Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.3.17

Ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Υπουργό Εργασίας για την ανεργία


Ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Υπουργό Εργασίας για την ανεργία




Ερώτηση στη Βουλή για την ανεργία προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι, με βάση την πρόσφατη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του 2017 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., η ανεργία έχει λάβει δραματικές διαστάσεις στην χώρα μας καθώς το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30%.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η ασκούμενη πολιτική και η υπερφορολόγηση έχουν εξοντώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά για να επιτευχθεί απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με την ανεργία στα ύψη, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ούτε έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας.
Για αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός γιατί η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει έως σήμερα καμία ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας θέσεων εργασίας ανά τομέα πολιτικής με χρονοδιαγράμματα, με συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση αποτελεσμάτων και στόχων, καθώς και αν έχει καταρτίσει ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας και συγκεκριμένα σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια ανεργία και η ανεργία των νέων.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, με αφορμή την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ μίλησε χθες για “επιλεκτική χρήση των στοιχείων με αποτέλεσμα την δημιουργία αναστάτωσης και απελπισίας στον κόσμο, κάτι που είναι επαχθές”. Πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις καθώς αναστάτωση, απελπισία και απόγνωση προκαλεί η ανεργία και η φτώχεια και όχι η αποτύπωση των πραγματικών στοιχείων.
Αυτή η στάση δείχνει ότι η αντίληψη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι “αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”.


Αναλυτικά η ερώτηση:

Διαψεύδονται καθημερινά οι αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την ανάσχεση της ανεργίας. Η πρόσφατη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του 2017 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.) αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία στην χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιώντας στοιχεία που βασίζονται στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016 και κάνοντας χρήση εναλλακτικών δεικτών εκτίμησης του ποσοστού ανεργίας, που αποτυπώνουν πληρέστερα την κατάσταση της αγοράς εργασίας και που λαμβά­νουν υπόψη τους ανέργους, τους αποθαρρημένους ανέργους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και τη μη ηθελημένη μερική απασχόληση, η έκθεση του ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30% (29,6% για την ακρίβεια). Εκτίμηση που ξεπερνάει τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων το ποσοστό της ανεργίας το τρίτο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στο 22,6%.
Από την μελέτη των στοιχείων της εν λόγω έκθεσης για την εξέλιξη της ανεργίας, ιδιαίτερα έντονη ανησυχία προκαλούν δε τα εξής τρία σημεία. Πρώτον, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (άνω του ενός έτους) στο σύνολο των ανέργων κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Δεύτερον, η ανεργία των νέων καλπάζει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα των 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα των 25-29 ετών στο 33,2%. Επίσης, το ενιαία υψηλό επίπεδο ανεργίας σε όλα τα μορ­φωτικά επίπεδα αποτελεί, όπως αναφέρει και η έκθεση, “σαφή ένδειξη της χαμηλής διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”, αλλά κυρίως της αναποτελεσματικότητας των όποιων ενεργητικών πολιτικών στήριξης των ανέργων, αφού τελικά αυτές δεν εξασφαλίζουν τη μείωση της ανεργίας.

Δεδομένου ότι:
  • Η ασκούμενη πολιτική και η υπερφορολόγηση έχουν εξοντώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά για να επιτευχθεί απαιτεί σχέδιο, δεν επιτυγχάνεται με την ανεργία στα ύψη και χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας, χωρίς σύνδεση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας με την απασχόληση. 
  • Αν δεν μειωθεί η ανεργία, κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όπως το ασφαλιστικό δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση.
  • Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ούτε παρουσίασε κανένα σχέδιο για την τόνωση της απασχόλησης. Οι όποιες δε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αποτελούν ένα άθροισμα αποσπασματικών δράσεων.
  • Το τοπίο αυτό γίνεται ζοφερό αν αναλογιστεί κανείς τα αποθαρρυντικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση του ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε για την κατάσταση των εργαζομένων και την ολοένα και αυξανόμενη ένταση και ανασφάλεια στις συνθήκες εργασίας.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
  1. Γιατί δεν έχετε παρουσιάσει έως σήμερα μία συνεκτική πρόταση δημιουργίας θέσεων εργασίας ανά τομέα/κλάδο πολιτικής με χρονοδιαγράμματα με συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση αποτελεσμάτων και στόχων;
  2. Έχετε καταρτίσει ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας; Κι αν ναι, μπορείτε να μας το καταθέσετε; Σε ποιες ειδικότερες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να καταπολεμήσετε την μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων;

16/3/2017
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ