Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.4.11

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ



ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ (ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ) ΤΩΝ 27 ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 1.4.2011)


ΘΕΜΑ: ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (Γ.Τ.Ο.)

Το ζήτημα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο) παραμένει πάντα επίκαιρο και αντικείμενο συζητήσεων σε διάφορα επίπεδα. Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχρονικά, δεν έχει υποστηρίξει οποιαδήποτε έγκριση γενετικής τροποποίησης. Η πολιτική μας αυτή στο θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών υπαγορεύεται από τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, το περιβάλλον και την ίδια τη γεωργική παραγωγή από μια επιταχυνόμενη εξέλιξη ανεπιθύμητων ζιζανίων. Επίσης, εκφράζονται ενστάσεις για λόγους ηθικής αναφορικά με τις “μη φυσικές” παρεμβάσεις στη βιολογική εξέλιξη.
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, απορρίπτει τη χρήση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών τόσο ως τρόφιμο, όσο και ως ζωοτροφή. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις, σε όλα τα επίπεδα, θα γίνουν εμφανείς μετά από πολλά χρόνια και επομένως είναι προτιμότερο να καταφεύγουμε στην αρχή της προφύλαξης από το να αναζητούμε επανορθωτικές λύσεις.
Το μοντέλο της γεωργίας που προωθούμε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, έχει ως κεντρικό άξονα τα προϊόντα ποιότητας, που συνδέονται με την παράδοση, παράγονται με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ποικιλομορφία και ασφάλεια. Το μοντέλο αυτό δεν είναι συμβατό με την έννοια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Η ευαισθησία που δείχνει η ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και η πλειοψηφία των ευρωπαίων καταναλωτών, για το θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών μας υποχρεώνει, ιεραρχώντας τις προτεραιότητές μας, να λάβουμε υπόψη πρώτα τα θέματα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων και το περιβάλλον και κατόπιν τα οποιαδήποτε θέματα εμπορικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος, που ενδεχομένως ανακύπτουν.
Η παραγωγή ΓΤΟ συνιστά ένα κλειστό κύκλωμα με τις εταιρίες βιοτεχνολογίας να βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση και τους καλλιεργητές να βρίσκονται σε θέση εξάρτησης.
Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι ξεκάθαρα αρνητική σε ότι αφορά στην καλλιέργεια και την κυκλοφορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού για πολλούς λόγους:
• Επιστημονικούς: Η ανάλυση επικινδυνότητας δεν γίνεται όπως θα έπρεπε, ενώ τα ίδια τα πειραματικά δεδομένα δίδονται στις υπηρεσίες της Ε.Ε. από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες και όχι από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς.
• Περιβαλλοντικούς: Μεγάλες εκτάσεις στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (Natura). Επίσης η χώρα μας παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα που χρήζει προστασίας.
• Ηθικούς: Σε θέματα δημόσιας υγείας είναι προτιμότερο να καταφεύγουμε στην αρχή της προφύλαξης από το να αναζητούμε επανορθωτικές λύσεις.
• Πολιτικούς: Το 90% των Ελλήνων πολιτών και η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποδέχονται τους Γ.Τ.Ο. Επιπλέον το μοντέλο της γεωργίας που προωθούμε έχει ως έχει ως κεντρικό άξονα τα προϊόντα ποιότητας (π.χ. βιολογικά), που είναι ασυμβίβαστα με την έννοια των Γ.Τ.Ο.
• Νομικούς: Οι αποφάσεις έγκρισης των Γ.Τ.Ο. αναφέρονται γενικόλογα σε άλλες χρήσεις, εκτός της χρήσης ως τρόφιμα ή/και ζωοτροφές, χωρίς να παρέχονται οι απαιτούμενες διευκρινίσεις από πλευράς της Ε.Ε.
• Διαρθρωτικούς: Μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος που δεν επιτρέπει ουσιαστικά τη συνύπαρξη (coexistence) γενετικά τροποποιημένων και συμβατικών φυτών χωρίς να συμβούν επιμολύνσεις.
• Οικονομικούς: Η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία στη χώρα μας δεν είναι στα επίπεδα των άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Η όποια προσπάθεια να επιτραπούν οι Γ.Τ.Ο θα διεύρυνε την εξάρτησή μας από εισαγόμενη μονοπωλιακή τεχνογνωσία.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθούν οι δυνητικοί κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ακόμη και αν η τεχνολογία υπόσχεται πολλά οφέλη. Μέχρι νέες μελέτες να μπορούν να αποδείξουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και καλλιέργειες δεν αποτελούν σοβαρές απειλές για την υγεία του ανθρώπου ή των οικοσυστημάτων του πλανήτη, η συζήτηση για την απελευθέρωσή τους θα συνεχιστεί.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ