Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.7.10

Σοβαρές επιφυλάξεις, όσον αφορά τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ροντούλης στη Βουλή: «Προβληματική Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ανεπαρκείς πόροι, πεπαλαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή και ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα κύρια προβλήματα του ΕΣΥ που απαιτούν άμεση λύση»
 

Σοβαρές επιφυλάξεις, όσον αφορά τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η βάση του σχεδιασμού για την αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, διότι μέσω αυτής θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, αφού θα μειωνόταν η δαπάνη για τα νοσήλια και θα προσφερόταν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον πολίτη», τόνισε ο Λαρισαίος βουλευτής και συνέχισε:
«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς, που εξ ανάγκης τώρα θα δεχθούν τα νοσοκομεία μας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης η προσέλευση σ’ αυτά αυξήθηκε κατά 30%. Είναι τραγικό είκοσι πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να μην έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Όσον αφορά τους πόρους που απαιτούνται για να λειτουργήσει το νέο σύστημα, η Κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει καθόλου για την εξασφάλισή τους, αφού και οι τρεις οι πιθανές πηγές άντλησης αυτών των πόρων είναι εξόχως προβληματικές. Πρώτον, τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη οφείλουν 4.000.000.000 ευρώ στα νοσοκομεία. Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπου πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί ένας ασφαλισμένος σε μία ασφαλιστική εταιρεία να προτιμήσει να πάει σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ αφού έχει τη δυνατότητα να νοσηλευτεί σε ένα θεραπευτικό ίδρυμα με εξαίρετη ξενοδοχειακή υποδομή και εξοπλισμό; Τρίτον, οι πολίτες να βάλουν τα χρήματα από την τσέπη τους. Μεσούσης όμως της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να το πράξουν και αυτοί που μπορούν δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επιπροσθέτως, όταν έχουμε νοσοκομεία υποστελεχωμένα, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια προκειμένου να καταφέρει αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν, πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να απαιτεί από γιατρούς και νοσηλευτές να εργαστούν υπερωριακά με ελάχιστη αμοιβή προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοήμερη λειτουργία τους; Ποιος νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια θα λειτουργήσει σωστά υπερωριακά με 3 ευρώ την ώρα και δεν θα προτιμήσει την οικογενειακή γαλήνη, ηρεμία ή οποιαδήποτε άλλη απασχόληση; Ή πώς θα λειτουργεί ο επικουρικός γιατρός που θα προσληφθεί, όταν θα μένει με την αμφιβολία εάν τον άλλο μήνα δεήσει ο εκάστοτε φορέας κοινωνικής ασφάλισης να δώσει τα χρήματα στο νοσοκομείο, προκειμένου να πληρωθεί;
Τέλος, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ΕΣΥ απαξιωνόταν και τεχνολογικά τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας ανθούσε. Το αποτέλεσμα ήταν ο εξοπλισμός του ΕΣΥ να είναι είτε ανύπαρκτος είτε πεπαλαιωμένος. Τα δύο τρίτα των αξονικών τομογράφων βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις το ένα τρίτο στο ΕΣΥ. Επίσης, από τους μαγνητικούς τομογράφους, από τους συνολικά 244 που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, οι 211 είναι σε ιδιωτικά κέντρα και μόνον οι 33 στον δημόσιο τομέα».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ