Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

5.5.22

Κατατέθηκε στη Βουλή η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

 


Κατατέθηκε στη Βουλή η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπενθυμίζεται πως την τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον, στις 14 Οκτωβρίου 2021 με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. «Μια Συμφωνία που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα και μια Συμφωνία η οποία θεωρούμε ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας. Επίσης, δημιουργεί ένα κέλυφος κάτω από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στη βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας, αλλά και επίσης μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο δημιουργείται και βελτιώνεται» είχε τονίσει αμέσως μετά την υπογραφή, σε δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, είχε ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία αυτή, όπως και η προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. «Αντίθετα, δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κοινωνιών της περιοχής. Είναι μια πολύ καλή μέρα για την πατρίδα μας» είχε σημειώσει.

Με το προς κύρωση πρωτόκολλο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου. Σημειώνεται στην ίδια έκθεση πως το πρωτόκολλο συνοδεύεται από την από 12 Οκτωβρίου 2021 επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, η οποία επιδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021 και με την οποία ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, όπως επισημαίνεται, οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαιτέρως τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά, μέσω της διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Τέλος, χαιρετίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης

Η υπό κύρωση συμφωνία αφορά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια καθώς πρόκειται για συμφωνία η οποία στοχεύει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε διμερές επίπεδο, ήτοι μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί την Τρίτη 10 Μαΐου στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και την Πέμπτη 12 Μαΐου στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

 

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ