Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.11.17

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 21/11/2017


ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Γιατί ψηφίσαμε το κοινωνικό μέρισμα

Εμείς βέβαια του προσφέρουμε την ψήφο, έστω και που είναι απών. Θα εξηγήσω, όμως, γιατί την προσφέρουμε. Όχι για τον κ. Τσίπρα.
Την προσφέρουμε για τα θύματα της τραγωδίας που ζήσαμε. Αμφιβάλλω, βέβαια, αν τα θύματα αυτά θα αποκατασταθούν.
Λόγου χάριν, ήμουν προχθές σε μια συζήτηση και ρώτησα πόσοι έχουν αποζημιωθεί για τη ρύπανση του Αργοσαρωνικού και μου είπαν: «Ακόμα κανένας». Ρώτησα υπευθύνως αν έχει αποζημιωθεί έστω ένας από τη ρύπανση και μου είπαν: «Υπευθύνως κανένας». Έχουν περάσει –νομίζω- αρκετές εβδομάδες.
Έπρεπε λοιπόν, να είναι εδώ ο Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα όταν ζητάει την ψήφο και άλλων. Ας κάνει συνεδριάσεις μαζί με τον κ. Καμμένο με εκατόν πενήντα τρεις, να ψηφίζουν, να μην απασχολούν και τις υπόλοιπες πτέρυγες.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ
Εν πάση περιπτώσει, έχουμε καταλάβει τι έγινε στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο; Υπήρχε ένα έργο που κόστιζε 11 εκατομμύρια ευρώ. Η κυρία Δούρου το είχε στα χρονοντούλαπα. Το έργο αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν -γιατί δολοφονία είναι όταν δεν κάνεις ένα τέτοιο έργο- είκοσι άνθρωποι και τώρα να πληρώσουμε περίπου 400 εκατομμύρια. Τόσο θα έρθει ο λογαριασμός για μία υπόθεση 11 εκατομμυρίων. Τώρα, η μόνιμη επωδός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ίδια έκανε και η Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως, τα ίδια έκανε, αλλά είναι αυτό λύση;
Το άλλο καλό άλλοθι που έχετε είναι ότι ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Δηλαδή τους δημάρχους, τις κυβερνήσεις γενικώς, τους περιφερειάρχες τους εκλέγουμε για τα μέτρια καιρικά φαινόμενα; Στα ακραία είναι ο Θεός;
Αλλά και στις πυρκαγιές το ίδιο έγινε. Αν είχαν αγοραστεί έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, θα είχαμε γλιτώσει. Τώρα θα πληρώσουμε κόστος για εξήντα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Είναι μία λύση, ξέρετε, να σπεύδει η Βουλή να ανακουφίζει τους πάσχοντες και τους παθόντες. Προσφέρουμε τώρα ανακούφιση, χίλια ευρώ, πέντε χιλιάδες ευρώ. Είναι ανακούφιση. Επειδή δεν μπορούμε να προσφέρουμε πολιτική, προσφέρουμε ανακούφιση. Επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα, πάμε στην ανακούφιση, δηλαδή στο «Panadol». «Panadol» ψηφίζει αυτήν τη στιγμή η Βουλή, παυσίπονο. Θα μου πείτε: Και τι άλλο να κάνει; Να τους εγκαταλείψει τους ανθρώπους; Όχι βέβαια. Όμως, να βουτήξει ο Υπουργός Εσωτερικών τους δημάρχους, να δει ποια έργα εκκρεμούν και να τους βάλει χέρι δεν το έκανε ακόμα, ούτε και ο Πρωθυπουργός.
Πριν αλέκτωρ λαλήσει, έλαβα από την Άρτα, από του κυρίου Πρωθυπουργού το μέρος υποτίθεται, μια προειδοποίηση -είχαμε μάθει από τον πατέρα του ότι είναι από την Άρτα- από την περιοχή της Δημοτικής Περιφέρειας Κομποτίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας. Έλαβα μια προειδοποίηση -αν μπορείτε να τη δείτε στις φωτογραφίες- υπό μορφή εξωδίκου. Πού είναι η κάμερα; Υπάρχει κάμερα που να το μεγεθύνει; Μακάρι να υπάρχει τέτοια κάμερα. Εγώ θα το δώσω στα Πρακτικά, γιατί έχω χάσει την επαφή μου με τον Πρωθυπουργό, έχω χάσει την επαφή μου με όλους στην Αίθουσα αυτή. Επομένως, παραδίδω εδώ το έργο που πρέπει να γίνει και το οποίο αν δεν γίνει, θα θρηνήσουμε κι άλλους.
Δεν είναι μόνο η Νέα Πέραμος. Είναι και η Άρτα. Στη Νέα Πέραμο έστω ότι δεν τους ήξερε ο Πρωθυπουργός, ήταν άσχετος από εκεί. Ούτε στην Άρτα, όμως; Το ίδιο θα πει κι εκεί; Είναι ξεκάθαρο. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, με φωτογραφίες για το έργο που πρέπει να γίνει.
Όμως, εδώ ρωτάω κάτι άλλο: Κάποια κυβέρνηση θα υπάρξει να μαζέψει τους παράγοντες, να δει τις εκκρεμότητες, να δει τι πρέπει να γίνει ή θα πηγαίνουμε από ατύχημα σε ατύχημα και θα λέμε ότι οι καιρικές συνθήκες φταίνε. «Έλα μωρέ, οι καιρικές συνθήκες φταίνε, οι ακραίες. Ήταν ακραίες οι καιρικές συνθήκες».
Δεν καταλαβαίνω τι είδους άλλοθι είναι αυτό που αναζητείτε με τις καιρικές συνθήκες. Δηλαδή, αν αύριο ξεσπάσει εδώ μία μπόρα, θα πεθάνουμε όλοι. Δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν υπάρχει τίποτα.
Όσον αφορά τους δημάρχους, να πω τι κάνουν; Οι δήμαρχοι, αν υπάρχει μία δεκάρα, προσλαμβάνουν για ψήφους δημοτικούς υπαλλήλους. Δεν παίρνουν ένα μηχάνημα, δεν κάνουν μία σύσκεψη σοβαρή για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση στην περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, πλημμύρας, έκτακτης κατάστασης. Οι δήμαρχοι κανονίζουν τη δεύτερη Κυριακή οι κουκουέδες να ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία κουκουέδες, για να βγαίνουν έτσι. Λέμε αλήθεια, πιστεύω.
Υπήρχε στην Καλλιθέα ένας δήμαρχος, ο οποίος δεν ήταν κακός. Είχε βγει τέσσερις, πέντε τετραετίες. Και τον συνάντησα όταν πρωτοέμενα στην Καλλιθέα. Του λέω «πώς καταφέρνεις και βγαίνεις για τέσσερις, πέντε τετραετίες;». Μου λέει: «Εγώ είμαι αριστερός, ΚΚΕ. Βάζουμε με το ΠΑΣΟΚ αντίπαλο. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει στη δυάδα τη δεύτερη Κυριακή και ψηφίζει ΚΚΕ». Ωραίοι οι κουκουέδες, έξυπνοι, πονηροί οι κουκουέδες!
Όταν, λοιπόν, είναι τόσο εύκολο να γίνεις δήμαρχος, γιατί να προσφέρεις έργο, γιατί να κοιτάξεις πόσοι θα πνιγούν; Η κ. Δούρου πήγε στον Εισαγγελέα –τη συμπαθώ, όταν ήρθε στο γραφείο μου, με έπεισε ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της περιοχής- για να δει ποιοι φταίνε.
Αλήθεια, όταν γίνεται μία πλημμύρα σε μία περιοχή και δεν λειτουργεί τίποτα και πεθαίνουν και είκοσι άνθρωποι ο Περιφερειάρχης της περιοχής ψάχνει αλλού για υπεύθυνους; Δεν κοιτάζει και το γραφείο του λίγο; Πού κοιτάζει; Ρωτάω την κ. Δούρου. Πού ψάχνει τους υπεύθυνους; Στα περίπτερα του Συντάγματος, εκεί που αγοράζουμε τσιγάρα; Εκεί τους ψάχνει; Πού τους ψάχνει;
Για να κλείσουμε το θέμα, εμείς θα ψηφίσουμε αυτά τα έργα ανακούφισης, αλλά γινόμαστε συνένοχοι σε λάθος πολιτική. Εγώ πέρυσι δεν είχα ψηφίσει αυτόν τον «μποναμά».
Αφήστε αν έκανα λάθος. Αν έκανα λάθος ή σωστά θα το κρίνει η ιστορία, όχι εσείς. Δεν ψήφισα τον μποναμά, ακριβώς για να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν αλλάζει πολιτική. Αδράνεια, οχαδερφισμός, «δεν βαριέσαι», κ.λπ., και φτάσαμε πάλι να μοιράζουμε μποναμάδες.
Αντί να μοιράζουμε φιλοδωρήματα, που μειώνουν την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη, μπορούσαμε να κάνουμε επενδύσεις, μπορούσε η Ελλάδα να γίνει αναπτυγμένη χώρα ή αναπτυσσόμενη, με νέο έσοδο. Και όχι 500 ευρώ θα δίναμε, κύριε Τσίπρα, και δύο και τρία χιλιάρικα θα μπορούσαμε να δώσουμε στους φτωχούς, αν είχαμε πολιτική ανάπτυξης, ενώ εσείς ψάχνετε για πολιτική φορομπηχτική και μήπως δημιουργήσει περίσσευμα.
Από το 2009 έχει γίνει το εξής λάθος. Χάσαμε το «παιχνίδι» της ανάπτυξης, δεν είχαμε τρόπο, γιατί ήταν οι κυβερνήσεις ευάλωτες, ετοιμόρροπες. Γιατί ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα ετοιμόρροπη; Χάσαμε το «ραντεβού» της ανάπτυξης και έμεινε μόνο το «ραντεβού» του να κόψουμε συντάξεις, μισθούς και να βάλουμε φόρους. Και το λέει αυτό ο κ. Τσίπρας «περίσσευμα», το λέει «πλεόνασμα». Δηλαδή, χάσαμε το «τρένο» της ανάπτυξης. Τελείωσε, «έκατσε κάτω η καμήλα», αλλά εφηύρε άλλες λύσεις. Βάλτους φόρους –και οι Τούρκοι βάζανε φόρους- και κόβε συντάξεις και μισθούς. Η εύκολη λύση! Ιδού, έρχεται σήμερα να αυτοεπαινεθεί ο Πρωθυπουργός ότι έχει και περίσσευμα αυτή η πολιτική. Συνεχίστε τη, λοιπόν.
Λέγανε ότι η ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2017 θα πτωχεύσει.Πέρασε, δεν πτώχευσε η ΔΕΗ. Ένα εργοστάσιό της, όμως, έχει ήδη γκρεμιστεί. Το ξέρετε ένα εργοστάσιο που «έκατσε». Ένα είναι αυτό.
Και δεύτερον, είναι οι ουρές στη ΔΕΗ, κύριε Τσίπρα. Περνάω από τη ΔΕΗ της Καλλιθέας και λες και είναι η ΔΕΗ των προσφύγων, όπως είναι το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Είναι η ΔΕΗ. Φτάσαμε στη ΔΕΗ να έχουμε ουρές. Και κατεβαίνω και του λέω «τι θέλετε;». Λέει: «Ρύθμιση». Λέω: «Πόσα χρωστάτε;». Λέει: «300 ευρώ». Του λέω: «Πόσα θέλεις;». Λέει: «Μέχρι 20-30 ευρώ μπορώ να δίνω». Εκεί φτάσαμε, κύριε Τσίπρα, στην «ανεπτυγμένη» Ελλάδα επί πρωθυπουργίας σας!
Ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ Ή ΤΑΡΑΧΟΠΟΙΟΙ
Έχουμε το θέμα του «Ρουβίκωνα». Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω λίγο για το θέμα αυτό. Γιατί ο κ. Βούτσης, όταν μπήκαν οι ρουβικουναίοι στη Βουλή, έδωσε εντολή να ελευθερωθούν; Γιατί η βία που έχουν οι ρουβικουναίοι είναι γλυκιά; Είναι καλή η βία τους; Δηλαδή, βαθμολογούμε τη βία; Κάνουμε δοσολογία, όπως στην αντιβίωση, πόσα μιλιγκράμ θα βάλουμε; Έτσι είναι η βία; Τώρα μπήκαν σε Υπουργεία. Αύριο μπορεί να μπουν στο γραφείο μας. Λέει «δεν σκοτώνουν ανθρώπους». Δηλαδή, όταν σπάνε γραφεία, όταν κάνουν υλικές ζημιές, αυτό δεν συνιστά βία; Βαθμολογούμε τη βία; Τι αντιλήψεις είναι αυτές;
Είναι –λέει- ακτιβιστές. Ελπίζω αυτή η άποψη ότι είναι ακτιβιστές να μην είναι και του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τα Σκόπια, έχω ζητήσει εδώ και καιρό να φύγει από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών το όνομα «Nova Macedonia». Αφού είμαστε σε μία διαπραγμάτευση, γιατί εμείς, ηττοπαθώς, δεχόμεθα το «Nova Macedonia»; Υπάρχει περίπτωση αυτοί να κάνουν υποχώρηση, αφού εμείς προτείνουμε να περιλαμβάνετε ο όρος Μακεδονία;
Το έχω ζητήσει από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό –πώς λέγεται;- Κοτζιά. Αφαιρέστε το, αφού κάνετε μία διαπραγμάτευση. Εκτός άμα κάνετε μία διαπραγμάτευση ξεβράκωτοι. Όταν είμαστε σε μία διαπραγμάτευση, ας την σεβαστούμε. Υπάρχει κι ένας λαός στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν μπορείτε να τον υποτιμάτε.
Επίσης, υποτιμήσατε σε μία ψηφοφορία πριν από είκοσι μέρες την Εκκλησία. Δεν είμαι εγώ κατάλληλος ούτε άξιος να την εκπροσωπήσω την Εκκλησία, αλλά μιλήσατε με μεγάλη απαξίωση εναντίον της Εκκλησίας, λες και, αφού βάλατε στην άκρη την Εκκλησία, νικήσατε. Δεν είναι έτσι. Όλοι οι ηγέτες του Κέντρου, Πλαστήρας, Γεώργιος Παπανδρέου, Γεώργιος Μαύρος, τη γνώμη της Εκκλησίας την ελάμβαναν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν.
Αυτό το λάθος που διαπράξατε, να απευθυνθείτε προς την Εκκλησία σαν να είναι μίασμα, θα σας κοστίσει, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ! Η Εκκλησία δεν θέλει να αναμειχθεί. Θέλει να έχει γνώμη, μία γνώμη και μην την εισακούσετε. Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς, όμως, αυτός που συμπεριφερθήκατε. Το έχει παράπονο ο ευσεβής κόσμος. Κι αν εσείς είστε ασεβείς, δικό σας θέμα. Κι άθεοι να είστε -ο Κρούτσεφ δεν έβαλε ούτε σταυρό επί του τάφου του- επιλογή σας είναι. Σεβαστείτε, όμως, ότι υπάρχει μία κοινωνική πλειοψηφία που σκέπτεται διαφορετικά. Σεβαστείτε το λίγο.
Και σεβαστείτε ότι νομοθετήσατε για δεκαπεντάχρονα παιδιά, χωρίς να μελετηθεί ούτε επιστημονικά ούτε κι από κάθε άλλης πλευράς το θέμα.
ΘΑ ΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ
Η Ένωση Κεντρώων υπόσχεται ξεκάθαρα για να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός. Γιατί τις ομιλίες μου, κύριε Πρόεδρε, λιγότερο τις κάνω για την Αίθουσα αυτή και περισσότερο για τον ελληνικό λαό. Δέσμευσή μου είναι να ακυρωθεί αυτός ο νόμος. Για την προστασία των ατόμων αυτών ενδιαφέρομαι και εγώ. Όμως, όχι διά αυτού του τρόπου. Δείχνετε μίσος προς την Εκκλησία. Και τούτη την ώρα δεν ψηφοθηρώ. Θα σας πω, όμως, κάτι.
Εσείς δεν ψηφοθηρούσατε, όταν λέγατε ότι σκίζετε μνημόνια; Αφήστε τις ψηφοθηρίες. Έπρεπε να ντρέπεστε! Δεν υπάρχει κανείς που να ψηφοθήρησε περισσότερο από εσάς στην Ελλάδα.
Τέλος πάντων, κύριε Μπαλάφα, και είσαι και συνάδελφός μου. Όταν βγήκες εσύ στο Βήμα, σε διέκοψα ποτέ, κύριε Μπαλάφα; Αυτό είναι το ήθος που εκπροσωπείτε!
Και ποιο είναι το θέμα μας; Να δώσουμε το φιλοδώρημα, τα 500 ευρώ, τα οποία και αυτά τα δίνετε με οικογενειακό τρόπο. Πέρυσι τα δώσετε ως ατομικό δώρο. Τώρα τα δώσατε ως οικογενειακό, ώστε να μαζεύονται σε ένα σπίτι και να μην το παίρνουν. Φερθήκατε πολύ έξυπνα. Θέλω να δω από τα 3,4 εκατομμύρια, που αρχικώς είπατε ότι θα πάρουν το μέρισμα, -θα δείτε- πόσοι θα το πάρουν στο τέλος.Ήταν πολύ ευφυές που βάλατε αυτό με τις οικογενειακές μερίδες.Κύριε Μπαλάφα μου, εγώ δεν σας διέκοψα. Δεν ξέρω τι εκπροσωπείτε εσείς. Τι θέλετε, ταραξίες; Λέγατε ότι οι ταραξίες στην Αίθουσα είναι από τη Χρυσή Αυγή, αλλά τώρα αναλαμβάνουν και άλλοι ρόλο. Και μπράβο σας. Έχει και η Αριστερά τους δικούς της. Η «Αριστερά» εντός εισαγωγικών είστε εσείς, γιατί, ευτυχώς, υπάρχουν και πιο γνήσιοι. Λυπούμαι.
Κάνατε και κάτι άλλο για το μέρισμα. Πρέπει να κάνεις δήλωση, για να το ζητήσεις, λες και πρέπει να γραφτείς στο φτωχοκομείο. Ξέρετε, όταν κάνεις δήλωση, δηλώνεις φτωχός και ζητάς τη στήριξη του κράτους. Αυτό που κάνατε είναι το επίσημο φτωχοκομείο. Δεν θα πω άλλα».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ