Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2011
Παρά την πρωθυπουργική δέσμευση ότι η παιδεία θα εξαιρεθεί από τα μέτρα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος εμμένει στα μέτρα που υποβαθμίζουν τα Πανεπιστήμια όπως είναι η περαιτέρω μείωση των πιστώσεων για διδάσκοντες με το προεδρικό διάταγμα 407/80.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η αυθαίρετη και έξω από κάθε λογική περαιτέρω μείωση των πιστώσεων έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό των Σχολών του Πανεπιστημίου, ενώ τίθεται θέμα εάν μπορούν να γίνουν πολλά από τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.
Ο βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, σε ερώτηση του οποίου απάντησε ο κ. Πανάρετος δηλώνει: «Προφανώς ο υφυπουργός επιλέγει να αγνοεί ότι τα άτομα αυτά δεν αποτελούν έκτακτο διδακτικό προσωπικό αλλά καλύπτουν πάγιες λειτουργικές ανάγκες και ο μόνος τρόπος για να καταργηθεί μία πίστωση για διδάσκοντα με το Π.Δ. 407/80 χωρίς να δημιουργηθεί λειτουργικό πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο είναι να προκηρυχτεί μία αντίστοιχη θέση για μέλος ΔΕΠ. Όσα δε αναφέρει ο υφυπουργός στην απάντηση του για: «επιδιωκόμενη διεθνοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων ώστε αυτά να γίνουν ελκυστικά από αλλοδαπούς φοιτητές» με δεδομένη την συστηματική υποβάθμιση των Πανεπιστημίων που επιδιώκει η κυβέρνηση και την πλήρη στραγγαλισμό τους από τα αναγκαία οικονομικά μέσα, μόνο ως ένα κακό και άνοστο αστείο μπορεί να το εκλάβει κανείς».
Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Σπύρος Γαληνός τονίζει ότι «η συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που φέρουν ατόφια τα χαρακτηριστικά του ακριτικού και του νησιωτικού. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τους οργανωμένους φορείς των νησιών μας για να διεκδικήσουμε ό,τι δικαιωματικά ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου».