρωση – διάβρωση – μεταφορά και απόθεση των υλικών καταστροφής του φλύσχη, στα χαμηλότερα τμήματα των απότομων εδαφικών κλιτύων.
(δ) Η παρουσία υδροπερατών και υδροστεγανών στρωμάτων σε εναλλαγές (πρόκειται για τους ψαμμίτες και τις αργίλους – ιλυολίθους – μάργες του φλύσχη), καθώς και μετρίως υδροπερατών πλευρικών κορημάτων και μανδύα αποσάθρωσης, που επίκεινται του φλύσχη, που επιτρέπει την κατείσδυση και διήθηση των νερών της βροχής και των χειμάρρων στο υπέδαφος, εμπλουτίζοντας τις υπόγειες υδροφορίες και εξασθενίζοντας το υπέδαφος.
(ε) Η ύπαρξη ορεινού γεωαναγλύφου με έντονες κλίσεις των φυσικών κλιτύων.
(στ) Η ύπαρξη πυκνού υδρογραφικού δικτύου, με βαθιές κοιλάδες και απότομους χειμάρρους και
(ζ) Η ύπαρξη πολλών παλαιών κατολισθήσεων, με κατολισθημένες μάζες ιδιαίτερα χαλαρές, με ανακατεμένα ασταθή γεωυλικά, αποτελούμενα από αργίλους και τεμάχη (μικρά και μεγάλα) ψαμμιτών».

Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «οι αστάθειες και οι νέες κατολισθήσεις ή επανενεργοποιήσεις παλαιών, είναι πολύ πιθανόν να ξαναεμφανισθούν σύντομα, μόλις συντρέξουν κάποιες αφορμές, όπως είναι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, η πραγματοποίηση εκσκαφών για θεμελιώσεις και τεχνικά έργα, οι μεγάλες διαρροές των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, η επιβολή μεγάλων νέων φορτίων κλπ».
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια προληπτικά μέτρα θα λάβει άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία άρχισαν να εκδηλώνονται ξανά στην περιοχή του Μετσόβου;
Θα μεριμνήσει για την πλήρη αντικατάσταση του παλαιού δικτύου αποχέτευσης του Μετσόβου και διαχωρισμού του από τα όμβρια ύδατα, ώστε τα λύματα να οδηγούνται στο Κ.Ε.Λ και τα όμβρια να καταλήγουν στους φυσικούς αποδέκτες με ασφαλή τρόπο;
30.8.11

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ