Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

18.1.11

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο νομοσχέδιο για το νέο Επενδυτικό Νόμο. NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο νομοσχέδιο για το νέο Επενδυτικό Νόμο.
 






Στην Αθήνα σήμερα, 4 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 9.35΄, στην Αίθουσα Γερουσίας, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κυρίου Δημητρίου Τσιρώνη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή»» (2η συνεδρίαση)
Στη συνεδρίαση παρέστησαν o Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κύριο Ρομπόπουλο. Πριν δώσω το λόγο στον κύριο Υφυπουργό για να κλείσει τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, να πω και εγώ δύο λόγια με τη σειρά μου.
Κύριε Υπουργέ, αυτός ο επενδυτικός νόμος, ο αναπτυξιακός νόμος, έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε μια περίοδο που η χώρα έχει εισέλθει σε ύφεση, αλλά, βέβαια, η ανάπτυξη μιας χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να αποτελεί μόνο υπόθεση ενός νόμου. Η ανάπτυξη μιας χώρας αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και πολλών επιμέρους μεταβλητών, όπως είναι το επενδυτικό κλίμα, οι προσδοκίες των επενδυτών, τα κίνητρα που δίνονται, το κόστος της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, ο ανταγωνισμός, οι συναφείς μονάδες που υπάρχουν στον κλάδο. Αυτά δημιουργούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις που κινείται μια οικονομία και η ανάπτυξή της.
Πλην, όμως, ένας αναπτυξιακός νόμος δημιουργεί το πλαίσιο, τις βάσεις και τις προϋποθέσεις, είναι το εργαλείο που δίνει τις κατευθύνσεις πού μπορεί να πάει η ανάπτυξη μιας χώρας και εγώ, νομίζω ότι αυτός ο αναπτυξιακός νόμος, δίνει ένα στήριγμα, δείχνει ότι, πλέον, θέλει να ενισχύσει και τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και πολύ περισσότερο, βέβαια, θέλει να δώσει μια έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και στην περιφερειακή συνοχή. Και για αυτό το λόγο, έχει μια σειρά κίνητρα για τους Νομούς οι οποίοι έχουν χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης του κατά κεφαλήν εισοδήματος που δίνει ιδιαίτερα και αυξημένα κίνητρα, όπως, θα έλεγα, και στη δική μου την περιοχή, την Ήπειρο, που για πρώτη φορά αυτή μπαίνει στην υψηλή ζώνη κινήτρων λόγω της χαμηλής ανάπτυξης.
Βέβαια, η ανάπτυξη, όπως έχουν αναφέρει και άλλοι συνάδελφοι, μιας χώρας θα πρέπει να γίνεται και σε άξονες. Υπάρχουν οι «κάθετοι άξονες» μιας χώρας. Υπάρχει ο κεντρικός άξονας της χώρας που έχει αναπτυχθεί και έχει συγκεντρώσει όλη την οικονομική ζωή του τόπου, αλλά υπάρχει και ο δυτικός άξονας της χώρας και βέβαια, υπάρχει και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου που και εκεί δημιουργούνται άλλου είδους προϋποθέσεις για την ισόρροπο ανάπτυξη της χώρας.
Βέβαια, υπάρχουν και οι «κάθετοι άξονες» της χώρας, όπως είναι η Εγνατία που πέριξ αυτής έχουν πλέον δημιουργηθεί άλλες δυναμικές αναπτυξιακές, υπάρχει ο άξονας Ηγουμενίτσας – Βόλου και αυτός Αθήνας – Πάτρας. Όλοι αυτοί οι «κάθετοι άξονες» και οι «οριζόντιοι» της χώρας, πρέπει να αναπτυχθούν ισόρροπα, έτσι ώστε να μπορέσει πραγματικά η χώρα να δώσει μία άλλου είδους έμφαση και μία άλλου είδους ανάπτυξη.
Νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο με τις κατευθύνσεις και τις στοχεύσεις που δίνονται σε συνδυασμό με κάποια άλλου είδους μέτρα, όπως είναι το νέο Ταμείο, το Ε.Τ.Ε.Α.Ν. που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ, όπως είναι οι πιο γρήγοροι ρυθμοί, θα λέγαμε, απορρόφησης αλλά και ουσιαστικά, υλοποίησης προγραμμάτων από το Ε.Σ.Π.Α., όπως είπε χθες ο Υφυπουργός η επιστροφή του ΦΠΑ που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο, αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, τα αφορολόγητα αποθεματικά που από 25% τα κάναμε 20%, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, να καλύψουν ενδεχομένως και την ίδια συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α ή στον αναπτυξιακό νόμο, νομίζω θα δώσουν μία σοβαρή, θα λέγαμε, ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.
Όλα αυτά, βέβαια, από μόνα τους δεν αρκούν. Το ξέρουμε όλοι και για αυτό χρειάζεται όλα αυτά τα πράγματα να «ανάψουν το φυτίλι» και να αποτελέσουν το όχημα για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε και να κερδίσουμε πολύ γρήγορα, για το καλό της χώρας μας και των πολιτών μας, την ανάπτυξη της χώρας μας. Με αυτά, τα λίγα λόγια, κύριε Υφυπουργέ, σας δίνω το λόγο για να κλείσετε τη σημερινή συνεδρίαση, που αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής. Έχετε το λόγο.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ