Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

31.1.10

Απάντηση Μ Μπόλαρη σε επίκαιρη ερώτηση του Κ Χατζηδάκη

Απάντηση Μ Μπόλαρη σε επίκαιρη ερώτηση του Κ Χατζηδάκη σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.
Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2010
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Θέμα: Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις



Το τμήμα ελέγχου του μητρώου των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του και τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται και τυπικά οι αρμοδιότητές του. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο ΥφΟΙΑΝ, κ. Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Επίσης, ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της περιγραφής των αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούν οι λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρίες», προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος και η προστασία του καταναλωτή.



Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Χατζηδάκη και η συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με την με αριθμό 328/25-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κ.λπ.

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χατζηδάκη έχει ως εξής:



«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προώθησε νέο θεσμικό πλαίσιο (ν. 3758/2009, ΦΕΚ Α’ 68) για τον καθορισμό των όρων λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, εταιρείες που ήταν γνωστές ως «εισπρακτικές εταιρείες». Απαγορεύεται πλέον στις εταιρείες αυτές να εισπράττουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εξασφαλίζεται ότι δε θα προβαίνουν σε πρακτικές που παραπλανούν ή προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών.



Ειδικότερα, το άρθρο 7 του ν. 3758/2009 όριζε τη δημιουργία Μητρώου Εγγραφής των εν λόγω εταιρειών στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για να υπάρχει έλεγχος των παράνομων και νομίμων εταιρειών και άρα, καλύτερη εποπτεία της αγοράς.

Η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα ειδικά θέματα τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου εκδόθηκε δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ Β’ 1461/20-7-2009). Ωστόσο, δεν έχει συσταθεί ακόμα το αρμόδιο Τμήμα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που θα τηρεί και να ενημερώνει το Μητρώο (άρθρο 11 του ν. 3578/2009). Έτσι ο νόμος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός και οι «εισπρακτικές εταιρείες» δρουν ανεξέλεγκτα.



Ερωτάται η Υπουργός:



1. Για ποιο λόγο δεν έχει προωθηθεί ακόμα η σύσταση του αρμόδιου Τμήματος στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών και άρα, να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών;



2. Ποιο χρονοδιάγραμμα έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την περαίωση των απαραίτητων διαδικαστικών διαδικασιών, ώστε να λειτουργήσει η αρμόδια Υπηρεσία;».



Στην ερώτηση του κ. Χατζηδάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης.

Έχετε το λόγο, κύριε Υφυπουργέ.



ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.



Πράγματι, υπήρξε μια θετική πρωτοβουλία από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2009 με το ν. 375. Στο άρθρο 11 προβλέπεται η νομοθεσία για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Είναι, βέβαια, σαφές ότι χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση, γιατί υπήρξαν άλλου είδους δυσλειτουργίες που είχαν σχέση με το κράτος. Δεν είναι της ώρας να αναφερθούμε σε αυτές.

Η νομοθεσία, λοιπόν, ήταν σαφέστατα σε θετική κατεύθυνση και έτσι αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας.



Τις επόμενες ημέρες εκδίδεται η υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα της λειτουργίας του Τμήματος. Η ουσιαστική, όμως, διαδικασία έχει ξεκινήσει, αφού υπάρχουν υπάλληλοι στους οποίους έχει ανατεθεί το έργο αυτό. Ήδη τους μεταφέρονται οι υποθέσεις. Ήδη έχουν κατατεθεί είκοσι δύο αιτήσεις από εταιρείες οι οποίες αξιολογούνται.



Επομένως, μας μένει τις επόμενες ημέρες η έκδοση της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τυπικά τα του Τμήματος. Στους υπαλλήλους οι οποίοι ασχολούνται με τις εταιρείες ήδη μεταβιβάζονται και οι καταγγελίες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, λόγω της αοριστίας που υπήρχε στο προηγούμενο καθεστώς, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εύστοχα από το Τμήμα το οποίο έκρινε όλες τις καταγγελίες.

Επομένως, το χρονοδιάγραμμα για το οποίο ρωτάτε, κύριε Υπουργέ, είναι θέμα των επομένων ημερών. Εντός του Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει κανονικά το Τμήμα και τυπικά.



Ευχαριστώ.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.



Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, χαίρομαι που ο Υπουργός αναγνώρισε το θετικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τον τιμά αυτό και θέλω να του πω πως και εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν θέλουμε να αρνούμαστε τα πάντα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να σημειώνουμε πως το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό το λόγο κατατέθηκε και αυτή η ερώτηση, για να υπογραμμίσουμε την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας.



Ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο. Η απόφαση για το Μητρώο ελήφθη τον Ιούλιο. Μεσολάβησαν οι εκλογές. Είναι ανάγκη η Κυβέρνηση σε όλα τα Υπουργεία και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να τρέξει γρήγορα, ιδιαίτερα για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο ευαισθητοποιεί και τα Μέσα Ενημέρωσης, στα οποία πρόσφατα έγινε συζήτηση για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά φυσικά και την κοινωνία.



Υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές από αυτές τις εταιρείες. Υπάρχουν, αν θέλετε, συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν τους πολίτες και με το νόμο αυτό επιχειρήσαμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Δεν πρέπει, λοιπόν, το κράτος απλά και μόνο να νομοθετεί. Πρέπει να εφαρμόζει και τους νόμους. Όπως είχε πει, άλλωστε, ο Εμμανουήλ Ροΐδης - και το επικαλούμαστε συχνά σε αυτήν την Αίθουσα- δεν χρειάζεται απλά και μόνο να νομοθετούμε, αλλά να βγει και ένας νόμος περί εφαρμογής όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί.



Κύριε Υπουργέ, θα είμαστε εδώ, όπως και εσείς, για να δούμε πώς θα προχωρήσετε. Ελπίζω πραγματικά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το οποίο μιλήσατε και να εφαρμοστεί αυτή η τόσο χρήσιμη για τους πολίτες διάταξη.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.



Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.



ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Θα ήθελα να πω μόνο δύο κουβέντες. Όπως ήδη είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο. Μέχρι τις εκλογές υπήρξε ένα τετράμηνο. Δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω κίνηση εκτός από την υπουργική απόφαση. Ο χρόνος, πάντως, είναι ίδιος.



Όπως είπα προηγουμένως, η διαδικασία έχει κινηθεί από την Κυβέρνηση, γιατί πραγματικά οι εισπρακτικές εταιρείες με την πρακτική τους ζημίωσαν την εικόνα σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, που είναι χώρος της δικαιοσύνης και όχι μόνο του Υπουργείου Οικονομίας και δημιούργησαν προβλήματα.



Γι’ αυτό πρέπει να σας πω, κύριε Χατζηδάκη, ότι ήδη υπάρχει ο προβληματισμός για περαιτέρω βελτίωση, ιδιαίτερα στην εξειδίκευση της περιγραφής των αθέμιτων πρακτικών που έχουν οι εισπρακτικές εταιρείες. Πρέπει να τις εξειδικεύσουμε, για να μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος. Δεν αρκεί μόνο να καταγράψουμε τις εταιρείες, αλλά πρέπει και να εξειδικεύσουμε τις πρακτικές τους, για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπισή τους, να μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αποτελεσματικά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ