Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.1.11

Οι ερωτώντες Βουλευτές 1. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 2. Κατρίνης Μιχάλης 3. Καρτάλης Κωνσταντίνος 4. Οικονόμου Αθανάσιος 5. Σαλαγιάννης Νικόλαος 6. Γρηγοράκος Λεωνίδας 7. Γιαννακοπούλου Νάντια 8. Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος 9. Νασιώκας Έκτορας 10. Αντωνίου Τόνια 11. Γιαννακά Σοφία 12. Μίχου Μαρία 13. Σκραφνάκη Μαρία 14. Κουτμερίδης Ευστάθιος 15. Περλεπέ Σηφουνάκη Αικατερίνη 16. Αμοιρίδης Ιωάννης

Ιωάννινα, 11 Ιαν. 11

ΘΕΜΑ: Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κώστα Σκανδαλίδη, για την ψαλίδα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.



Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, συνυπέγραψε και κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου, προκειμένου να διερευνηθεί το κρίσιμο θέμα της ψαλίδας που παρατηρείται στις τιμές των αγροτικών προϊόντων μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ καταδεικνύει ότι οι Έλληνες παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν με μικρότερο κέρδος την ίδια στιγμή που, ελέω μεσαζόντων, «χρυσοπληρώνουν» τη διαδρομή μεταξύ χωραφιού ή στάβλου και του ραφιού. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι παραγωγοί να είναι διπλά ζημιωμένοι, από τη μία ως αγρότες - κτηνοτρόφοι και από την άλλη, μαζί με όλους τους πολίτες, ως καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ίδια έρευνα, παρατηρείται δυσθεώρητη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530%.
Tο κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην κερδοσκοπία, τις αδιαφανείς συναλλαγές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον οικονομικό εκβιασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.
Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές από φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ενώ ήδη διαπιστώνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τον εξορθολογισμό των τιμών των προϊόντων, την προστασία του καταναλωτή και τη μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης




ΠΡΟΣ:

Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη,

ΘΕΜΑ: «Διεύρυνση της ψαλίδας των αγροτικών προϊόντων μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή»
Όλοι βιώνουμε τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με τις υπέρογκες τιμές που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι καταναλωτές στα βασικά είδη διατροφής τους, την ίδια στιγμή που το όφελος για τους παραγωγούς, οι οποίοι προμηθεύουν την αγορά, μειώνεται συνεχώς.
Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία η ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, παρά τις διαχρονικά διακηρυγμένες προθέσεις από τις πολιτικές ηγεσίες, διευρύνεται συνεχώς όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η ζημία για τους έλληνες παραγωγούς είναι διπλή, καθώς από τη μια αναγκάζονται να πωλούν με μικρότερο κέρδος την ίδια στιγμή που, ελέω… μεσαζόντων, πηγαίνοντας στο «ράφι» για να προμηθευτούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και πολλά άλλα, «χρυσοπληρώνουν» τη διαδρομή μεταξύ χωραφιού ή στάβλου και του ραφιού.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι παραγωγοί να είναι διπλά ζημιωμένοι, από τη μία ως αγρότες - κτηνοτρόφοι και από την άλλη, μαζί με όλους τους Έλληνες πολίτες, ως καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, παρατηρείται δυσθεώρητη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530%.
Tο κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην κερδοσκοπία, τις αδιαφανείς συναλλαγές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον οικονομικό εκβιασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών είναι οι έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες παραγωγοί κερδίζουν λιγότερα.
Η έλλειψη αγοραστικής δύναμης από το καταναλωτικό κοινό και η συνεχώς αυξανόμενη ύφεση καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των προϊόντων και να προστατευτεί ο καταναλωτής από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ήδη διαπιστώνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1) Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τον εξορθολογισμό των τιμών των προϊόντων, την προστασία του καταναλωτή και τη μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή;

Αθήνα, 10.1.2011

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
2. Κατρίνης Μιχάλης
3. Καρτάλης Κωνσταντίνος
4. Οικονόμου Αθανάσιος
5. Σαλαγιάννης Νικόλαος
6. Γρηγοράκος Λεωνίδας
7. Γιαννακοπούλου Νάντια
8. Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος
9. Νασιώκας Έκτορας
10. Αντωνίου Τόνια
11. Γιαννακά Σοφία
12. Μίχου Μαρία
13. Σκραφνάκη Μαρία
14. Κουτμερίδης Ευστάθιος
15. Περλεπέ Σηφουνάκη Αικατερίνη
16. Αμοιρίδης Ιωάννης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ