Την διαγραφή μέρους των δανείων των κτηνοτρόφων, την άμεση καταβολή του υπολειπόμενου 30% της εξισωτικής αποζημίωσης και τον αυστηρό έλεγχο των μεσαζόντων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης,
σε ομιλία του για την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
«Τι θα γίνει με την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων», αναρωτήθηκε ο κ. Ροντούλης και συνέχισε, «Το ζήτημα αυτό απειλεί με αφανισμό ένα στρατηγικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο απασχολούνται 300.000 άνθρωποι σε 110.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Επιπροσθέτως, υπάρχουν άλλες 15.000 συνοδές επιχειρήσεις που απασχολούν επιπλέον εκατό χιλιάδες κόσμο. Ο τομέας αυτός της ελληνικής οικονομίας απορροφά το 1/3 της φυτικής παραγωγής, επομένως μπορεί να λειτουργήσει και ως ατμομηχανή που θα έλξει προς τα εμπρός και την ελληνική γεωργία.
Για να επιβιώσει, όμως, η ελληνική κτηνοτροφία πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών. Το άτοκο κτηνοτροφικό δάνειο, που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2007, καλό θα ήταν να διαγραφεί για να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους. Βέβαια, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα πρέπει ως πρώτο βήμα να εκδοθεί η Κ.Υ.Α., προκειμένου να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής του για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι ο 2016. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Σχετικά με τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά δάνεια, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει τριετές πάγωμα και μια δεκαετή ή δεκαπενταετή περίοδος αποπληρωμής τους με ευνοϊκό επιτόκιο. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε το κράτος με 30-35 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο κόστος κάλυψης των τόκων των δανείων για την τριετή περίοδο αναστολής, αλλά το όφελος για την ελληνική κτηνοτροφία άρα και για την ελληνική οικονομία θα ήταν πολλαπλάσιο», κατέληξε ο κ. Ροντούλης.