Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.7.10

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά. Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, γιατί ακούω συνέχεια την ορολογία «λαθρομετανάστες». Λαθραία είναι μόνο τα εμπορεύματα. Πρόσβαση στην περίθαλψη πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας. Όσον αφορά τους γιατρούς, γιατί όλοι τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, θα ήθελα να πω το εξής: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, ούτε οι γιατροί είναι όλοι ίδιοι, ούτε οι φαρμακοποιοί είναι ίδιοι, ούτε οι δημοσιογράφοι είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν οι καλοί επαγγελματίες, οι καλοί λειτουργοί και υπάρχουν και οι άλλοι. Δυστυχώς, υπάρχουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με τα θέματα της τσέπης τους και δυσφημούν τα επαγγέλματα. Ο γιατρός, όμως, είναι λειτουργός. Και ο δημοσιογράφος επίσης. Έτσι, κύριε Βελόπουλε, θα έπρεπε να το βλέπετε.

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η κα Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει το λόγο από το ΣΥΡΙΖΑ. Και να ετοιμάζεται ο κ. Κιλτίδης, ο επόμενος ομιλητής.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά. Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, γιατί ακούω συνέχεια την ορολογία «λαθρομετανάστες». Λαθραία είναι μόνο τα εμπορεύματα. Πρόσβαση στην περίθαλψη πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας.
Όσον αφορά τους γιατρούς, γιατί όλοι τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, θα ήθελα να πω το εξής: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, ούτε οι γιατροί είναι όλοι ίδιοι, ούτε οι φαρμακοποιοί είναι ίδιοι, ούτε οι δημοσιογράφοι είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν οι καλοί επαγγελματίες, οι καλοί λειτουργοί και υπάρχουν και οι άλλοι. Δυστυχώς, υπάρχουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με τα θέματα της τσέπης τους και δυσφημούν τα επαγγέλματα. Ο γιατρός, όμως, είναι λειτουργός. Και ο δημοσιογράφος επίσης.
Έτσι, κύριε Βελόπουλε, θα έπρεπε να το βλέπετε.

Περνώντας στο σχέδιο νόμου:
Κυρία Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως τιτλοφορείται το σχέδιο νόμου που καταθέσατε και συζητούμε, σημαίνει:
Πρώτον, γενναία χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση ο οποιοσδήποτε πολίτης της χώρας μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Και βέβαια, να έχει σάρκα και οστά το συνταγματικό δικαίωμά του. Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρχει το έμψυχο δυναμικό και ο ιατροτεχνικός εξοπλισμός, ώστε να μπορεί αυτό να λειτουργήσει.
Άμεση κάλυψη δυόμισι χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας ιατρικού προσωπικού. Και μιλάμε για ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς.
Άμεση κάλυψη νοσηλευτικού προσωπικού τεσσάρων χιλιάδων τουλάχιστον θέσεων εργασίας.
Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σημαίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και συγκρότηση Ενιαίου Εθνικού Φορέα Υγείας.
Επίσης, σημαίνει ασφαλές σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να διασφαλίζεται και ο ασθενής και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η αναβάθμιση του ΕΣΥ σημαίνει διαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ιατρικού προσωπικού και άλλων υγειονομικών κλάδων, για να μην περιμένουν τα σεμινάρια των φαρμακοβιομηχανιών.
Επίσης, σημαίνει διαφάνεια στις προμήθειες υγειονομικού και λοιπού υλικού στα νοσοκομεία με σύσταση δημόσιου φορέα προμήθειας, αποθήκευσης και διανομής φαρμάκου και υγειονομικού υλικού, ώστε να μπει ένα τέλος στη διαφθορά και στην ομηρεία που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Αναβάθμιση του ΕΣΥ σημαίνει ότι τηρείται η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και ειδικά το θέμα των προσλήψεων.
Τα εργασιακά θέματα είναι μείζονος σημασίας για έναν κλάδο τόσο ευαίσθητο που αφορά όλους μας και βεβαίως κατ’ επέκταση τις ζωές μας.
Φέρατε ένα σχέδιο νόμου το οποίο όχι δεν αναβαθμίζει το ΕΣΥ, αλλά την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια υγεία την αντιμετωπίζει ως ένα κομμάτι το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ως μία επιχείρηση.
Οι Μονάδες Υγείας είναι υποστελεχωμένες και τρισάθλιες, κυρία Υπουργέ, κατ’ επιλογή, εδώ και 10ετίες από τις κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Και σήμερα μέσα από το μνημόνιο και σε συνεννόηση με την τρόικα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τι κάνετε; Τη δημόσια και δωρεάν υγεία την αποδομείτε πλήρως -και αυτό βολεύει τις ιδιωτικές κλινικές και τα εργαστήρια- χωρίς, βέβαια, να γίνεται καμία προσπάθεια για ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ακόμα και η σίτιση και η καθαριότητα των νοσοκομείων δίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες χωρίς να γίνονται προσλήψεις μόνιμες στις Μονάδες Υγείας. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι οι εργολαβίες αυτές χρησιμοποιούν εργαζόμενους και εργαζόμενες με επισφαλείς σχέσεις εργασίες και κοστίζουν φυσικά πολύ περισσότερο. Αυτό αποδεικνύεται.
Με το σχέδιο νόμου προωθείται η ολοήμερη λειτουργία των Μονάδων Υγείας τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα είναι επί πληρωμή, όπως ήδη γίνεται σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας. Δηλαδή, πηγαίνουν το απόγευμα στα νοσοκομεία οι ασθενείς και πληρώνουν από 40 έως 90 ευρώ την επίσκεψη
Σε συνθήκες κρίσης και υψηλών ποσοστών ανεργίας, η Κυβέρνηση επιλέγει να παγιώσει την τιμολόγηση στις εξετάσεις των απογευματινών ιατρείων, η οποία βέβαια δεν αναφέρεται στο παρόν σχέδιο νόμου, αλλά θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Άρα, ούτε τα ποσά γνωρίζουμε. Δηλαδή, θα ανταγωνίζονται τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και εργαστήρια με άνισους, όμως, όρους.
Γιατί το λέω αυτό: Διότι στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει –αυτό είναι βεβαίως εσκεμμένο– η υλικοτεχνική υποδομή, δεν υπάρχει το επαρκές ιατρικό προσωπικό, αλλά και το υποστηρικτικό προσωπικό, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι επενδύσεις είναι μεγάλες και τα παραπάνω είναι κατά μία έννοια λυμένα. Και βεβαίως, είναι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, διότι μπορούν να ανθούν ελλείψει δημοσίων υποδομών.
Άρα, γιατί να επιλέξει ο ασθενής το υποβαθμισμένο δημόσιο νοσοκομείο όταν με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα μπορεί να εξυπηρετηθεί στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα;
Εδώ θα πρέπει, κυρία Υπουργέ, να μας απαντήσετε. Και θα πρέπει να μας απαντήσετε, γιατί οι συμπολίτες μας για τα θέματα της υγείας, που είναι πολύ σοβαρά, παίρνουν δάνεια. Και τι κάνουν; Μέχρι και υποθηκεύουν τα σπίτια τους ή τα πωλούν για ένα σοβαρό θέμα υγείας.
Να μην παίζουμε με αυτά τα θέματα.
Με το μέτρο του ολοήμερου νοσοκομείου θα καλύψετε τα χρήματα που κοστίζουν οι εφημερίες των γιατρών, αντί να σταθείτε με την πρέπουσα σοβαρότητα στη δημόσια
υγεία. Θα έπρεπε να είχατε λύσει εδώ και χρόνια το θέμα των εφημεριών και των μισθών των ιατρών, ώστε να μη γίνονται επαίτες οι επιστήμονες του κλάδου Υγείας και να μην αναπτύσσεται το πελατειακό καθεστώς στο ΕΣΥ.
Και επειδή και ο Εισηγητής μας ανέλυσε τις θέσεις, θα αναφερθεί και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, εγώ θα αναφερθώ στη διάταξη του άρθρου 25, παράγραφος 5 που αναφέρεται στους γιατρούς του Ωνασείου και λέει ότι αυτοί θα μπορούν να υπολογίζουν ως προϋπηρεσία το χρόνο τους στο Ωνάσειο, αντίστοιχη του ΕΣΥ. Κι έτσι αυτή θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία διορισμού και κατά την εξέλιξή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Εμείς τι θέλουμε; Κατέθεσε και τροπολογία ο συνάδελφος, ο Μιχάλης ο Κριτσωτάκης. Υπάρχουν γιατροί του ΕΣΥ που έχουν προϋπηρεσία σε νοσοκομεία του ΙΚΑ, περίπου σαράντα άτομα συνολικά σε όλη την Ελλάδα και η προϋπηρεσία αυτή στο ΙΚΑ προσμετράται ήδη ισότιμα με την προϋπηρεσία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ, σύμφωνα με το Ν.3599, άρθρο 31. Παρόλα αυτά η προϋπηρεσία σε νοσοκομεία του ΙΚΑ δεν λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξη των ιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Εμείς ζητούμε να γίνει όπως έγινε στο Ωνάσειο.
Κυρία Υπουργέ, στην Επιτροπή θεωρήσατε λογικό το αίτημα που έθεσε ο Εισηγητής μας, ο Μιχάλης ο Κριτσωτάκης, με αυτή την τροπολογία. Γιατί δεν το συμπεριλάβατε στην έκθεση της Επιτροπής ή να κάνετε μία…

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας μοιράσαμε τις νομοτεχνικές.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ζητώ συγνώμη, κυρία Υπουργέ. Το παίρνω πίσω.
Και άλλη μία, βέβαια, τροπολογία που καταθέσαμε για τους Επιμελητές Α’ που έχουν δικαίωμα αξιολόγησης μετά από πέντε έτη στο βαθμό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Εμείς θέλουμε να διαγραφεί και στην ίδια θέση αυτό το κομμάτι της πρότασης, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ορθολογικοί και να είμαστε και με μία καλύτερη αξιολόγηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Επί των άρθρων αυτά, κυρία Αμμανατίδου.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Καταψηφίζουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου. Θα πρέπει, κυρία Υπουργέ, να είναι αναβαθμισμένο το ΕΣΥ και όχι περισσότερο υποβαθμισμένο.
Ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ