Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2011
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχω πολλές φορές αναλύσει από το βήμα της Βουλής, τις δέσμες των πολιτικών που προωθούμε, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα δράσης το οποίο έχει προωθήσει η ελληνική Κυβέρνηση, έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιούμε σταδιακά.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι από όλα τα μέτρα, τα οποία έχουμε πάρει και έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, το ουσιαστικότερο, το αποτελεσματικότερο, αυτό το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική δίνει την ισχυρότερη απάντηση και είναι το ισχυρότερο μέτρο αποτροπής στα μεταναστευτικά ρεύματα, είναι η αποτελεσματική και ταχεία λειτουργία του συστήματος ασύλου. Την οποία νομοθετήσαμε μόλις προχθές με την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου μας στην ολομέλεια της Βουλής. Μόνο μια αποτελεσματική υπηρεσία ασύλου, που λειτουργεί αμέσως από τη στιγμή που αιτείται μπορεί να δώσει απάντηση στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
Και αυτό γιατί αυτό το οποίο ζούμε στη χώρα είναι ένα πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι ζητούν άσυλο είτε έχουν δικαίωμα είτε όχι. Επομένως , η χώρα μας πρέπει να ανταποκριθεί, πρώτον στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας και στις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τις διεθνείς συνθήκες. Όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας θα το πάρουν, όσοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα δεν θα μπαίνουν στη χώρα, θα φεύγουν αμέσως. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να δώσει μια απάντηση ουσιαστική.
Επομένως η απάντηση μας είναι θεσμική. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν μια σειρά μέτρων αστυνομικού, συμβολικού, λειτουργικού χαρακτήρα επιχειρησιακών δυνατοτήτων της χώρας μας. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και ο φράχτης. Μόνος του ο φράχτης δεν πρόκειται να δώσει καμία λύση. Μόνος του ο φράχτης προφανώς δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα. Αλλά ο φράχτης στα 12,5 χιλιόμετρα του χερσαίου εδάφους, απ’ όπου οι πάσης φύσεως διακινητές των παράνομων μεταναστών από ολόκληρο τον κόσμο, φθάνουν στα σύνορα, αφού περάσουν από τα όποια εμπόδια παρουσιάζουν οι τουρκικές αρχές, κι από εκεί και πέρα τους πάντες αναλαμβάνει η Ελλάδα.
Ε, λοιπόν η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουμε το βάρος και την πίεση των μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη οικονομική κρίση. Κάνουμε μια τεράστια εθνική προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος και να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Ε, σε αυτήν την κρίση δεν έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών τέτοιων, οι οποίες απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Γι’ αυτό το λόγο έρχεται αρωγός η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αίτηση της Ελλάδος και τις προσπάθειες της δικής μας κυβέρνησης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αρχών φύλαξης των συνόρων- της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- προκειμένου να ανταποκριθούμε ακριβώς στις απαιτήσεις αυτού του φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση όμως εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι ο φράχτης ως φράχτης έχει έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, πέραν του αποτελέσματος που θα έχει εκ των πραγμάτων στην περιοχή γιατί θα οργανώσει τις ροές των μεταναστών. Δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος που έχει δικαίωμα πολιτικού ασύλου δεν θα μπορέσει να έρθει στην Ελλάδα. Όποιος έχει δικαίωμα θα μπορέσει να έρθει δια της κανονικής πύλης. Γιατί; Επειδή στέλνει ένα καθαρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φυλάξει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται στο μέλλον να επιτρέψει αυτού του είδους τις μεταναστευτικές ροές να επιχειρούν να περάσουν από την Ελλάδα, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτήν την πίεση.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Αγαπητέ Κύριε συνάδελφε, με την προηγούμενή σας ιδιότητα ως πρέσβη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διπλωματική διαδικασία είναι σαν το παλιό κρασί, χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει.
Και έχω την αίσθηση ότι σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρισκόμαστε όσον αφορά στη σύναψη των συμφωνιών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες, όσο και της Ελλάδας με τις χώρες με τις οποίες επιδιώκει διμερείς συμφωνίες. Αυτό απεδείχθη από τη συμφωνία την οποία συνήψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Πακιστάν τον περασμένο μήνα. Ελπίζουμε όμως στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή αυτών των συμφωνιών -γιατί έχετε απολύτως δίκιο- δεν είναι πάντοτε συνεργάσιμες οι πρεσβείες εδώ στην Αθήνα. Όμως γίνονται βήματα.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ερωτήματα, τα οποία θέσατε και τις προτάσεις τις σημείωσα όλες. Καταγράφουμε όλες τις θετικές ιδέες και προτάσεις, θέλω όμως να κάνω ορισμένα διευκρινιστικά σχόλια σε ορισμένες εξ αυτών. Ο ρόλος του στρατού και της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθαρά συμβουλευτικό και υποβοηθητικό ρόλο. Την απόλυτη ευθύνη στο θέμα της φύλαξης των συνόρων ως προς τη μετανάστευση την έχει η Αστυνομία όσον αφορά το χερσαίο έδαφος και το Λιμενικό όσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα.
Ως εκ τούτου τόσο ο Frontex όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, μόνο επικουρικό ρόλο έχουν και τον έχουν. Λειτουργούν αποτελεσματικά και υπάρχει πλήρης συνεργασία επ’ αυτού. Τώρα όσον αφορά το Frontex, έχετε δίκαιο ότι η ημερομηνία αποχώρησης όχι του οργανισμού αλλά των Rabits (Μονάδων Ταχείας Επέμβασης του Frontex) είναι το Μάρτιο. Θα δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Frontex, παραμένει εδώ για ένα χρόνο. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής με κέντρο το γραφείου του Frontex στον Πειραιά. Αλλά οι δυνάμεις του Frontex θα παραμένουν όσο χρειαστεί στα ελληνικά σύνορα και στα νησιά μας και παντού.
Όσον αφορά στο φράχτη, ο σχεδιασμός μας αφορά στα 12,5 χλμ. του χερσαίου εδάφους. Από εκεί και πέρα θέλουμε να πάμε στην οριογραμμή, πέραν αυτού του χερσαίου εδάφους. Η οριογραμμή φτάνει στο μέσον του ποταμού και επομένως δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε αποτρεπτικά εμπόδια μέσα στον ποταμό. Ωστόσο, υπάρχει ενίσχυση όσον αφορά τις δυνάμεις οι οποίες θα επιχειρούν με πλωτά μέσα και στον ποταμό και στη θάλασσα. Και από αυτή την άποψη υπάρχει τέτοιου είδους σχεδιασμός.
Τέλος, όσον αφορά στο ερώτημα σας για τους υπάρχοντες εδώ μετανάστες. Με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε μόλις προχθές, ενισχύουμε τη διαδικασία επιστροφών με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο οικειοθελής επαναπατρισμός με ουσιαστικά προγράμματα, τα οποία ανακοινώνουμε και υλοποιούμε και ο δεύτερος με την υποχρεωτική απέλαση για τις περιπτώσεις εκείνων, όπου αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καθεστώς διεθνούς προστασίας, ούτε δικαιούνται, ούτε δικαιούνται ασύλου, ούτε έχουν μία εργασία η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν νόμιμα στη χώρα μας. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα επιχειρήσουμε να δώσουμε λύση για τους ήδη υπάρχοντες στη χώρα. Όμως το κυριότερο εξ αυτών είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα κι έχετε δίκιο σε αυτό, τόσο στις χώρες τους, σε όσους λαούς οι οποίοι αναζητούν κάποια καλύτερη τύχη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται ούτε ως Γη της Επαγγελίας για εκείνους οι οποίοι επιδιώκουν μια καλύτερη τύχη, ούτε κι ως πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το λέω αυτό γιατί άκουσα πολλούς από τους συναδέλφους σας που πήραν το λόγο και από άλλα κόμματα να λένε «μα επιτέλους τι κάνετε; δώστε τους άδεια, δώστε τους άσυλο, δώστε τους χαρτιά, δώστε τους ταξιδιωτικά έγγραφα να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη». Ε, σας απαντώ ότι αυτή λογική οδηγεί στην αποβολή της χώρας μας, την επόμενη μέρα, από τη Συνθήκη Σένγκεν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας ευχαριστώ πολύ.