Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.5.11

Επερωτάται ο κ. Υπουργός Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών της Σκάλας Ερεσού; Ο Επερωτών Βουλευτής Σπύρος Γαληνός

Αθήνα 10 Μαΐου 2011
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
(άρθρο 134 παρ. 2)
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ιωάννη Ραγκούση
ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ ΕΡΕΣΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ


Επανέρχομαι σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 134, διότι στην ερώτησή μου με αριθμ. 13009/15.3.2011, με θέμα την αποκατάσταση ζημιών στην Σκάλας Ερεσού του Δήμου Λέσβου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απάντησε με το αριθμ. 17397/8.4.2011 έγγραφό του. Κρίνοντας πως η απάντηση του κ. Υπουργού δεν είναι επαρκής ζητώ να έρθει το θέμα στη Βουλή με την προαναφερθείσα διαδικασία.
Στις 25 Νοεμβρίου 2010 ισχυροί άνεμοι εντάσεως έντεκα μποφόρ προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στον οικισμό της Σκάλας Ερεσού της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού-Αντίσσης του Δήμου Λέσβου. Σοβαρές και εκτεταμένες ζημίες προκλήθηκαν στο προστατευτικό τοιχίο, στο δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης καθώς και στον παραλιακό δρόμο σε μήκος εκατόν είκοσι μέτρων. Οι καταστροφές του Νοεμβρίου έρχονται ως επιστέγασμα προγενέστερων ζημιών από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα. Η σταδιακή άθροιση των ζημιών είχε ως συνέπεια να διαβρωθεί η παραλία με αποτέλεσμα εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης να κινδυνεύουν με κατάρρευση σπίτια και καταστήματα.
Ως πρόχειρο μέτρο αντιμετώπισης του κινδύνου κατάρρευσης σπιτιών και καταστημάτων έγινε ρίψη μεγάλων ογκόλιθων επί της παραλίας προς αποφυγή δημιουργίας πιο εκτεταμένων ζημιών. Πέρα όμως από αυτή την ενέργεια καμία άλλη ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε μέχρι σήμερα. Βασικός λόγος είναι ότι το πλαίσιο αδειοδότησης για την τέλεση ενεργειών αποκατάστασης είναι περίπλοκο, χρονοβόρο και δεν δίνει την δυνατότητα να γίνουν άμεσα οι σωστές εργασίες αποκατάστασης από τις δημοτικές αρχές. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε αποτρέψει και στο παρελθόν να γίνουν οι πρέπουσες εργασίες αποκατάστασης με αποτέλεσμα σήμερα το πρόβλημα να έχει οξυνθεί στο μέγιστο βαθμό.
Παράλληλα η οικονομική δυσπραγία στην οποία έχει οδηγήσει η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης την τοπική αυτοδιοίκηση της Λέσβου καθιστά αναγκαία την οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης των ζημιών. Το κόστος αυτό υπολογίζεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού-Αντίσσης στις εκατόν ογδόντα χιλιάδες ευρώ (180.000€).
Δεδομένου ότι η Σκάλα της Ερεσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Λέσβου απαιτείται η άμεση αποκατάσταση των ζημιών έτσι ώστε να αποφευχθεί η τουριστική απαξίωση της Λέσβου. Η αποκατάσταση των ζημιών στην Σκάλα Ερεσού δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μία απλή αποκατάσταση βλάβης από ένα φυσικό φαινόμενο αλλά ως μία ενεργός επένδυση, μία πράξη που προστατεύει το τουριστικό κεφάλαιο της Λέσβου.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν οι ζημιές πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Επερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών της Σκάλας Ερεσού;

Ο Επερωτών Βουλευτής


Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ