Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Διεθνής Συμφωνία για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών
Τον Φεβρουάριο του 2010, τα τρία κράτη που μοιράζονται το σπάνιο οικοσύστημα των Πρεσπών, η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, υπέγραψαν Διεθνή Συμφωνία για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών. Με τη συμφωνία αυτή, τα τρία κράτη δεσμεύονται επισήμως να συγκροτήσουν, με την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε, έναν μόνιμο μηχανισμό διασυνοριακής συνεργασίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη της λεκάνης των Πρεσπών.
Ειδικότερα, τα τρία κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται πλέον νομικά να ιδρύσουν μόνιμες δομές συνεργασίας προκειμένου να αναπτύξουν κοινή στρατηγική και να εφαρμόσουν μέτρα τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός, η ανάπτυξη υποδομών κλπ. Επίσης η συμφωνία αυτή θέτει σε προτεραιότητα ζητήματα ύψιστης σημασίας, όπως η διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης διασυνοριακών λεκανών απορροής, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για το Νερό, και της σύστασης ειδικής ομάδας εργασίας για την αποτελεσματική και άμεση προώθηση του κρίσιμου αυτού θέματος.
Ωστόσο, σήμερα, η εν λόγω Συμφωνία παραμένει ανενεργή, καθώς εκκρεμεί ακόμη η επικύρωσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τρεις χώρες. Μόλις το Νοέμβριο του 2010, εννιά μήνες μετά την υπογραφή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τη Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν συνεχεία, θα πρέπει να ακολουθήσει η κύρωσή της σε εθνικό επίπεδο στις τρεις χώρες, και μάλιστα στην Ελλάδα με ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή.
Συνεπεία αυτής της καθυστέρησης που οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους, η προστασία της περιοχής συνεχίζει να επαφίεται αποκλειστικά σε πρωτοβουλίες τοπικών και ιδιωτικών φορέων και των κατοίκων της. Στην ελληνική πλευρά, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού (Πάρκου) Πρεσπών αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λόγω οικονομικής αδυναμίας, το προσωπικό του παραμένει απλήρωτο τους τελευταίους δεκατρείς μήνες, ενώ από το Δεκέμβριο 2010 τα γραφεία του είναι κλειστά.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος:
Πότε εκτιμά ότι θα απεμπλακεί η Συμφωνία του Πάρκου Πρεσπών από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση για την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επικύρωσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση επίλυση των θεμάτων λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών;
7.2.2011
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσουκάλης
Γρηγόρης Ψαριανός