Ερώτηση προς τους κ.κ Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Μόλυνση της λίμνης Κάρλας
Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της μόλυνσης της υπό ανασύστασης λίμνης της Κάρλας, έπειτα από τα τελευταία στοιχεία που έχουν προκύψει για την παράνομη διοχέτευση λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας στη λίμνη και για τον εντοπισμό τοξικού κυανοβακτηρίου στα νερά της.
Στις 13.12.2010 είχαμε καταθέσει ερώτηση (αρ. πρωτ. 7693) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη μόλυνση της Κάρλας με αφορμή τα χιλιάδες ψάρια που βρέθηκαν νεκρά, φαινόμενο που επαναλήφθηκε για Τρίτη φορά μέσα σ’ ένα έτος. Οι απαντήσεις των συνερωτηθέντων Υπουργείων καταδείκνυαν ότι το σοβαρό πρόβλημα δεν είχε γίνει ακόμη αντιληπτό:
- Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μας απαντούσε (έγγραφο αρ. πρωτ. 2013 από 5-1-2011) ότι «αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου προέβη άμεσα σε ελέγχους από πιστοποιημένο κλιμάκιο επιστημόνων, από αποτελέσματα του οποίου δεν προκύπτουν ευρήματα τέτοια που να μπορούν να αποδοθούν σε μολυσματικά αίτια». Παράλληλα, απέκλειε το ενδεχόμενο μόλυνσης της λίμνης από την Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
- Το ΥΠΕΚΑ με την απάντηση υπ. αρ. 211201/3506 απέδιδε το θάνατο των ψαριών στη μαζική μετακίνησή τους προς την επιφάνεια του νερού με σκοπό την αντιμετώπιση των απότομων χαμηλών θερμοκρασιών.
Τρεις μήνες μετά, αποδεικνύεται ότι τα Υπουργεία ήταν πίσω από τα γεγονότα. Με βάση νέα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ο Βιολογικός Καθαρισμός Λάρισας μολύνει τη λίμνη, καθώς μέσω καναλιών που καταλήγουν στην Κάρλα διοχετεύονται αστικά λύματα της πόλης της Λάρισας, καθώς και αγροτικά λύματα από τον Πηνειό. Το κανάλι της λίμνης, βρίσκεται σε ελάχιστή απόσταση από το σημείο που καταλήγουν τα βρώμικα, σκουρόχρωμα νερά του βιολογικού καθαρισμού στον Πηνειό και μέσω αυτής, στον Παγασητικό Κόλπο. Επίσης, από επιθεωρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας και κατά μήκος του Πηνειού έχουν εντοπιστεί σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις από 22 βιοτεχνικές, βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες, για τις οποίες, όπως διαπιστώθηκε από επανελέγχους, δεν έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα. Αναφέρεται δε, ότι βυτιοφόρα αγνώστου περιεχομένου απορρίπτουν τα φορτία τους σε κανάλια που οδηγούν στη λίμνη.
Περαιτέρω, από δείγματα νερού της λίμνης που ελήφθησαν από το ΥΠΕΚΑ στις 26 Μαρτίου 2011 εντοπίστηκε τοξικό κυανοβακτήριο, εύρημα εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα επιβαρημένα από αστικά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μπορεί να προκαλέσει θάνατο ψαριών (παραδόξως το κυανοβακτήριο δεν εντοπίστηκε στις μετρήσεις του Δεκεμβρίου).
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Έχει διενεργηθεί επείγουσα περιβαλλοντική επιθεώρηση στην Κάρλα από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις πηγές ρύπανσης της λίμνης; Αν ναι, σε ποια πορίσματα έχει καταλήξει;
Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και ρυπογόνες εισροές στο υδατικό σύστημα του Πηνειού, αλλά και των άλλων σημείων τροφοδοσίας της λίμνης;
Θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην προστατευόμενη περιοχή της υπό ανασύστασης λίμνης της Κάρλας;
Ποιες οι επιπτώσεις από την επιβάρυνση της λίμνης με αστικά και βιομηχανικά λύματα στην τροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και για την ποιότητα του πόσιμο νερού;
Θα σχεδιαστεί ένα μόνιμο δίκτυο θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων των νερών της Κάρλας;
7.4.2011
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης