ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα έχουμε 4 Αυγούστου και η Εθνική Αντιπροσωπεία συζητά τις ρυθμίσεις για τη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση, όπως αναφέρεται στον τίτλο του σχεδίου νόμου που κατέθεσαν τα Υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Εν μέσω καλοκαιριού δηλαδή, που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μαζέψουν δυνάμεις για τα όσα έρχονται από το φθινόπωρο και μετά, εσείς συνεχίζετε το «ξήλωμα του πουλόβερ» του κράτους όχι μόνο με τα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά πολύ περισσότερο με τις τροπολογίες που έχετε καταθέσει.
Φέρνετε άλλα τέσσερα νομοσχέδια με τρόπο τουλάχιστον πραξικοπηματικό και καλούνται οι Βουλευτές να τα ψηφίσουν. Εμείς σας λέμε πως είναι απαράδεκτη και η διαδικασία, αλλά κυρίως αυτό που θέλετε να νομοθετήσετε. Πρέπει να αποσύρετε τουλάχιστον τις τροπολογίες και ειδικά την τροπολογία που μιλά για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις Οργανισμών.
Αυτή είναι η τροπολογία με τις 153 σελίδες που αναφέρεται, όπως είπα, σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις Οργανισμών, η οποία αν δεν είναι αντισυνταγματική, κινείται στα όρια της συνταγματικότητας και, αν μη τι άλλο, κύριοι συνάδελφοι, αν την ψηφίσετε, θα καταπέσουν οι διατάξεις της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Να μιλήσω πρώτα γι’ αυτές τις τροπολογίες. Καταργείτε το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, με 30 εργαζόμενους και το συγχωνεύετε με το νομικό πρόσωπό δημοσίου δικαίου, τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας που έχει 20 εργαζόμενους.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πρωτόπαπας πιο μπροστά είπε ότι συγχωνεύονται-καταργούνται, διότι υπάρχουν λειτουργικά έξοδα και δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται να πληρώνονται τα Δ.Σ. Μα, θα τρελαθούμε; Σας πληροφορώ ότι στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών το Διοικητικό Συμβούλιο δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ!
Γιατί το καταργείτε και το ενοποιείτε με έναν οργανισμό ο οποίος έχει τελείως άλλο αντικείμενο; Το ένα είναι η έρευνα, το άλλο είναι η προστασία.
Στη συνέχεια, στην ίδια τροπολογία για τους λεγόμενους 11 εμβληματικούς οργανισμούς: ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΕΤΑ, ΕΡΤ -η οποία έχει 3.200 τόσους εργαζόμενους και είναι μία Δ.Ε.Κ.Ο. και θα έπρεπε να είναι αυτή μόνη της ένα νομοσχέδιο- ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΕΟΜΜΕΧ –αυτά είναι Α.Ε.- και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΙΓΜΕ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, «ΔΗΜΗΤΡΑ», ΕΛΟΓΑΚ, τα έχετε βάλει όλα μέσα και είναι η τροπολογία η οποία στην παράγραφο ια΄ παρέχει εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών και τον κατά περίπτωση εποπτεύοντα Υπουργό για έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη δεν ισχύει για τους υπόλοιπους 29 φορείς, που καταργεί, συγχωνεύει ή αναδιαρθρώνει, για τους οποίους αναφέρεται αναλυτικά τι θα γίνει με το προσωπικό και τις δραστηριότητές τους.
Μάλιστα γι’ αυτούς τους φορείς δημιουργούνται ακόμη και προσωποπαγείς θέσεις διασφαλίζοντας ως ένα βαθμό όμως τους εργαζόμενους, χωρίς αυτοί βεβαίως να έχουν την εξέλιξη ούτε να μπορέσουν να κάνουν έρευνα, που έκαναν μέχρι χθες, εν αντιθέσει με τους 11 που περιλαμβάνονται στην ια΄, όπου εφαρμόζεται το άρθρο 37, παράγραφος 7 του ν.3896/2011, δηλαδή του Εφαρμοστικού Νόμου, που τους οδηγεί σε εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις. Και πείτε μου τώρα εσείς ότι αυτοί οι άνθρωποι θα περάσουν και κάποια στιγμή και από ΑΣΕΠ ενώ μπορεί να δουλεύουν 30 χρόνια σε έναν οργανισμό. Αυτό είναι τραγικό!
Πέρα από τους αναφερόμενους ονομαστικά 11 φορείς, υπάρχει πρόβλεψη στο σημείο 1γ΄, όπου εάν κριθεί μελλοντικά ότι οποιοσδήποτε φορέας που υπάγεται στο νόμο ΔΕΚΟ, τον 3429/2005, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα έχει την ίδια τύχη με τους ρητά αναφερόμενους 11 φορείς της ια΄. Τι εννοείτε;
Επίσης, αποσπώνται απ’ αυτούς επιχειρηματικές μονάδες και περιουσιακά στοιχεία που εκχωρούνται στη συνέχεια ακόμη και σε ανώνυμες εταιρείες. Ποιες είναι αυτές οι ανώνυμες εταιρείες; Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει ρητά: «Οι ανώνυμες εταιρείες είναι μονομετοχικές και είναι του δημοσίου». Καταλαβαίνουμε τι θέλετε να κάνετε!
Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού που θα ανακύψει από τις συγχωνεύσεις ή μεταφορές δραστηριοτήτων σε διαδόχους φορείς γίνεται με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ή Υπηρεσίας του δημόσιου φορέα. Επομένως, η επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού θα γίνει από κάποιον «προσωπάρχη». Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Και με ποια κριτήρια; Και πώς παρακάμπτεται η Αρχή που είχε αποφασίσει την πρόσληψή του;
Αλλά και πέρα απ’ αυτό υπάρχει και το ζήτημα του εύρους των δραστηριοτήτων που θα ασκεί ο διάδοχος φορέας, βάσει του οποίου θα προσδιοριστεί η απασχόληση και τελικά το πλεονάζον προσωπικό. Και ποιος θα είναι αυτός που θα καθορίσει το εύρος και το είδος των δραστηριοτήτων; Η υπουργική απόφαση; Και τι είμαστε εμείς εδώ; Εδώ δεν είμαστε Νομοθετικό Σώμα; Και τι κάνετε; Έχετε καταλάβει τι κάνετε; Επτά χιλιάδες (7.000) εργαζόμενοι είναι μόνο σε αυτούς τους 11 φορείς.
Εγώ θα σας πω όσον αφορά στο κομμάτι για τα αγροτικά προϊόντα-τρόφιμα. Ακούμε ότι ο ΕΦΕΤ, επειδή τον πάτε στο Υπουργείο Υγείας, ότι θα κάνετε μία συνένωση με τον ΕΟΦ. Πώς είναι δυνατόν; Ο ένας είναι ο Οργανισμός Έγκρισης Φαρμάκων, και ο άλλος είναι ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων.
Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες. Αυτή είναι η σωστή συνένωση για να λειτουργήσει.
Έρευνα στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον: ΙΓΜΕ, ΕΘΙΑΓΕ, ΙΔΕ, ΕΛΚΕΘΕ κ.λπ., αυτό είναι το κομμάτι της έρευνας.
Την εκπαίδευση, την κατάρτιση παραγωγικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα ΟΓΕΕΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ.
Και επιλέγετε τη συρρίκνωση, τον αυτοσχεδιασμό και το μηδενισμό. Αν ήταν έτσι, γιατί δεν επιχειρείτε ένα δημόσιο διάλογο αντίστοιχης αναδιάρθρωσης αλλά με πραγματική στήριξη και όχι με το λουκέτο ως στρατηγική επιλογή! Θέλετε να τα δώσετε φιλέτα στους συνομιλητές σας.
Περνάω στα άρθρα του σχεδίου νόμου.
Στο πρώτο μέρος αποσαρθρώνετε και όχι αναδιαρθρώνετε τη συνταξιοδοτική νομοθεσία. Τα όποια ψήγματα του κοινωνικού κράτους είχαν απομείνει από τα μνημόνια και τους ασφαλιστικούς σας νόμους τα καθαρίζετε μ' αυτό.
Βεβαίως, θα ήθελα να πω ότι δεν είναι δυνατόν συνταξιοδοτικό να μπαίνει μαζί με τουριστικά καταλύματα και με τα παίγνια, για παράδειγμα τους «κουλοχέρηδες». Αυτό είναι ανήκουστο! Και αυτό μπορεί να καταπέσει, κύριε Υφυπουργέ!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Στο ΜΕΡΟΣ Β΄ -και σας αφορά, γιατί είστε ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης- αναφέρεστε στην προώθηση τουριστικών επενδύσεων στα σύνθετα καταλύματα και άλλες διατάξεις τουριστικής νομοθεσίας και δίνετε «γη και ύδωρ» σε όσους έχουν πεντάστερα ξενοδοχεία και 150 στρέμματα, ώστε κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων να χτίζουν τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες τουλάχιστον 100 τετραγωνικών μέτρων.
Στα 150 στρέμματα θα μπορούν να έχουν κτίσματα 22.500 τετραγωνικών μέτρων και αυτά θα καταχωρούνται στην κατηγορία των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Αν τώρα μιλάμε για δημιουργία σύνθετων καταλυμάτων σε γήπεδα μεγαλύτερα των 800.000 τετραγωνικών μέτρων ή 800 στρεμμάτων, τότε επιτρέπονται μόνο σε Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ΠΟΤΑ, εκτός «...επί γηπέδων μεγαλύτερων των 800.000 τετραγωνικών μέτρων, για τα οποία έχουν καθοριστεί με ειδικές διατάξεις ειδικά πολεοδομικά καθεστώτα τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης.» Τότε δεν εφαρμόζεται η προηγούμενη διάταξη που ανέφερα. Μάλιστα!
Στη Χαλκιδική, στο δεύτερο πόδι, όλοι σας γνωρίζετε εδώ μέσα το «Πόρτο Καρράς». Γνωρίζετε τα 17.630 στρέμματα που κατέχει χρησιμοποιώντας το συντελεστή δόμησης 2% του χουντικού Διατάγματος 69/1968. Γνωρίζετε όλοι την τροπολογία Πάχτα και το τι έγινε τότε, όταν έγινε. Αυτό το χουντικό Διάταγμα 69/1968 δεν ισχύει. Έπαψε να ισχύει στις 24 Οκτώβρη του 1987. Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα, στις 19 Αυγούστου 2010, το Πόρτο Καρράς έβγαλε μία οικοδομική άδεια στα 17.630 στρέμματα –μέσα υπάρχουν δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις- και ξεκίνησε να αναγείρει 516 πολυτελείς βίλες, επί 155 τετραγωνικά μέτρα η κάθε μία. Έτσι βγαίνει, διότι είναι 80.000 τετραγωνικά μέτρα.
Άρα, λοιπόν, μ’ αυτό που περνάτε, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Πόρτο Καρράς μπορούν να ενταχθούν στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Σωστά, κύριε Υφυπουργέ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Θέλει Προεδρικό Διάταγμα.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Αφήστε τώρα τι θέλει! Εγώ είχα κάνει επίκαιρη ερώτηση γι’ αυτό, διότι περιμέναμε το πόρισμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Αυτό το περιμένουμε από το Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει βγει. Αν τώρα θεωρηθεί ότι δεν ήταν σωστή η οικοδομική άδεια, φοβάμαι ότι θα τα περάσετε στα αυθαίρετα και πάλι θα γίνει ιστορία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά της Βουλής τα εξής έγγραφα:
1) «Οικολογικός Άνεμος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Παράταξη» για τα σύνθετα τουριστικά ακίνητα
2) Τη συζήτηση που είχα με τον κ. Σηφουνάκη στην επίκαιρη ερώτηση για το Πόρτο Καρράς
3) Από το ΑΠΘ του κ. Παπαζάχου για το ΙΤΣΑΚ και τον ΟΑΣΠ
4) Δελτίου Τύπου του ΙΤΣΑΚ
5) Ψήφισμα του ΙΤΣΑΚ
6) Απόσπασμα Πρακτικών της συνεδρίασης του ΙΤΣΑΚ
7) Από τον ΟΑΣΠ
8) Από το ΓΕΩΤΕΕ για τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών
9) Από το ΓΕΩΤΕΕ για το ΙΓΜΕ, είναι ομόφωνες αποφάσεις
10) Από το Συντονιστικό των Σωματείων
11)Από το ΙΓΜΕ
12)Από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας
13)Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων του ΕΙΝ
14)Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εμείς είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά τα νομοθετήματα που θέλετε εσείς να περάσετε και να διαλύσετε ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος! Αποσύρετε αυτή τη στιγμή και αυτήν την τροπολογία, η οποία είναι κατάπτυστη!
Ευχαριστώ.
(βίντεο ομιλίας)