9/4/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας στο Δρομοκαϊτειο ψυχιατρικό νοσοκομείο»
Παρά τις διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες που έχουν ακουστεί από την δεκαετία του ΄80 που έγιναν γνωστές οι μεσαιωνικές συνθήκες εγκλεισμού στο ψυχιατρείο της Λέρου, αλλά και τα διάφορα προγράμματα αποασυλοποίησης, κανονισμός 815/84, Ψυχαργώς Α+Β φάση, το «φάντασμα» της Λέρου 25 χρόνια μετά είναι παρόν.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για τις συνθήκες νοσηλείας μιας νεαρής ασθενούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Δρομοκαϊτείου ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποτυπώνεται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας.
Επειδή παρά τους σχεδιασμούς του υπουργείου εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υφίστανται μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία με ασυλικές συνθήκες λειτουργίας.
Επειδή ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί ούτε σε επίπεδο περιφέρειας, ολοκληρωμένο δίκτυο κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αλλά και ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία που προβλέπεται.
Επειδή οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και στην ψυχική υγεία, οδηγούν σε αδυναμία παροχής ενδεδειγμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων παραβιάζοντας βασικά δικαιώματα και βάζοντας κάποιες φορές σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα νοσηλείας σε άτομα που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα;
2. Ποια είναι η πορεία υλοποίησης του Συμφώνου Σπίντλα της 7/4/2009 με βάση τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος Ψυχαργώς Γ΄ φάση, μετά την παράταση μέχρι το 2015;
Ο ερωτώντες βουλευτές
Μουλόπουλος Βασίλης
Παπαδημούλης Δημήτρης
Κουβέλης Φώτης
Ψαριανός Γρηγόρης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία