Ομιλία αμμανατίδου στην επερώτηση της νδ για την «ασφάλιση
της αγροτικής παραγωγής» (ελγα).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθ. 48/15-5-2011 επερώτηση πενήντα πέντε Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την «ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης. Σήμερα όλοι οι αγροτολόγοι είναι σε διάταξη εδώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας θέτει ένα σοβαρό θέμα, αυτό της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και διανύοντας μια περίοδο που θα γράψει τη δική της ιστορία με αρνητικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, μεσούσης της κρίσης, μίας κρίσης καπιταλιστικής και βέβαια κρίσης παραγωγικής και περιβαλλοντικής, η ασφάλιση της παραγωγής και ο ΕΛΓΑ παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα.
Εγώ δεν θα πω ότι ο ΕΛΓΑ είναι υπό διάλυση, αλλά υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στην καταβολή των αποζημιώσεων όσο και στην εκτιμητική διαδικασία για τους γνωστούς λόγους. Είναι οι νόμοι 2685/1999 και 3943/2011. Άρα, υπάρχει εικόνα οπισθοδρόμησης, η οποία εάν συνεχισθεί μπορεί να εξελιχθεί σε εικόνα κατάρρευσης και αυτό θα είναι τραγικό αν το επιτρέψει η Κυβέρνηση να συμβεί.
Ο κύριος Υπουργός είπε ότι σήμερα υπέγραψε για κάποια χρήματα. Εγώ γνωρίζω ότι δεν έχουν υπογραφεί και δημοσιοποιηθεί οι κανονισμοί ασφάλισης φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου, κατάστασης προσωπικού, οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας του συγκεκριμένου Οργανισμού, που είναι ο σημαντικός Οργανισμός για την ασφάλιση του πρωτογενή τομέα, φυτικής και ζωϊκής παραγωγής. Γιατί όντως, -δεν είναι στην Αίθουσα ο κ. Ροντούλης- η αλιεία δεν είναι μέσα στον ΕΛΓΑ και δεν ξέρουμε και σε ποιο Υπουργείο ανήκει.
Κύριε Υπουργέ, η εφαρμογή για πρώτη χρονιά της δήλωσης καλλιέργειας εκτροφής μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ, παρουσιάζει προβλήματα καταχώρησης στο σύστημα για ορισμένες καλλιέργειες, συγκαλλιέργειες, μποστανικές και κηπευτικές καλλιέργειες σε μη χαρτογραφημένα αγροτεμάχια, χωρίς ενοικιαστήρια, αυτά που έχουν παραχωρηθεί δια λόγου, σε περιπτώσεις όπου η καλλιέργεια ασκείται από άλλον και άλλος είναι αυτός που έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ο τρόπος ελέγχου και ταυτοποίησης των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και καλλιέργειας εκτροφής και στη δήλωση ζημιάς του ΕΛΓΑ, ώστε να είναι γνωστό αν αφορά τα τεμάχια για τα οποία πληρώθηκε η ασφαλιστική εισφορά. Αποτέλεσμα των όσων ανέφερα είναι να καθυστερεί και η εγγραφή πινάκων ζημίας με πορίσματα του 2011.
Άλλο ζήτημα είναι η κοινοποίηση των πινάκων ζημίας από το 2011 που γίνεται όταν οι αναγγελίες, δηλαδή οι πίνακες, πάρουν έγκριση με την πράξη ανάληψης οικονομικής ευθύνης. Οι πράξεις, όμως, αυτές εκδίδονται στο τέλος κάθε μήνα και παρουσιάζονται σοβαρές καθυστερήσεις στις κοινοποιήσεις μέχρι να μηχανογραφηθούν στο σύστημα τα πορίσματα και να τύχουν εγκρίσεως για πληρωμή, διότι η ταχεία μηχανογράφηση των πορισμάτων απαιτεί προσωπικό, δηλαδή χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι δεν υπάρχουν, στα περισσότερα -να μην πω σε όλα- τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.
Αντί να γίνουν προσλήψεις και να καλυφθούν τουλάχιστον τα οργανικά κενά, εδώ έχουμε εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που τελούν υπό απόλυση. Δεν συζητώ για τους συμβασιούχους και τους εποχικούς, που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ήταν πολύ χρήσιμοι στο εκτιμητικό έργο, ώστε οι κίνδυνοι από τα ζημιογόνα αίτια να μπορούν να καταγραφούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες.
Έχουμε 16 γεωτεχνικούς υπαλλήλους οι οποίοι προσλήφθηκαν πριν από δυο χρόνια με απόφαση του ΑΣΕΠ στα πλαίσια του Προεδρικού Διατάγματος 164, οι οποίοι τελούν υπό απόλυση με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Επίσης, εκκρεμεί απόφαση του Εφετείου και για άλλους γεωτεχνικούς που προσλήφθηκαν με απόφαση ΑΣΕΠ και τώρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης, ενώ στον Οργανισμό υπάρχουν, όπως προείπα, κενές οργανικές θέσεις γεωτεχνικών, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν στην παρούσα συγκυρία. (Έχει γίνει και η προσφυγή του ΕΛΓΑ μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ που τους δικαίωσε).
Η καθυστέρηση της έγκρισης των Κανονισμών γεννά σκέψεις για συγχώνευση του Οργανισμού με άλλους, ενδεχομένως και με αλλότριο βεβαίως αντικείμενο και ενδεχόμενες απολύσεις. Ουδείς μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού του συστήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την Κυβέρνηση και υπάρχει εδώ ένα σοβαρό θέμα.
Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουμε καταθέσει και μια ερώτηση με θέμα την εξαίρεση του ΕΛΓΑ από τις ασφυκτικές διατάξεις του ν.2685/1999. Προλαλήσαντες συνάδελφοι αναφέρθηκαν για τις ημέρες μετακίνησης των εργαζομένων, των εκτιμητών που κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά στα χωράφια, εκεί που υπάρχουν προβλήματα και θα πρέπει να εκτιμηθούν. Αυτές οι εκτιμήσεις εγώ θα πω ότι μπορεί να είναι, ανάλογα με τη χρονιά, 45 ημέρες, μπορεί, όμως, να είναι και 145 ημέρες και εσείς βάζετε ένα πλαφόν των 60 ημερών μετακίνησης. Το έργο, όμως, αυτό δεν μπορεί να εκτελεστεί από τους εκτιμητές, διότι δεν μπορούν να γίνουν σωστά οι εκτιμήσεις της ζημιάς. Η αδυναμία της εκπλήρωσης του εκτιμητικού έργου ακυρώνει το ρόλο του ΕΛΓΑ, αφού δεν μπορεί να προσφέρει στην εκτίμηση των ζημιών της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που οι παραγωγοί καλούνται με το ν. 3877/2010 να υποβάλουν δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής και να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί, η μη εκπλήρωση του ρόλου του ΕΛΓΑ τον απαξιώνει στη συνείδηση του ίδιου του αγροτικού κόσμου. Οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι εκτιμητές δεν μπορούν να είναι επαίτες. Δεν μπορούν να βάζουν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για να κάνουν τις εκτιμήσεις, διότι δεν έχει ο Οργανισμός αυτοκίνητα υπηρεσιακά. Δεν μπορούν να καταγράφουν τις ζημιές στα χωράφια μέχρι τις 60 ημέρες και να τους έχετε με 9,75 ευρώ ημερησίως και από τα 40 έως τα 160 χιλιόμετρα -αυτή είναι η αποζημίωση- να τους έχετε με 0,15 ευρώ το χιλιόμετρο τη βενζίνη τους. Αυτό είναι εξευτελισμός!
Θεωρώ ότι η τροπολογία-προσθήκη που υπάρχει για τα ζητήματα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, που είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -γνωρίζω ότι ο κ. Σκανδαλίδης την έχει υπογράψει - θα πρέπει να προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, κύριε Υφυπουργέ και να συνυπογραφεί.
Την καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα τροπολογία-προσθήκη, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έχει υπογραφεί ήδη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Από ποιον; Μόνο από το ΥΠΑΑΤ. Από το Υπουργείο Οικονομικών; Από το Υπουργείο Εσωτερικών; Να απαντήσετε στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ. Μακάρι να έχει υπογραφεί.
Κύριε Υπουργέ, η συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό έως 20% των εισφορών που θα εισπραχθούν σύμφωνα με το ν. 3877/2010, είναι πάρα πολύ μικρή για να στηριχθεί το σύστημα ασφάλισης και ο πρωτογενής τομέας. Οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις που τις είχαμε για χρόνια και δημιούργησαν πελατειακές σχέσεις και οικονομική επιβάρυνση τεράστια στον Οργανισμό, θα πρέπει να σταματήσουν. Θα πρέπει να γίνει η αναμόρφωση του Κανονισμού, να συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο –δεν λέω ότι δεν γίνεται αυτό- οι κλιματικές αλλαγές και να μην έχουμε τα φαινόμενα των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων.
Πρέπει να υπάρχει κρατική συμμετοχή τόση, όση είναι η συμμετοχή των αγροτών, γιατί θα πρέπει να πούμε και να γνωρίζουν όλοι ότι ο ΕΛΓΑ σήμερα χρηματοδοτείται από τους αγρότες με το 4%. Παλαιότερα ήταν 3%, τώρα είναι 4% για τη φυτική παραγωγή και 0,75% για τη ζωική παραγωγή. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Αν δεν υποστηριχθεί ο ρόλος του ΕΛΓΑ, δεν υποστηρίζεται και η ίδια η αγροτική παραγωγή και μέσα σε αυτή είναι και μια σειρά εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να ζουν αξιοπρεπώς.
Για όλα αυτά, θα πρέπει να σκύψετε και στον ΕΛΓΑ και στον πρωτογενή τομέα για να έχουμε συνέχιση και να μην είναι όλα μέσα στη μνημονιακή πολιτική.
Σας ευχαριστώ και για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.