Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

13.12.10

Κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2010
Κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα "Ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης"



Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
«Μέσα σε όλα αυτά τα "βάρβαρα" που συζητούμε αυτήν την περίοδο, σήμερα διαπραγματευόμαστε ένα εξαιρετικό θέμα: τον ελληνικό κινηματογράφο.
Ανέβηκα στο Βήμα, όχι για να κάνω το μνημόσυνο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά για να του αποδώσω τα εύσημα που τόσα χρόνια δεν δώσαμε.
Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι η Παιδεία που λάβαμε!
Βλέπαμε στη μεγάλη οθόνη τη ζωή μας. Θυμάμαι ταινίες όπως η "Συνοικία το Όνειρο" με τον Αλέκο Αλεξανδράκη που μου θύμιζαν τη γειτονιά μου... Βλέπαμε στον Ξανθόπουλο το μόχθο της καθημερινής ζωής.
Ήταν μια ομορφιά που δεν την καταλαβαίναμε τότε και ίσως κάποιοι τη σνομπάραμε ως νέοι. Σήμερα όμως νιώθουμε ενοχές και νοσταλγούμε εκείνο τον κινηματογράφο.
Μεγάλα ονόματα.. Γαλούχησαν γενιές. Απλοί άνθρωποι, οι οποίοι ήταν μεγάλοι δάσκαλοι! Χωρίς πτυχία, αλλά με διάχυτη παιδεία όπως ο Θανάσης Βέγγος.
Σας καλώ να οργανώσουμε μια συζήτηση στη Βουλή για όλα όσα μας πρόσφερε ο ελληνικός κινηματογράφος. Αλλά και για όσα μπορούμε να αποφύγουμε από τη βία του υπερατλαντικού κινηματογράφου.
Μια άλλη εθνότητα πήρε τα ηνία του αμερικάνικου κινηματογράφου, δημιούργησε μεγάλες εταιρείες, όπως η Metro Goldwyn Mayer, και χρησιμοποίησε την τέχνη αυτή για να περάσει τα μηνύματά της. Εμείς κάναμε μόνο μία προσπάθεια με τον Σκούρα που δεν είχε συνέχεια.
Υπάρχουν μεγάλες ταινίες που βλέπονται και σήμερα κι ας είναι 60-70 ετών, όπως το "Όσα παίρνει ο Άνεμος" ή η δική μας "Κάλπικη Λίρα".
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι "όγκοι" εκείνοι: ο Αυλωνίτης, η Βασιλειάδου, ο Ρίζος. Όπως άλλωστε δεν υπάρχουν τα μεγάλα ονόματα και στην πολιτική: ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Φλωράκης.

Δύο προτάσεις επί του νομοσχεδίου:

- Το 1,5% (ειδικό τέλος για ιδιωτικά-συνδρομητικά κανάλια) θα δυσκολευτείτε να το πάρετε. Εμείς λέμε: βάλτε ένα ειδικό παράβολο για την κάθε ταινία που προβάλλεται από ένα κανάλι μες στο μήνα. Γιατί π.χ. ένα αθλητικό κανάλι να πληρώνει τη στιγμή που δεν προβάλλει ποτέ ταινίες;
- Σας πάω και λίγο παραπέρα: όταν προβάλλεται ελληνική ταινία -που εκτός από τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, είναι και κτήμα όλου του ελληνικού λαού- να σας δίνουν διαφημιστικό τηλεοπτικό χρόνο για να παίζετε σποτ πολιτιστικού περιεχομένου. Ένα λεπτό να σας δώσουν για κάθε ταινία, θα αναδεικνύεται περισσότερο η παιδεία και ο πολιτισμός που έχουμε ανάγκη.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ