Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.7.11

* ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ-ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΤΥΠΟ * Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για το ρόλο του τύπου στην ενημέρωση της Περιφέρειας.

 Δημήτρης Τσιρώνης
 


Στην Αθήνα, σήμερα, 6 Ιουλίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.20΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αθανασίου Παπαγεωργίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: α) Ο ρόλος του Τύπου στην ενημέρωση της Περιφέρειας.
Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν οι κ.κ. Φάνης Ζουρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΄Ενωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.), Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΄Ενωσης Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής (Ε.Ι.Ε.Τ.Ε.Α.), Γιάννης Λασκαράκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), Γρηγόριος Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΄Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.) και Μάκης Βαγουρδής, Ιδιοκτήτης των Εφημερίδων «ΠΡΩΙΝΗ» και «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ».
β) Συζήτηση, σχετικά με τη σύνταξη της Έκθεσης της Επιτροπής – Ορισμός Εισηγητών, κατά θέματα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές: κ.κ.




ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να καλωσορίσω τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Τύπου και να τους ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα της Επιτροπής μας. Επίσης να πω εκ προοιμίου για την φιλοδοξία μας, θεωρούμε ότι η παρουσία σας θα φωτίσει μια πλευρά της περιφερειακής ζωής του τόπου μας, την πλευρά αυτή των μεγάλων ελλειμμάτων στην ενημέρωση και την πληροφόρηση. Θεωρώ ότι είναι σοβαρή παράμετρος για την κοινωνική, οικονομική και τη ζωή των περιφερειών, αλλά και για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Νομίζω ότι το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκανε, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, δεν μπόρεσε, όπως και στο επίπεδο της ανάπτυξης, να καλύψει αυτά τα ελλείμματα. Αυτό που διαπιστώνεται και διακριβώνουμε εμείς σαν Επιτροπή είναι ότι όπως και να δει κανένας την Περιφέρεια μέσα από δείκτες ή μέσα από εικόνες και παραστάσεις και παρόλη την φιλόδοξη ρητορική που επέδειξαν οι Κυβερνήσεις μεταπολεμικά στον τόπο, η Περιφέρεια δεν κατάφερε να βελτιώσει την θέση της και στο επίπεδο της ανάπτυξης και στο επίπεδο του επιπέδου ζωής. Εδώ στην προηγούμενη φάση μας παρουσίασε δείκτες η ΕΣΗΕΑ, αλλά και Υπουργεία που κατέχουν κρίσιμο ρόλο και αφορούν την Περιφέρεια.
Θεωρώ ότι στα ζητήματα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης αντανακλάται αυτή η κατάσταση των μεγάλων ελλειμμάτων. Και εδώ λοιπόν οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες που είχαμε επενδύσει για ενίσχυση του ρόλου του επαρχιακού και περιφερειακού τύπου δεν έχει προσδώσει αυτά τα οποία αναμέναμε.
Όσον αφορά στην χρησιμότητα, εμείς, ιδιαίτερα, η πλειονότητα των Βουλευτών που κατάγονται από την επαρχία και από τις Περιφέρειες θεωρούμε ότι η χρησιμότητα του επαρχιακού Τύπου στην κοινωνική οικονομική ζωή των Περιφερειών μας έχει μια ιδιαίτερη σηματότητα. Τα τοπικά γεγονότα, η κοινωνική και η οικονομική ζωή, τα ήθη και τα έθιμα είναι αυτά που κατέχουν στα δελτία, κατέχουν στην ατζέντα των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης προτεραιότητα και υπό αυτήν την έννοια βοηθούν και συμβάλλουν σ’ αυτό που είναι ο στόχος και ο σκοπός, όπως σας είπα νωρίτερα.
Έχω δε κατά νου ότι τα τελευταία χρόνια παρ’ όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, νόμους, όπως αυτού του Βενιζέλου, δεν κατάφερε ο επαρχιακός Τύπος να καρπωθεί όλου του δημόσιου πλούτου, ο οποίος διατέθηκε ή χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση του Τύπου. Ιδιαίτερα η εξέλιξη των περίφημων media shop με τις απρόσωπες σχέσεις και λειτουργίες παρόλο τα κονδύλια που διέθεσαν κρατικοί Οργανισμοί ή κρατικά προγράμματα για προβολή έργων ή πολιτικών ποτέ δεν έφτασαν, δεν έγιναν εισόδημα για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Κυρίες και κύριοι, είμαστε εδώ σήμερα για να φωτίσουμε αυτή την πλευρά. Η συμβολή και η φιλοδοξία της Επιτροπής είναι αυτό το υλικό που θα αποτυπωθεί, θα παραχθεί, από την σημερινή διαδικασία, εν πρώτοις, θα κοινοποιηθεί στα Υπουργεία. Ήδη όπως σας είπα οι προηγούμενες συνεδριάσεις, τα κείμενα που μας εγχείρησαν οι αρμόδιοι έχουν σταλεί, αλλά πάνω απ’ όλα κατά περιόδους το Τμήμα αυτό της Βουλής κωδικοποιεί όλες αυτές τις προτάσεις και τις στέλνει με ένα διαβιβαστικό στους αρμόδιους Υπουργούς, σ’ αυτούς, δηλαδή, που αφορούν αυτές οι πολιτικές.
Επίσης, θα ενημερωθούν οι Βουλευτές, οι οποίοι ετάχθησαν στην διάθεση της Βουλής να ασχοληθούν με τα αντικείμενα αυτά, ιδιαίτερα το θέμα της Περιφέρειας.
Τέλος, θα κοινοποιηθούν οι απόψεις πιο αποτελεσματικά και οι δικές σας παρόλο ότι είστε κάτοχοι μέσων. Και εσείς φαντάζομαι ότι έχετε προβλήματα για ενημέρωση των διοικούντων. Υπάρχει, όμως, το Κανάλι της Βουλής, όπου θα μεταδοθεί όλο αυτό το υλικό και θα το έχετε στην διάθεσή σας για να το αναπαράγεται στις Περιφέρειες.








(Συνέχεια ομιλίας κ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου, Προέδρου της Επιτροπής)


Θα ήθελα και πάλι να καλωσορίσω τους καλεσμένους και να πω δυό λέξεις για τη διαδικασία. Νομίζω ότι 10 με 15 λεπτά αν έχει ο καθένας εξ υμών είναι πολλά. Εάν χρειαστεί περισσότερος χρόνος θα δοθεί. Άρα έχετε τη δυνατότητα 10 με 15 λεπτά ο καθένας να μιλήσετε για το αντικείμενό σας και στη συνέχεια οι Βουλευτές θα πάρουν το λόγο.
Το λόγο έχει ο κ. Κριτσωτάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Το θέμα της συζήτησης είναι πολύ σοβαρό. Βλέπω ότι οι καλεσμένοι μας είναι οι ιδιοκτήτες. Εσείς έχετε προγραμματίσει κάποιες συζητήσεις που θα παρευρίσκονται δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι ή κάποιες άλλες πλευρές που θα μιλήσουν επί του θέματος;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κριτσωτάκη δεν έχουμε αντίρρηση να κάνουμε και άλλη διαδικασία. Δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι άλλο. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους σήμερα εδώ είναι και ταυτόχρονα δημοσιογράφοι. Δηλαδή, πολλές από τις εφημερίδες της επαρχίας βγαίνουν με την προσωπική τους φροντίδα. Με αυτή την έννοια θα καλύψουν και ένα τμήμα του ερωτήματος που θέσατε. Εάν χρειαστεί θα κάνουμε και επόμενη διαδικασία με την παρουσία δημοσιογράφου και άλλων.
Το λόγο έχει η κυρία Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχουν τοπικές ενώσεις επαρχιακών που μπορείτε να τις φέρετε εδώ και να εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι. Η πρότασή μου είναι ότι μόνο η ΠΟΕΣΥ μπορεί να έρθει εδώ και να καλύψει σε ένα σημαντικό βαθμό τις εφημερίδες από όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν τα εξής μείζονα προβλήματα στο χώρο του Τύπου. Το ένα είναι των εφημεριδοπωλών που ήδη τρέχει. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο στην Ένωση Συντακτών, ενώ υπάρχει στην ΠΟΕΣΥ. Τα ασφαλιστικά ζητήματα και άλλα των δημοσιογράφων είναι τεράστια και θα πρότεινα για τη διαδικασία να είναι οι καλεσμένοι σύντομοι στις αρχικές τους τοποθετήσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στο διάλογο και τη συζήτηση, γιατί κατόπιν θα προκύψουν πολλά περισσότερα ζητήματα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να δούμε την επόμενη φορά και τις νέες μορφές, δηλαδή, τις διαδικτυακές κλπ και να υπάρχει και μια αντίστοιχη εκπροσώπηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορούμε όλοι μαζί να συζητήσουμε για την επόμενη συνεδρίαση. Άρα, η σημερινή συζήτηση είναι η πρώτη που κάνουμε για τον επαρχιακό Τύπο και θα υπάρξει και μια δεύτερη.
Το λόγο έχει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ( Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων Ε.Ι.Η.Ε.Ε.): Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους γι’ αυτήν την πρωτοβουλία.


(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.Ε.))
Είμαι ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων. Το Υπόμνημα το οποίο σας έχω μοιράσει εκπροσωπεί τη δική μου Ένωση, 60 χρόνια, θεωρώ ότι εκπροσωπεί επάξια το κλάδο και είναι Πανελλαδική Ένωση με περισσότερα από 100 μέλη Ημερήσιες Εφημερίδες. Μιας και παίρνω πρώτο το λόγο να σας παρουσιάσω τους συναδέλφους μου, είναι ο κ. Ζουρόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την Πανελλαδική Ένωση των Εβδομαδιαίων Εφημερίδων, ο κ. Γιάννης Λασκαράκης, είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Εφημερίδων, που πριν περίπου από 15 χρόνια, το πολιτικό σύστημα για το οποίο τόσος πολύς λόγος γίνεται, κατάφερε να διασπάσει την Ένωσή μας και διαίρε και βασίλευε, να μπορεί να κάνει αυτά τα οποία θέλει και κάνει. Δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με τα περίπου 40 μέλη του Σ.Η.Π.Ε., συνολικά είμαστε περίπου 150 Ημερήσιες Εφημερίδες στην Ελλάδα και άλλες τόσες περίπου είναι και οι εβδομαδιαίες. Είναι και από το Σύνδεσμο Αττικής ο κ. Κουγιουμτζόπουλος. Εκπροσωπούμε σε επίπεδο Ιδιοκτητών, θα έλεγα, το 90% των Περιφερειακών Εφημερίδων.
Ο όρος περιφερειακών εφημερίδων μπήκε στο τελευταίο νομοθέτημα επί ημερών Ρουσόπουλου, δηλαδή ο ν. 3548 όχι γιατί μας μείωνε το «επαρχιακό», εμείς το αποδεχόμαστε, το αγαπάμε, το σεβόμαστε, επαρχία είμαστε, όμως ο όρος είναι «περιφερειακές εφημερίδες», έτσι αναφέρεται και στην απόφαση και κάθε χρόνο βγαίνει και η απόφαση από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον αρμόδιο Υπουργό ως προς την νομιμότητα των εφημερίδων, δηλαδή που πληρούν τα κριτήρια για να έχουν το δικαίωμα των δημοσιεύσεων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αυτό που λέμε κρατικές δημοσιεύσεις. Και εδώ είναι το πολύ μεγάλο ζήτημα για εμάς, ποτέ μέσα στις δημοσιεύσεις δεν μπήκε σοβαρά παρά το νόμο 2328/95, επί ημερών του κ. Βενιζέλου, η απόδοση του 30% της κρατικής διαφήμισης στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα, γιατί λίγο πολύ νομίζω ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε αυτό που είναι το μεγάλο θέμα σε σχέση με τη διαφήμιση. Θα το πω περιγραφικά, μόνο σε μια παράγραφο αυτό που με αφορά ως προς το θέμα αυτό, δηλαδή, τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και αρχών για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υγιείς επιχειρήσεις που υπηρετούν την ενημέρωση έξω από ιδιοτελείς σκοπούς, τους οποίους, με τον τρόπο που λειτούργησαν τα διάφορα νομοθετήματα χρόνια ολόκληρα εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το παρασκήνιο, τις προσωπικές σχέσεις με Νομάρχες, πρώην σήμερα Περιφερειάρχες, Δημάρχους. Αυτό που εμείς, σαν περιφερειακές εφημερίδες, ζητάμε είναι επιτέλους συνολικά το πολιτικό σύστημα, όλα τα κόμματα, κατά βάση τα κόμματα που άσκησαν εξουσία τα τελευταία χρόνια, ας μας κοιτάξουν στα μάτια, να μας πουν θέλουν υγιείς επιχειρήσεις απέναντί τους ή θέλουν τις επιχειρήσεις, τις οποίες κάτω από το τραπέζι θα διακινούν το δημόσιο χρήμα μέσω διακηρύξεων, δημοπρασιών για να έχουν αυτές τις σχέσεις της διαπλοκής και της τοπικής κοινωνίας που είναι το ίδιο και πολλές φορές και πιο επικίνδυνες από ότι είναι σε εθνικό επίπεδο.
Πού βρισκόμαστε σήμερα και ποιο είναι το πολύ σημαντικό σύστημα για εμάς. Από την προσπάθεια που έγινε, χωρίς να ακυρώνουμε όλοι μας την ιστορία, το 1995 με το νόμο Βενιζέλου, επιχειρήθηκε να υπάρξει ένας νόμος που να βάζει τάξη και κανόνες. Παρότι η στόχευση, γιατί μιλήσανε για φιλόδοξη, ρητορική, ήταν πάρα πολύ πλούσια και θα σήκωνε ψηλά τον πήχη, σε ότι αφορά στην εφαρμογή αυτού του νόμου και τα κριτήρια που έμπαιναν εκεί, υπήρχαν πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία άφηναν πολλές κερκόπορτες που εξυπηρετούσαν την διαπλοκή και φυσικά το προβλήματα οποίο υπήρχε στις σχέσεις πολιτείας και μέσων ενημέρωσης. Συνέπεια όλης αυτής της Περιόδου ήταν να επιδιώξουμε και το πετύχαμε σε ένα σημαντικό βαθμό με το ν. 3548/95 επί Ρουσόπουλου, να γίνουν κάποια βήματα σε ότι αφορά τη θέσπιση κριτηρίων να κάνουμε κάτι πιο αυστηρό για το ποιες είναι οι εφημερίδες οι οποίες πρέπει να παίρνουν δημόσιο χρήμα. Δεν μπορεί, πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις και του εκπροσώπου του Συνασπισμού και της κυρίας Κανέλλη, εμείς είμαστε χέρι χέρι με τους εργαζόμενούς μας στις τοπικές εφημερίδες. Δεν μπορεί μια περιφερειακή εφημερίδα να την βγάζει ένας εκδότης εργολάβος χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς επαγγελματίες δημοσιογράφους, με όποια σχέση είναι αυτή είτε είναι μπλοκάκια είτε αν μπορούμε να βρούμε με αποκλειστική απασχόληση, είναι ζητήματα τα οποία τα βλέπουμε. Δεν μπορεί μια εφημερίδα να μην έχει τον απαραίτητο αριθμό περιφερειακής τοπικής ύλης, τον απαραίτητο αριθμό σελίδων.
Εμείς ζητήσαμε κριτήρια και βλέπετε και από την εισαγωγή μου ότι δεν μεμψιμοιρούμε, δεν ερχόμαστε να φωνάξουμε, να πούμε πως λειτουργεί το μιντιακό σύστημα ή τα media shops. Εμείς τι θέλουμε, στις σχέσεις πολιτείας, σχέσεις κράτους, κυβέρνησης με τα περιφερειακά μέσα, να υπάρξει κάθαρση και εμείς οι ίδιοι θέλουμε βοήθεια από εσάς για να κάνουμε αυτοκάθαρση στο χώρο και σε ένα σημαντικό βαθμό το έχουμε πετύχει. Για να πάμε μετά σε ένα σημαντικό θέμα του διαχωρισμού Αθηναϊκών Μέσων και Περιφερειακών Μέσων ποια είναι η συμπεριφορά. Επειδή όμως δεν θέλουμε να αφήσουμε στην συνείδηση κανενός ότι και εμείς είμαστε ίδιοι, γιατί κάνουμε τα ίδια ενδεχομένως κάτω από το τραπέζι, όχι κύριοι δεν είμαστε ίδιοι. Ξεκάθαρα πράγματα. Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά και ας μου επιτρέψτε και μια μικρή αναφορά, έκανα και 10 χρόνια σε ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και το έζησα αυτό και από την από δω πλευρά στα συγκροτήματα που είχα δουλέψει πριν πάω στο χωριό μου στην Αχαΐα για να κάνω μια ημερήσια εφημερίδα. Τουλάχιστον αυτά τα 25 χρόνια που είμαι δημοσιογράφος να μπορώ να επικαλεστώ με παρρησία απέναντι στον οποιονδήποτε ότι γνωρίζω πως δουλεύει και το ένα σύστημα και το άλλο.
Αυτό που ζητάμε εμείς σήμερα, αφού κάναμε το νόμο 3548/95 είδαμε ότι είχε κάποια προβλήματα. Ξεκινήσαμε ένα διάλογο με την τότε κυβέρνηση να βελτιώσουμε το νόμο Ρουσόπουλου. Δύο τρία πραγματάκια ήταν και τίποτα. Προσπαθούμε από το 2005 μέχρι σήμερα, 6 χρόνια, για να κάνουμε δύο νέες τροπολογίες και δεν μπορούμε να το πετύχουμε. Ολοκληρώσαμε την διαβούλευση επί ημερών του κ. Γκιουλέκα, έπεσε η Κυβέρνηση, Ευρωεκλογές, κυβέρνηση τελειώσαμε. Ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, πέρασαν 20 μήνες, ξαναπεπαναλάβαμε τα ίδια που είχαμε επαναλάβει στην προηγούμενη Κυβέρνηση, υποτίθεται σήμερα που συζητάμε ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας Ενημέρωσης, ως προβληματισμός σας το θέτω, δεν μπορεί να είναι μπαλάκι μια στο Μόσιαλο, μια στον Πεταλωτή, σήμερα έχω μάθει ότι θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, ας είναι όπου θέλει.








( Συνέχεια ομιλίας του κ. Γρηγόριου Τριανταφυλλόπουλου, Προέδρου του Δ.Σ. της
Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων)


Ας συμφωνήσετε, όμως, όλοι οι βουλευτές μεταξύ σας, σε ό,τι αφορά στα Μ.Μ.Ε. θα πρέπει – όπως, ας πούμε, στα εθνικά θέματα υπάρχει μια πάγια τακτική – να ξεκαθαρίσετε ότι ένα είναι το Υπουργείο, ένας ο Υπουργός. Έχουμε μία απορία. Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε έξι μήνες, για να ενημερώνουμε για τα αυτονόητα και να λέμε τα ίδια και τα ίδια.
Περάσανε, λοιπόν, είκοσι μήνες…Αυτό το υπόμνημα, το οποίο σας έφερα σήμερα είναι το ίδιο κείμενο που έκανα πριν τέσσερις μήνες – ελάχιστες διαφοροποιήσεις έχει – και παρέδωσα στον κ. Πετρουλάκη, που υποτίθεται ότι το Μάιο θα το είχε έτοιμο. Δεν έχω παράπονο από το πρόσωπο και δεν λέω ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε κάτι λιγότερο απ’ ότι η προηγούμενη. Το θέμα είναι συνολικό. Υπάρχουν προθέσεις, αλλά μόλις πάμε να κάνουμε δύο πράγματα μονίμως κάπου κολλάμε.
Να καταθέσουμε, λοιπόν, ένα καινούργιο, βελτιωμένο νόμο με δύο πράγματα. Πρώτα από όλα να περιέχει τη διεύρυνση υποχρεωτικότητας. Ως διεύρυνση υποχρεωτικότητας εννοούμε πως ό,τι υπάγεται σε υποχρεωτική δημοσίευση, από οποιονδήποτε κρατικό φορέα, να πηγαίνει σε εφημερίδες που πληρούν τα κριτήρια. Σε εφημερίδες που έχουν δημοσιογράφους, που έχουν σελίδες, που έχουν τυπική ύλη. Όχι να πηγαίνουν, κάτω από το τραπέζι, σε έντυπα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν έχουν αυτά που όλοι μας αποδεχόμαστε ότι πρέπει να έχει μία εφημερίδα, ώστε να είναι νόμιμη. Και αυτό διότι ο ν. 3548 καλύπτει μόνο περίπου το 30% των κρατικών δημοσιεύσεων, από αστοχία των τότε εισηγητών, και αν θέλετε δικιά μας ολιγωρία. Θέλουμε ό,τι υπάγεται σε υποχρεωτικότητα να είναι μέσα στο νόμο. Δηλαδή, να πηγαίνει στις νόμιμες εφημερίδες.
Το δεύτερο. Δεν μπορεί να έρχεται το δημόσιο, για λόγους διαφάνειας και για μια σειρά από άλλους λόγους, να λέει ότι επιβάλλω να γίνει μια δημοπρασία. Πρέπει πρώτα να δημοσιευτεί και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι δυνατόν να με υποχρεώνεις να δημοσιεύσω, να με βάζεις σε είκοσι μέρες να σου αποδόσω το Φ.Π.Α και να πληρώνομαι τα τιμολόγια μετά από τέσσερα χρόνια ή να χάνω και τα χρήματα.
Αυτή λοιπόν η κατάσταση μας έχει φτάσει ήδη στο γκρεμό - γι' αυτό και ανέφερα την επιστολή που έστειλα στο κύριο Παπακωνσταντίνου και θα στείλω και στον κ. Βενιζέλο ως προς το θέμα της απόδοσης του Φ.Π.Α.. Δεν Μπορεί να έχουμε η κάθε επιχείρηση τριακόσιες, τετρακόσιες, πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, μέσα σε μία πενταετία, τιμολόγια σε Δήμους, σε Δημόσιο, σε Υπουργεία απλήρωτα, να έχουμε αποδώσει και το Φ.Π.Α. και επειδή, ενδεχομένως, χρωστάμε άλλα χίλια ευρώ –τώρα που έγινε ποινικό αδίκημα – να πάμε φυλακή.
Γνωρίζουμε τι έκαναν οι καναλάρχες με τα εκατομμύρια του Φ.Π.Α. κάτω από το τραπέζι και τις διαβουλεύσεις. Δεν χρειάζεται να πούμε για πρόσωπα και πράγματα. Δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε εμείς έτσι, κύριοι. Θέλουμε τη βοήθεια σας –και για αυτό είναι χρήσιμη, κ.Πρόεδρε η σημερινή κουβέντα, και όσες γίνουν με οποιονδήποτε εκπροσωπεί τον τύπο, από τους εφημεριδοπώλες μέχρι τον τελευταίο κλητήρα. Κάτι χρήσιμο θα σας πει, για να ξέρετε πως θα πορευτείτε.
Ζητάμε, άμεσα, τώρα στο θερινό τμήμα. Πρόκειται για δύο τροπολογίες. Άμεση εξόφληση των τιμολογίων μας και ρύθμιση στο θέμα του Φ.Π.Α., διεύρυνση της υποχρεωτικότητας. Στο υπόμνημα μας έχουμε και τέσσερα πέντε ακόμα πράγματα, τα οποία μπορείτε να τα αξιολογήσετε. Με δύο τροπολογίες, τώρα το καλοκαίρι, μπορούμε να τελειώσουμε χωρίς να μας προλάβει ο Σεπτέμβρης. Να μην μας προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις. Δεν μπορεί να είμαστε όμηροι – τα Μ.Μ.Ε. – της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε, όπου μπορείτε να βοηθήσετε, πριν μπει στην Ολομέλεια, να υπάρξει μία συζήτηση για να έχουμε βελτιώσεις, αλλά να παραδοθεί γρήγορα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Να ψηφίσουμε δύο τροπολογίες να καθαρίσουμε την ήρα από το στάρι, να τελειώνουμε.
Είμαστε εκατό, εκατον πενήντα σοβαρές εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα και άλλες τόσες εβδομαδιαίες. Να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Από εκεί και πέρα αν καταλάβετε ποιο είναι το αντίβαρο σε σχέση με το σύστημα διαπλοκής των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης, των καναλιών και λοιπά, τότε θα κατανοήσετε το πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος ο δικός μας και πόσο μας χρειάζεστε, όπως σας χρειαζόμαστε κι εμείς.
Θα σας θυμίσω ότι στις τελευταίες μετρήσεις η αναγνωσιμότητα μας – σε επίπεδο αριθμού φύλλων ημερησίως – είναι διπλάσια από τις ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, με εξαίρεση την Κυριακή που είναι μια άλλη ιστορία. Και αυτή βέβαια καταρρέει, γιατί στηρίχτηκε στη διαπλοκή και εξυπηρετήθηκε υπογείως. Οδηγούνται τώρα στις συμπτύξεις: να βγαίνουν Σάββατο τα κυριακάτικα. Στο ημερήσιο την μάχη την έχουμε κερδίσει: πουλάμε τα διπλάσια φύλλα καθημερινά και έχουμε πενταπλάσια αναγνωσιμότητα. Να λύσουμε, λοιπόν, αυτό το ζήτημα.
Προχθές, Παρασκευή, δόθηκε ο εφαρμοστικός νόμος, μέσα σε τρεις μέρες. Όλοι σας ψηφίσατε. Δεν προλάβαμε να το πάρουμε χαμπάρι. Στο άρθρο 48 περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη γενική γραμματεία. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ - θα σας αφήσουμε τις κάρτες και τα τηλέφωνα μας, είμαστε εδώ και έχουμε έδρα στο κέντρο της Αθήνας – πριν ψηφίσετε κάτι ρωτήστε μας. Καταργήθηκε από το 1977 η ατέλεια που είχαμε, οι τριάντα χιλιάδες μονάδες από τον Ο.Τ.Ε.. Θέλετε να μας την καταργήσετε; Εντάξει, αλλά δώστε μας κανόνες διαφάνειας να λειτουργήσουμε από εδώ και πέρα. Μην ψηφίζετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Η σημερινή μας συζήτηση προκλήθηκε από μια κουβέντα με τον κ. Καρασμάνη – και τον ευχαριστώ πολύ – που είπε απευθυνθείτε και σ’ αυτήν την επιτροπή. Δεν μπορεί να φέρνουνε βουλευτές την τροπολογία την περίφημη, που καταθέσανε για την κατάργηση των ισολογισμών. Εκεί και αν πρέπει να ανοίξει ζήτημα. Για αυτό σας έβαλα και την επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι μέσα από τα κείμενά μας μπορείτε να καταλάβετε ένα πράγμα: την καθαρότητα των θέσεων μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ τον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Τον λόγο έχει τωρα ο κ. Φάνης Ζουρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Απλώς, να υπενθυμίσω, κ. Τριανταφυλλόπουλε, η Βουλή, από ότι φαίνεται, δεν θα έχει διακοπές και υπό αυτήν την έννοια πιθανόν να έχουμε δυνατότητες και ευχέρειες να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις.
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Μια επισήμανση, κ. Πρόεδρε. Δεν έχει καθοριστεί τίποτε αυτή τη στιγμή. Η Βουλή δεν θα κλείσει. Άρα θα πάμε σε Ολομέλεια. Αλλά πώς θα πάμε σε Ολομέλεια; Αυτή τη στιγμή ουδείς υπουργός έχει αναλάβει την Ε.Ρ.Τ., ουδείς έχει αναλάβει την γενική γραμματεία. Ακόμα και αν περάσει από την Ολομέλεια, αν δεν υπάρξουν Προεδρικά Διατάγματα – που δεν περνάνε από την Ολομέλεια – δεν γίνετε τίποτε.
Θέλω να σας εξηγήσω εδώ και θεωρώ ότι είναι αναγκαίο, παίρνει και τη μορφή καταγγελίας. Δεν είναι τα πάντα αρμοδιότητας των βουλευτών. Δηλαδή, έτσι όπως είναι ο εφαρμοστικός νόμος αυτή τη στιγμή… Την συνδρομή μας και να την έχουνε, δεν πρόκειται να ρωτηθούν οι Βουλευτές για την σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος. Να πιέσουμε; Θα σας απογοητεύσω. Σας λέω ειλικρινώς, Προεδρικά Διατάγματα μείζονος σημασίας – ακόμα και για εθνικά θέματα -, κατά απαίτηση του συνόλου των Βουλευτών, όλων των αποχρώσεων, χρόνια τώρα λέμε: «επιτέλους, μην κυβερνάτε με υπουργικές αποφάσεις». Χρησιμοποιούνται Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Διατάγματα, από τα οποία συνήθως χρειάζονται τριακόσια και εκδίδονται τριάντα και μετά μιλάμε για γραφειοκρατία. Δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή. Αν θέλετε να πιέσετε να μην περάσει τίποτα για όλα αυτά, χωρίς να περάσουν από εδώ τα προεδρικά διατάγματα, να συναινέσουμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη και θα κάνουμε ό,τι πρέπει ως Βουλευτές και το ξέρετε πολύ καλά αυτό.
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Προς συμπλήρωση αυτών, κύριε Πρόεδρε, για να ξέρουν οι κύριοι, ώστε να καταλαβαίνουν ότι δεν φταίνε πάντα οι Βουλευτές. Εδώ, κύριοι, είχαν έρθει οι εκπρόσωποι του Ο.Π.Α.Π., αυτοί που μοιράζουνε τα λεφτά της διαφήμισης και όταν τους ζητούσαμε να μας φέρουνε την σύμβαση με βάση της οποίας μοιράζονται τα λεφτά, δεν την φέρνουν στους Βουλευτές. Για να ξέρετε σε τι επίπεδο κινούνται αυτές οι διαδικασίες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας παρακαλούσα να διευκολύνουμε τη διαδικασία.




ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ(Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.)): Σε ό,τι αφορά το θέμα πολιτικά διατάγματα, εξαιτίας του ανασχηματισμού, χάσαμε έξι μήνες στους οποίους είχαν παγώσει τα πάντα. Το θέμα είναι να μπουν σήμερα οι βάσεις και όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και υπάρχει και στο σχέδιο που έχει ψηφιστεί.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενημέρωση. Ας τρέξουμε μαζί, το τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε, αλλά και να γνωρίζετε. Πριν ψηφίσετε, σε ό,τι αφορά τα θέματα της γενικής γραμματείας, μιλήστε μαζί μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ζουρόπουλος.
ΦΑΝΗΣ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ(Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.)): Η Ένωση έχει ιδρυθεί το 1963 και είναι από τις παλαιότερες ενώσεις ιδιοκτητών της επικράτειας. Προσωπικά, εκδίδω την εφημερίδα το «Βήμα της Αιγιάλειας» στην πόλη του Αιγίου, εδώ και 37 χρόνια. Η Ένωσή μας περιλαμβάνει όλες τις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες σε όλη την επικράτεια, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης και είναι 180 στον αριθμό. Με βάση τον ιδρυτικό της νόμο, όλοι μας είμαστε και δημοσιογράφοι. Δηλαδή, εκδότες και δημοσιογράφοι.
Ο συνάδελφος μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, οικονομικά κ.λπ.. Θα ήθελα καταρχάς, να σας ενημερώσω για το ποιο είναι το κλίμα σήμερα στην περιφέρεια, δηλαδή τι βιώνουμε εμείς, πώς ζούμε, πώς εργαζόμαστε, πώς εκδίδουμε τις εφημερίδες μας και βέβαια να σας πω και ποια είναι η σημασία του περιφερειακού τύπου.
Η εφημερίδα της περιφέρειας, είναι ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας. Είναι ο καθρέφτης και μερικές φορές, είναι και η συνείδηση των τοπικών κοινωνιών. Η κάθε εφημερίδα καταγράφει τη ζωή και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας με έναν τελείως ανεπανάληπτο τρόπο και έναν τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με το πώς χειρίζονται τα περιφερειακά θέματα οι Αθηνοκεντρικές εφημερίδες. Η περιφερειακή εφημερίδα, όπως την έχω βιώσει εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου, έχει ένα διαχρονικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Έχει πολύ ευαισθησία και αίσθηση ευθύνης, που συχνά εκπλήσσει βέβαια, γιατί η τοπικότητα έχει τους δικούς της σκληρούς κανόνες – πολύ πιο σκληρούς απ’ ότι έχουν τα αθηναϊκά μέσα – και έχει και πάρα πολλούς περιορισμούς και πολλές αδυναμίες, λάθη, τα οποία είναι αναπόφευκτα. Επίσης, δεν έχει ούτε ποτέ είχε αισθανθεί την ανταπόκριση από το κέντρο, από την πολιτεία.
Η τελευταία σε κυκλοφορία περιφερειακή εφημερίδα, τις περισσότερες φορές έχει πολύ μεγαλύτερη τοπική κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα από την πρώτη αθηναϊκή. Αυτό καταγράφεται και σε μία και μοναδική δημοσκόπηση, που έχει πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί Υπουργού Τύπου, του κ. Ρουσόπουλου, όπου αναλύεται πλήρως αυτή η διεισδυτικότητα του περιφερειακού τύπου στις τοπικές κοινωνίες.
Τα βασικά θέματα που κάνουν την ιδιαιτερότητα της περιφερειακής εφημερίδας, είναι δύο. Το πρώτο αφορά τη σχέση που διαμορφώνει με το αναγνωστικό της κοινό και η δεύτερη είναι ο ευρύτερος κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εφημερίδας στις τοπικές κοινωνίες. Ο συνδετικός ιστός που ενώνει την περιφέρεια με τον τοπικό τύπο, είναι εμφανέστατος σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειας. Η περιφερειακή εφημερίδα είναι μια πολύ ιδιόμορφη επιχείρηση, που το αποτέλεσμά της και οι δράσεις της δεν αφορούν μόνο τα δικά της μεγέθη και τη δική της ανάπτυξη, αλλά και την ανάπτυξη, τα μεγέθη και τα κέρδη της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή τη στιγμή, πέρα απ’ την κρίση που σαρώνει τη χώρα μας συμπαρασύροντας και τα αθηναϊκά ΜΜΕ – όλοι ξέρετε τι συμβαίνει με το κλείσιμο των εφημερίδων, με τις απολύσεις, με τα τεράστια προβλήματα – ο περιφερειακός τύπος καλείται και έχει ήδη αρχίσει, να παίζει ένα νέο ρόλο στην ενημέρωση της περιφέρειας. Βέβαια και αυτόν τον έχουν συμπαρασύρει οι αλλαγές που γίνονται και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και να προσπαθήσουμε πάρα πολύ, εμείς, οι περιφερειακοί εκδότες.
Ο τύπος της περιφέρειας είναι το κύριο συστατικό της δημοκρατίας και σαν τέτοιο, θα πρέπει να βοηθηθεί να επιβιώσει, αλλά και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η τοπική κοινωνία, εάν δεν λειτουργήσει παράλληλα με τον περιφερειακό τύπο.
Ο τύπος της περιφέρειας, στηρίζεται οικονομικά σε τρία μεγάλα έσοδα. Το πρώτο είναι οι πωλήσεις των φύλλων του ή οι ετήσιες συνδρομές με τις οποίες δουλεύουμε εμείς και αποστολή μέσα στην πόλη, αλλά και πανελλαδικά, όπως και στο εξωτερικό που υπάρχει μεγάλη κίνηση με τους ομογενείς. Θα έλεγα ότι η περιφερειακή εφημερίδα – πριν το internet – ένας μεγάλος συνδετικός κρίκος μεταξύ της ομογένειας και της γενέτειράς τους. Ο δεύτερος οικονομικός πόρος, στον οποίο στηρίζεται η περιφερειακή εφημερίδα είναι οι εμπορικές καταχωρήσεις, αυτές που ρυθμίστηκαν με τον περιβόητο ν. 3548. Ο τρίτος πόρος είναι η κρατική διαφήμιση, την οποία έχει ήδη ρυθμίσει από το 1995, ο ν.2328, αλλά που δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει λειτουργήσει, όπως θα έπρεπε. Η περιφέρεια δικαιούται να παίρνει το 30% της κρατικής διαφήμισης, αυτό βέβαια κατανέμεται με μικρότερα ποσοστά στα ηλεκτρονικά μέσα, στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Ουδέποτε έχει τηρηθεί αυτή η διαδικασία, να πάρουμε αυτό το 30%, που είναι ένα από τα βασικότερα που διεκδικούμε αυτή τη στιγμή.
Επίσης, μας ήρθε κεραυνός εν αιθρία με το μεσοπρόθεσμο, όπου ο εβδομαδιαίος περιφερειακός τύπος χάνει δύο πάρα πολύ βασικά εργαλεία του. Το ένα είναι η κατάργηση της ατέλειας στις τηλεφωνικές συνδέσεις, γιατί για εμάς το τηλέφωνο είναι εργαλείο και δεύτερον, τα ΕΛΤΑ. Τα τηλέφωνα μπορούμε να τα ρυθμίσουμε με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, τα ΕΛΤΑ όμως δεν τα κόβει τελείως, κάνει ένα ψαλίδισμα, δηλαδή θα παίρνουν την ατέλεια μόνο αυτοί που θα είναι ενταγμένοι στον ν.3548 και σε συγκεκριμένο αριθμό φύλλων. Δηλαδή, 750 φύλλα για όσους εκδίδουν σε νομό άνω των 80.000 κατοίκων και 500 φύλλα, για όσους εκδίδουν σε νομούς κάτω των 80.000 κατοίκων.
Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά και μας ήρθαν ξαφνικά μέσα από το μεσοπρόθεσμο. Νομίζω ότι δεν παλεύονται πολύ, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι τουλάχιστον για τις εφημερίδες. Στον ν.3548 από τις δικές μας εφημερίδες είναι μέσα οι μισές. Οι υπόλοιπες αναγκαστικά θα πρέπει να βρουν δικό τους δίκτυο διανομής, πράγμα πολύ δύσκολο στην επαρχία, θα έλεγα ακατόρθωτο, αφού μέσα στην πόλη ας υποθέσουμε ότι μπορείς να μοιράσεις εφημερίδες, αλλά πώς θα μοιράσεις στα χωριά; Εμείς καλύπτουμε πάρα πολλά χωριά, ορεινά και μακριά από το κέντρο και βέβαια, πώς θα έρθει η εφημερίδα στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Δεν ξέρω πώς θα το χειριστούμε από δω και πέρα.
Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι ενώ έχουμε διαφορετικό χρονικό ορίζοντα, συμφωνούμε στα μεγάλα θέματα με τους ημερήσιους και υπάρχουν και κάποιες διαφορές λόγω της συχνότητας της έκδοσής μας. Το άλλο μεγάλο θέμα, είναι η τροποποίηση του ν.3548, για τον οποίο τουλάχιστον αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα από την ώρα που ανέλαβε, ενώ σαν αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μας συμπαρίστατο. Ο ίδιος ο κ. Πεταλωτής είχε κάνει ερώτηση εναντίον του νόμου και μόλις έγινε αυτός εκπρόσωπος άρχιζε να τον εφαρμόζει και στην χειρότερη μορφή του. Τώρα δεν ξέρουμε ποιον έχουμε αρμόδιο. Σε ποιον θα απευθυνθούμε; Υπάρχει ένας γενικός γραμματέας, ο κ. Πετρουλάκης, ο οποίος κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν μπορεί κάτι παραπάνω από το να μας διεκπεραιώσει κάποια θέματα.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Λασκαράκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.)): Είναι μεγάλη μας τιμή που είμαστε σήμερα εδώ, στη Βουλή και μάλιστα σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, κατά την οποία ο θεσμός χρειάζεται στήριξη και νομίζω ότι ο επαρχιακός τύπος στηρίζει τη Δημοκρατία, το κοινοβούλιο, στηρίζει το θεσμό που είναι για μένα εκ των ουκ άνευ για την πρόοδο αυτού του τόπου.
Εμείς εκπροσωπούμε έναν Σύνδεσμο περιφερειακών εφημερίδων, στον οποίον εντάσσονται πολύ μεγάλες εφημερίδες που έχουν πολλαπλάσια φύλλα κυκλοφορίας απ' ότι πολλές αθηναϊκές. Στη Λάρισα η «Ελευθερία» πουλάει περίπου 20.000 φύλλα, στα Χανιά, τα «Χανιώτικα Νέα» πουλάνε περίπου 12.000 φύλλα, η «Πελοπόννησος» που είναι στην Αχαΐα, στην Ηλεία είναι η «Πατρίδα», στο Ηράκλειο επίσης η «Πατρίδα». Μεγάλες περιφερειακές εφημερίδες.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Επειδή πουλάτε έχετε πρόβλημα. Εάν δεν πουλάγατε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.)): Ναι.
Πρέπει λοιπόν να πούμε, ότι σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν, όπου αντιμετωπίζουμε προκλήσεις συνολικότερες σε κάθε επίπεδο, η κοινωνία αλλάζει, η ορολογία αλλάζει, η πολιτική θα αντιμετωπίσει άμεσα πιστεύω, ανατροπές μεγάλες, η διοικητική μεταρρύθμιση έφερε αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας. Όλα αυτά μαζί με την οικονομική κρίση είναι φυσικό και επόμενο να επηρεάζουν και τον περιφερειακό τύπο. Αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι προηγουμένως, θα αναφερθώ και εγώ στα προβλήματα που έχουμε σε σχέση με την οικονομική μας στήριξη.
Είναι στον αέρα το θέμα των ΕΛΤΑ, το θέμα της μειωμένης εισφοράς στην τηλεφωνία, όπως επίσης είναι στον αέρα και το θέμα των δημοσιεύσεων των ισολογισμών. Θα μου πείτε ότι: εάν δεν είστε βιώσιμοι, να κλείσετε. Είστε επιχειρήσεις. Συμφωνούμε. Μόνο που σε μια αγορά και ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, όπου υπάρχει ένας τύπος αθηναϊκός, μονοπωλιακός σχεδόν, ο οποίος έχει σκοπό να επεκτείνει στην περιφέρεια τη δύναμη του, όχι για λόγους ενημέρωσης, αλλά κυρίως για λόγους ελέγχου της διαφήμισης, αλλά και του πολιτικού μάρκετινγκ, τότε οι δικές μας εφημερίδες είναι πραγματικά αδύναμες να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κολοσσούς.
Υπάρχουν παραδείγματα σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, όπου επιδοτούνται ή βοηθιούνται οι περιφερειακές εφημερίδες. Ο Σαρκοζί πρόσφατα έδωσε σε κάθε νέο 18 ετών μία δωρεάν συνδρομή σε μια περιφερειακή εφημερίδα. Υπάρχουν λοιπόν και άλλα παραδείγματα αντίστοιχων ενισχύσεων του περιφερειακού τύπου σε χώρες της Ευρώπης, γιατί βλέπουν ότι το θέμα αυτό έχει να κάνει με τη δημοκρατία και όχι με καθαρά κάποιες επιχειρήσεις που πρέπει να είναι βιώσιμες με δικά τους μέσα.
Δυστυχώς, τελευταία έχουν κλείσει εφημερίδες. Στη δική μας Ένωση έχουν κλείσει πέντε ιστορικές περιφερειακές εφημερίδες και άλλες πέντε έχουν αναστείλει την έκδοσή τους. Αυτά πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις, διότι, νομίζω ότι η ενημέρωση στην περιφέρεια είναι κάτι ξεχωριστό που έχει να κάνει με την ίδια τη δημοκρατία. Είναι το θέμα του προγράμματος «Καλλικράτη». Ξέρετε, αυτό δημιουργεί εντελώς νέες συνθήκες στη λειτουργία του περιφερειακού τύπου. Νομίζω ότι η μεταβίβαση αυτής της πολιτικής στην περιφέρεια αλλά και της οικονομικής δύναμης στην περιφέρεια, αυτόματα αλλάζει το χαρακτήρα του περιφερειακού τύπου. Θα πρέπει ένας περιφερειακός τύπος να έχει και μια περιφερειακή διάρθρωση. Θα πρέπει να ενημερώνει το τι συμβαίνει στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στη Δράμα, στην Κομοτηνή. Αυτό σημαίνει ανταποκριτές. Σημαίνει πιο μεγάλες εφημερίδες. Σημαίνει μεγαλύτερα οικονομικά μέσα. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο του. Θα παραμείνει ο περιφερειακός τύπος τοπικός, νομαρχιακός τύπος το πολύ-πολύ. Σκεφθείτε αργότερα που θα έχουμε περιφερειακούς βουλευτές.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος σας το είπε αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.)): Δεν λέω ότι θα γίνει σίγουρα. Από ότι ακούω και διαβάζω. Έχουμε αιρετό Περιφερειάρχη. Αυτό είναι δεδομένο, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε πραγματικά αιρετές περιφερειακές εξουσίες. Ο τύπος έχει έναν ρόλο. Να ελέγχει την εξουσία, είτε αυτή είναι τοπική, είτε είναι περιφερειακή, είτε κεντρική. Από την άλλη μεριά οι περιφερειακές πολιτικές που εκφράζονται μέσα από την περιφερειακή δομή, την καινούργια, θέλουν και αυτές αντίστοιχα έναν έλεγχο ή ακόμα και μια δημοσιοποίηση.
Είπα και πριν ότι η μοναδική αντίσταση που υπάρχει στο φαινόμενο της εξάπλωσης του κεντρικού τύπου, είτε αυτός είναι έντυπος, είτε είναι ψηφιακός, είναι ο περιφερειακός τύπος. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς δημιουργεί τις ιδιομορφίες που έχει ο τοπικός και περιφερειακός τύπος και που έχει να κάνει με την οικονομική ζωή της περιφέρειας, με τον πολιτισμό της, με τα οράματα της περιφέρειας. Ξέρετε, μπορούμε να δούμε σε περιοχές όπου υπήρχε ένας ανεβασμένος τοπικός περιφερειακός τύπος και ταυτόχρονα και μια κοινωνία, η οποία μπορούσε να έχει οράματα και να έχει πολιτικές για την ανάπτυξη της, τα δύο αυτά μπορούν να αλληλοβοηθηθούν και έτσι είχαμε σε τέτοιες περιφέρειες σημαντικές επιτυχίες σε κοινωνικό επίπεδο. Αλλά ακόμα και σε άλλα ζητήματα.
Εμείς στη Θράκη ζήσαμε ένα ξενόφοβο εθνικιστικό κλίμα. Μια-δύο εφημερίδες σε όλη τη Θράκη τόλμησαν να αλλάξουν την κατάσταση αυτή, να περάσουν το πνεύμα της συνεργασίας, της συνύπαρξης, των διαφορετικών θρησκειών, πολιτικών και γλωσσών ή ακόμα και τη συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό άλλαξε το κλίμα όσο και αν σας φαίνεται λίγο υπερβολικό στο ότι πια σήμερα στη Θράκη δεν μιλούν για τα ζητήματα αυτά, τουλάχιστον σε ευρεία κλίμακα, παρά μόνο σε μερικές περιπτώσεις μικρών ομάδων, ενώ στην ουσία υπάρχει το κλίμα της συνεργασίας και της συνύπαρξης με τις κοινωνίες των διαφορετικών πολιτισμών στη Θράκη.
Από την άλλη μεριά, πιστεύω ότι μια μεγάλη πληγή της πολιτικής και της κοινωνίας σήμερα είναι ο λαϊκισμός. Ο λαϊκισμός που γεννήθηκε πιστεύω κυρίως μέσα από την ιδιωτική τηλεόραση είχε ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, να καταστρέψει τον ορθό λόγο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός βάζει απέναντι έναν εχθρό, τον οποίο θεωρεί ότι είναι υπεύθυνος για ότι τραβάει ο «κοσμάκης». Πιστεύω ότι στον περιφερειακό τύπο ο λαϊκισμός είναι αρκετά περιορισμένος. Αυτό γιατί; Γιατί εκεί ο εκδότης και ο δημοσιογράφος είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον αναγνώστη. Τους συναντάει κάθε μέρα στη δουλειά, στη βόλτα, στο καφενείο και μέσα από εκεί υπάρχει ο έλεγχος του κειμένου και έτσι αναγκάζεται ο δημοσιογράφος να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και να μην κυνηγάει φαντάσματα του λαϊκισμού.
Αναφέρθηκαν πριν οι συνάδελφοί για το θέμα του νόμου περί τύπου. Δεν θα αναφερθώ εγώ. Τα είπαν όλα όσα είχαν να πουν. Θα πω όμως κάτι. Μέχρι τώρα οι διάφοροι νόμοι περί τύπου είχαν ένα κύριο στόχο. Να μας τονίσουν τις υποχρεώσεις μας, αλλά όχι τα δικαιώματα που απορρέουν από το νόμο αυτό. Είναι κλασικό το παράδειγμα του νόμου Βενιζέλου, ο οποίος ουδέποτε υλοποιήθηκε. Πέρα από αυτό ,υπάρχουν και άλλες συνιστώσες που έχουν να κάνουν και με την οικονομική συγκυρία αλλά και με τη νέα αυτή ιστορία των blogs, όπου μέσα από εκεί αναδύεται ένας υφέρπων φασισμός με αυτή την ανώνυμη βιβλιογραφία που δυστυχώς τραβάει κόσμο και τραβάει και διαφημίσεις απέναντι σε μια εφημερίδα που έχει προσωπικό, που έχει οργάνωση, που έχει μηχανήματα και που βέβαια, δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την πρακτική. Εδώ πρέπει να κάνει κάτι η Βουλή και απορώ πως ακόμα μέχρι τώρα πως δεν έκανε κάτι. Ο καθείς γράφει ότι θέλει πίσω από μια ανωνυμία και σπιλώνει συνειδήσεις.
Θεωρούμε λοιπόν ότι στη χώρα μας υπήρξε ένα μοντέλο κρατικό, συγκεντρωτικό και ο τύπος δομήθηκε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του. Κεντρικός τύπος. Κρατική αδύναμη περιφέρεια, κρατικός αδύναμος περιφερειακός τύπος. Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία. Έγινε σκόπιμα για να ελέγχουμε και οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.




(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ, Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.))
Στο εξωτερικό υπάρχει το αντίθετο, υπάρχει ισχυρός περιφερειακός τύπος. Η ASSISTANT στη Γαλλία πουλάει πιο πολλά φύλλα απ’ ότι πουλάνε οι MONT και οι άλλες εφημερίδες του Παρισιού, γιατί έχουν μία περιφερειακή ισχυρή δομή του κράτους και της περιφέρειας. Βέβαια, εδώ φοβάμαι ότι θα γίνει το περίεργο φαινόμενο σε λίγο, εφόσον δουν στην Αθήνα ότι πέφτουν οι πωλήσεις τους, θα πάνε στην επαρχία, στην περιφέρεια και θα δουν πού υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι, θα εξαγοράσουν ή θα «συγχωνευτούν» με τοπικές εφημερίδες. Εδώ θέλουμε το νόμο να εξασφαλίσει ότι ο Τύπος θα είναι τοπικός και περιφερειακός και όχι imitation από τέτοιες εξαγορές και «συγχωνεύσεις».
Νομίζω ότι εμείς έχουμε ένα όραμα στη περιφέρειά μας ως περιφερειακός Τύπος. Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα και πέρα από τις ρυθμίσεις του νόμου, εγώ πιστεύω ότι σιγά – σιγά στην πορεία όλο και θα μειώνεται η κρατική παρέμβαση, όχι μόνο στον περιφερειακό Τύπο, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι το δικό μας όραμα είναι ένας Τύπος ανταγωνιστικός που να στηρίζεται στους αναγνώστες του και μόνο, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, εφόσον φυσικά αυτό θα βοηθήσει να φύγουν τα παράσιτα του Τύπου, διότι πολλές τοπικές εφημερίδες ζουν ακριβώς από τις επιχορηγήσεις χωρίς να έχουν δομή και να είναι τελικά γραφεία τύπου των νομαρχιών ή των δήμων μέσα από τις οποίες υπάρχουν και εξαρτήσεις οικονομικές μια και υπάρχει η διαπλοκή στην περιφέρεια σε ένα βαθμό όπως υπάρχει και στην Αθήνα. Φοβάμαι ότι όσες εφημερίδες δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, θα αναγκαστούν να κλείσουν, γι’ αυτό θεωρώ ότι και οι εκδότες θα καταλάβουν ότι έχει περάσει πια η εποχή των «παχιών αγελάδων» και ότι όλοι πρέπει να μάθουν να «κολυμπούν στα βαθιά νερά», αλλιώς θα παραμείνουν στα ρηχά νερά της μετριότητας. Η Κυβέρνηση εδώ έχει ένα τεράστιο ρόλο, το Κοινοβούλιο, όλοι μαζί να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν το ρόλο του περιφερειακού Τύπου, θεσπίζοντας κανόνες που δημιουργούν ένα περιβάλλον διαυγές και καθαρό, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ποιότητας, στην αναβάθμιση της ενημέρωσης, στην ανάδειξη της περιφερειακής συνείδησης και στην προώθηση της διοικητικής δομής στην ελληνική περιφέρεια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουγιουμτζόπουλος.
ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής (Ε.Ι.Ε.Τ.Ε.Α.)): Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες και να επαναλάβω αυτό που είπαν οι προηγούμενοι ομιλητές, θέλω μόνο να εκφράσω ένα αίσθημα απογοήτευσης από το 1996 που κάνουμε σχεδόν από την ίδια δουλειά, η ίδια τετράδα με μερικές παραλλαγές. Ειδικά τον κύριο Τριανταφυλλόπουλο τον έχω ακούσει χιλιάδες φορές να ενημερώνει αρμόδιους και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγάλο έλλειμμα και το μεγάλο πλήγμα. Συμφωνώ απόλυτα με τους προηγούμενους ομιλητές. Θα σας πω, όμως, το εξής, που πρέπει να καταλάβετε, αυτό το λέω για ιστορικούς λόγους. Εκτός ότι είμαι Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής, έχω και ένα site το miota.gr, με το οποίο ασχολούμαι 7 ώρες την ημέρα με το να διαβάζω τον τοπικό Τύπο της Ελλάδος από τη δουλειά μου, ιδιαίτερα τον ηλεκτρονικό Τύπο. Αυτό που πρέπει να δείτε είναι ότι η ιστορία πάει αλλού. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια αλλά τώρα πια έχει φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μία κρίσιμη μάζα, αρκετά σημαντική, η οποία διαβάζει ηλεκτρονικό Τύπο. Θα έλεγαν, λοιπόν, ότι για να προστατεύσουμε τη λειτουργία των τοπικών εφημερίδων, θα πρέπει να ενισχύσουμε και αυτό το κομμάτι πολύ δυναμικά με μέσα, γιατί τώρα κι εμείς καλούμαστε να αλλάξουμε ακόμα και τις ειδικότητες που προσλαμβάνουμε. Αυτό κρατήστε το, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι.
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς μπορείτε να το αντιληφθείτε και πόσοι ασχολείστε με το θέμα των μηχανών αναζήτησης και της δημοσιογραφίας. Η Google έκανε μία εξαίρεση σε όλη την φιλοσοφία της. Ενώ διαφημιστικά αυτό που επιδιώκει είναι να μην κατηγοριοποιεί, για να μπορεί να ανοίξει τη διαφήμιση σε κάθε αναγνώστη, για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε ακριβώς το αντίθετο στην τοπική δημοσιογραφία. Δηλαδή, θέλησε να γίνει ομπρέλα σε μικρά τοπικά κουτάκια. Η ανάλυση των managers είναι η εξής: είναι μοναδικό φαινόμενο. Σε κανένα άλλο κομμάτι ο κόσμος δεν μπορεί να κατηγοριοποιείται και να γίνεται διαχωρισμός, εκτός από το θέμα της τοπικής δημοσιογραφίας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ανυπέρβλητο. Δηλαδή, η αίσθηση της εντοπιότητας και της ανθρωπογεωγραφίας είναι ανυπέρβλητη διαφημιστικά. Αυτό κρατήστε το, έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον, γιατί μαθηματικό το πρόβλημα της ειδησιογραφίας.
Λέγοντας ότι υπάρχουν τα τεράστια προβλήματα που αναφέρθηκαν, θα ήθελα να πω ότι έχει μεγάλη σημασία να φτιαχτεί ένα «παρατηρητήριο» του τοπικού Τύπου για εσάς και για πολύ κόσμο. Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο. «Παρατηρητήριο» με την έννοια ενός σημείου από το οποίο μπορείς να παρατηρείς ένα πεδίο. Ένα «παρατηρητήριο» από το οποίο θα μπορεί ο καθένας να μπει και να δει όλη την ειδησιογραφία της Ελλάδας. Έχει σημασία να το καταλάβετε. Να σας δώσω δύο παραδείγματα, έγινε το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», τσιμεντοποιήθηκε όλη η Αθήνα, κόπηκαν δέντρα, περιορίστηκαν ελεύθεροι χώροι και έγιναν θέσεις παρκινγκ με τον τίτλο «Πράσινη Ζωή στην Πόλη». Αυτό το έγραψαν όλες οι τοπικές εφημερίδες σε όλες τις συνοικίες της Αττικής, δεν απαντήθηκε ποτέ από κανέναν. Αυτό είναι κάτι που διαβάστηκε από την ελληνική κοινωνία και δεν απαντήθηκε ποτέ από κανέναν. Δεύτερο παράδειγμα, η «κοινωνία της πληροφορίας» με τα ασύλληπτα ποσά που έδωσαν στους δήμους για τα site και αυτό γράφτηκε σε όλες τις τοπικές εφημερίδες και δεν απαντήθηκε ποτέ από κανέναν, διότι δεν γράφτηκε στις ημερήσιες. Το πρόβλημα είναι μαθηματικό.
Τελειώνοντας, θέλω να πω μόνο ότι υπάρχουν τρομερές ελλείψεις στο νόμο του Καλλικράτη. Ένα παράδειγμα, η υποχρέωση κάθε δήμου να ανακοινώνει τους τοπικούς αντιδημάρχους είναι στις κεντρικές τοπικές εφημερίδες, δηλαδή όταν στον Δήμο Νοτίου Πηλίου γίνει ο ορισμός αντιδημάρχων δεν είναι ανάγκη να το μάθουν οι δημότες εκεί, αρκεί να το μάθουν οι δημότες της Κρήτης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τους κυρίους. Νομίζω ότι παρουσίασαν εναργέστατα το πρόγραμμα που αντιμετωπίζει ο Τύπος στην περιφέρεια και στην επαρχία. Θέλω κάτι να πω κι εγώ ως σχόλιο, χωρίς τοποθέτηση. Εμείς ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα για τη συμβολή του Τύπου, το λέω και στους συναδέλφους, ιδιαίτερα στα θέματα του πολιτισμού, είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι. Για παράδειγμα, στην Πιερία από όπου κατάγομαι, όπως και ο κ. Κουκοδήμος, οι πληθυσμοί είναι Πόντιοι, Βλάχοι.


(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Προέδρου της Επιτροπής)


Οι εκπομπές ή τα άρθρα που αφιερώνονται στα ήθη και στα έθιμα των Βλάχων, των Σμυρνιών, των ντόπιων, καθώς έχουμε μια πολυχρωμία στα πολιτιστικά δρώμενα και γεγονότα και μας βοηθάει πάρα πολύ ο τύπος. Αυτή είναι μια παράμετρος η οποία πολλές φορές δεν προσμετράται στην συμβολή του επαρχιακού τύπου και με την κοινοποίηση των γεγονότων και με το περιεχόμενο να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο των τοπικών κοινωνιών.
Πριν πάμε στις τοποθετήσεις θα ήθελα αγαπητοί συνάδελφοι, να σας πω ότι στο τέλος κάθε περιόδου της Βουλής κάνουμε μια συνοψίσει των πορισμάτων. Σας θέτω υπόψη για την πόλη από εμάς πρέπει να αναλάβουμε την κωδικοποίηση όλων αυτών που κατατέθηκαν στη Βουλή ως τοποθετήσεις. Πέραν των δύο συνεδριάσεων που αφορούσαν τον προγραμματισμό, η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε την ενημέρωση των μελών της επιτροπής από τον υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης, τον κ. Χρυσοχοΐδη. Η δεύτερη συνεδρίαση αφορούσε στην συμβολή της νέας περιφερειακής διοίκησης στην ανάπτυξη των περιφερειών με καλεσμένο τον κ. Ραγκούση. Η τρίτη συνεδρίαση, μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση αφορούσε την ενημέρωση και παρουσίαση στοιχείων για την κατάσταση των περιφερειών από τον πρόεδρο της εθνικής στατιστικής αρχής, που μας κατέθεσε πάρα πολλά στοιχεία για την εικόνα και τη διάσταση των προβλημάτων της περιφέρειας. Στη συνέχεια είχαμε μια ενότητα συνεδριάσεων με τέσσερις νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, τον κ. Αρναουτάκη, τον κ. Ψωμιάδη, τον κ. Κατσιφάρα, τον κ. Σγουρό. Μια άλλη ενότητα αφορούσε την ανάδειξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με την παρουσία του κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δημάρχου Ανωγείων και του κ. Πολάκη, δημάρχου Σφακίων. Επίσης υπήρχε μια παρουσίαση αναφορικά με τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων από τον δήμαρχο κ. Σεντελέ, τον κ. Κωνσταντίνο Παπά της ένωσης αγροτουρισμού Ηπείρου και την κυρία Σταυρούλα Καραβασίλη, πρόεδρο του τοπικού συμφώνου ποιότητας ορεινής Άρτας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Στο τέλος κάθε περιόδου συντάσσεται η έκθεση και ο κάθε συνάδελφος αναλαμβάνει να κάνει μια εισήγηση από θέματα που έχουν συζητηθεί στην επιτροπή και κατόπιν συνεδριάζει η επιτροπή και θα συζητά το πόρισμα της έκθεσης και των εισηγήσεων των συναδέλφων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μας βοηθάει πολύ η εμπειρία του κ. Καρασμάνη. Οπότε σε επόμενη φάση θα συνεννοηθούμε να δούμε πώς μπορούμε να συνθέσουμε την έκθεση.
Το λόγο έχει η κυρία Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Να συνεισφέρω στη σύνταξη της έκθεσης, όπως συμβαίνει και σε άλλες επιτροπές, επειδή δεν θα κλείσει η Βουλή, θεωρεί ως χρόνος λήξης παράδοσης των εκθέσεων η 30η Σεπτεμβρίου.
Θα ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση επί πρακτικών και πολιτικών ζητημάτων. Όσον αφορά τον επαρχιακό τύπο η θέση του κομμουνιστικού κόμματος είναι ότι είναι απαραίτητος, χρήσιμος, λειτουργικός, ουσιαστικός, πρέπει να ενισχύεται από το κράτος, με τη μορφή διευκολύνσεων και όχι με τη μορφή χορηγιών ή χαρών. Λειτουργικά και ουσιαστικά είναι απαραίτητος για την ενημέρωση των πολιτών. Δεν μπορεί όμως να γίνεται ούτε να αφήνεται όπως έχει λειτουργήσει σήμερα - και θα συμφωνήσω με όσα είπατε - από ιδιοκτήτες που μπορεί να βάζουν και κάποια μέλη οικογενειών με τρία μπλοκάκια για να εμφανιστούν, ούτε να παίρνει τον χαρακτήρα της προσωπικής βιοτεχνικής επιχείρησης, όχι ότι απαγορεύεται να είναι, αλλά να μην διατείνεται ότι δι’ αυτού μπορεί να ξεγελάσει ένα ολόκληρο σύστημα. Να μπουν κριτήρια, να μπει ό,τι άλλο θέλετε. Βεβαίως, σας επισημαίνουμε ότι σε εποχές απελευθέρωσης της αγοράς αυτά μόνο τη μορφή χορηγιών και διευκολύνσεων μπορούν να πάρουν, διότι, απέναντι ακόμα και στον αθηναϊκό τύπο θα πρέπει να πληρώνονται διόδια για τη μετακίνηση στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας που έχει και τα διόδια και το δρόμο. Τηλεφωνική διευκόλυνση από που θα πάρετε; Από τον επιχειρηματία της ελεύθερης αγοράς; Θα την βγάλετε σε διαπραγμάτευση σε επίπεδο συμφωνίας ανάμεσα στους Γάλλους, στους άλλους, τους Γερμανούς, δεν μπορείτε να πάρετε ποτέ επιχορήγηση. Εννοώ το ντόπιο κεφάλαιο, δεν έχει εθνικότητα το κεφάλαιο, δεν έχω ψευδαισθήσεις. Άρα θα μπήκε στη διαδικασία της σφαγής. Η πολιτική είναι σαφής και δεν πάει μόνο με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ή οτιδήποτε άλλο. Θα έρθουν τα «LIDL» και τα μεγάλα σουπερμάρκετ για να σας καταπιούν, αυτός είναι ο στόχος.
Εμείς που είμαστε σε τοποθέτηση υπέρ των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων φτάνει να τηρούνται εργασιακές σχέσεις και να υπάρχουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Γιατί στην εποχή του open gov θα υπάρχει και λογική τοποθέτηση «γιατί να σου δώσω εσένα λεφτά να το τυπώσεις». Γιατί η γιαγιά στα Άγραφα αν είναι και τυχερή να ξέρει ανάγνωση και γραφή από αυτό το καταπληκτικό μετά πολιτιστικό μοντέρνο κράτος, τριετία να μπορεί να έχει το laptop της στη στάνη. Και ο νεαρός ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ζει χωρίς σχολείο και χωρίς εκπαίδευση από τα 13 και τα 14. Πουθενά στον κόσμο δεν είναι ένα άξιο μένει η έννοια της τοπικότητας, ει μη μόνο αν θέλει να της την πέσει το μεγάλο πολυεθνικό πάσης φύσεως και μορφής κεφάλαιο και να το πάρει διατηρώντας την εντοπιότητα γραφικά.
Ξέρετε, είμαστε σαν τους αστούς που πήγαιναν στην επαρχία και είχαν αρχιτεκτονικές απόψεις του τύπου «τι ωραία που είναι να έχεις τον καμπινέ στην επαρχία έξω από το σπίτι». Γιατί, αν πηγαίνεις για δεκαπέντε μέρες από την Αθήνα, είναι γραφικό και ωραίο, αλλά αν ζεις εκεί και έχεις τον καμπινέ έξω από το σπίτι και πας στο καταχείμωνο και κάτω από Χ συνθήκες παύει να είναι γραφικό και ωραίο. Το GOOGLE που το κάνει αυτό αναγνωρίζει μαθηματικά αυτό που λέτε, μόνο που το κάνει για ιδιωτικούς λόγους. Θέλει να συγκεντρώσει πλήρως στα χέρια του το σύνολο της διαχείρισης της διαφήμισης και η λέξη διαφήμιση στην Ελλάδα, ούτως ή άλλως στο επίπεδο της μονοπωλιακής συγκρότησης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη προς το γνώσιν όλων μας, γιατί και εγώ της δουλειάς είμαι, ούτως ή άλλως θα τα διαχειρίζεται πλέον κεντρικά. Πώς έχει γίνει με τη βαλίτσα σας που αν τη χάσετε μεταξύ Σαντορίνης και Θεσσαλονίκης πρέπει να απευθυνθείτε στο σύστημα Βρυξελλών για να βρείτε τη βαλίτσα σας; Πώς βρίζετε και την τοπική εταιρία και πάλι θα σας πω ότι το eurocontrol είναι αυτό το οποίο αποφασίζει για την καθυστέρηση; Πώς γίνεται η συζήτηση πολιτικά από την ανοίγουμε κάθε φορά για την λακκούβα που μπορεί να βρίσκεται στην περιφέρεια και πρέπει να πάει κάποιος από το δήμο στη νομαρχία από τη νομαρχία στην περιφέρεια από την περιφέρεια εδώ και στο τέλος καταλήγουν στις Βρυξέλλες. Έχει υπάρξει τεράστιο άλλοθι η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι σε αυτά τα πράγματα και πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ προσεκτικός. Το να εξασφαλιστούν κανόνες εργασιακών σχέσεων και ύπαρξης του τύπου, είναι σημαντικό. Ψευδαισθήσεις ότι αυτό μπορεί να γίνει έτσι, λυπάμαι πάρα πολύ που θα σας το πω, ως συνάδελφος ο κ. Αποστολάκος έκανε χθες την ερώτηση και λυπάμαι που πολύ και σε εσάς, κύριε πρόεδρε, προς έκπληξή μου, δεν ήμουν εκεί, αλλά το πληροφορήθηκα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου εξωτερικών και όταν έκαναν αυτό έβαλαν και προσόντα ξένες γλώσσες και στις ξένες γλώσσες μπήκαν τα ποντιακά.


Συνέχεια ομιλίας Λιάνας Κανέλλη.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, όταν το έκαναν αυτό έβαλαν ως προσόντα ξένες γλώσσες και στις ξένες γλώσσες μπήκαν τα Ποντιακά. Στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού ως ξένη γλώσσα τα Ποντιακά.
Επειδή για το Ινστιτούτο ΕΚΜΙ, έχω γράψει, έχω «κρεμαστεί» στα Google εφτά φορές ανάποδα και το ξέρω το θέμα ειλικρινά σας το λέω ότι χρειάζεται συνολική τοποθέτηση προληπτική απέναντι στην έννοια τύπος στην Ελλάδα. Όσο ο τύπος παραμένει εμπόρευμα και όσο δεν έχετε την δυνατότητα να συνοδεύεστε από τοπικά αγαθά σε λίγο θα σας πούνε ότι στην Αθήνα θα πουλάνε CD και εσείς θα πουλάτε καμία τοπική ελιά, καμία ρίγανη κ.λ.π..
Υπάρχει αυτή η ελιτίστικη ταξική τραγική αντίληψη για τη σημασία της εντοπιότητας και πάει μόνο με λογιστηριακές διαδικασίες, με τιμολόγια. Δεν μπορείτε να απευθυνθείτε με διοικητικές μεταρρυθμίσεις σε χώρους και σε τέτοια άλλα πράγματα.
Ότι και να συμβεί παγκοσμίως εκείνο το «πανάρχαιο Scripta Manent» - και μη μου πείτε ότι Scripta Manent είναι και στο διαδίκτυο διότι το χαρτί από την ώρα που θα τυπωθεί μπορεί να κυκλοφορεί ελευθέρως και να μην υπόκειται στην κατοχή της ενέργειας και του ηλεκτρικού.
Σας θυμίζω κύριοι πως ότι και να τυπωθεί για να γραφτεί διαδικτυακός από την ώρα που κάποιος μπορεί να τραβήξει τον ηλεκτρισμό ανά πάσα στιγμή και το διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή και να σας κατεβάσει παρηγοριά για τον πολίτη σε όλο τον κόσμο θα είναι το σημείωμα το γραμμένο ακόμα και με αίμα γραμμένο σε πατούσα.
Δεν υπάρχει περίπτωση, μην έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν δαιμονοποιώ την καινούρια τεχνολογία. Είναι απαραίτητη, είναι χρυσή, είναι θαυμάσια και χίλια δύο άλλα πράγματα αλλά όταν γίνει υποκατάστατο βαθύτερων αξιών είναι, σαν να μου λέτε ότι είναι το ίδιο πράγμα να φτιάξετε την Ακρόπολη με μάρμαρο και το ίδιο να τη φτιάξετε με πωρόλιθο γιατί κοστίζει λιγότερο. Σας ευχαριστώ και σας λέω ότι είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε μορφή του να επιτρέπει και να υπάρχει ο τύπος θα έρθει και θα συζητηθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ήθελα να προσθέσω κάτι: υπάρχει ακόμα και στα blogs μια διαφορά. Άλλη ισχύ έχουν τα blogs που είναι διασυνδεδεμένα μέσα από την Αμερική, είναι blogstop και άλλα είναι αυτά τα οποία είναι εγχώρια.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αν βρήκατε τρόπο να τα διαχωρίσετε αυτά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κανέλλη, αυτά που έχουν πάρει μέσω Google γράφουν blogstop.Τα άλλα είναι αυτά τα γηγενή όπως λέμε, είναι απλά blogs.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Να συνεισφέρω μία πληροφορία. Μόλις πριν από 20 μέρες ανακοίνωσε η CIA επισήμως με δελτίο τύπου ότι αποφάσισε να διαθέσει ένα γιγάντιο κονδύλι για τη κατασκευή γραμμών τηλεφώνου και blogs προς ενίσχυση των αντιστασιακών στις αγορές της γης και το ανακοίνωσε επίσημα και πιστέψτε με είναι τεράστιο το κονδύλι. Θέλετε, αν είσαστε και ……. το δελτίο τύπου, να πάτε να τους πείτε ότι εσείς είστε αντιστασιακοί της Λάρισας ή της Θράκης και να βρεθείτε με τα λεφτά στα μπατζάκια σας με διαδίκτυο, με χαρτί πολυτελείας να το τυπώνετε;
Ακούστε, σ’ αυτόν το πολιτισμό τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό, η μούρη με τη μούρη και η υπογραφή ξεχωρίζει. Πίσω από την ανωνυμία μπορεί να κρυφτεί σύμπασα η ανθρωπότης και με πολύ ωραίους και φανταχτερούς τίτλους. Μόνο αν ξέρεις το πρόσωπο μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): το λόγο έχει ο κύριος Παραστατίδης.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός όσο γίνεται αυτό σε σχέση με την τοποθέτηση μου και θα ήθελα πραγματικά η τοποθέτηση αυτή να προσδιορίσει και τη σχέση μεταξύ πολιτικής και πολιτικών και του Περιφερειακού τύπου.
Εγώ έχω προσωπικά βιώσει τη σχέση αυτή μια μακροχρόνια σχέση, όχι από το ρόλο το σημερινό αλλά από το ρόλο του τοπικού παράγοντα εκεί, ασχολούμενος με την τοπική αυτοδιοίκηση του Νομάρχη.
Δεν θα ήθελα ούτε να χαϊδέψω αλλά ούτε να είμαι ευχάριστος απέναντι των φίλων εδώ, όπως αν θέλετε θα αναγνωρίσω τις δυσκολίες και ουδείς το αμφισβητεί αυτό, που βιώνει ο περιφερειακός τύπος, όπου είναι ο ρόλος του και η χρησιμότητα του πού είναι σημαντική για την ενημέρωση και την πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όλοι δεν έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται μέσα από τις μεγάλες κεντρικές πανελλαδικές εφημερίδες.
Όπως επίσης θα δεχθώ και θα αναγνωρίσω ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πολλές φορές λειτουργεί ο τοπικός τύπος γιατί έχουμε και εμείς φίλους οι οποίοι πράγματι είναι εκδότες και εν πάση περιπτώσει γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν σε σχέση με την λειτουργία τους, κυρίως θα έλεγα στον οικονομικό τομέα.
Συμφωνώ απόλυτα πως η πολιτεία πρέπει πραγματικά να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα, να δοθούν λύσεις οριστικές με κανόνες και εν πάση περιπτώσει να μην υπάρχει πάντα η θέση της παράκλησης, δώσε, φτιάξε κ.λ.π..
Πρέπει κάποια στιγμή να σταθούμε όλοι στην επίλυση πολλών ζητημάτων και θεμάτων, από πλευράς τύπου όχι εξαρτώμενης δημοσιογραφίας αλλά απόλυτης ελευθερίας για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτή είναι η μία πλευρά. Όμως θα μου επιτρέψουν οι αγαπητοί μας φίλοι να επισημάνω και την άλλη πλευρά που έχει σχέση με το ρόλο και τη συμπεριφορά του τύπου και τη συμπεριφορά και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες.
Θα έλεγα πως πραγματικά η αίσθηση μου είναι πως η συμπεριφορά του περιφερειακού τύπου είναι αντίστοιχη αυτής που βιώνουμε από τα μεγάλα τοπικά συγκροτήματα ανά την Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο έχουμε όλοι βιώσει, όσοι δραστηριοποιούμαστε στους νομούς μας, τη συμπεριφορά αυτή.
Θα έλεγα πως δεν αναφέρομαι στο δικαίωμα της κάθε εφημερίδας, της ιδεολογικής ταυτότητας, της πολιτικής θέσης, των απόψεων σε καμία περίπτωση. Αναφέρομαι κυρίως μέσα από σχέσεις προσωπικές όπου έχουν αναπτυχθεί, οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την ενημέρωση και την πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών.
Είπα προηγουμένως ότι έχω περάσει από το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σήμερα το ρόλο του Βουλευτή δεν μου αρέσει αυτό, οι εφημερίδες να στηρίζουν εμένα προσωπικά όλες. Δεν θα το ήθελα αυτό, θα ήθελα μια συμπεριφορά δίκαια και δίκαια αντιμετώπιση.
Όπως επίσης, θα ήθελα να πω πως φτάνουμε στο σημείο πολλές φορές τα δελτία τύπου να λογοκρίνονται και να είναι στη δικαιοδοσία του κάθε εκδότη γιατί έτσι γουστάρει, να υπάρχει καταχώρηση ή μη.
Δεν είναι μόνο αυτό, πολλές φορές αν τον υποχρεώνει ο νόμος, να βάζει ένα συρφετό βρίζοντας και μετά να βγάλει το δελτίο τύπου. Αυτές είναι απαράδεκτες συμπεριφορές, έχω δείγματα τέτοια, αν θέλετε να σας τα στείλω κιόλας που είναι εφημερίδες περιφερειακές τοπικού χαρακτήρα, που υποτίθεται ενημερώνουν τους πολίτες, την κοινωνία στη περιφέρεια. Τι να πω εγώ εδώ για αυτές τις συμπεριφορές; Να πω ότι ας πούμε υπάρχουν αυτές οι επιλεκτικές συμπεριφορές και επιλογές.


(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Προέδρου του Δ.Σ. της ΄Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.))
Αυτές τις συμπεριφορές τις γεννάει το σύστημα. Επειδή δεν υπάρχουν θεσμοί και κανόνες, τέτοιοι εκδότες προσβάλλουν και το χώρο και εμείς θέλουμε να τους απομονώσουμε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Εγώ τα επισημάνω, δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι είναι το σύνολο του περιφερειακού και τοπικού τύπου. Όμως, εγώ, επισημαίνω τέτοιου είδους συμπεριφορές, ενδεχομένως σε πάρα πολλές περιοχές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κεδίκογλου.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως τομεάρχης μέσων ενημέρωσης της Ν.Δ., είχα με αρκετούς από σας επαφές. Είναι γεγονός, ότι ο χώρος των μέσων ενημέρωσης έχει χτυπηθεί από τη κρίση χειρότερα από κάθε άλλο τομέα του οικονομικού γίγνεσθαι και αυτό, γιατί η πρώτη δαπάνη που συρρικνώνεται σε μια κρίση είναι η διαφημιστική, που είναι το κύριο έσοδο των μέσων ενημέρωσης, άλλα είχαμε και το σκάσιμο της φούσκας που είχε δημιουργηθεί λόγω της στρεβλής ανάπτυξης, κυρίως λόγω του τρόπου κατανομής της κρατικής διαφήμισης που είχαν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Επίσης, θέλω να πω, ότι μου κάνει εντύπωση η απουσία κυβερνητικού αρμόδιου, όπως και στην περίπτωση της ΕΡΤ. Θέλω να ελπίζω, ότι δεν είναι δηλωτικό των προθέσεων της Κυβέρνησης. Αυτό που σας έχουμε ξεκαθαρίσει, η θέση της Ν.Δ. είναι ότι τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, έχουν αμεσότερη σχέση με το πολίτη και βοηθούν σε μια καλύτερη λειτουργία της πολιτείας μας.
Όμως, βρίσκεστε σε μια μεγάλη κρίση. Σίγουρα, η κρατική διαφήμιση, θα πρέπει να κατανέμεται τουλάχιστον βάσει του 30-70, αν και θα συμφωνήσω με την κ. Κανέλλη, ότι τα περιφερειακά μέσα δικαιούνται κρατικής ενίσχυσης, με κάποιο τρόπο περισσότερο απ’ ότι τα αθηνοκεντρικά μέσα, που στο κάτω κάτω έχουν μια μεγαλύτερη αγορά να λειτουργήσουν εκεί πέρα βάση του ανταγωνισμού, ενώ πολλά τοπικά και περιφερειακά μέσα είναι σε φτωχές περιφέρειες, δύσκολο να συντηρηθούν μόνο από την αγορά τη τοπική.
Επίσης, θα πρέπει να συμφωνήσω και με το συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να δούμε το θέμα της διαφάνειας της πολιτικής διαφήμισης, γιατί βλέπουμε σε διάφορες εκλογές, οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν τις δαπάνες τους και προσωπικά έχω παρατηρήσει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στις δαπάνες που παρουσιάζει ένας υποψήφιος για την προεκλογική του προβολή και στις αντίστοιχες καταχωρήσεις που είχε σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης σε τοπικές εφημερίδες.
Όμως, υπάρχει κάτι που δεν συζητήσαμε καθόλου. Ποιο είναι το μέλλον της περιφερειακής εφημερίδας; Γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε νομαρχιακές εφημερίδες ή εφημερίδες σε μια πόλη. Η ευρωπαϊκή τάση και πολύ σωστά αναφέρατε το παράδειγμα των νέων της Αλσατίας, είναι στα τις περιφερειακές εφημερίδες. Όμως, εκεί πέρα, θέλω να σας ρωτήσω, ποια είναι η θέση σας, στο ενδεχόμενο, ας πάρουμε τη περίπτωση της στερεάς Ελλάδας, πέντε εφημερίδες, μία από τη Φωκίδα, μία από την Ευρυτανία, μία από την Εύβοια και μία από τη Φθιώτιδα, αν συνενωθούν σε ένα περιφερειακό σχήμα, έχοντας για παράδειγμα κοινό κορμό ειδήσεων και διαφορετικό εξώφυλλο ανά νομό, πώς βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Γιατί υπάρχει κάλλιστα το ενδεχόμενο, να σας έρθει από πάνω, όπως είπατε, μια αθηναϊκή εφημερίδα, να στήσει ένα δικό της δίκτυο στην Α΄ ή στη Β΄ περιφέρεια. Πιστεύω, ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα και επίσης, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ, όλοι μαζί, στην καλλιέργεια της περιφερειακής συνείδησης, κάτι που λείπει.
Έχουμε το ίδιον του τοπικισμού. Ξέρετε, εδώ και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στην Εύβοια, οι βορειοευβοιώτες με τους νοτιοευβοιώτες, ούτε τις ίδιες εφημερίδες διαβάζουν ούτε τα ίδια κανάλια βλέπουν. Θα πρέπει, όμως, γιατί είναι κοινή η διεκδίκηση της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας σε μια σειρά από ζητήματα, οπότε, θα πρέπει να καλλιεργηθεί η περιφερειακή συνείδηση και σε αυτόν το τομέα, οι περιφερειακές εφημερίδες μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ντινόπουλος.
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, η κρατική διαφήμιση δίνεται κυρίως μέσω του ΟΠΑΠ. Βεβαίως οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη διαφήμισης για να παίξουν ΛΟΤΤΟ. Όμως, διαχρονικά γινόταν αυτό και σε τελική ανάλυση, είναι και ένας τρόπος ενίσχυσης των εφημερίδων, σε μια εποχή που και ο δημοσιογραφικός κλάδος υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης και της ανεργίας.
Ειδικότερα τώρα για τις περιφερειακές εφημερίδες. Θέλω με αυτό να ενημερώσω και τους αγαπητούς συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αυτή τη στιγμή στον ΟΠΑΠ, η κρατική διαφήμιση, αυτή η περιορισμένη κρατική διαφήμιση, διανέμεται με όρους πλήρους αδιαφάνειας. Σε αυτή εδώ την αίθουσα, αγαπητοί συνάδελφοι, στην οποία βρίσκεστε εσείς τώρα, είχαν έρθει τα διοικητικά στελέχη του ΟΠΑΠ και μας είπαν ότι η κρατική διαφήμιση μοιράζεται από τον ΟΠΑΠ μέσω τριών διαφημιστικών εταιρειών. Όταν, λοιπόν, τους είπαμε, αυτές οι διαφημιστικές εταιρείες τι χρήματα παίρνουν από τον ΟΠΑΠ για να κάνουν αυτή τη δουλειά, μας είπαν ότι παίρνουν 500 € το μήνα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι αυτές οι διαφημιστικές εταιρείες έχουν τα έσοδα έναντι της δουλειάς που υποτίθεται ότι κάνουν με άλλους τρόπους και δεν εννοώ κατ’ ανάγκη «μαύρα λεφτά», όχι βέβαια, αλλά με άλλους τρόπους. Υπάρχουν, λοιπόν, κύριοι του επαρχιακού και περιφερειακού τύπου, τρεις διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες αποφασίζουν αν θα πάρετε εσείς χρήματα ή δεν θα πάρετε, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Όταν ζητήσαμε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ να μας φέρει τη σύμβαση που έχει κάνει με αυτές τις τρεις διαφημιστικές εταιρείες, που παίρνουν 500 € το μήνα αμοιβή, δεν τη φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτές οι συμβάσεις με τις συγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες αποφασίζουν αν θα δώσουν διαφήμιση σε εσάς, είναι κρατικό μυστικό, δεν τις φέρνει ο ΟΠΑΠ εδώ στη Βουλή, για να δούμε τέλος πάντων κάτω από ποιες συνθήκες μοιράζεται η κρατική διαφήμιση. Θέλω να μείνω σ' αυτό, διότι ακριβώς αυτός είναι ένας τρόπος, μέσω του ΟΠΑΠ, ενίσχυσης του περιφερειακού τύπου.
Κλείνοντας, θέλω να πω, αν εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή, δεν πιέσουμε ώστε αυτά τα λεφτά να δοθούν στις επαρχιακές εφημερίδες με διαφάνεια, αν το θέλετε ανάλογα με τη κυκλοφορία, με τις θέσεις εργασίας και με συνθήκες όπως προανέφερα διαφανείς, τότε μοιραία θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα, στην προεκλογική περίοδο, γιατί και αυτές οι εφημερίδες πρέπει να ζήσουν, να έρχονται και να λένε τόσο η μία καταχώρηση τόσο η άλλη καταχώρηση, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να καλύψουν και οι εκδότες ή οι δημοσιογράφοι τα έξοδά τους.
Διαφάνεια, στον τρόπο με τον οποίο ο ΟΠΑΠ μοιράζει τη κρατική διαφήμιση, και η οποία δυστυχώς διαφάνεια και μέσα ακόμα στη Βουλή, συνομολογήθηκε ότι δεν υπάρχει, διότι αρνήθηκαν, μαζί με όλα τα άλλα που αρνούνται, να φέρουν τις συμβάσεις.
Κλείνοντας, θέλω να σας πω, ότι μας αποκάλυψαν, ότι και ο μισθός του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΠΑΠ, κύριε Πρόεδρε, είναι 15.500 ευρώ το μήνα, συν η χρήση της πιστωτικής κάρτας όταν είναι στο εξωτερικό. Αυτά γίνονταν και επί των ημερών μας. Κύριε Πρόεδρε, αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν ποιος θα πάρει κρατική διαφήμιση και ποιος δεν θα πάρει;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.


ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΓΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ {Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.)} : Αυτό που γνωρίζαμε εμείς γιατί μιλήσαμε με το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, είναι ότι υπάρχουν τέσσερις διαφημιστικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει πάρει ένα προϊόν. Ξεκαθαρίστε ως πολιτικό σύστημα αν ο ΟΠΑΠ είναι κρατικός ή όχι. Υπάγεται στις διατάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα; Είναι μείζον για να προχωρήσουμε τη συζήτηση. Απειλήσαμε ότι θα πάμε στον Εισαγγελέα για να ζητήσουμε τα στοιχεία τα οποία και θα πάρουμε για να μπορέσουμε και εμείς να πολεμήσουμε αυτό το πράγμα. Δεν είναι όμως μόνο ο ΟΠΑΠ. Η Αγροτική Τράπεζα πριν από είκοσι μέρες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου βγαίνει με τεράστια κονδύλια που είναι κράτος και τα οποία έδωσε μόνο στις Αθηναϊκές εφημερίδες και μάλιστα υπήρξε διαφημιστική, δεύτερη διαφημιστική, media shop. Τρεις διαφημιστικές, η τρίτη που έκανε τη διανομή κήρυξε πτώχευση και ενώ είχε σκάσει στην αγορά εδώ και οκτώ μήνες με σφραγισμένες επιταγές, αυτά έγιναν πριν δέκα μέρες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Κριτσωτάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ : Να πω κατ΄αρχήν ότι ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι ο Περιφερειακός Τύπος είναι απαραίτητος και θα έλεγα περιφερειακός – τοπικός τύπος. Όταν λέω τοπικός εννοώ ότι και στην Αττική και παντού υπάρχει μια τοπικότητα, ακόμη και στο κέντρο. Άλλο είναι η Περιφέρεια, άλλο είναι αυτό που λέμε περιφερειακός τύπος κ.λπ. Δεν πρέπει να χαθεί η τοπικότητα διότι είναι μια από τις πηγές ζωής του τύπου. Εμείς θα θέλαμε να υπάρχουν θετικές διακρίσεις, όμως, με κανόνες και με όρους. Αυτές οι θετικές διακρίσεις να είναι δικαίωμα και όχι παραχώρηση. Διότι δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά είναι και ένας παράγοντας που εξασφαλίζει τη μη εξάρτηση. Η κρατική διαφήμιση απ΄όπου και αν προέρχεται είτε από τον ΟΠΑΠ, είτε από την Αγροτική Τράπεζα, είτε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είτε από αλλού, θα έλεγα ότι προέρχεται από ένα σύστημα που πολλές φορές, τουλάχιστον στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, είναι διεφθαρμένο και στηρίζεται και σε άλλα διεφθαρμένα συστήματα, όπως το ΣΤΟΙΧΗΜΑ, στο ποδόσφαιρο κ.λπ. Όλα αυτά λένε ότι με την εμπορευματοποίηση δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει έναν τοπικό τύπο, έναν περιφερειακό τύπο υγιή, ο οποίος θα είναι και βιώσιμος. Γιατί αν δεν είναι υγιής δεν θα είναι και βιώσιμος. Για να καταστεί βιώσιμος μπορεί να χάσει όλα εκείνα που για μας είναι άξιος να υπάρχει.
Ήθελα να θέσω το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξει προστασία από μονοπωλιακές καταστάσεις, από το κεφάλαιο είτε αυτό είναι κεντρικό είτε είναι τοπικό –μέχρι τώρα υπήρχε ο κίνδυνος εξάρτησης από τα τοπικά κεφάλαια, τώρα θα υπάρχει από τα περιφερειακά ή και από τα κεντρικά κεφάλαια ευκολότερα απ΄ο,τι πριν. Η κριτική που έκανα στην αρχή ότι από τη μια πλευρά είναι οι σεβαστοί ιδιοκτήτες του τύπου δεν παρουσιάζεται όμως το στοιχείο της ισορροπίας διότι λείπουν οι εργαζόμενοι γενικά, ξεκινώντας από τους δημοσιογράφους και φτάνοντας στον τελευταίο εργαζόμενο. Νομίζω ότι είναι θέμα ισορροπίας, διότι η πλευρά αυτή, δηλαδή ο δημοσιογράφος δεν είναι απλά να εξασφαλίζει μια θέση εργασίας και υγιείς εργασιακούς όρους, αλλά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μιλήσουμε για τοπικότητα, για περιφερειακότητα και επαφή με τον τόπο και την τοπική είδηση.
Αν μπορούσε κανείς να κάνει μια εξ υπ΄αρχής σκέψη θα έπρεπε να ορθολογήσει και να πει. Το πρώτο είναι να μιλήσουμε για το ρόλο της Περιφέρειας, όχι του περιφερειακού τύπου, στον ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία. Να μιλήσουμε για το συγκεντρωτικό μοντέλο που έχουμε, αλλά και το προσωποκεντρικό, προσωποπαγές σύστημα παντού για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για το ρόλο του τύπου και την ενημέρωση της Περιφέρειας σε ένα άλλο σύστημα.
Το πρόβλημα, λοιπόν, του περιφερειακού τύπου και ο νόμος ή αυτός ο νόμος είναι ένα άλλο πρόβλημα έτσι όπως γίνεται και όπως το περιγράφετε και εσείς. Εδώ στην Επιτροπή –κάνουμε πολύ καλά που συζητούμε και ήταν θαυμάσια η ιδέα του συναδέλφου- μπορούμε κυρίως να λειτουργήσουμε περίπου ως «λόμπι», να δούμε δηλαδή πώς οι κυβερνητικοί βουλευτές στους ΚΤΕ, πώς οι υπόλοιποι βουλευτές φωνάζοντας ή κάνοντας διάφορες ερωτήσεις κ.λπ. μπορούμε να λειτουργήσουμε κάποια στιγμή ώστε να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Θέλω να παρατηρήσω μια μερικότητα σήμερα, αλλά μην το πάρετε ως αρνητικό, πάρτε το ότι είναι μια συνεισφορά. Μιλάμε μόνο για τις εφημερίδες, δεν μιλάμε για τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τον τύπο στο διαδίκτυο. Το λέω ως παρατήρηση αυτό. Θα μπορούσαμε να το δούμε και να συμπληρώσουμε τις πλευρές που λείπουν σήμερα.
Η δημοκρατία που όλοι βάζουμε στο στόμα μας αλλά δεν μπαίνουμε στην ουσία, είναι μόνο η ελευθερία του λόγου όταν μιλάμε για τον τύπο; Βεβαίως είναι και αυτό, αλλά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, κυρίως στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης; Εγώ λέω διαρκώς ότι αν πάρουμε τα μεγάλα κανάλια, τις μεγάλες εφημερίδες με πανελλαδική εμβέλεια, όλες είναι ιδιοκτησία εθνικών εργολάβων, εθνικών προμηθευτών. Σήμερα, βέβαια, δεν συζητάμε γι΄αυτό, αλλά μπορεί να το συζητούμε αύριο ή μεθαύριο υπό την έννοια ότι αυτές θα προσπαθήσουν να κάνουν ρεσάλτο στον περιφερειακό τύπο. Και όταν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την ενημέρωση στα χέρια τους πάρουν και την περιφερειακή ενημέρωση, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια κοινωνία η οποία δεν έχει καμία δημοκρατία, όταν τα συμφέροντα αυτών που έχουν τον τύπο άρα την ενημέρωση είναι άλλα από τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Επομένως, αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα.
Θέλω να πω για το Ηράκλειο, που είναι «η αυλή του σπιτιού μου», από τις τέσσερις καλές ημερήσιες και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες έχουν μείνει δύο -αυτό είναι μια φυσική εξέλιξη δεν είναι ατύχημα- οι άλλες δύο κινδυνεύουν, η μια δείχνει τα προβλήματα ή άλλη θα τα δείξει αργότερα, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς τοπικό τύπο. Τι συμβαίνει, τι μπορεί να γίνει γι΄αυτό; Είναι διάφορα ζητήματα που δεν θα λυθούν με αυτό το νόμο αλλά τουλάχιστον ας γίνεται μια συζήτηση.
Θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα. Σήμερα πόσες εφημερίδες γενικά μπορούν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα; Πόσες τοπικές εφημερίδες μπορεί να αντέξει η Περιφέρεια; Εσείς που είστε μέσα στο πρόβλημα έχετε μια απάντηση σ΄αυτό; Πιστεύω ότι το αλαλούμ που γίνεται δεν είναι ανικανότητα είτε από την προηγούμενη είτε από την τωρινή κυβέρνηση, αλλά κάποιους συμφέρει να είναι το «αμπέλι ξέφραγο». Πόσες και πώς απ΄αυτές τις εφημερίδες μπορούν να συντηρηθούν από την ίδια τους την κυκλοφορία; Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι μείζον ερώτημα. Πρέπει να δεθούν σε κάποιο άρμα ή με κάποια συμφέροντα για να επιβιώσουν ή θα πρέπει να προστρέξουν στην κρατική επιχορήγηση και να εξυπηρετήσουν κυβερνητικές ή περιφερειακές ή άλλων συμφερόντων ορέξεις. Αν το εξειδίκευε κανείς, πόσους συντάκτες πρέπει να έχει κατά την άποψή σας κάθε εφημερίδα; Τώρα ο νόμος προβλέπει δύο, αυτό το θέμα είναι μείζον όχι για την εξασφάλιση εργασιακών θέσεων αλλά γιατί δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η τοπικότητα και η περιφερειακότητα αν δεν υπάρχει και αυτό. Κατά τη δική μας γνώμη, πρέπει να είναι συνάρτηση του πληθυσμού, των σελίδων της εφημερίδας και των φύλλων που πουλάει για να αρχίσουμε να μιλάμε με μετρήσιμα μεγέθη για να συζητάμε και να υπάρχει και ένα αποτέλεσμα. Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια για την ένταξη στο μητρώο εμπιστοσύνης; Εμείς λέμε αριθμός συντακτών, αριθμός σελίδων και αριθμός των φύλλων που πουλάει. Τέλος, θέλω να ρωτήσω, ποια είναι η δική σας γνώμη για συγχωνεύσεις εφημερίδων σε περιφερειακό επίπεδο; Γιατί φαίνεται να είναι μονόδρομος, αλλά με ποιες προϋποθέσεις πρέπει αν γίνει, με ποιες θα γίνει και τι αποτελέσματα θα έχει;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Μαγκούφης.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Χαίρομαι, ιδιαίτερα, που οι εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων βρίσκονται σήμερα εδώ. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα αυτό το οποίο κουβεντιάζουμε σήμερα, προφανώς η σημερινή συνεδρίαση δεν επαρκεί, καθότι το θέμα είναι τεράστιο και άπτεται, αν θέλετε, της ίδιας της δημοκρατίας στη πατρίδα μας. Ευθύς εξαρχής σας λέω αγαπητοί κύριοι, ότι στέκομαι αλληλέγγυος απέναντι στον περιφερειακό και τοπικό τύπο. Θεωρώ ότι πρέπει να ανδρωθεί όσο περισσότερο γίνεται, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι θα περιφρουρηθεί η δημοκρατία περισσότερο με τον περιφερειακό και τοπικό τύπο. Αυτή είναι η πεποίθησή μου, μια πεποίθηση η οποία προκύπτει μέσα από τη στυγνή πραγματικότητα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Φαντάζομαι, κύριε Μαγκούφη, να εννοείτε να ενηλικιωθεί, για να μην σας παρεξηγήσουν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Εννοώ να γίνει πιο ισχυρός και θα γίνει πιο ισχυρός όσο πιο ανεξάρτητος και ανεπηρέαστος είναι από πολλά ζητήματα για τα οποία παθογένειες υπάρχουν και στον περιφερειακό και στον τοπικό τύπο. Ο περιφερειακός τύπος είναι και αυτός θύμα, όπως είναι ολόκληρη η Ελλάδα, μιας αθηνοκεντρικής αντίληψης και ενός αθηνοκεντρικού κράτους. Αυτά λέει η ιστορία του τόπου μας. Δυστυχώς, είναι έτσι. Χρειάζεται, λοιπόν, μια ελληνική επανάσταση, στην οποία να έχετε ευθύνη, αγαπητοί κύριοι, να συμβάλετε και εσείς σε αυτή την κατεύθυνση διαρκώς, γιατί η επανάσταση σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι μια διαρκής επανάσταση.
Θέσατε διάφορα ζητήματα με το κείμενο που μας δώσατε. Έχω από χρόνια τώρα εντοπίσει ότι ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής είναι προβληματικός. Το «νομοθετείν» είναι προβληματικό, γιατί εδώ μέσα παράγονται νόμοι, οι οποίοι επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες και τότε η δημοκρατία καθίσταται προβληματική, γιατί τότε η εξουσία πηγαίνει αλλού, σε αυτούς που έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να ερμηνεύουν τους νόμους κατά το δοκούν και να τους επιβάλουν, μηδέ της δικαστικής εξουσίας εξαιρουμένης. Απέναντι σε αυτό το ζήτημα έχετε την ευθύνη εσείς να αναδείξετε το θέμα αυτό, γιατί δεν αρκεί μόνο να λέτε ότι «οι ασαφείς διατάξεις διαφόρων νόμων που ευνοούν την τοποθέτηση του Τύπου και ισχύουν ακόμα θα έπρεπε να επιβάλλουν την τάξη και στο άναρχο περιβάλλον του Τύπου». Το περιβάλλον δεν είναι άναρχο μόνο στον Τύπο. Είναι παντού. Άρα, η κριτική σκέψη και η διατύπωσή της στα φύλλα σας επιβάλλεται. Αυτό είναι το ένα θέμα.
Το άλλο θέμα που αναφέρεστε στην θωράκιση του Τύπου με ένα βελτιωμένο νόμο, συμφωνώ μαζί σας, πρέπει να υπάρξει ένας πολύ καλύτερος νόμος που πραγματικά να οδηγήσει στην ανεξαρτησία των περιφερειακών εφημερίδων, γιατί κατά την ταπεινή άποψή μου και με όσα εγώ αντιλαμβάνομαι με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που έχω ούτε και στην περιφέρεια είναι ανεξάρτητος ο Τύπος. Είναι και εκεί εγκλωβισμένος και σε τοπικά συμφέροντα, αλλά και στην εξάρτηση, την οποία έχουν και από το Κέντρο. Πρέπει οι σχέσεις μεταξύ των τοπικών περιφερειακών εφημερίδων να προσδιοριστούν και από το όργανό σας. Είναι σε εξάρτηση ή όχι η περιφερειακή εφημερίδα η οποία είναι εξαρτημένη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων; Τι πρέπει να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση την ειδικότερη; Πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά. τα λειτουργικά ζητήματα, δηλαδή, του περιφερειακού τύπου σε σχέση με τον κεντρικό τύπο και με τα όργανα τα δημοσιογραφικά. Εκτιμώ ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν και να φτιάξετε ένα κείμενο, το οποίο να δίνει ευρύτερη διάσταση και να μην επικεντρωθούμε αποκλειστικά και μόνο σε οικονομίστικης φύσης αντιλήψεις και προτάσεις, γιατί αυτά δεν θα λυθούν έτσι.
Αναφέρεστε στην αναγκαιότητα της αυτοκάθαρσης του χώρου. Η λέξη «αυτοκάθαρση» για να γίνεται κατανοητή μόνο στην λογική των συγκεκριμένων κριτηρίων που βρίσκονται στην συνάρτηση με τον υφιστάμενο νόμο, προφανώς ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, εγώ θα προτιμούσα αντί του όρου «ανταγωνισμός» να υπάρχει ο όρος «συναγωνισμός», αλλά, δυστυχώς, εξέλειπεν από το λεξιλόγιο των ανθρώπων στο νέο παγκόσμιο χωριό.
Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουμε σε αυτά τα ανταγωνιστικά πλαίσια που υπάρχουν σήμερα. Υπάρχει το ζήτημα στα πλαίσια του ανταγωνισμού, που αναφέρεστε στο κείμενό σας, ότι υπάρχει μια κραυγαλέα αστοχία στον καθορισμό των κριτηρίων, όπως είναι η θέσπιση παρακολούθησης και απόδειξης κυκλοφοριακών στοιχείων, δηλαδή, ενός φορολογικού κριτηρίου. Δεν είναι μόνο φορολογικό αυτό το κριτήριο. Η ποιότητα μιας εφημερίδας προσδιορίζει, αν θέλετε και το αναγνωστικό κοινό. Υπό αυτή την έννοια και το πλήθος των φύλλων που πωλούνται προσδιορίζονται σε συνάρτηση με τον αναγνώστη. Δεν είναι μόνο φορολογικό το κριτήριο, έχει σχέση και με την ποιότητα της εφημερίδας, με την ικανότητα του δημοσιογράφου που γράφει στην εφημερίδα και προφανώς, έχει σχέση προς ένα σοβαρό αναγνωστικό κοινό η ποιότητα της εφημερίδας, η ικανότητά της να ασκεί πραγματικά ουσιαστικό έλεγχο και βέβαια, η ικανότητα να στέκεται σωστά με σοβαρότητα χωρίς να παραπλανιέται σε κουτσομπολιά.
Ένα ζήτημα, το οποίο αφορά όλους μας στα πλαίσια μιας πολιτισμικής παράστασης, την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι μας, γιατί, δυστυχώς, αυτά τα οποία διαβάζουμε κάθε μέρα στις εφημερίδες τόσο του κέντρου όσο και της περιφέρειας παράγουν πολιτισμική υποβάθμιση. Έχουμε συνευθύνη άπαντες σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί μειώνουμε τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος πρέπει να εγερθεί πολιτισμικά, να αφυπνιστεί, να λειτουργήσει καλύτερα για να υπάρξει καλύτερη πολιτεία.
Ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να μπορέσω να διαβάσω αυτό το κείμενο. Θα το διαβάσω, όμως, με την ησυχία μου και θα επανέλθουμε, ευελπιστώ κύριε Πρόεδρε, για να έχουμε την ευχέρεια να ξανασυζητήσουμε σύντομα το θέμα. Θα έλεγα προς μια καλόβουλη παρατήρηση, κύριε Τριανταφυλλόπουλε, στο κείμενό σας στην σελίδα 10, χρειάζεται μια επικαιροποίηση των προτάσεών σας σε σχέση με το έβδομο σημείο κατάργησης του όρου «τοπική εφημερίδα», εκεί αναφέρεστε σε εφημερίδες που εκδίδονται από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις κ.ο.κ., ένεκα του γεγονότος ότι πλέον δεν υπάρχει νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την θέση σας ότι ο Περιφερειακός Τύπος αποτελεί πραγματικά ένα δημοκρατικό αντίβαρο απέναντι στα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, που πραγματικά στραγγαλίζουν το πολιτικό σύστημα χρόνια τώρα, όπως αναφέρεστε στο κείμενο, το οποίο στέλνεται προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κύριο Παπανδρέου. Δεν ξέρω και προκύπτει ως ερώτημα από το κείμενό σας, αναφέρεστε «απαιτούμενη δια την ανοχή για κάθε δημόσιο λειτουργό που δεν κατοχυρώνει την απόδοση του 30% διαφημιστικής δαπάνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στα περιφερειακά ΜΜΕ». Θα ήθελα αν γνωρίζετε να μου πείτε την κατανομή αυτού του 30%, πόσο πάει στις εφημερίδες, πόσο πάει στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα; Καλό θα είναι να έχουμε και πίνακες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ( Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων Ε.Ι.Η.Ε.Ε.): Το 12% είναι για τις εφημερίδες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Να έχουμε και στοιχεία γιατί τότε βγάζουμε συμπεράσματα. Ξέρετε οι αριθμοί δείχνουν την ποιότητα σε σχέση με τι γίνεται στο χώρο του Τύπου και παντού.
Επίσης, μια καλόβουλη ερώτηση συνάμα και παρατήρηση. Κατά την λογική «η ισχύς εν τη ενώσει», γιατί είστε τόσες πολλές περιφερειακές ενώσεις ανά την Ελλάδα; Θα μου πείτε μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, στάσεις, διαφορετικά συμφέροντα. Αυτά πρέπει να λειτουργούν έτσι σε μια συντεχνιακή αντίληψη, δεν μπορεί δηλαδή στα πλαίσια ενός υγιούς συνδικαλισμού σε σχέση με το χώρο του Τύπου και την παρουσία του να ενώσετε τις δυνάμεις σας για να γίνεται πιο ισχυροί; Είναι ένας προβληματισμός.
Τέλος, σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά που είστε σήμερα εδώ και να ξέρετε ότι επειδή είναι αναγκαίες οι ανατροπές και πρέπει να γίνουν παντού, πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ ημών και υμών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος.




ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε πρόεδρε, θεωρώ ότι η συνεδρίαση είναι εξαιρετικά σημαντική, κυρίως η πρωτοβουλία την οποία είχατε και που έχει ως αντικείμενο τον ρόλο του τύπου στην ενημέρωση της περιφέρειας. Βέβαια, σπεύδω από την αρχή να σας πω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η αφετηρία μιας προσπάθειας την οποία θα πρέπει να κάνει η Επιτροπή της Βουλής, στην οποία προεδρεύετε, διότι είναι προφανές ότι στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας δε συμμετέχουν μόνο οι επαρχιακές εφημερίδες, όπως ελέχθη και νωρίτερα. Συμμετέχουν και οι τοπικές εφημερίδες, οι τοπικοί ή περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, τα τοπικά ή τα περιφερειακά ραδιόφωνα και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις, που είναι και η νέα εκδοχή της ενημέρωσης, διαφόρων επαρχιακών μέσων.
Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι σήμερα ξεκινάμε μια προσπάθεια, ούτως ώστε να αναδειχθεί, μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, με ποιον τρόπο η κατ’ ουσίαν ενημέρωση των πολιτών, σε συνδυασμό με τα όποια θεσμικά ή άλλης μορφής προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειάς, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τον διάλογο ο οποίος αναπτύσσεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτή είναι μια πρώτη παρατήρηση την οποία ήθελα να κάνω.
Θέλω να σας θέσω και κάποια ερωτήματα. Άκουσα από τον κ. Τριανταφυλλόπουλο να επικαλείται συνεχώς τον όρο «πολιτικό σύστημα». Τον επικαλέστηκε και στο γραπτό κείμενο και στον προφορικό λόγο, για παράδειγμα, για να δικαιολογήσει τη διάσπαση της εκπροσώπησης την οποία έχουμε εδώ μπροστά μας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ το εξής και θέλω να μου δώσετε μια απάντηση. Δηλαδή, εσείς δεν είστε μέλη του πολιτικού συστήματος ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης; Για ποιο πολιτικό σύστημα μιλάτε; Αν μιλάτε για κομματισμό, πείτε το. Αν μιλάτε για προσωπικές σχέσεις διαπλοκής, πείτε το. Αλλά αυτή η γενική προσέγγιση του όρου «πολιτικό σύστημα», η οποία θέτει στο περιθώριο αυτούς που έχουν τις μεγάλες ευθύνες για τη διαμόρφωση και τη στρεβλή λειτουργία της Ελληνικής Πολιτείας, νομίζω ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να επαναπροσεγγίσουμε όλοι μας κάποια πράγματα.
Εγώ είχα την ενημέρωση για την παρούσα συνεδρίαση, προφανώς, μέσα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής μας, αλλά και από μια επιστολή την οποία έλαβα από τον εκδότη μιας εφημερίδας της Καλαμάτας, τον κ. Πλεμένο - εγώ εκλέγομαι στη Λακωνία, για όσους δεν το γνωρίζουν - ο οποίος έχει γράψει κάτι χαρακτηριστικό, κ. Πρόεδρε και νομίζω ότι αποτελεί την πεμπτουσία του προβλήματος της προσπάθειας την οποία θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί για να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών. Από τη μια μεριά, μιλάει για τις πρωτοβουλίες και τα ρίσκα που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά σας, γιατί, προφανώς, μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις και, από την άλλη μεριά, μιλάει για την υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να ξεκαθαρίσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που να επιτρέπει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη έκφραση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Περί αυτού πρόκειται. Αν, λοιπόν, το περιορίσουμε μόνο στο δεύτερο επίπεδο νομίζω ότι κάνουμε λάθος. Στη σημερινή συζήτηση δεν έγινε εκτεταμένη αναφορά σε ό,τι αφορά την ουσία του προβλήματος για την ποιότητα της είδησης, την έγκυρη είδηση και την έγκαιρη είδηση.
Άκουσα την άποψη ότι ο επαρχιακός τύπος και οι επαρχιακές εφημερίδες είναι το δημοκρατικό αντίβαρο στα μεγάλα συγκροτήματα Μ.Μ.Ε. που στραγγαλίζουν το πολιτικό σύστημα. Για άλλη μια φορά αναφέρεται το πολιτικό σύστημα. Εδώ θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν υποκαταστήσει την άσκηση της πολιτικής και θέλω να ξεκαθαρίσετε από την πλευρά σας αν θέλετε να πάρετε το ρόλο αυτόν. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα για μένα. Ποδηγετούν την κοινή γνώμη με στρεβλή είδηση και υποκαθιστούν το λεγόμενο πολιτικό σύστημα. Όταν λέτε πολιτικό σύστημα προφανώς δεν εννοείτε τη Βουλή των Ελλήνων. Προφανώς εννοείτε την κυβερνώσα κάθε φορά παράταξη.
Άρα, αυτό είναι ένα κρίσιμο και μείζον θέμα. Θέλετε να γίνετε «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη»; Εγώ κάνω και κάπως σκληρά ερωτήματα. Διότι δεν είδα από καμία επαρχιακή εφημερίδα, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, να αναφέρεται στην κατάργηση του 2%, ένα προϊόν ανομίας, το οποίο επέτρεπε τη διαπλοκή, όπου το 2% των ακαθάριστων εσόδων απαλλασσόταν από κάθε φορολογία της μέχρι του ποσού των 2 δισ. δραχμών και από 2 δισ. πήγαινε στο 1%. Επρόκειτο για απίστευτο μαύρο χρήμα. Κάποιοι από εμάς που το καταργήσαμε βριζόμαστε και θεωρούμαστε και γραφικοί. Δεν είδα κάτι τέτοιο να αναγράφεται σε καμία εφημερίδα του κέντρου.
Αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Πρόεδρος σε ένα μείζον θέμα και μιλάω πάντα για την ποιότητα της ενημέρωσης. Στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της χώρας, στο περίφημο «OPEN.GOV», αναγράφηκε ότι μεταξύ των προσόντων ήταν και η ξένη γλώσσα για να προσληφθεί κάποιος και ότι τα ποντικά, τα αρβανίτικα και τα βλάχικα ήταν ξένη γλώσσα. Μιλάμε για 1,5 εκατ. Ποντίους και μάλιστα την ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων, που γιορταζόταν στις πρωτεύουσες όλων των νομών, πού αναδείχθηκε και που γράφηκε αυτό το πράγμα; Σχετίζεται και με την υποχρέωση η οποία υπάρχει του επαρχιακού τύπου για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου - και όχι των πολιτικών θέσεων και απόψεων - το οποίο πολλές φορές γίνεται αντικείμενο εμπορίας και εκβιασμών. Ελέχθη νωρίτερα και συμμερίζομαι την άποψη την οποία λέτε. Ίσως οφείλεται στην ανάγκη κάποιων να μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και γι' αυτό θα επιμείνω, κύριε Πρόεδρε, ότι το θέμα της ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας θα πρέπει να είναι γενικότερο και να συμπεριλαμβάνει τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα και όλα αυτά τα οποία ανέφερα νωρίτερα.
Λειτουργούμε σε ένα καθεστώς. Ποια είναι τα πιεστήρια τα οποία λειτουργούν σήμερα και τα οποία εξυπηρετούν την δική σας έκδοση; Γνωρίζω ότι είναι σε άθλια κατάσταση από επιχειρηματικής πλευράς τα περισσότερα απ' αυτά. Είναι ζήτημα αν επιβιώσουν 2 ή 3. Σε τι βαθμό υπάρχει εξάρτηση των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων από τα πιεστήρια; Ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας; Ξέρω καλά τι συμβαίνει με τα πιεστήρια. Ποιος είναι ο ρόλος του επαρχιακού τύπου στο πολιτικό μάρκετινγκ; Άκουσα αυτόν τον δόκιμο όρο. Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να υπερηφανεύεται αφού υπάρχει και έμμεση ομολογία τη δημιουργία του πολιτικού μάρκετινγκ, διότι λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις οι οποίες μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τα όρια του ποινικού νόμου, από τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα, μέχρι οτιδήποτε άλλο.
Εδώ, λοιπόν, στον ναό της δημοκρατίας, εδώ που λειτουργεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και καταγράφει αυτήν την άποψη και θέτει τέτοια ερωτήματα ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει βαθειά στη λειτουργία του τύπου, κυρίως του επαρχιακού τύπου. Νομίζω ότι ήταν ατυχές από την πλευρά σας να συνδεθεί η προσπάθεια στήριξης των επαρχιακών εφημερίδων με τη λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, διότι, καταρχάς, δεν υπάρχει περιφερειακή συνείδηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκφράζω μια προσωπική άποψη. Ήταν ατυχές από την πλευρά σας να το συνδέσετε με αυτήν την ιστορία, όταν είναι «αδειανό πουκάμισο» η ιστορία του νέου θεσμού αυτού από πλευράς θεσμικών, διοικητικών και οικονομικών προϋποθέσεων, και, δυστυχώς - λυπάμαι που το λέω - δεν πάει καλά και ούτε πρόκειται να πάει καλά, επειδή δεν έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις τις οποίες ανέφερα.


(Συνέχεια ομιλίας κ. Γρηγόριου Αποστολάκου)


Εκτιμώ ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, κύριε Πρόεδρε, να βάλουμε τα πράγματα, όσο μπορούμε, σε σωστή βάση. Ειλικρινά, πιστεύω, ότι θα αντιμετωπίσετε πάρα πολλά προβλήματα. Η έννοια της κρατικής διαφήμισης εδώ, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κρατική διαφήμιση, δεν θα υπάρχει κρατικός φορέας ο οποίος θα διαχειρίζεται την κρατική διαφήμιση. Προφανώς, θα πρέπει να δείτε με άλλη προσέγγιση, με τη λογική που έβαλε ο κ. Πλεμμένος, τη λογική των επιχειρηματικών ρίσκων, του ανταγωνισμού και των συνεργασιών. Δηλαδή, όποιος στην πίσω πλευρά του μυαλού του εξακολουθεί να έχει το ξεπερασμένο από τη φορά των πραγμάτων μοντέλο της κρατικής παρουσίας για την ενίσχυση του περιουσιακού τύπου, νομίζω, σίγουρα, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Κατέγραψα αυτές τις σκέψεις με πολύ αγάπη, με πολύ φροντίδα στη γενική προσέγγιση και γενικά πιστεύω, ότι στη δύσκολη εποχή που περνάμε και θα περάσουμε, θα επιβιώσουν οι ικανοί και όχι οι ανίκανοι και αυτοί που θα πιάσουν το μήνυμα των καιρών. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, δεν αρκούν μόνο οι λύσεις των θεσμικών προβλημάτων, θέλει πια, στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας, να αντιμετωπιστεί το πράγμα με διαφορετικούς όρους και προσεγγίσεις. Σας ευχαριστώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.)) : Κύριε Αποστολάκο, την επιστολή του κ. Πλεμμένου τη διαβάσατε στην εφημερίδα ή σας την έστειλε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ : Μου την έστειλε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ : Μπορώ να την έχω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ : Ναι, βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Μαργέλης.
ΣΠΥΡΟΠΑΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ : Άκουσα με πάρα πολύ προσοχή τι είπαν και οι τέσσερις κύριοι και εκτίμησα ιδιαίτερα ότι έβαλαν τα θέματα με εξαιρετική ευπρέπεια και με σοβαρότητα. Προφανώς, συμφωνώ σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν και θα προσπαθήσω να μην επαναλάβω όλα όσα είπαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι. Όλοι βιώνουμε την κατάσταση που ζει σήμερα η χώρα μας. Εγώ την αποτυπώνω με τις λέξεις σύγχυση, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, φόβος, τρόμος μερικές φορές, που οδηγεί τους Έλληνες πολίτες και σε παραίτηση ακόμη, αντί να είναι πρωταγωνιστές και ενεργοί και να προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα, αναγκάζονται μέσα σε αυτό το κλίμα, και του λαϊκισμού, που εύστοχα είπατε, να γίνονται παρατηρητές, κακώς βέβαια, και κριτές των πραγμάτων και των εξελίξεων. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το κλίμα, στο οποίο, βέβαια, συμβολή έχουν και τα Μ.Μ.Ε. της Αθήνας, τα οποία λειτουργούν στη δική τους λογική και φιλοσοφία και στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Εγώ νομίζω ότι η ελπίδα που μπορεί να προκύψει για την αναστροφή αυτού του κλίματος, πέρα από τις ενέργειες και τις ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και από το δικό σας ρόλο, δηλαδή, και από το ρόλο του επαρχιακού, του περιφερειακού Τύπου, του τοπικού Τύπου, που είναι περισσότερο λειτούργημα στην δική μου την αντίληψη και λιγότερο επιχείρηση, που είναι πιο κοντά στους Έλληνες πολίτες και στα προβλήματα και πιο μακριά από τα κέντρα των συμφερόντων. Χρειάζεται στη χώρα μας όλοι να βάλουμε πλάτη, να συμβάλλουμε να αλλάξει αυτό το κλίμα της μιζέριας, το οποίο δεν μας οδηγεί πουθενά και εσείς έχετε ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό και χαίρομαι που το θέσατε με τέτοιο τρόπο που μου δίνετε την ευκαιρία να το επισημάνω.
Θα ήθελα να πω ότι προφανώς το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούμε όλοι έχει τεράστια σημασία. Προφανώς, οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν και οφείλουμε να το κάνουμε. Όμως, μέσα στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργούμε όλοι μας και εμείς ως βουλευτές και όσοι είναι δήμαρχοι και νομάρχες και οποιοδήποτε ρόλο έχουν στην κοινωνία και εσείς ως Τύπος. Και μέσα στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο όλοι μπορεί να είμαστε καλύτεροι ή να είμαστε και χειρότεροι. Το λέω αυτό για να βγω και από τη δική μας ευθύνη, σε οποιοδήποτε επίπεδο λειτουργεί ο καθένας, το δικό μας τομέα ευθύνης, το δικό μας ρόλο, τη δική μας δυνατότητα για να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα, να λειτουργήσουμε καλύτερα. Δηλαδή, εντάξει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε, να το βελτιώσουμε, να το κάνουμε καλύτερο, όμως και ο δικός μας ρόλος και ο δικός σας ρόλος στην ελληνική περιφέρεια για να κατακτήσουμε τη διαφάνεια που είπαμε νωρίτερα και την αντικειμενικότητα. Αυτές είναι σημαντικές αξίες, οι οποίες, προφανώς, μπορούν να θεσμοθετούνται, αλλά δεν επιβάλλονται, νομίζω κατακτώνται και υπηρετούνται. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη.
Έχουμε παραδείγματα φωτεινά στην ελληνική περιφέρεια που ο Τύπος υπηρετεί αυτές τις αξίες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, φωτεινά παραδείγματα που ο Τύπος στην ελληνική περιφέρεια προωθεί και να αναδεικνύει ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ο ρόλος που μπορεί να έχει ο Τύπος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και κυρίως, στην ελληνική περιφέρεια. Η ελληνική περιφέρεια, εγώ είμαι από τη Λευκάδα, είναι ο μικρότερος νομός της Ελλάδας, αλλά πιστεύω ότι τα νησιά του νομού της Λευκάδας είναι τα ομορφότερα νησιά της χώρας και έχουν και τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πιστεύω, ότι η ελληνική περιφέρεια συνολικότερα, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα πολλά και μεγάλα, έχει ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, έχει ιστορία, πολιτισμό, μνημεία, παράδοση, δηλαδή, έχει δυνατότητες και οφείλουμε όλοι μας και εμείς από τη δική μας πλευρά και εσείς από τη δική σας πλευρά- και εμένα με ενδιαφέρει αυτό, ο αναπτυξιακός ρόλος του Τύπου στην ελληνική περιφέρεια- να προβάλουμε αυτές τις δυνατότητες, να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που αξιοποιούν αυτές τις δυνατότητες είτε έχουν σχέση με την καινοτομία είτε αυτό που είπα νωρίτερα, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας. Νομίζω, είναι κακός ο ρόλος Τύπου που απαξιώνει τα πάντα, που ισοπεδώνει τα πάντα και είναι θετικός και για την ανάπτυξη της περιφέρειας ο ρόλος του Τύπου που αναδεικνύει αυτές τις δυνατότητες, που στηρίζει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και που ο ίδιος παίρνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Καρασμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω που αποδεχθήκατε την πρότασή μου, η Επιτροπή να ασχοληθεί διεξοδικά με τα προβλήματα του περιφερειακού Τύπου και να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Πρέπει να ευχαριστήσω και εγώ τον κ. Καρασμάνη, γιατί ως διάδοχός του, απεδέχθηκα την πρόταση, αλλά η ιδέα ήταν του ιδίου, που με έντονο τρόπο και πιεστικό ζήτησε την σύγκληση αυτής της Επιτροπής. Τον ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Πιστεύω, ότι αποτελείτε την εγγύηση ότι η Επιτροπή Περιφερειών θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα στον εθνικό της ρόλο. Το λέω αυτό, γιατί στα επτά χρόνια λειτουργίας της, η Επιτροπή έχει εντοπίσει πάρα πολλά προβλήματα και μάλιστα, έχει δρομολογήσει και υπέδειξε βιώσιμες λύσεις. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος της Επιτροπής και πιστεύω, ότι μπορεί η Επιτροπή να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός Τύπος, τον οποίο πρέπει να κρατήσουμε όρθιο, γιατί όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο περιφερειακός Τύπος στην ενημέρωση, στην πληροφόρηση. Είναι αυτός που εντοπίζει, ιεραρχεί, αναδεικνύει τα τοπικά προβλήματα και διεκδικεί μαχητικά την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το σημαντικότερα για μένα είναι ότι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που υπάρχουν στην περιφέρεια, που άλλωστε, είναι και αυτός ο ρόλος της Επιτροπής των Περιφερειών, δηλαδή, να συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Πρέπει, λοιπόν, η κεντρική εξουσία να σκύψει περισσότερο πάνω στα προβλήματα του περιφερειακού Τύπου, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν φθάνει. Εκείνο που για μένα χρειάζεται, είναι αυτό ακριβώς που ειπώθηκε από τους εκπροσώπους, να υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση, να προωθηθεί, δηλαδή, ένα ξεκάθαρο, διαφανές πλαίσιο λειτουργίας τους περιφερειακού Τύπου που θα αντικαταστήσει τις παλιές αυτές αγκυλώσεις, αναχρονιστικές αντιλήψεις και εμπόδια και αδικίες. Για μένα είναι αδιανόητο στην εποχή της απελευθέρωσης, να έρχεται η Πολιτεία, η κεντρική εξουσία και να βάζει εμπόδια στην κυκλοφορία στην έκδοση των εφημερίδων. Να λέει, δηλαδή, στον εκδότη, δεν έχεις το δικαίωμα να εκδόσεις μια δεύτερη εφημερίδα, άσχετα εάν αυτή η εφημερίδα εκδίδεται 20 και 30 χρόνια, γιατί δεν θα έχεις το δικαίωμα να παίρνεις κρατικές δημοσιεύσεις. Το θεωρώ πάρα πολύ αναχρονιστικό, τη στιγμή που εδώ στην Αθήνα υπάρχουν συγκροτήματα που εκδίδουν δύο και τρεις εφημερίδες. Άρα, λοιπόν, αυτό πρέπει να το δούμε και αυτή η αναχρονιστική αντίληψη να εξαλειφθεί. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που είπε η παρελθούσα προεδρία, τον περιορισμό της ατέλειας του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ. Φοβάμαι πολύ ότι αυτό θα δημιουργήσει προσχώματα απροειδοποίητα στη λειτουργία του περιφερειακού Τύπου και αυτό θα αποβεί εις βάρος της ενημέρωσης.




(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ)
Δηλαδή, στην προσπάθεια του ο εκδότης θα δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του περιφερειακού τύπου και αυτό θα είναι απροειδοποίητο και θα αποβεί εις βάρος της ορθής ενημέρωσης. Δηλαδή, στην προσπάθεια του ο εκδότης να περιορίσει το κόστος λειτουργίας, θα περικόψει την κυκλοφορία του τύπου, στα απομακρυσμένα χωριά. Δεν θα πηγαίνει η εφημερίδα στο καφενείο, ώστε να μπορεί να τη διαβάσει ο πολίτης.
Άρα, λοιπόν, η προσπάθεια της Επιτροπής μας πρέπει να στραφεί προς αυτά τα προβλήματα. Θα επικεντρωθώ στο εξής. Πριν η νομοθετική παρέμβαση υλοποιηθεί και πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, να περάσει από την Επιτροπή Περιφερειών, παρουσία όλων των Βουλευτών της ελληνικής περιφέρειας, ώστε να γίνει μια διεξοδική συζήτηση γύρω από αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, παρουσία του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού. Ευχαριστώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ο κύριος Μαρκάκης έχει το λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ : Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., θα ήθελα να καλωσορίσω το Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Ήταν πολύ ορθή, εκ μέρους της Επιτροπής μας, η πρόσκλησή τους. Το λέω αυτό, διότι προέρχομαι από την περιφέρεια της Μαγνησίας, που, όπως θα ξέρουν και οι κύριοι του Δ.Σ., έχει παράδοση σε σοβαρές εφημερίδες, όπως είναι « ο ταχυδρόμος», «η Θεσσαλία» και σήμερα, σε περιφερειακό επίπεδο, «η ελευθερία», στη Λάρισα.
Εκτός από τη δημοκρατική συνείδηση, που καλλιεργεί ο περιφερειακός τύπος, ο βασικός του ρόλος είναι να προβάλει τα τοπικά θέματα, ιδίως σήμερα, που η ηλεκτρονική εποχή, κάνει τις αθηναϊκές εφημερίδες να προβάλλονται από πολύ νωρίς και να παρέχουν θέματα γενικού ενδιαφέροντος πολύ γρήγορα στους ενδιαφερόμενους. Αυτό, που διακρίνει τον επαρχιακό τύπο, είναι η προβολή, η διεκδίκηση, των τοπικών θεμάτων, ακόμα και του Κοινοβουλευτικού Έργου των ανθρώπων, που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.
Δεν γνωρίζω τις πολιτικές πεποιθήσεις του Δ.Σ., αλλά απορώ για το πώς δεν αγανακτούν, όταν μιλούσαν οι συνάδελφοι μου για κρατική διαφήμιση, όταν οι συνάδελφοι της Ν.Δ. λένε σήμερα ότι η κρατική διαφήμιση γίνεται με κομματικά κριτήρια. Φαντάζομαι ότι, πριν δύο χρόνια, θα υπήρχαν συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που θα έλεγαν ότι η κρατική διαφήμιση μοιράζεται με κομματικά κριτήρια. Δηλαδή, και οι δύο κυβερνώντες, από το 1974, είναι σίγουρο ότι μοίραζαν την κρατική διαφήμιση με κομματικά κριτήρια. Έχω την εικόνα ότι ιδιοκτήτες επαρχιακών εφημερίδων, ζητούσαν από τους τοπικούς Βουλευτές και τους παρακαλούσαν να δημοσιεύσουν μια κρατική διαφήμιση είτε αυτή ήταν του ΟΠΑΠ είτε κρατικών τραπεζών είτε ιδιωτικών. Αυτό είναι γεγονός, που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας. Δεν γνωρίζω αν λειτουργεί ακόμα και σήμερα, παρόλο, που οι διαφημίσεις του ΟΠΑΠ μοιράζονται, μέσω εταιρειών. Φαντάζομαι ότι δεν έχει εκλείψει ακόμα ο κομματισμός ή αυτό το δικομματικό σύστημα. Δεν ξέρω, εάν και εσείς θέλετε να έχετε ένα αντικειμενικό σύστημα ή σας αναγκάζουν. Σαν Δ.Σ., προφανώς το διεκδικείτε, αλλά σαν ένας ιδιοκτήτης που θέλει να επιβιώσει η εφημερίδα του, προφανώς, ξέροντας πώς λειτουργεί το σύστημα, θα απευθυνθεί στον τοπικό Βουλευτή, που ίσως, εάν έχει και κυβερνητική θέση, να μπορεί να του εξασφαλίσει μια κρατική διαφήμιση.
Αυτό το οποίο ήθελα να πω είναι ότι πρέπει και εσείς να διασφαλίσετε το χώρο σας από ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν, μέσω των εφημερίδων, να κάνουν «αρπαχτές» ή έστω να δημιουργήσουν έμμεσους ή άμεσους εκβιασμούς στα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά στον ημερήσιο τύπο. Συνήθως, αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται στον επαρχιακό εβδομαδιαίο τύπο, όπου εμφανίζονται άτομα, που βγάζουν μια εφημερίδα, για να εκβιάσουν πολιτικά πρόσωπα. Μετά, όταν φτάσουν στα δικαστήρια, μπορεί να έχει κλείσει η εφημερίδα τους και να μην έχουν καμία συνέπεια.
Μιας και πιστεύω ότι η κρατική διαφήμιση σιγά-σιγά θα καταργηθεί ή θα περιοριστεί σημαντικά, ιδιαίτερα με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα, και εσείς θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε υγιείς επιχειρήσεις και να δείτε τα οικονομικά σας μεγέθη. Δηλαδή, σε κάθε πόλη, σε κάθε περιφέρεια, γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες πόσος είναι ο αριθμός των φύλων, που μπορούν να πουλήσουν. Για παράδειγμα, εάν πουλάει κάποιος 5.000 φύλλα, με ένα ευρώ το ένα, το μήνα θα έχει 5.000 ευρώ. Εάν πάρουμε ότι θα έχει και κάποια έσοδα από τις διαφημίσεις, τότε το budget, που ελαττώνεται συνέχεια, είναι καθορισμένο. Δεν μπορεί, λοιπόν, αυτή η επιχείρηση να έχει 10 δημοσιογράφους ή περισσότερα έξοδα μαζί με τα εκτυπωτικά, από αυτά που μπορεί να βγάλει με διαφανή τρόπο.
Οι εφημερίδες πρέπει να γίνουν αξιόπιστες, να έχουν μεγάλη κυκλοφορία, για να μπορεί να τις αγοράσει ο κόσμος και έτσι θα προσελκύσετε και τις ιδιωτικές διαφημίσεις. Αυτά που σας λέω, βέβαια, τα ξέρετε και εσείς, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προσαρμοστείτε και ο καθένας να κάνει τις επιχειρήσεις του υγιείς. Θα επιμείνω και θα σταματήσω σε μια προσπάθεια, που έκανα, για την επιβίωση του επαρχιακού τύπου, τουλάχιστον, ως προς τα δημοσιεύματα που έχετε μέσω των Ο.Τ.Α.. Για τις υποχρεωτικές διαφημίσεις είτε αυτές είναι εργολαβίες ή διακηρύξεις μελετών κ.λπ., όσο ασχολούμουν με τη διοίκηση, ήξερα ότι κανένας εργολάβος δεν πληρωνόταν, εάν δεν πήγαινε απόδειξη ότι έχει πληρώσει τις εφημερίδες επαρχιακού τύπου. Παρουσιάστηκαν, όμως, φαινόμενα και γι΄ αυτό αναγκαστικά να κάνω και ερώτηση, να έχει τελειώσει το έργο, να έχει πληρωθεί ο εργολάβος και ο ιδιοκτήτης να μην έχει πάρει τις αμοιβές των διαφημίσεων. Αυτό έχει και σαν περαιτέρω συνέπεια, να φτάνετε να πληρώσετε το Φ.Π.Α. , το οποίο δεν είχατε εισπράξει ήδη. Δεν ξέρω αυτό το φαινόμενο εάν έχει εκλείψει ούτε ξέρω που οφείλεται. Προφανώς, στην κακοδιοίκηση των ΟΤΑ και της δημόσιας διοίκησης, όπου οι υπόλογοι πλήρωναν εργολάβους, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ελπίζω και αυτό το φαινόμενο να εκλείψει, διότι είναι μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για τις εφημερίδες της επαρχίας και προφανώς η πολιτεία και εσείς οι ίδιοι πρέπει να το διεκδικήσετε. Όσο επιτρέπετε σε παραμορφωτικά φαινόμενα είτε κομματική διαφθορά να ενισχύονται και να αποσιωπούνται, θα φτάσετε σε σημείο όλα αυτά να έχουν αντίκτυπο στην μη καλή λειτουργία σας και στη μη αντικειμενική εκπροσώπηση του τύπου.
Επίσης, να προσέξετε αυτό που κάνετε εμμέσως, δηλαδή, την προβολή των πολιτικών προσώπων. Να μην τους βλέπετε σαν σημείο εκμετάλλευσης, διότι ούτως ή άλλως, τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν τα πολλά χρήματα να σας δώσουν στις παραμονές εκλογών. Να προβάλετε αντικειμενικά τη δραστηριότητα καθενός, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει, διότι πολλές φορές η δραστηριότητα των τοπικών Βουλευτών είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη δύναμη των κομμάτων. Ευχαριστώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Ντόλιος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ : Θα ήθελα να ξεκινήσω από το ότι σας είναι γνωστό ότι η Επιτροπή αυτή δεν έχει νομοθετικές αρμοδιότητες. Επομένως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η συζήτηση, η πολύτιμη και πολύ χρήσιμη, που κατέληξε, απ’ ό,τι φαίνεται σε έναν κοινό τόπο, δεν θα πρέπει απλώς να μεταφερθεί, αλλά να αποτελέσει αντικείμενο μιας ιδιαίτερης συζήτησης με το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο. Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει ένας κοινός τόπος για καίρια ζητήματα, τα οποία συζητήθηκαν σήμερα.
Δεύτερον, δεν θα ήθελα να εξαντληθώ σε νουθεσίες απέναντι στον περιφερειακό και επαρχιακό τύπο. Θα κάνω μια επισήμανση. Αποκρουστικά φαινόμενα συναλλαγών και λειτουργίας, έξω από τα πλαίσια της δεοντολογίας, υπάρχουν και στον περιφερειακό τύπο. Αποκρουστικά φαινόμενα, τα οποία πληγώνουν την δημοκρατία την τοπική και βεβαίως επηρεάζουν και το σώμα της δημοκρατίας. Αυτά είναι ζητήματα μιας άλλης συζήτησης.




(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΟΛΙΟΥ)


Θα κάνω μια επισήμανση. Αποκρουστικά φαινόμενα συναλλαγών και λειτουργίας έξω από τα πλαίσια της δεοντολογίας υπάρχουν και στον περιφερειακό τύπο. Αποκρουστικά φαινόμενα, τα οποία πληγώνουν τη δημοκρατία, την τοπική δημοκρατία και βεβαίως, επηρεάζουν και το σύνολο της δημοκρατίας. Είναι ζήτημα μιας άλλης συζήτησης.
Η τρίτη επισήμανση που θέλω να κάνω αφορά το εξής. Σχέση του κράτους και του περιφερειακού τύπου μέσω κρατικής διαφήμισης και τα λοιπά. Νομίζω ότι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα είναι το ότι η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία με τη συνδρομή της κεντρικής κρατικής γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, ελέγχει τα πάντα. Δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο. Έχουν γίνει την τελευταία περίοδο σοβαρές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για την απελευθέρωση του τύπου και ιδιαίτερα του περιφερειακού τύπου; Έχουν γίνει αλλαγές και θα πρέπει να σταθούμε σε αυτά τα θετικά ζητήματα. Π.χ. οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζονται μέσω των δημοσίων επενδύσεων και μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης εδώ και δεκαετίες. Μια αλλαγή που έγινε πρόσφατα, πριν μία εβδομάδα. Το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων σ' αυτή τη χώρα πέρασε από το κράτος, από την κυβέρνηση, από τους Υπουργούς στις αρετές περιφέρειες. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχόλησε δεκαετίες, είναι μια κολοσσιαία αλλαγή. Θα επαναλάβω τη λέξη και επιλέγω να χρησιμοποιώ τον υπερθετικό βαθμό. Είναι μια κολοσσιαία αλλαγή και αυτά τα ζητήματα δεν έχουν τονιστεί. Αυτή την περίοδο της κρίσης που αμφισβητούνται οι πάντες και τα πάντα, αυτές οι μεγάλες αλλαγές προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της δημοκρατίας δεν έχουν συζητηθεί. Δεν γίνονται κυρίαρχα ζητήματα. Συνέβη εντελώς αναίμακτα και αθόρυβα.
Μετετάγησαν 3.000 κρατικοί υπάλληλοι σε αιρετές περιφέρειες. Δεν είδα να γίνεται πουθενά θέμα. Υπάρχουν άλλα παραδείγματα; Υπάρχουν. Δημόσια διοίκηση. Απελευθερώνεται από τα δεσμά της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κανένας Υπουργός, κανένας πρόεδρος φορέα δεν μπορεί πλέον να ορίζει, να διορίζει διευθυντές τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων. Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές. Μπορούμε να μεταφέρουμε αυτά τα παραδείγματα στην υπόθεση του περιφερειακού τύπου; Μπορούμε. Λέμε κράτος και περιφερειακός τύπος. Εδώ όμως, θα πρέπει να δείτε και εσείς και εμείς ότι ο περιφερειακός τύπος στην έντυπη μορφή του ή στην ηλεκτρονική μορφή του, γενικώς ο τύπος στην Ελλάδα, είναι ένας τομέας υπερτροφικός. Είναι πάρα πολύ μεγάλος και αυτό οφείλεται στην κρατική ενίσχυση. Είναι υπερτροφικός γιατί ως ένα βαθμό είναι κρατικοδίαιτος. Είναι μια επισήμανση, η οποία θα πρέπει να γίνει. Μπορεί να ζήσει ο περιφερειακός τύπος χωρίς τη στήριξη του κράτους; Δεν μπορεί να ζήσει. Είναι πολύτιμη η λειτουργία του στα πλαίσια της τοπικής δημοκρατίας, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη στήριξη του κράτους. Εδώ μπαίνει το ζήτημα. Πώς θα υπάρξει αυτή η στήριξη του κράτους με έναν τρόπο απολύτως διαφανή σε ένα απόλυτο διαυγές περιβάλλον; Εδώ, θα αναφερθώ στο κοινό τόπο, ο οποίος διαμορφώθηκε σήμερα εδώ από συναδέλφους βουλευτές και στους οποίους μπορούμε να σταθούμε.
Το ένα είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση. Θέλω να σημειώσω και νομίζω ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό, εάν κατάλαβα καλά από τη συζήτηση, ότι η ατέλεια των ΕΛ.ΤΑ. διατηρείται μόνο για τον έντυπο τύπο της περιφέρειας. Είναι σημαντικό ζήτημα. Τη στιγμή που χιλιάδες έντυπα που υποδύονται τύπο ή περιφερειακό τύπο έχουν εξαιρεθεί πλέον και καλώς εξαιρέθηκαν. Περιοδικά, φυλλάδια ποικίλης ύλης, διαφημιστικά και τα λοιπά. Διατηρείται λοιπόν η ατέλεια. Αυτό είναι το ένα ζήτημα του κοινού τόπου.
Το δεύτερο ζήτημα του 30%. Υπάρχει νόμος για τον τύπο της περιφέρειας και η επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε εδώ. Η αγορά στην Αττική είναι πολύ μεγάλη, δεν είναι το ίδιο μεγάλη στην ελληνική περιφέρεια, επομένως το 30% θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Θέλω να σας πω ότι αναφέρομαι στα ζητήματα αυτά, γιατί είχα τη δυνατότητα, την ευκαιρία και την πρόνοια εάν θέλετε, πριν έρθω στην Επιτροπή να έχω μια συζήτηση με τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, τα οποία είναι αποφασισμένα και σημειώστε το αυτό, το 30% της κρατικής διαφήμισης να οδεύσει προς τον περιφερειακό τύπο και να τηρηθεί. Θέλω αυτό κ. Πρόεδρε, να το σημειώσουμε και εμείς και να είναι από τα θέματα συζήτησης μας.
Το τρίτο θέμα, το οποίο θέλω να σταθώ είναι το εξής. Πρόσβαση στο σύνολο της κρατικής διαφήμισης. Δεν την έχετε. Δεν υπάρχει πρόεδρος στο σύνολο της κρατικής διαφήμισης και εδώ, επίσης η Επιτροπή μας θα πρέπει να αναλάβει μια δέσμευση και να αφορά το σύνολο της κρατικής διαφήμισης. Λέω συγκεκριμένα πράγματα για να ξέρετε με τι θα φύγουμε από εδώ και ποια είναι ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι είναι κοινός στόχος.
Τέταρτη επισήμανση. Επιτρέψτε μου τη λέξη, δεν είναι η κατάλληλη αλλά είναι πολύ παραστατική. Αυτό το «νταβατζιλίκι» των ενδιάμεσων διαφημιστικών εταιρειών, μέσω των οποίων μοιράζεται η κρατική διαφήμιση περικεκομμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό και μάλιστα χωρίς να ξέρει κανείς σε ποια μέσα πάει, πρέπει να σταματήσει τώρα, άμεσα. Επειδή έγινε κουβέντα και για τον Ο.Π.Α.Π., εγώ σας είπα ότι είχα κάποιες επικοινωνίες πριν έρθω εδώ, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία θα βάζει τέλος τους ενδιάμεσους διαφημιστές αυτού του είδους.
Θέλω να κάνω μια πέμπτη επισήμανση. Τα κριτήρια. Εδώ θα χρειαστεί γενναιότητα από εσάς. Εγώ λέω ότι το 30% και το πώς μοιράζονται οι κρατικές διαφημίσεις θα πρέπει να γίνεται μέσα από μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά θα συμμετέχετε κι εσείς. Αυτός ο μεγάλος αριθμός μέσων, έντυπων ή ηλεκτρονικών είναι γνωστό, ότι δεν μπορεί να επιβιώσει, δεν μπορεί να ζήσει. Είναι γνωστό ότι στις περιφέρειες πάρα πολλές εφημερίδες και πάρα πολλά ηλεκτρονικά μέσα πρέπει να κλείσουν. Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους, ούτε από την ποιότητά τους, ούτε από την κυκλοφορία τους, ούτε από την ακροαματικότητα τους, ούτε από τίποτα. Την ευθύνη για το ποια είναι τα κριτήρια και το πώς εφαρμόζονται και εξετάζονται αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να την αναλάβουμε από κοινού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Θα κλείσω αυτή την τοποθέτηση λέγοντας το εξής. Αυτή την περίοδο της κρίσης, στην οποία βγαίνουν μόνο τα αρνητικά στοιχεία της όποιας προσπάθειας γίνεται -γίνονται και πολύ σημαντικά θετικά πράγματα- είναι μια ευκαιρία να επιλύσουμε μια σειρά ζητημάτων. Αναφέρθηκα προηγουμένως σε δύο παραδείγματα. Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα. Κύριε Πρόεδρε, μιας και έγινε αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να απελευθερώσουμε τον τύπο και ειδικότερα τον περιφερειακό τύπο από τα δεσμά της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας μέσα από κανόνες, τους οποίους θα αποδεχθούμε όλοι και θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και εμείς και εσείς, ότι αυτούς τους κανόνες δεν θα επιχειρήσουμε να τους καταστρατηγήσουμε, μέσω των γνωστών τρόπων, δεν θα επιχειρήσουμε να αφήσουμε παράθυρα σε νομοθεσία, τα οποία επιτρέπουν την καταστρατήγησή τους και βεβαίως η εφαρμογή αυτών των κανόνων πονάει. Πάντα πονάει. Καμιά φορά οι οριζόντιες εφαρμογές σωστών μέτρων μαζί με ξερά καίνε και κάποια ώρα. Θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, αλλιώς αλλαγές δεν γίνονται.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πριν δώσω το λόγο στους προσκεκλημένους μας, θέλω να σας ενημερώσω ότι ο κ. Μόσιαλος επικοινώνησε μαζί μου και ζήτησε να τον ενημερώσουμε πλήρως. Μάλιστα ζήτησε και υπηρεσιακά τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης. Θα του στείλουμε και τα σημειώματα σας από σήμερα κιόλας, προκειμένου να έχει αυτό το πλούσιο υλικό που κατετέθη σήμερα.
Το δεύτερο είναι ότι θα σας ενημερώσουμε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία, πότε στην τηλεόραση της Βουλής όπου έχει ένα μερίδιο ακροαματικότητας, καλό μερίδιο, υπό την έννοια ότι είναι και άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν κάθε φορά κι έναν άλλο λόγο και όχι τον τρέχοντα λόγο. Το τρίτο είναι ότι μπορείτε από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, να πάρετε και τις κασέτες για οποιαδήποτε χρήση των όσων διεμήθησαν σήμερα για να κάνετε χρήση και στα έντυπα αλλά και στην τηλεόραση.
Το λόγο έχει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.)): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μη γνωρίζοντας περισσότερα πράγματα και τη διαδικασία, μια δεύτερη συζήτηση σε επίπεδο ερωτήσεων, την οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντική για να έχουμε ερωτήσεις και απαντήσεις. Να μην μείνουμε δηλαδή σφιχτά στην διαδικασία.




(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.))
Επειδή επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Μόσιαλος, είπε ο κύριος Ντόλιος πριν από λίγο ότι έκανε συζήτηση με τα αρμόδια όργανα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Ενημέρωσης που υπάγεται; Υπάγεται τελικά στον πρωθυπουργό; Θα είναι στον κύριο Μόσιαλο; Είναι μείζον για μας να πάρουμε μία απάντηση. Πάρτε μία πρωτοβουλία και ενημερώστε μας στη διάρκεια της ημέρας. Νιώθουμε ότι είμαστε μετέωροι για πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό που ήρθε με τον εφαρμοστικό νόμο τώρα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και ο κ. Μόσιαλος και η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν έχουμε κάποια άμεση απάντηση, θα σας τη δώσουμε. Κύριε Πρόεδρε, ίσως και από άποψη timing όπως λένε οι Αμερικανοί, είναι κατάλληλος ο χρόνος που τίθεται το θέμα. Από την άλλη πλευρά, να σας πω περισσότεροι Υπουργοί δεν έχουν ορκιστεί ακόμα γιατί δεν έχει αποστασιοποιηθεί η νέα διάταξη και δεν έχουν διαχωριστεί, για να λάβουν υπόψη και τις προτάσεις που λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μείνει η Γραμματεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα χρειαστούμε ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα. Άρα, θα μπορούμε αύριο να νομοθετήσουμε, να κατεβάσουμε τροπολογίες και να προχωρήσουμε. Εάν φύγει η Γραμματεία και πάει κάπου αλλού, μπλέξαμε ξανά σε ένα φαύλο κύκλο με νέα προεδρικά διατάγματα, το οποίο θα μας πάει κάποιους μήνες πίσω που είναι επίφοβο για εμάς. Σημασία έχει ένα πράγμα, ότι εμείς συνολικά από τις τοποθετήσεις θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου. Εμείς στην από εδώ μεριά δεν εκφράζουμε κόμματα, ούτε έχουμε καμία κομματική χροιά ο καθένας μας. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον κλάδο μας. Η διαφορετικότητα είναι ότι είμαστε ημερήσιες, εβδομαδιαίες εφημερίδες και είναι περισσότερες οι ενώσεις από μία. Είναι μεγάλη κουβέντα την οποία δεν υπάρχει λόγος να αναπτύξουμε τώρα. Θέλω να σταθώ πάρα πολύ σε αυτό που θεωρώ μείζον από πράγματα που ακούστηκαν από τους Βουλευτές, που επιβεβαιώνεται ακριβώς η αναγκαιότητα αυτής της συζήτησης ως τον πρώτο σπόρο στην θεμέλιο λίθο για να προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Δηλαδή, να είναι πιο κοντά τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και ο Τύπος με τους Βουλευτές, ώστε να προλαμβάνουμε λάθη τα οποία ψηφίζονται σε επίπεδο νομοσχεδίων που έρχονται πολλές φορές σε θερινά τμήματα, βιαστικά και τελικά τα πληρώνουμε εμείς. Από εκεί και πέρα εμείς θα δώσουμε όλη μας τη δύναμη και την ψυχή να ανοίξει το θέμα και για τις ηλεκτρονικές εφημερίδες αλλά και γενικότερα για τον ρόλο των ΜΜΕ. Μπορούμε να έχουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις.
Σήμερα όμως βρεθήκαμε εδώ μετά από συνεννόηση που είχαμε η Ένωσή μας κι εγώ προσωπικά με τον κύριο Καρασμάνη με αφορμή μια συζήτηση που έγινε στη Βόρεια Ελλάδα και πραγματικά βάζουμε το «νερό στο αυλάκι» γιατί; Περιφερειακές εφημερίδες σημαίνει ότι είμαστε οι τελευταίοι «γραφιάδες», που παράγουμε πολιτική σκέψη και παράγουμε την είδηση κατά βάση και από αυτή εξαρτιόνται και οι ηλεκτρονικές σελίδες και τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα, τοπική τηλεόραση και τα ραδιόφωνα. Στο μεγάλο θέμα που μας βάζετε τι σημαίνει Τύπος περιφέρειας, σημαίνει αυτό που βάζει τις βάσεις για να προχωρήσει όλο το οικοδόμημα των ΜΜΕ στην περιφέρεια.
Θα πάρω με τη σειρά κάποια πράγματα όπως τα θυμάμαι. Σε σχέση με την αναφορά του κυρίου Ντόλιου, για τη στήριξη του κράτους. Η στήριξη του κράτους δεν ζητήσαμε ποτέ να είναι άμεση, γι’ αυτό και στις δικές μου τοποθετήσεις δεν έβαλα τέτοιο ζήτημα. Δεν ζητάμε εμείς ούτε χορηγίες ούτε επιχορηγήσεις. Το ζητούμενο δεν είναι αυτό για μας, είναι αυτό ακριβώς που οδηγεί σ’ αυτή την αναρχία. Κάποιες εφημερίδες κρατικοδίαιτες που εξυπηρετούν το σύστημα, κάνουν τελικώς ζημιά και έχουν αιχμαλώτους τους τοπικούς βουλευτές, νομάρχες, περιφερειάρχες που άκουσα νωρίτερα από τουλάχιστον 4 πρόσωπα, μέλη της Επιτροπής και βουλευτές και τέθηκε το ζήτημα για την ποιότητα. Εάν έρθει η πολιτεία και πει ότι έχω απέναντί μου αυτή την εφημερίδα που είναι βιώσιμη από τους αναγνώστες της, από τα φύλλα που πουλάει, από την συνδρομή, από τη διαφήμιση και την διαφημιστική «πίττα» που παίρνει επάξια μέσα στην τοπική κοινωνία, τότε σ’ αυτή την εφημερίδα, μη θεωρήσετε ότι τα έσοδά μας από το κράτος είναι τόσο σημαντικά για να μιλήσουμε για κρατικοδίαιτες εφημερίδες, δεν είναι έτσι. Κάποιες δημοπρασίες και διακηρύξεις από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δηλαδή δήμους γενικότερα τους ΟΤΑ και δημόσιους οργανισμούς, μπορούν να αποτελούν το 20% μάξιμουμ και σ’ αυτή την εποχή που δεν έχουμε αυτές, μετά τον Καποδίστρια που μειώθηκαν οι ΟΤΑ και με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ακόμη περισσότερο, δεν ξεπερνάμε το 20%. Τι ζητάμε, όμως και τι λέμε; Δεν μπορούμε εμείς να συναγωνιζόμαστε και να διαβιούμε με εφημερίδα που είναι κρατικοδίαιτη και λειτουργεί μόνο με αυτό το πράγμα. Για παράδειγμα, παίρναμε μέσω της Ένωσης την διακίνηση της διαφήμισης στο Κρατικό Εθνικό Λαχείο απευθείας χωρίς μεσάζοντες, με μία υποτυπώδη προσφορά από μέρους μας 200 ευρώ για μία τεράστια καταχώρηση. Οι εφημερίδες που δεν είναι στην Ένωση, απόφαση, πηγαίνανε από την «πίσω πόρτα» με έναν βουλευτή και έπαιρναν 5.000 έως 10.000 ευρώ για να βάλουν ένα ολοσέλιδο. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι τα κόμματα εξουσίας κατά βάση αλλά και για όλα τα κόμματα, να σταματήσει να πριμοδοτεί εφημερίδες που λειτουργούν εις βάρος των υγειών επιχειρήσεων που έχουμε.
Για το «νταβατζιλίκι» των ενδιάμεσων, ισχύει σήμερα, ίσχυε πάντοτε και δυστυχώς γίνεται χειρότερο τώρα που συρρικνώνεται η διαφημιστική «πίττα». Υπάρχουν δύο, τρεις, τέσσερις ενδιάμεσοι. Έχουμε τη δέσμευση από τον κύριο Πετρουλάκη και από τον κύριο Πεταλωτή, ότι πραγματικά σε αυτό το οποίο είναι έτοιμο να μας κατατεθεί εντός των ημερών ως επιστέγασμα όλης της διαβούλευσης που έχει γίνει αυτούς τους μήνες, ότι το θέμα αυτό λήγει. Μάλιστα μας έχει ισχυριστεί και το θέτω εις γνώσης σας ότι ο λόγος που έχει καθυστερήσει να μας το δώσει είναι ότι θέλει και αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών, για να μπορέσει να ισχύσει αυτό το πράγμα.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ρόλου της Επιτροπής που τέθηκε από τον κ. Καρασμάνη. Μακάρι πραγματικά να δούμε να υπάρχει μία τέτοια σχέση μέσω περιφέρειας και μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα πάει ένα βήμα μπροστά την κοινωνία. Αυτό που είναι πάρα πολύ χρήσιμο και αναδείχτηκε εδώ είναι ότι ένας συνάδελφός μου από την Καλαμάτα, μέλος της δικής μου Ένωσης, χωρίς να γνωρίζουμε εμείς τίποτα και δεν είναι θέση δική μας. Μάλιστα στηλιτεύτηκε από κάποιο βουλευτή, νομίζω τον κύριο Μανωλάκο, έθεσε θέμα το κατά πόσο μπορούμε εμείς, οι περιφερειακές εφημερίδες να εξαρτάμε από εδώ και στο εξής την επιβίωσή μας από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και από τις νέες περιφέρειες. Αυτό ακριβώς ερχόμαστε και λέμε. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με οποιονδήποτε, αν έχει «κότσια» να κάνει, να του δώσει το δικαίωμα ο νόμος να κυκλοφορεί σε περισσότερους από ένα νομό, γι’ αυτό άφησα την έκφραση νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μέσα, για να είναι κατανοητό. Σήμερα ο νόμος λέει ότι μία επαρχιακή εφημερίδα έχει δικαίωμα να έχει νομαρχιακή κυκλοφορία. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε εθνική κυκλοφορία, ούτε έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορούμε και στο γειτονικό νομό. Αν έρθουν και πουν ότι και στους γειτονικούς νομούς μπορούμε να έχουμε περιφερειακή κυκλοφορία, καλώς να έρθει, το ζήτημα δεν είναι αυτό. Όχι, όμως, με πρόσχημα τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την περιφέρεια να έρθουμε και να δημιουργήσουμε κάποιες νέες κρατικοδίαιτες, σε επίπεδο περιφέρειας, εφημερίδες που θα πριμοδοτούνται εις βάρος μας. Διαφωνώ κάθετα ως Ένωση με το κείμενο της επιστολής. Είναι μία προσωπική άποψη κάποιων εκδοτών και θα παρακαλέσω οποιεσδήποτε τέτοιες απόψεις, ασφαλώς να αξιολογούνται και να συζητιούνται, αλλά δεν εκφράζουν τους συνδικαλιστές συνολικά του κλάδου. Το λέω αυτό για να μην υπάρχει καμία σύγχυση.
Ως προς το θέμα του ρόλου της συμπεριφοράς είναι αυτό το οποίο με θίγει. Δεν είναι προσωπική αναφορά ούτε προσωπικά βάζω τα ζητήματα. Ασφαλώς κάποιοι «κακοί» συνάδελφοι, εκδότες δεν λειτουργούν σωστά στις περιφέρειές τους. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι κανόνες και διαφάνεια για να λειτουργήσουν σωστά όλες οι επιχειρήσεις.












ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εμείς, έχουμε στην ουσία αποτυπώσει τα πέντε-έξι πολύ βασικά προβλήματα-αιτήματα. Το ένα ερώτημα είναι, μετά το νέο ανασχηματισμό, που υπάγεται ο επαρχιακός τύπος. Θα το θέσουμε, κύριε Πρόεδρε, το ερώτημά σας και σήμερα αν είναι δυνατόν, θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Μόσιαλο.
Το δεύτερο θέμα αφορά στην επίσπευση της αλλαγής του νομικού πλαισίου, κάτι το οποίο το ακούμε και εμείς και αναμένουμε από τον κ. Χυτήρη που είχε προαχθεί, τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Το τρίτο αφορά στο 30% και τι μέλλει γενέσθαι.
Το τέταρτο αφορά τις ατέλειες και την κατάργηση τους και θα το επισημάνουμε.
Το πέμπτο αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς και επίσης, το θέμα του Φ.Π.Α.
Αυτά θεωρώ και όλα τα άλλα, τα οποία είναι τα σοβαρότερα αιτήματα, τα οποία και σήμερα θα κοιτάξουμε να τα προβάλλουμε και εμείς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, να ευχαριστήσω και εσάς πάνω απ' όλα για το κόπο που κάνατε. Νομίζω, ότι θα είναι χρήσιμη η συζήτηση και τα αποτελέσματα ευελπιστώ να είναι θετικά για όλους μας, για την τοπική κοινωνία, για σας, για μας.
Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες είναι οι Βουλευτές: κ.κ.


Τέλος, και περί ώρα 13.25΄ λύθηκε η συνεδρίαση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ